Прескочи до съдържание

Когато България е светлинни години пред САЩ


Препоръчани мнения

Никога, ама никога не съм си представяла, че някога ще давам български бюрократичен процес за пример пред американци. Природа, спокойствие, култура - да, но вадене на паспорт НИКОГА!! Хора, изпаднах от ужас последната седмица 🤦‍♀️ Налага ми се да се подготвя за спешно пътуване до България с деца и съответно ми трябват паспорти за тях. Нито едно от децата ми няма българско гражданство и естествено, ще ми трябват американски паспорти.

Последният път като ми се налагаше да вадя спешно паспорт (български) беше преди 7г и тогава мъжът ми ме закара до бг посолството в ЛА. Нямах други документи освен изтекла българска лична карта, зелена карта и аризонска шофьорска книжка. Международния паспорт го бях изгубила. Отиваме в посолството и пред мен едно семейство с малко дете носи цяла папка с документи и аз ги питам какво ще вадят. Жената ми обясни, че са за паспорти. Едва не се разплаках като им видях папката и бумагите в сравнение с мойте “документи”…Служителката от посолството почна да им проверява декларациите (аз нямах) и им се накара едно хубаво, на мен почна да ми се свива стомахът, защото вече бях купила билети и нямаше как да летя без паспорт.

Дойде и моят ред, направих се на ударена, обясних кога летя, какво ми трябва. Служителката ококори око, отвори уста, тъкмо да почне да ми се кара, но какво ли си рече “с тоя олигофрен как да се разправям” и с най-съжалителния глас на света ми обясни, че едиственият ми вариант е да ми издаде временен паспорт за 30 дни, какво да попълня, откъде да купя пощенски марки и, че до 3 дни ще ми е издаден. Реално на следващия ден го получих по пощата.

Февруари месец като започна войната в Украйна, помолих майка ми да поднови паспорта на баба за всеки случай, защото й изтичаше в края на годината. Буквално във вторник я заведе в паспортна служба и в петък й беше готов.

Без запазен час, без предварителна поготовка, нищо. 
Сега за американската система. Миналия понеделник почнах да чета какво ми трябва да изкарам паспорти на децата. За най-голямото нямам грам шанс, защото единственият вариант да му се издаде паспорт без съгласието и съдействието на баща му е да подам спешна молба за временна промяна на родителските права, но същевременно и редовна такава за постоянна промяна на родителските права, което мен не ме устройва, понеже в момента аз съм с повече права, но винаги има риск съдията, гледащ делото, да промени нещата. Т.е. нямам бърза опция за на сина ми паспорт.

При по-малките две няма такъв проблем и почвам да действам за тях - пише, че има 2 спешни процедури, за едната (72часа) ми трябва да докажа, че пътуването ни е на живот и смърт, а за втората - само доказателство, че имам намерение да пътувам до 2 седмици от деня, в който подавам молба. На сайта на правителството има телефон, на който всеки, нуждаещ се от тези две услуги, трябва да се обади и да си запази час. Обаждам се и ми се обяснява, че трябва да имам задължително доказателство за пътуването, за да ми дадат час. Аз отговарям, че няма да дам по $1500 за самолетни билети преди да знам, че ще имам паспорти и служителка супер грубо ми заявява, наричкайки ме “caller”, че нямам друг избор. Толкова ме ядоса, че й затворих телефона. Обадих се на мъжа ми да му искам съвет. Той каза: “Излъжи нещо, разреви се.” Обаждам се втори път ревяща и обяснявам “през сълзи” какъв проблем имам, служителката, доста любезна, ми казва, че ще ми влезе в положение и ще ми насрочи час”, попита ме за пощенския ми код и вика: “чудесно, в петък можете ли?”, аз: “в петък? По-рано нямате ли?”, тя отговаря, че не, затова аз продължавам с насрочването на час в петък (след 4 дни). И при следващия й въпрос, аз просто припадам, защото ме пита дали ще ми е удобно да съм в Тюсон в 8:30 сутринта с двете ми деца и мъжа ми. Моля? Тюсон е на 2.5ч. от нас, ас съм с деца на 1 г. и на 2.5г. Няма ли нещо по-близо? Не, всички часове във Финикс са заети месец напред 🤦‍♀️ Може да провери в Ел Пасо (на 6.5ч) и Колорадо (мин. 7ч) 🤯 Добре, поне по-късно през деня нямате ли? Не, другата седмица обаче имаме. 🤯 Не, ще си събудя децата в 5:30ч. и ще сме там. 
След още няколко въпроса, жената започва да ми чете текст от образец и прочита: “по време на часа трябва да покажете доказателство за пътуване”. Добре, госпожо, нали Ви обясних (по дяволите наум), че не мога да купя самолетни билети преди да получа паспорти на децата и ми влязохте в положението!!? Тя: “ами то може и резервация за хотел, коша под наем, т.н”. Отдъхвам си, букинг.ком има безплатно канселиране. 
Събрах всички документи, които ми трябваха за двете (свидетелство за раждане плюс копие, копие на моята и на мъжа ми шофьорските книжки, попълнена декларация за паспорт, копие от резервацията за хотел и паспортна снимка). Ставаме мега рано в петък сутринта, натоварваме момичетата и тръгваме. Тъкмо паркираме пред сградата и едната ми дъщеря повръща. Става мазало. Чистим седалки, пикап, дрехи 🤮 Не знам какво й е, защото сме пътували на доста по-големи разстояния без да й стане лошо. Както и да е, вече е почти 8:30 и пред вратата се образувала опашка. Нареждаме се и се оказва, че поне още 15 човека са със същия час като нас 🤦‍♀️ Чакаме, чакаме, пускат ни вътре и по-голямото се изскубва от ръцете ми и почва да тича около охраната, мята се върху скенера, създава огромен хаос, едва го хващаме. Хората зад нас цъкат с език. Влизаме. Малкото почва да пълзи навсякъде и да дърпа чакащите за краката, голямото уж се опитва да е в помощ, ама е повече беля. Мъжът ми се нерви, че толкова много народ е със същия час. Отиваме на една гише, взимат документите, дават ни номер и чакаме за второ гише. Казват ни да платим по $195 на паспорт. Аз питам защо, не е ли $100 + $60 за бързата поръчка? Служителят казва и $35 административна такса, защото ползвате частна сграда 🤬Най-накрая, след час на суматоха, разлята вода, рев, $390 по-малко, си тръгваме. Дъщеря ми повръща отново, но този път е тройно повече. Пак чистене, пак истерии. Прибрахме се във Финикс, сложих дребните да спят, изпих един Бейлис и аз се трупясах. Още съм в шок от това прекрасно преживяване.

Днес проверих докъде са стигнали с паспортите и пишеше, че са ги изпратили по пощата вчера и че би трябвало да ги получим на 15-ти май при положение, че посочихме 13-ти май като дата на пътуване 🤦‍♀️🤬🤯

 

P.S. Създадохме най-големия хаос и в аптеката, в която направихме снимки за паспортите, но това вече е изцяло мой проблем

40B10226-67E2-4D39-AFD1-49217D38F9E7.jpeg

  • Харесвам 3
  • Шок 14
  • Смея се 1
  • Замислям се 2
Връзка към мнение

Абе за много неща виждаш, че глазурата  често не става за ядене , а ако изкараш един ден в "Юнивърсъл"  съвсем ти просветва как се случва магията.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Преди години, като живях за кратко там , се сбъсках с доста неща при които сравнението е в полза на БГ ( не че няма достатъчно много в обратната посока).

Откривам си сметка в банка ( с туристическа виза бях) и секюрити кредитна карта ( където оставяш депозит и може да харчих по карта в размера на депозита). Започвам да я ползвам активно да плащам сметки, текущи разходи, после погасявам в срок и т.н и в края на годината ми се появява един разход - за кредитен рейтинг - по спомен около 70$.

Отивам в банката да се разправям с тях. 

Първия служител

Той : ами да госпожо. Кредит скора е много важен и ще ви е полезен ако взимате кредит

Аз : на туристическа виза съм и няма кой да ми даде кредит

Той : ами тогава ако си купите кола на изплащане

Аз : .... повтарям горното...

Той : ами тогава мебели на изплащане

Аз: (вече леко ядосана) - Нямам сошъл секюрити номер, защото съм турист и не мога да си взема кредит, кола, мебели и каквото и да било на изплащане.

.Е, ... не схвана, и ме прати при мениджъра

Мениджъра :

( прочети горния разговор)

Пак не схвана

 

Вече доволно бясна му казах на тоз мениджър, че ок, с този мой хубав кредитен рейтинг тогава искам да ми даде кредит.В какъв размер биха ми отпуснали.

- Доволно потри ръце и започнаа да попълва някакви неща на компютъра.

- Стигнахме до : Моля за вашия сошъл секюрити номер !!!!

- Е нямам такъв , аз съм на туристическа виза !!! ( повишавам тон, но все пак това съм го казала за 128 път)

.............................

Мислене, разговор по телефона с някого си ..... и накрая каза : Ами не може да ви дадем кредит !!!

Е аджеба аз нали с това започнах ( 50 минути по-рано)

 

В крайна сметка ми махнаха разхода, но .... не съм сигурна че разбраха ЗАЩО 

  • Харесвам 4
  • Браво 1
  • Смея се 19
Връзка към мнение

Аз мащаба коментирам основно, колко IDта се издават в БГ и колко в САЩ....

Иначе некачествената услуга по опашките за преиздаване на документи в София я преживях преди година, та трудно е някой да ми я похвали ...

 

@funny подобно нещо преживях в ДСК преди 10 дни докато подавах заявление за ЕЗОК, служителят не знам колко пъти повтори безспорните предимства на техния пенсионен фонд без да чува изобщо какво отговарям.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Абе самия факт, че са ти издали кредитна карта с туристическа виза, ми звучи мааалко извънземно, от разправиите за банкова сметка в Европа преди години...

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
преди 24 минути , neuromancer каза:

Абе самия факт, че са ти издали кредитна карта с туристическа виза, ми звучи мааалко извънземно, от разправиите за банкова сметка в Европа преди години...

Ааа, те такава за която си взимат парите на депозит предварително и се разпростираш само до тази сума нямат проблем ( то си е вид дебитна карта ама се води кредитна). Истинска кредитна - никакъв шанс

Връзка към мнение

Винаги съм го казвал, нашата бюрокрация е в пъти по-добре от западната.

 

Тук, ако не ти свършат работа, обикновено е от мързел и имаш два реалистични начина за изход - да ти влязат в положение или рушвет. 

 

На Запад те забатачват обикновено от незнание  и влизаш в параграф 22, никакъв шанс да пробиеш. Нито си признават грешката, дори да им покажеш и цитираш закона, нито рушвети взимат.

 

Спомням си преди години в Германия отивам да си удължавам визата с една позната студентка 3ти курс, като още нямам право на работа, само на престой. Отива познатата на гишето с пет кила документи и не ѝ дават право на работа. Рев, нерви, сополи, "имам право", цитиране на закони, не! Отивам аз след нея с един един гол паспорт и бележка, че ще уча евентуално - за пет минути ми дадоха виза, разрешение за работа + разрешение за работа и в университет. 

 

И в двата случая демонстрираха пълно незнание на законите им, ама чист късмет, че се объркаха в моя полза. :crazy: 

  • Харесвам 3
  • Смея се 6
Връзка към мнение
преди 45 минути , funny каза:

Ааа, те такава за която си взимат парите на депозит предварително и се разпростираш само до тази сума нямат проблем ( то си е вид дебитна карта ама се води кредитна). Истинска кредитна - никакъв шанс

To това ясно, ама за обикновена банкова сметка, по която да получавам заплата какви разправии бяха...

За да ми превеждат заплата трябва да имам банкова сметка, за да си отворя банкова сметка трябва да имам постоянен адрес, а без банкова сметка фирмата пари за квартира не дава...

Може след приемането ни в ЕС да са се нормализирали нещата, но точно в тия среди електронните портфейли като Револют трябва да са направо хит.

Връзка към мнение

Трябваше да прочета заглавието няколко пъти преди да го разбера правилно . Чета , чета и виждам предимно силни емоции заради причиненият стрес ..

 

Моите наблюдения са коренно различни ,в САЩ реално няма бюрокрация. Неща , за които в България си взимате почивен ден или два , в САЩ си ги правите сами от вкъщи, няколко примери ..

 

- паспорт :

при първоначално изваждане и при непълнолетни деца се ходи до пощата , където ви снимат . Цялата процедура е 10-15мин , паспорта си го получавате вкъщи . Дори и да има опашка в пощата , вие минавате на  друго приоритетно гише за паспорти. А на това гише никога няма опашка, защото паспорти се подновяват от вкъщи докато се наслаждавате на домашният уют и семейство 🙂

 

При подновяване на паспорт - всичко правите вкъщи . Снимате се сами с телефона , принтирате снимката в необходимият размер на домашният си принтер и изпращате попълнената декларация за нов паспорт ,  заедно със старият паспорт и снимката.

 

- вадене на шофьорска книжка : процеса е подобен на вадене на паспорт , но не се ходи в пощата , а в местната структура на КАТ. На място ви снимат , на място ви проверяват очите да не сте далтонист или слепец с една автоматизирана машинка с размери 30/30см , общо времетраене 10 мин.

 

- подновяване на шофьорска книжка : по пощата без дори да си правите снимка, общо времетраене няколко минути. Професионалните книжки само на място , заради проверка на очите при всяко подновяване  . 


- продажба на личен автомобил , времетраене 30 секунди до няколко минути.

След като си намерите купувач и се споразумеете , процеса е следният:

Взимате големият талон , попълвате задната част на талона като си пишете имената, датата , подпис, за колко продавате автомобила и го предавате на купувача . Това е целият процес , няма нотариуси , няма КАТ , няма друго . Ако искате си взимате номерата ( трябва ви само обикновена отвертка ) и ги хвърляте в коша , освен ако не искате да си ги ползвате отново. Номерата вървят със собственика , не с автомобила , съответно може да си ги ползвате цял живот при желание .

 

Купувача трябва да отиде в КАТ , където регистрира автомобила , времетраене 5-10 мин . Дава големият талон , проверяват данните на старият собственик ,проверяват дали имате застраховка ГО,  питат ви дали искате номера , ако да - служителя се обръща и от кашон вади нов комплект номера и ви го дава в ръцете . Плащате такса регистрация според данъчната оценка на автомобила, казват ви че новият голям  талон ще пристигне на домашният ви адрес до две седмици . С регистрацията в ръка вече можете да си шофирате автомобила ,до 7 дни по закон трябва да минете технически преглед . Ако автомобила не успее да премине прегледа , имате право да развалите сделката , ако сте платили над 700$ за автомобила. Обикновено , старият собственик поема разходите за ремонт , ако се стигне до такъв случай..

 

*малка забележка : всеки щат/state/ е самостоятелна държава със собствени закони , а паспортите са подчинени на общ федерален закон. 
 

С две думи , няма изобщо бюрокрация , (почти ) всичко става по пощата , няма чакане ( записвате си час)  , няма безсмислени посредници (нотариуси) , по-лесно и култивирано не виждам как би могло да се измисли. 
 

А светлините години разлика са в отношението : в България държавният чиновник обикновено е търтей , назначен с връзки и съответно се държи като такъв , защото сте му нарушили спокойствието като сте отишли при него и го карате да работи . Откъде накъде и кой сте вие да го карате да работи ?

В САЩ на всички нива ви посрещат с усмивки и се опитват искрено да ви помогнат … Естествено имат и те много сериозни проблеми , но са в други сфери , а не в чиновничеството.

 

* нотариуси има в банките , безплатни са и се ползват в само частни случаи - пример : дете ще пътува само с един родител и другият се подписва , че е съгласен.

 

  • Харесвам 6
  • Замислям се 1
Връзка към мнение
преди 6 часа, funny каза:

В крайна сметка ми махнаха разхода, но .... не съм сигурна че разбраха ЗАЩО 

Точно като моя случай с доказателство за пътуване - сто пъти обясних, сто пъти уж ме разбраха, а накрая пак - доказвай, че ще пътуваш 🤯

преди 6 часа, bad kid каза:

Аз мащаба коментирам основно, колко IDта се издават в БГ и колко в САЩ....

Иначе некачествената услуга по опашките за преиздаване на документи в София я преживях преди година, та трудно е някой да ми я похвали ...

 

@funny подобно нещо преживях в ДСК преди 10 дни докато подавах заявление за ЕЗОК, служителят не знам колко пъти повтори безспорните предимства на техния пенсионен фонд без да чува изобщо какво отговарям.

И аз си го помислих това с мащабите, ама нормално ли е бързата им процедура да отнема 15 дни, при положение, че голяма част от процедурата за хора над 18г е дигитализирана?

 

За банките в Бг и някои тук не ми се говори 🤦‍♀️
 

преди 4 часа, funny каза:

Ааа, те такава за която си взимат парите на депозит предварително и се разпростираш само до тази сума нямат проблем ( то си е вид дебитна карта ама се води кредитна). Истинска кредитна - никакъв шанс

В момента и за предплатена кредитна карта нямаш шанс само с туристическа виза.

 

преди 3 часа, stanislavpp каза:

Трябваше да прочета заглавието няколко пъти преди да го разбера правилно . Чета , чета и виждам предимно силни емоции заради причиненият стрес ..

 

Моите наблюдения са коренно различни ,в САЩ реално няма бюрокрация. Неща , за които в България си взимате почивен ден или два , в САЩ си ги правите сами от вкъщи, няколко примери ..

 

- паспорт :

при първоначално изваждане и при непълнолетни деца се ходи до пощата , където ви снимат . Цялата процедура е 10-15мин , паспорта си го получавате вкъщи . Дори и да има опашка в пощата , вие минавате на  друго приоритетно гише за паспорти. А на това гише никога няма опашка, защото паспорти се подновяват от вкъщи докато се наслаждавате на домашният уют и семейство 🙂

 

При подновяване на паспорт - всичко правите вкъщи . Снимате се сами с телефона , принтирате снимката в необходимият размер на домашният си принтер и изпращате попълнената декларация за нов паспорт ,  заедно със старият паспорт и снимката.

 

- вадене на шофьорска книжка : процеса е подобен на вадене на паспорт , но не се ходи в пощата , а в местната структура на КАТ. На място ви снимат , на място ви проверяват очите да не сте далтонист или слепец с една автоматизирана машинка с размери 30/30см , общо времетраене 10 мин.

 

- подновяване на шофьорска книжка : по пощата без дори да си правите снимка, общо времетраене няколко минути. Професионалните книжки само на място , заради проверка на очите при всяко подновяване  . 


- продажба на личен автомобил , времетраене 30 секунди до няколко минути.

След като си намерите купувач и се споразумеете , процеса е следният:

Взимате големият талон , попълвате задната част на талона като си пишете имената, датата , подпис, за колко продавате автомобила и го предавате на купувача . Това е целият процес , няма нотариуси , няма КАТ , няма друго . Ако искате си взимате номерата ( трябва ви само обикновена отвертка ) и ги хвърляте в коша , освен ако не искате да си ги ползвате отново. Номерата вървят със собственика , не с автомобила , съответно може да си ги ползвате цял живот при желание .

 

Купувача трябва да отиде в КАТ , където регистрира автомобила , времетраене 5-10 мин . Дава големият талон , проверяват данните на старият собственик ,проверяват дали имате застраховка ГО,  питат ви дали искате номера , ако да - служителя се обръща и от кашон вади нов комплект номера и ви го дава в ръцете . Плащате такса регистрация според данъчната оценка на автомобила, казват ви че новият голям  талон ще пристигне на домашният ви адрес до две седмици . С регистрацията в ръка вече можете да си шофирате автомобила ,до 7 дни по закон трябва да минете технически преглед . Ако автомобила не успее да премине прегледа , имате право да развалите сделката , ако сте платили над 700$ за автомобила. Обикновено , старият собственик поема разходите за ремонт , ако се стигне до такъв случай..

 

*малка забележка : всеки щат/state/ е самостоятелна държава със собствени закони , а паспортите са подчинени на общ федерален закон. 
 

С две думи , няма изобщо бюрокрация , (почти ) всичко става по пощата , няма чакане ( записвате си час)  , няма безсмислени посредници (нотариуси) , по-лесно и култивирано не виждам как би могло да се измисли. 
 

А светлините години разлика са в отношението : в България държавният чиновник обикновено е търтей , назначен с връзки и съответно се държи като такъв , защото сте му нарушили спокойствието като сте отишли при него и го карате да работи . Откъде накъде и кой сте вие да го карате да работи ?

В САЩ на всички нива ви посрещат с усмивки и се опитват искрено да ви помогнат … Естествено имат и те много сериозни проблеми , но са в други сфери , а не в чиновничеството.

 

* нотариуси има в банките , безплатни са и се ползват в само частни случаи - пример : дете ще пътува само с един родител и другият се подписва , че е съгласен.

 

Въобще не съм съгласна, че бюрокрацията в САЩ е минимална, особено, когато нещо ти трябва от днес за утре. Моят опит е, че доста служители по официални служби и тук са “търтеи” + много прости. Не всички са усмихнати, даже напротив. 
 

За продажба на кола трябва нотариус да завери поне в Аризона на гръба на “car title” самоличността и подписа на този, който я продава. Хубавото е, че како и ти си писал във всяка банка има безплатен нотариуси.

 

Процедурата по издаване на шоф. книжка беше кофти и отнемаше цял ден преди 15г., но в Аризона важат, докато навършиш 65г, така че не ми се е налагало скоро.

 

За да намеря час при какъвто и да било лекар-специалист ми се налага да чакам с месеци. Трябваше ми преди няколко седмици кожен доктор за едно от децата ми - обадих се на 10 номера от списъка, който ми даде педиатърката и никой нямаше час. Накрая намерих за след седмица, отидох и след прегледа “специалистът” ми казва: “Ми, не знам какво й е това петно, ще трябва да ви дам направление за Детската болница Финикс.” И аз: “Ъъъм, те нямат дата за час до октомври!!”. И тоя нагляр без да му мигне окото: “Те ще знаят най-добре какво й е и като разберете ми се обадете да ми кажете, за да знам и аз.” 🤦‍♀️ 
 

За да изкарам официално копие на брачно свидетелство пак беше кошмар, мъжът ми за малко да се пресегне през гишето да хване служителката за гърлото. 
 

Имам чувството, че твоят и моят опит се разминават, защото ти си на източния бряг и там всичко се случва доста по-бързо. Живяла съм в Ню Джързи и там дори сервитьорите бяха Спийди Гонзалез, а като дойдох в Аризона за първи път чаках 20 мин да дойде сервитьор само да се представи. 

  • Харесвам 5
  • Смея се 2
Връзка към мнение
преди 7 минути , Marusinka каза:

За да изкарам официално копие на брачно свидетелство пак беше кошмар, мъжът ми за малко да се пресегне през гишето да хване служителката за гърлото

Това също става моментално , имат си машинка и го принтират пред теб с холограмен/воден печат, времетраене под 5 минути. 
 

Здравната система е най-голямата им слабост , имат много сериозни проблеми във всички нива . 
 

п.п. жалко , че ще пътувате , можеше да се видим и с вас - ние сме днес и следващите дни в околията  , St George , Kanab и т.н

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 25 минути , stanislavpp каза:

Това също става моментално , имат си машинка и го принтират пред теб с холограмен/воден печат, времетраене под 5 минути. 
 

Здравната система е най-голямата им слабост , имат много сериозни проблеми във всички нива . 
 

п.п. жалко , че ще пътувате , можеше да се видим и с вас - ние сме днес и следващите дни в околията  , St George , Kanab и т.н

Засега сме на стенбай, свиркай, ако ще минавате през Финикс, че за извън града не мога да планирам нищо.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
Травеолани

От както започнаха да падат рестрикциите лека по лека, хората започнаха да си вадят паспортите. При нас от февруари насам говорят по новините, че се чака, че има опашки. Напливът е голям и става по-бавно и предупреждаваха хората да го имат предвид при пътуване. 
Също и по фейсбук групите се обсъжда постоянно. 
Радвам се, че всичко е минало успешно!

  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Сладурка! Забавно ти е било 🙂

Що се отнася до търтея у нас  ,не е така. Последните горе-долу 4 години получавам страхотно отношение от държавните чиновници . Включително и в МВР като си вадя паспорт . Имам вземане-даване с Общината , със социалните служби на 2 района по различни поводи и различни служители , със Закрила на детето, доста държавни и общински структури. Дори в НАП се държат професионално и човешки.

Нацупени и троснати са хората на гише в частни структури. Например МТел, БТК, ЕВН, ВиК и прочие. В болниците също е скандално отношението, но това е друга тема. 

Проблемите при нас са свързани с вмененото от държавата задължение да носиш хартийки и бележки за щяло и нещяло , но за това хората не са виновни.

 

  • Харесвам 7
Връзка към мнение
преди 18 минути , luba_rizova каза:

Сладурка! Забавно ти е било 🙂

Що се отнася до търтея у нас  ,не е така. Последните горе-долу 4 години получавам страхотно отношение от държавните чиновници . Включително и в МВР като си вадя паспорт . Имам вземане-даване с Общината , със социалните служби на 2 района по различни поводи и различни служители , със Закрила на детето, доста държавни и общински структури. Дори в НАП се държат професионално и човешки.

Нацупени и троснати са хората на гише в частни структури. Например МТел, БТК, ЕВН, ВиК и прочие. В болниците също е скандално отношението, но това е друга тема. 

Проблемите при нас са свързани с вмененото от държавата задължение да носиш хартийки и бележки за щяло и нещяло , но за това хората не са виновни.

 

Радвам се, че се променят нещата!


Аз нямам лични наблюдения за Бг, но от 10 дни ми се налага да звъня в болница в Пловдив и да искам информация за пациент и или са супер любезни и отзивчиви, или първо ме насмитат, че ги притеснявам и не могат да ми кажат нищо по телефона, обаче като пусна сълза, се смиляват над мен и почват да се държат добре.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
Травеолани
преди 36 минути , Marusinka каза:

Сещам се за заключената тема от миналата седмица и че пак ще ни обвинят, че разводняваме форума. Но разговорът си върви, като би вървял и в реалния живот, та по повод на коментара ти да споделя и аз нещо. 
 

И на мен ми се наложи януари да звъня в дом за стари хора. Говорих с доректорката и тя беше толкова брутално откровена и човечна - даде ми конфиденциална информация за моя възрастна роднина, без изобщо да знае коя съм, къде съм, при положение, че името ми не фигурира в договора.
Тук никъде не може да се случи такова нещо - следват си политиките и са страшно праволинейни.

 

Аз много се изненадах, че тази жена ми каза, това което ми казаха, не е редно изобщо, но има някакво успокоение и познато чувство, че ако попаднеш на свестен човек, ще се случат нещата лесно.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
преди 11 минути , Травеолани каза:

Сещам се за заключената тема от миналата седмица и че пак ще ни обвинят, че разводняваме форума. Но разговорът си върви, като би вървял и в реалния живот, та по повод на коментара ти да споделя и аз нещо. 
 

И на мен ми се наложи януари да звъня в дом за стари хора. Говорих с доректорката и тя беше толкова брутално откровена и човечна - даде ми конфиденциална информация за моя възрастна роднина, без изобщо да знае коя съм, къде съм, при положение, че името ми не фигурира в договора.
Тук никъде не може да се случи такова нещо - следват си политиките и са страшно праволинейни.

 

Аз много се изненадах, че тази жена ми каза, това което ми казаха, не е редно изобщо, но има някакво успокоение и познато чувство, че ако попаднеш на свестен човек, ще се случат нещата лесно.

Даже не знам за коя тема говориш, защото аз доста дълго не бях влизала тук, просто ми се стори важно да дам кураж на други хора във форума, че не всичко е леш в Бг, че има и неща, които работят. В последните месеци, конкретно от започването на войната, доста приятели в Бг се чувстват още по-стресирани. Майка ми си дойде преди месец и е адски потисната от настроенията там. Друга приятелка от Ню Йорк прекара в Бг 4 месеца зимата и е крайно разочарована от престоя си. Имам приятелки, с които ежедневно си говорим и са отчаяни и търсят начин да имигрират. 
 

Хубаво е, че си попаднала на такъв човечен служител. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
Травеолани
преди 24 минути , Marusinka каза:

Даже не знам за коя тема говориш, защото аз доста дълго не бях влизала тук, просто ми се стори важно да дам кураж на други хора във форума, че не всичко е леш в Бг, че има и неща, които работят. В последните месеци, конкретно от започването на войната, доста приятели в Бг се чувстват още по-стресирани. Майка ми си дойде преди месец и е адски потисната от настроенията там. Друга приятелка от Ню Йорк прекара в Бг 4 месеца зимата и е крайно разочарована от престоя си. Имам приятелки, с които ежедневно си говорим и са отчаяни и търсят начин да имигрират. 
 

Хубаво е, че си попаднала на такъв човечен служител. 

Аз предположих, че не си видяла другата тема 🙂
И аз така чувам, но най-вероятно е субективно като цяло, със сигурност има хора, които си изкарват прекрасно. Аз няма да си ходя тази година, само мъжа ми и децата. Ама за две седмици той едва ли ще успее да добие представа за настроенията. Тази война депресира всички мисля, без значение къде живеем…

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Получихме вчера паспортите 🎉🎉🎉

Не знам откога е промяната във вътрешните страници и дали си личи от снимките, но основната страница с личните данни на притежателя е изцяло пластмасова с дебелината на кредитна карта. 
 

 

772E3D62-F379-45EA-A709-596394957C2D.jpeg

473A0F39-CE83-4AD2-BBF0-C0D9104CAF28.jpeg

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.