Прескочи до съдържание

Кападокия 1-6 май


Ciccia

Препоръчани мнения

 

Обмислям тия дни да се мобилизирам с домочдието към ориента за майските празници От една страна цените и разписанията на Pegasus air ми изглеждат приемливи, от друга - считам че е крайно време вземем да посетим и Турция най-сетне.

На първо време съм съсредоточена върху следните няколко въпроса:

 

- колко време средно отнема пресичането на ГКПП и кои часови диапазони е препоръчително да избягваме, с оглед на предстоящ трафик;

- бива ли ги Pegasus air и съществуват ли някакви специфични особености, които е редно да бъдат съобразени преди или по-време на закупуване на билетите;

- струва ли си доплащането от 76 евро за тарифа или за 1:30h полет и базовата върши работа? Да уточня само, че съм завардила 4 двупосочни билета (essential тарифа) от Истанбул до Кайзери, на обща стойност 195.00е, за срок до неделя.

- може ли се да разчита на транспортни и туристически услуги предлагани от местните хотелиери или да наемаме кола в Кайзери и да се спасяваме

 

Всякакви съвети и коментари по темата са добре дошли ;)

Връзка към мнение

Не знам има ли смисъл да летите от Истанбул до Кайзери и после да наемате кола, предполагам, че трябва да стигнете някак до Истанбул така или иначе... Не е ли по-просто с кола цялото разстояние? Евентуално със спирки в Истанбул за разглеждане и почивка.

Иначе всякакви услуги може да намерите на място, вземат ви от хотела и връщат там когато свършите. Но аз обичам да съм независим, и да ходя когато и където искам. Ако има трафик на ГКППто, той ще е предимно български.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Здравей!

С тази компания не сме имали никакви ядове - летели сме до Диарбекир и от Бейрут. Проверете колко време преди полета трябва да сте на легището - май изискват малко повечко време, а пък и летището си е големичко, проверките са доста - дори ако решите да изпушите по една цигара отвън, после пак ще минавате през проверки. Поне при нас беше така.

От Кайзери няма нужда да наемате кола, защото има много удобни автобуси за Гьореме. Това в случай, че ще спите в Кайзери. В инфоцентъра в Гьореме си вземете план на Кападокия и обикаляйте - има невероятни, леки и приятни пешеходни маршрути - долината Мескендир, розовата долина - води ви до Чавушън. Маршрутките между основните градчета от малкия кападокийски триъгълник /Гьореме, Аванос, Юргюп/ са на половин час - евтино и удобно.

Ако сте с кола, посетете и Ючхисар и Деринкою /на юг/. Друга възможност, която това лято пропуснах, е разходка в долината на Ихлара със селата Селиме и Гюзелюрт /Guselyurt/ - не я показват в масовите гидове, защото си я пазят за по-елитна публика и дето се вика - за познавачи.

Ако ще пътувате от Кайзери, направете си сандвичи, вземете си вода и пр. леки провизии, защото в Гьореме цените са много надути, а по време на разходката сигурно ще огладнеете. Очаквайте в открития музей на Гьореме неистова навалица. Някои от църквите се заплащат допълнително /входът май беше 10 евро/. Балони над Кападакия е... как да кажа, лека изгъзица за много пари, но всеки си знае вкусовете.

Кайзери е много интересен град, малко ще се стреснете от дължината му /почти 20 километра/. Центърът е приятен - музеи, кервансараи, които работят като книжарници с компютри, масички и пр. Селджукска, яка архитектура. Над града има хубаво заведение, откъдето гледките към планината Ерджиес /вулкан?/ и към града са чудесни. Родно място е на мимар Синан - великият архитект на империята. Първият университет по медицина в Европа е там, много следи от суфистите - първият учител на Руми /Мевлана/ е предал богу дух в Кайзери, там му е тюрбето. 

Имам някъде и пътепис, но трябва да поровя, а ме мързи.

Успех! :)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Пътеписът на royak, ако не бъркам ;) :

http://patepis.com/?p=821

 

За да не цъкате много, ето това е по-точното място:

http://patepis.com/?p=5536

Връзка към мнение

Благодаря за пътеписчето и допълнителните разяснения.

В същност, идеята е да отседнем за четири нощувки някъде в периметъра на '"малкия" триъгълник - Гьореме, Юргюп или Аванос,  като летим до и от Кайзери за удобство. Продължителни пътувания с коли и автобуси  по принцип не ме привличат, а в конкретния случай, преодоляването на 2400км за 6 дни ми изглежда, като да прекараме 1/3 от заплануваната ваканция по седалките.

Ще се наложи да вземам почивка от почивните дни после ;)

Оставяме колата на паркинг в Истанбул и ще си я приберем на връщане, съчетано с разходка и нощувка в града.

Малко почва да ме смущава пасивността на анадолските хотелиери, на отправени  10 запитвания за настаняване, получих едва 2 отговора – едните нямали свободни места за желания период, другите меко казано „избухнаха” с ценова оферта.

…пък аз се глася да разчитам на тях за трансфер от и до Кайзери…

Връзка към мнение

Здравей! В Юргюп излиза най на сметка, има хубави оферти за 28-35 евро/нощ. с включени закуски. В Чавушън /пише се Çavuşin/ има много добри хотели за около 40 евро двойка стая. Близо е до Розовата долина - една прекрасна история! В Гьореме не ви съветвам да спите, прекалено е туристическо и пренаселено. Аванос също е опция, там е малко по-скъпо от Чавушън и от Юргюп, но зависи с какъв бюджет разполагате и колко души тръгвате. Ючхисар също е вариант - цени между 30 и 45 да добро качествоо настаняване. Има удобни маршрутки между основните населени места, а ако обичате да ходите, можете да си правите разстоянията и пеша. :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Благодаря royak,  ще проуча алтернативните възможности за настаняване, но като цяло ми се иска  да се установим на място, не много изолирано от епицентъра на забележителностите в областта. Ще бъдем двама възрастни с двама малолетни и може да се налага от време на време да се разделяме на двойки по интереси. Нямам нищо против пешеходните маршрути, това е наш основнен и най –предпочитаният начин за предвижване по време на ваканция. Именно за това се старая да  подбирам по-стратегически локации за отсядане, като отправна точка.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ние отседнахме в Гьореме миналата зима и беше много спокойно, но в сезона може би не е така. Избрахме най-евтиното настаняване в хостел, за 4-мата 32Е без закуска в самост. стая с баня/тоалет. Собственикът беше много готин и мястото уютно. Храната беше вкусна. Като цяло имам много хубави спомени от там. Полетът с балон, който купихме чрез хостела струваше 100Е и цената беше добра. Някои забележителности бяха достъпни пеша, за по-далечните може да наемете и кола/скутер. 

Връзка към мнение

Имай предвид, че дори през април в Гьореме е тъпкано, а през майските празници ще се изсипят мого екскурзианти.

Не пренебрегвай и другите места. Придвижването е повече от лесно, не се притеснявай!

 

Благодаря royak,  ще проуча алтернативните възможности за настаняване, но като цяло ми се иска  да се установим на място, не много изолирано от епицентъра на забележителностите в областта.

Връзка към мнение
  • 6 месеца по-късно ...

Здравейте, нужна ми е малко помощ! Засега май не е нужно да правя отделна тема.

Планираме за Коледните празници да отидем до Кападокия. Не съм била в Турция с изключение на една почивка в Анталия преди няколко години. Подскачам от въодушевление на новата си идея, то май тази вечер всички са ентусиазирани от нещо в магеланци. Не се бях сещала за самостоятелно посещение на Кападокия, и двамата имаме книжки само за украса. 

Ще пътуваме с автобус до Истанбул, ще следвам стриктно инструкциите за стигане до летището от автогарата, все още нямам въпроси. Ще летим с Pegasus, oпределено съм приятно изненадана от цените им :blush: . 

Избрахме си за 2 мин хотел в Гьореме, изглежда вълшебно за 50 евро нощувката, така че ще остане този, освен ако следващи проучвания не ни накарат да изберем по-подходящо място в друго градче.

Теди, ти си пътувала зимата около тези дати. Имам въпрос за полетите с балон, в интернет виждам цени от 165 евро за 1 час, а ти си написала цена от 100 евро. Как стигнахте до такова предложение? Малко ли бяха желаещите? С коя фирма летяхте? Всички ли работят през този период, избрах да е извън сезона посещението ни, но не знам какво да очаквам? 

Забелязах в един от пътеписите, този на Румяна, че има организирани с екскурзовод, превоз и включен обяд екскурзии в района, но не знам дали си заслужават. Клоня към разглеждане с наше темпо и пеша, но може за подземния град да е по-интересно с водач, някой има ли наблюдения и препоръки? 

Иска ми се да сме поне 3 дни там и да видим максимално много, но може да останем и повече, още не съм правила план и гледала маршрути. 

Това се сещам в момента, благодаря предварително за всякакви съвети и насоки! 

Връзка към мнение

Цената за балон,която платихме беше 130 евро.Не си спомням името на агенцията,но се намира на влизане в Гьореме на стръмното в дясно.Не мисля,че ще успеете да разгледате Кападокия пеша-става на въпрос за различни градчета и села и по-точно за районите между тях.Подземните градове не са в Гьреме и не мисля,че ви е нужен екскурзовод за там.Имам лош спомен от там,защото щях да загина.На входа няма никакъв контрол колко групи са влезли и вътре стана фраш с народ.Между различните помещения има коридори,в които се пълзи или се ходи наведен.Та останахме заклещени между две групи в един такъв коридор и ни напред ни назад.Това е едно от малкото места,от където се радвах,че съм излязъл.

Заведенията в Гьореме си бяха "гола вода"-само за турусти.Спахме в едно семейно пещерно хотелче "Safran hotel".На втората вечер разбрахме,че стопанката също готви.Беше невероятно.Ядохме пилешка каварма в едни специфични за района глинени стомни и за десерт домашен тахан с петмез.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Прочетох, че има маршрутки от едното селище до другото на около час. Непроверено все още. В гида ми има примерни маршрути по около 6,5 км, един от които е за Розовата долина, не виждам проблем да се придвижваме до подходящото градче с публичния транспорт и после да походим. Може и да съм оптимист, разбира се. 

Съжалявам, че си имал такова изживяване в подземните градове. Възможно е декември да се окаже толкова спокойно, че да нямаме подобни проблеми. А един гид би могъл да разказва доста увлекателно, а не просто да пълзя безцелно в подземия. 

Не знам дали в този хотел ще имаме добра жена да ни сготви. Вероятно не. Ако мога да комбинирам вкусна храна със спане в пещера, ще сменя хотела, просто на този етап знам, че държа да спя в такова място :wub: . 

Връзка към мнение

Има редовен транспорт с маршрутки, но някои отсечки може да ги минете пеша за по-интересно, пейзажа предразполага. Агенция не ви трябва. Цените за балоните варират според това колко реномирана е фирмата, продължителността и за колко човека е балона, има за 6 и за 12-15... 100 евро ми се струва малко все пак, ако е било отдавна може. Зимата са по-малко като обща бройка балоните.

Дали ще летят зависи от времето все пак, за Коледа може и да стане зле. Виждал съм снимки на пейзажа през зимата от балон след като е паднал сняг, велико е.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.