Прескочи до съдържание

4-5 дни с кола през Април


Oshko

Препоръчани мнения

Дайте някоя идея за екскурзия с кола за 4-5 дни през Априлската ваканция. Гледам картата и всичко ми изглежда скучно или пък съм ходил, времето също не помага, ужким няма да е много лошо, но не е лято, дъжд се задава. Гърция, много съм ходил по острови, не знам, нещо към Волос ли, към Кавала ли - не съм ходил, важното да е не е много умряло през Април. Турция - Истнбул не ми се ходи за пореден път, може би около Чанаккале ако има какво да се види? Към Черна Гора си мислех - но за там е по-зле прогнозата и едва ли си струва на 12С с превалявания, иначе е красиво - ходил съм. Румъния пък нещо не ми е интересна, пообиколили сме и там. За Молдова не ми дават да се издума покрай войната.

Връзка към мнение

Волос не е лоша идея. И да вали дъжд, узеритата работят, а за тамошните мезедес съм способна рязко да тръгна 😀

Кавала, Солун.... Идеално си е времето, че лятос може да изпука човек от топлина.

Мен Гърция си ме влече във всички сезони, като се сетя през какъв сняг сме минавали началото на март да стигнем до гръцко, а в Солун - чудна пролет 😎 От същото това ходене имаме и минаване през река с колата, доста пълноводна и широка. Асфалтът просто минаваше през реката и имаше знак please drive carefully 😂 Емоции може да си намерите много, къде я видя тази скука 🙂

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Има много места, на които може да се отиде за 4-5 дни. Ето няколко идеи:

1. Преди време @jul ме беше вдъхновила за пътуване в онази част на Гърция, която е на северозапад от Мецово - малките планински селца и каньона Викос. Все още не мога да го направя това пътуване и тя може тук да даде подробно инфо. Този маршрут може да го допълниш и с манастирите на Метеора + лек шопинг в Солун.

2. Албания

3. Тасос - по това време на годината е студена морската вода за къпане, но пък островът предлага много повече.

4. Гьокчеада

5. Едно родно турне през Пловдив, Жеравна, Несебър, Варна, Балчик, Калиакра, Мадарския конник, Велико Търново, Габрово, Трявна, Белоградчишките скали...

6. Ако отидете в Кавала, може да си изкарате лежерно няколко дни, като включите и Тасос или пък преспиване в Аспровалта/ Ставрос и връщане през Солун.

7. Не знам къде си ходил в Румъния, че ти е доскучало, но Трансилвания и замъците между Брашов и Сибиу са си супер.

8. Словения - Любляна, Пиран, Пещерата Постойна...

Ако нещо те е грабнало - супер! Ако няколко неща са те грабнали, защо не направиш като мен - стягаш багажа, вземаш евро и написваш дестинациите на бележки, които сгъваш. После теглиш една от тях и тръгваш. Адреналин, нали?! 🙂

  • Харесвам 11
  • Браво 3
  • Замислям се 1
Връзка към мнение

9. През Атина към Пелопонес, а там - Епидавър, Нафплио, Мистра, Монемвасия (ех, моя любима Монемвасия), Гитио, Triantafillia, Микена, Коринт...

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Хайде да закръглим цифрата...

10. През/ покрай Одрин, Галиполи, Айвалък. И тук 2 опции - фери до Лесбос или продължаване към Измир.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 22 минути , Pantelej Putnik каза:

Хайде да закръглим цифрата...

10. През/ покрай Одрин, Галиполи, Айвалък. И тук 2 опции - фери до Лесбос или продължаване към Измир.

Това фери дали го има през Април, сега се опитвам да намеря, разписание има, но други сайтове дават, че не върви...

Връзка към мнение

Сега, аз съм пристрастна, и веднага бих се отнесла покрай егейското крайбрежие на Турция. Около Измир - Чешме, Алачатъ, Фоча, Урла, малките селца, дето им викат „Турската Тоскана“ (самите турци де 🙂 ), Сеферихисар, Шириндже и ако сте фенове, може и Ефес. Топло е, но около Чешме и Алачатъ духа често, неслучайно има мелници. Към Селчук/Ефес е топло и завет. Селцата са с гръцки вид. Те са си били такива до преди стотина години.

Шириндже, първата седмица на ноември, 25 градуса.

DSC_3084.JPG.83686bbe2faf2a4fedb923e0822ab752.JPG

 

Също точа зъб на остров Бозджаада, но да видим кога.

 

Феритата Турция-гръцки острови са спрени от две години, сега постепенно ще ги подновяват от април, но не знам от коя дата.

Сайтът на феритата.

  • Харесвам 8
Връзка към мнение

Пазарджик - Пещера - Батак - Цигов чарк - яз. Широка поляна -  Доспат - Девин - Пампорово - Смолян -  Лъки - Кръстова гора - Асеновград - Белинташ - София.                     

Пещера -   https://carsofsocialism.com/, за Батак няма да предлагам. Всеки българин го знае. Доспат - Дяволската пътека, яз.Доспат, Девин - Ягодинска пещера, Смолян - водопадите. През пролетта са най-пълноводни и гледката наистина си заслужава. Между Смолян и Лъки  - посещение на обсерваторията.   

Връзка към мнение

Чудесна тема! Ние за Априлската ваканция резервирахме в Истанбул и много се вълнуваме всички, остават 5 дни до тръгване 🙂

Но имаме сходна чуденка за първата седмица на Май, когато има доста почивни дни.

Румъния при нас отпада понеже и румънците имат почивни дни тогава и ще е много претъпкано предполагам.  Мислих за Венеция но ме отказаха цените на нощувките.

 

Та с удоволствие чета и взаимствам идеи.

Връзка към мнение

Здравей @Oshko.Сигурно вече си планувал пътуването,защото не остана много време до ваканцията, но ето и моите пет стотинки по темата:

1.Ти спомена района на Волос.Пелион е страхотен по това време на годината.Със сигурност ще ви харесат Макреница и Портариа. Седнете на хапнете в Портариа на градския площад има страхотно заведение точно под вековния дъб.На прохода между Хания и Кисос може да има сняг но пътя но не се притеснявайте.Отскочете до Милопотамос и Думухари.В Думухари е сниман филма Мама миа.Възможно е нищо да не е отворено имам предвид заведения,но за разходки е страхотно.

2.Загорските села. @Pantelej Putnik ги спомена в комбинация с каньона Викос,Мецово а аз ще добавя и  Янина.Има страхотни пешеходни маршрути между селата в национален парк "Пиндос".Все още се срещат мечки в региона а природата е уау.Къщите са от тези каменните.Ние спахме в такава и всичките са с прекрасна гледка. За Загорските села разказва и @домосед а аз именно от него се запалих.Сигурен съм,че ще ви харесат.Ти си по плажните дестинации,но април месец по-добре по планините.

Съвсем близко е и границата с Албания,така че можете да отскочите до Аргирокастро-световно културно наследство на ЮНЕСКО или до плажовете на Саранда.

  • Харесвам 8
Връзка към мнение

Напълно подкрепям @krasen_denev. Всичко друго би било твърде много път за 4-5 дни общо. Само не мисля, че в този срок да се включи Албания е добра идея.

До Волос, Мецово/Йоанина или Викос е под 6 часа за посока, а има много за разглеждане около тях.

Пролетен Пелион ще е прекрасен ✌️

  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Здравей 😊! И аз като всички по-горе препоръчвам Гърция - това е най-добрият избор, а двата района (Северозападната част и Пелион) са незабравими.

Не знам къде си бил в Румъния, но аз не бих я изключил с лека ръка. За мен тази страна е като неизчерпаема мина, има абсолютно всичко - и красиви градове, и невероятна природа, и величествени замъци, и планински проходи, и, и.... 😃. И е толкова близо 🙂. Трансилвания за 4-5 дни може да се направи едно чудно пътуване, а ако вече сте били там мога да препоръчам нещо като ,,трансгранично пътуване" в Румъния, Унгария и малко Сърбия. Може да включите скалата на Децебал, музея на влака в Решица, водопада Бигар, Тимишоара, Арад, манастира Радна, Орадя в Румъния, Дебрецен, Егер (,, Унгарската Шипка", Мишколц (голям спа център), долината Токай за ценителите на виното, национален парк ,,Хортобаги - Hortobáguy" за децата 😃, както и Сегед в Унгария, и Суботица в Сърбия за любителите на ар нуво архитектура. Тези места са много за това време, но вие ще си сортирате според интересите. В Румъния бих препоръчал и района на Марамуреш (Клуж-Напока, Бая Маре, Сату Маре, Марамурешки Сигет, манастир Барсана, село Бреб и планината Родна), както и областта Буковина (Яш, Сучава, Пиятра Неамт и изрисуваните манастири), но тези 2 района са близо до границата с Украйна и има риск. Имам сантимент към Централна Европа, но ако тези места не са ви интересни, забравете, че съм писал 🙂

В Турция според мен вариант е и Черноморското крайбрежие (Шиле, Амасра, Сафранболу и крайбрежните пътища, няма време за повече), което е невероятно красиво, но сигурно по това време там ще е ,, мъртвило". 

Щом Черна гора не е опция, защо не пробвате с Босна и Херцеговина или Хърватия? И двете са прекрасни, има изключително много какво да се види, и за няколко дни може да се направи прекрасна програма за Вишеград, Сараево, Яйце, Мостар и Дубровник.

Сърбия също не е за пренебрегване - Меандрите на Увац, Дървен град, манастирите в югозападната част са прекрасни места, а също и Войводина (Нови Сад, Суботица, Сремски Карловци, Зренянин, Бач и Фрушка гора). 

Македония също е вариант, има много интересно места извън района на Охрид и Скопие като например Кратово, Куклишки скали, Крушево, Битоля, национален парк ,,Маврово", каньонът Матка и Преспанското езеро.

За нищо на света не забравяйте и България - тук навсякъде има какво да видите 😃

Успех, сигурен съм, че където и да отидете, ще ви хареса 😊

 

  • Харесвам 6
  • Браво 3
Връзка към мнение

Чета. чета, и недоумявам.

Повечето от вас изреждат в темата за 4-5 дни обекти почти като за класическите 12-дневки на @ruwenzogy . Ясно е, че @Oshko е по-експедитивен, но това са Балканите и бързането е просто кощунство. 🙂

 

Лично на мене Викос от години ми е мерак и не стигам до него. Мислил съм го и с Метеора, Янина и Мецово, Вергина и още нещо за подобно пътуване. От друга страна пък ми се ходи и през лятото там, за изкачвания на върхове в Пинд и Тимфи.

@krasen_denev, съжалявам, че ще поспоря, но април е възможно най-лошият месец за планини в тази част на света 🙂

 

@Oshko, не знам, бил ли си в Босна, но 4-5 дни стават и за там. Аз я мисля за лятото, заради планинарски преходи в Маглич, Волуяк и Зеленгора, но ако е без баирите, по-добре е Босна да се направи пролетта. А и ситуацията там в момента е изключително напечена и е "затишие пред буря". Предстоят избори през юни и тогава се очаква много сериозно ескалиране на напрежението.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

те обектите се споменават да си избере човека каквото му харесва от тях, а не да види всичко...

па де да знам, всеки си знае начина на пътуване

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Моите предложения:

1. Източни и/или западни Родопи - пълно е със забележителности - екопътеки, пещери, крепости, скални образувания, музеи, селца, за всеки по нещо има.

2. Будапеща - сигурно сте ходили, но може да съчетаете с нещо друго.

3. Словения - езера, замъци, пещери

4. Румъния - може да я преоткриете, не знам къде сте ходили, но има много какво да се види и възможности за различни маршрути.

5. Разходка по българските дунавски градове.

 

Това се сещам на първо време.

 

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Здравейте, много хора предлагат Румъния и ние сме се запътили натам за априлската ваканция. Знаете ли дали на границата е спокойно покрай войната? Благодаря!

 

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.