Прескочи до съдържание

3(4) дни в Истанбул


Tifoso

Препоръчани мнения

Здравейте. 

 

С жена ми обмисляме пътуване до Истанбул в близко време и ми е нужна малко помощ/ориентация. Пътуваме с кола и планът е четвъртък около обяд да потеглим от България и привечер да сме в Истанбул. Имаме пълни петък и събота, и неделя около обяд обратно към България. 

 

Ако трябва да съм честен досега не съм имал сериозен интерес към Турция като цяло, но предвид факта че две години имаше локдауни и кажи-речи не смеехме да мърдаме извън България, то в крайна сметка се решихме да пробваме нещо различно (като манталитет и култура) и близко. Доколкото придобивам представа основните забележителности са съсредоточени в районите около джамиите Света София и Синята джамия и поради това се оглеждаме за хотел в тези квартали. 

 

Условен първи ден:

След като стигнем четвъртък вечер предполагам, че ще е късно за каквито и да е забележителности и по-скоро мислим да се разходим из самия град в нашия район и да вечеряме в някое заведение. Бих се радвал, ако може да препоръчате място.

 

Втори ден:

Петък по-скоро сме го предвидили за посещение на някои от по-големите им забележителности (Св. София/Синята джамия, дворецът Топкапъ, Галата, Долмабахче) и да завършим с разходка с лодка из Босфора. Не знам дали ще посещаваме всичко от горепосочените, просто си го мисля като идея още. Не успях и много да се ориентирам за лодките - работно време, от къде до къде и всякаква такава информация.

 

Трети ден:

Събота за сега предвиждаме за по-лежерен. Идеята ни е да отделим време на Сапфир(небостъргача), малко шопинг и да посетим някой от аквариумите. Като последните две неща бихме могли да ги съчетаем в единият им мол, доколкото разбирам. А, и естествено да посетим Капалъ чарши. За предвижването до небостъргача и молът се чудя дали си заслужава да ползваме колата или да ползвам градския транспорт. Като цяло това се чудя - дали за по-далечни дестинации от хотела ни да ползваме автомобила или градския?

 

Четвърти ден:

За момента не сме предвидили нищо за неделя. Може би пак просто ще се разходим из града и ще разглеждаме магазини. Ще разполагаме с няколко часа, тъй като идеята ни е по обяд/ранния следобед да се ориентираме към България. 

 

Като цяло нямаме намерение да си счупим краката от бързане, за да посетим възможно най-много места за възможно най-малко време. Бихме го давали по-спокойно, винаги може да посетим града отново 🙂 .

 

Та, ако някой ми даде насоки за по-добро комбиниране на местата или да препоръча нещо друго, ще съм благодарен. 

 

И още нещо - когато посещаваме страни от ЕС е лесно, тъй като ползваме Google maps за навигация, но доколкото знам в Турция би било много скъпо да ползваме мобилен интернет. Въпросът ми е когато посещавате Истанбул, кое приложение ползвате на телефона за навигация?

 

 

 

Връзка към мнение

Като за начало може да прегледате изключително полезното инфо, систематизирано в тази тема: 

 

Когато пътуваме до Турция активираме допълнителен пакет мобилен Интернет. Разстоянията между обектите са големи, движението в града - лудо. Ние си оставихме колата до хотела и се придвижвахме с градски транспорт, за да си спестим шантавия трафик и търсенето на места за паркиране. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.