Прескочи до съдържание

Намиб-Калахари-Кейп Таун (Намибия, Ю. Африка) през първата половина на месец май.


Препоръчани мнения

6 човека тръгваме на пътешествие в Намибия и Ю. Африка на 29-ти април. Купили сме вече самолетни билети и сме платили капаро. Още един приятел иска да дойде, но за целта трябва да вземем втори джип и гид, което не е особено изгодно при 7 човека група. Търся още един-двама участници (макс 5), за да вземем и втори джип, иначе заминаваме шестимата, живот и здраве.

Местата са изумително красиви, не се изискват никакви ваксини или профилактика против комари. Маршрутът съм го правил през 2016 г. с гид и тогава седем-годишната ми дъщеря. Пустините Намиб и Калахари, огромни дюни на брега на Атлантика, гората с дървета алое вера, разходка с бушмени, червения пясък на Калахари, прекрасни пейзажи, големи котки, жирафи, антилопи, грабливи и пойни птици. Има и опция-удължение за 2 вечери в Кейп Таун с разглеждане на града и околностите - Cape Peninsula, пингвините на Boulders Beach, възможност за експедиция за големи бели акули. Връщане е на 11-ти май от Upington (през Йоханесбург), 13-ти май, за който прави удължението в Кейп Таун. Мога да помагам със съвети на хора, които се интересуват от фотография. Всеки си купува самолетен билет, парите се изпращат директно до фирмата изпълнител в Намибия.

Подробна програма ден по ден, цени и линкове към мои снимки от различните места, които съм правил при предното ми ходене:
 

Април 30. Пристигане във Виндхук, Намибия по обяд. Вземат се намибийски туристически визи на летището. Настаняване в къща за гости и кратък тур на града. Нощувка.
 
Май 01. Тругваме за Уолфиш Бей, на брега на Атлантическия океан. Пристигаме, обядваме и правим тур с джипове до Sandwich Harbour, където дюните на пустинята Намиб се срещат с океана. Не са много местата по света, където могат да се видят подобни гледки. Първо спираме в лагуната да погледаме и снимаме фламинго, след това на солниците, които са с много интересни цветове. Минава се през национален парк Дороб, след което навлизаме в национален парк Намиб-Науклуфт. Ако имаме късмет да е отлив, ще караме с джиповете по самия прибой. Възможно е да видим тюлени, делфини, антилопи скачачи и черногръби чакали. После ще се връщаме отгоре през високите дюни, като ще се катерим и слизаме по тях с джиповете. На този тур се предлагат традиционните за района стриди с шампанско. Нощувка в удобна къща за гости.
 
Май 02. Закуска и трансфер до Сесрием/ Сосусвлей, сърцето на пустинята Намиб, където се намират едни от най-високите дюни в света. По пътя се минава през проходите Куизеб и Гауб, пейзажите стават все по-красиви. Спираме за обяд в Солитеър (Solitaire), доста култово място за снимки на ръждясали класически автомобили на фона на пустиня. Могат да се видят отблизо и земни катерици, които са свикнали да получават храна от туристи и не се страхуват да идват съвсем близо. Ако се движим добре спрямо графика, може да помоля гидовете и да се отклоним за около 30 мин. до лоджата Рощок, където да снимаме сурикати (не съвсем на диво), ако случайно не успеем да видим такива по-късно в Калахари, да не сме съвсем капо откъм тези интересни животинки.
Пристигаме в Сесрием и вдигаме лагера. Посещаваме едноименния каньон, след което вечеряме под звездите и спим на къмпинг.
Май 03. Ранна закуска и още преди изгрев слънце тръгваме към високите дюни на Сосусвлей и Deadvlei (Мъртвата долина). Повечето хора спират за изгрева на дюна №45 (казва се така, защото се намира на 45-ия километър). Ние обаче продължаваме към Deadvlei, като се надяваме при пристигането ни, поне в началото да няма други посетители, които да ни се пречкат в кадрите. Това е едно от най-сниманите и иконични природни обекти в света – напукано глинено дъно на пресъхнало езеро с хилядолетни сухи дървета, заобиколено от високи дюни. Когато започнат да пристигат повечето туристи, разбираме, че вече е време да си тръгваме. На връщане спираме пред дюна №45 за снимки, като се надяваме повечето хора да са се преместили вече към Deadvlei.
 
Прибираме се на къмпинга, където нашият щатен помагач вече би трябвало да е събрал лагера. Товарим багажите, закачаме ремаркетата и потегляме към следващата ни цел – ексклузивен (със ограничен брой посетители) частен природен резерват, който се намира на границата на пустинята Намиб и е невероятна комбинация от пясъчни дюни, скали, планини, поляни и дървета. Пейзажите по пътя са просто нереални. При двете си предишни посещения в Намибия, не мога да се сетя да съм виждал по-красиви пейзажи. Установяваме лагер на къмпинг само за нас, като на километри няма да има други хора. Вечеря под звездите и нощувка.
Май 04. Цял ден обикаляме резервата с джиповете, на някои места спираме и слизаме да снимаме и да се наслаждаваме на изключително красивите пейзажи, на чийто фон се виждат стада орикси и газели-скачачи. Намират се черногръби чакали, казват, че имало и леопарди, но аз никога не съм виждал снимки на такива в този резерват. Вечеря под звездите и нощувка. Аз материализирам мечтата си да се завърна в едно от най-любимите си места не само в Африка, но в целия свят.

Снимки от предното ми посещение в резервата.
 
Май 05. Закусваме, прибираме лагера, товарим багажа и напускаме частния природен резерват в пустинята Намиб в посока друг частен резерват, но вече в пустинята Калахари. Това ще е денят, в който сутринта ще бъдем в едната пустиня , а следобяда в другата. Калахари всъщност е по-скоро полупустиня с доста растителност, която заема много голяма част от територията на Ботсвана, както и части от Намибия и Ю. Африка. Името означава „Голямата жажда“ на езика на местните бушмени. Отсядаме на къмпинга на резервата. В цената ни влиза наблюдение на хранене на гепарди и залезно сафари с джип на ранчото из резервата (нашите гидове нямат право да шофират вътре). Вечеря и нощувка на удобен къмпинг.
 
Май 06. Закуска, последвана от разходка из резервата с група местни ловци бушмени, облечени в традиционните си облекла, все едно извадени от филма „Боговете сигурно са полудели“. Разходката е около час, през което време те ни показват традиционни ловни техники, залагане на капани, съхранение на вода в щраусови яйца и други интересни неща. Можем да ги снимаме на воля, без да ни искат пари за всеки кадър. Разходката завършва в бушменско село, където виждаме също възрастните, жените и децата.
 
Прибираме се в къмпинга, където лагерът вече трябва да е прибран от нашия щатен помагач и гидовете, товарим багажите и потегляме към градчето Кетмансхоп, в чиито околности се намира изключително красивата и интересна гора от дървета алое вера (quiver tree). Гидовете и помагача издигат лагер на прекрасно място между тези дървета, а ние през това време можем да разгледаме вкаменелости (фосили) на стотици хиляди години. Радваме се на огрените от залеза алое вера дървета, правим невероятни снимки, вечеряме под звездите и преспиваме в обстановка, все едно взета от някой сън.
Май 07. Ставаме рано, снимаме дърветата алое вера по изгрев, закусваме и поемаме към границата с Република Южна Африка. Визи сме си взели предварително от консулството в София. Тази отсечка не съм я минавал и преди и не мога да предложа описание и снимки, но природата в Намибия и РЮА винаги е интересна. Обядваме някъде по пътя и в късния следобяд пристигаме в лоджата, която се намира в южноафриканската част на пустинята Калахари. Вечеря и нощувка в удобни стаи с баня и тоалетна вътре.
 
Май 08. Ранно ставане и закуска след което се отправяме на целодневно сафари в междуграничния парк Кхалахади, който се намира на територията на Република Южна Африка и Ботсвана. Избираме си да се движим или покрай сухото корито на река Ауоб в посока лагера Мата Мата или покрай това на река Нособ в посока едноимения лагер. Междуграничният парк Кхалахади е мечта за любителите на дивите животни и на природата, известен предимно (но не само) с големите котки и грабливите птици. Могат да се видят лъвове, гепарди и леопарди на фона на червените пясъци на Калахари. Големи стада орикси (хемсбок), газели-скачачи (спрингбок), понякога и антилопи гну. Стабилна популация от жирафи и щрауси и птици-секретари. Различни видове орли и соколи, а южните песнопойни ястреби като, че ли се намират на всяко трето дърво. Липсват слонове, носорози и африкански биволи, но това по никакъв начин не прави мястото по-малко красиво или интересно. През 2016 г. При първото си посещение в Намибия се колебаех дали да отидем на юг към този парк или на север към парка Етоша и съм изключително доволен, че в крайна сметка предпочетох първата опция. Не, че и Етоша не е прекрасен, но Кхалахади е много, много специален за мен. Преспиваме в прекрасната лоджа от предния ден, която се намира на 5 минути с джип от портала на парка.
 
Май 09. Ако предния ден сме правили сафари покрай коритото на река Нособ, сега поемаме в друга посока, покрай река Ауоб (или обратно, зависи какво сме решили да правим предния ден). Продължаваме с невероятните пейзажи на Калахари. Много сериозни шансове за големи котки, безброй грабливи и пойни птици, газели-скачачи, орикси и обикновени бубали. Много е вероятно да видим и антилопи голямо куду, гну и каня, жирафи със сигурност. Земните катерици са почти гарантирани, големи шансове за сурикати и петнисти хиени, а с повече късмет може да видим и изключително рядката кафява хиена. Обяд на пикник по пътя, вечеря и нощувка в удобната ни лоджа.
 
Май 09. Цял ден сафари в междуграничния парк Кхалахади. Обяд на пикник, вечеря и нощувка в лоджата.
Май 10. Ранно ставане и закуска и отново поемаме на сафари. Обяд на пикник. Целта е да изкараме максимално време в парка преди да излезем в ранния следобяд от портала. Товарим багажа, закачаме ремаркетата на джиповете и правим трансфер до град Upington, в околностите на който вечеряме и ношуваме в удобна къща за гости. Взехме решение да преспим тук тази вечер (вместо в лоджата до парка), за да можем спокойно на другия ден да хванем ранните полети (до Йоханесбург, за който се прибира у дома и до Кейп Таун, за който ще удължи пътешествието с още 2 нощи). Ранните полети, освен, че са по-удобни (това се налага за тези, които ще ходят и до Кейп Таун) са и по-евтини.
 
Май 11. Закуска и трансфер до летището, откъдето си хващаме полетите за дома (през Йоханесбург) или за Кейп Таун и казваме довиждане на нашите прекрасни намибийски гидове, които вече освен мои приятели е много вероятно да са станали и ваши такива.
 
Цени на пътешествието (без удължението в Кейп Таун):
 
При група от 12 човека (2 джипа) - 41, 500 намибийски долара на човек (около 2, 370 евро).
При група от 10 човека (2 джипа) - 43, 500 намибийски долара на човек (около 2, 485 евро).
При група от 8 човека (2 джипа) - 45, 500 намибийски долара на човек (около 2, 599 евро).
При група от 6 човека (1 джип) - 46, 300 намибийски долара на човек (около 2, 644 евро).
 
 
В цената влизат:
- хонорари на професионални гидове
- хонорар на къмпинг помагач
- всички нощувки и къмпингова екипировка (спални чували и възглавници могат да се наемат от фирмата срещу по-малко от 1.30 евро на ден)
- транспорт в специализирани климатизирани 4Х4 сафари джипове с повдигащ се покрив и отварящи се странични прозорци, оборудвани с хладилник. Багажът и къмпинг оборудването се превозват в ремаркета (основният ни багаж трябва да е в меки сакове, не в куфари).
- 3 хранения на ден
- питейна вода
- всички паркови и държавни такси
- 5 нощувки при удобно настаняване в лоджи и къща за гости
- 5 нощувки на къмпинг (с много удобни и чисти душове и тоалетни)
 
В цената не влизат:
- самолетни билети до Виндхук и от Upington (през Йоханесбург). В момента има билети от/ до София с Луфтханза + Airlink за 1, 550 лева.
- туристически визи за Намибия (взема се при пристигане) и Ю. Африка (взема се предварително в София)
- ковид PCR тестове където/ ако се налагат
- бакшиши (ориентировъчно по около 10 щатски долара на ден на човек за гид и по 2.50 щатски долара на човек на ден за помагач).
- безалкохолни и алкохолни напитки
 
 
 
Програмата и цените за добавката в Кейп Таун и околности (опция - по желание) :

Май 11. Пристигане в Кейп Таун, трансфер до хотел на възможно най-добрата локация в града и настаняване. Тур на града с изкачване (с лифта) на Тейбъл Маунтийн. Нощувка.
 
Май 12. Много ранно ставане и трансфер до Саймънс Таун, където започваме целодневен тур на полуострова (Cape Peninsula). Като опция може да се направи срещу допълнително заплащане (3, 000 намибийски долара) няколкочасова експедиция за големи бели акули и тюлени (започва и свършва в Саймънс Таун). Останалите отиват в ботаническата градина в Кирстенбош. След това всички отиваме на Боулдърс Бийч да гледаме африкански пингвини, след което продължаваме по полуострова към нос Добра Надежда. Изумителни морски пейзажи, в комбинация със свежа зеленина, тотален контраст с пустините Намиб и Калахари. Обратно в Кейп Таун за вечеря и нощувка.
 
 
Май 13. Закуска, свободно време за разходка из пристана Виктория и Алфред (V & A Waterfront) или опция полет с хеликоптер над града или над града + полуострова. Трансфер до летището за полета ни към дома.
 
Цени на удължението в Кейп Таун:
 
При група от 12 човека: 7, 320 намибийски долара (около 413 евро).
При група от 10 човека: 8, 450 намибийски долара (около 477 евро).
При група от 8 човека: 9, 500 намибийски долара (около 536 евро).
При група от 6 човека: 10, 500 намибийски долара (около 592 евро).
 
В цената влизат:
- местен гид
- 2 нощувки в хотел на топ локация
- 2 вечери и 2 закуски
- всички паркови и входни такси
- всички турове и трансфери
- застраховка отговорност на туроператора
 
В цената не влизат:
- самолетен билет от Upington (UTP) до Кейп Таун (CPT)
- по желание няколкочасова експедиция за големи бели акули и тюлени на цена 3, 000 намибийски долара (по моментен курс – 168 евро).
- по желание поет с хеликоптер над Кейп Таун или Кейп Пойнт поуострова (има различни опции с различни дължини на полетите)
- безалкохолни и алкохолни напитки


 

58373832_850005262021196_461570359955554304_n.jpg

 

750_9200_DxO.jpg

 

750_9184_DxO.jpg

 

750_6456_DxO.jpg

 

750_3411_DxO.jpg

 

700_8753_DxO.jpg

 

  • Харесвам 11
  • Браво 3
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.