Прескочи до съдържание

Болоня и Флоренция. Транспортни и други въпроси.

Явор

Препоръчани мнения

Преди 1 час, Иван Попов каза:

Наклонената кула в Болоня се руши, има опасност да се срути (видео)

Властите са започнали да изграждат бариера с височина 5 м около кулата Гаризенда от 12 век, за да задържат отломките в случай на падане, съобщава BBC.

Кулата с височина 47 м се накланя под ъгъл от четири градуса, като при наблюдението са установени промени в посоката на накланяне. Градският съвет заяви, че ситуацията е "изключително критична".

Гаризенда е една от двете кули, които доминират в силуета на Болоня. Другата, кулата Азинели, е около два пъти по-висока и също се накланя, макар и не толкова драматично, и все още е отворена за посещение от туристите.

Постройките са издигнати между 1109 и 1119 г., височината на Гаризенда дори е намалена през XIV в., тъй като вече е започнала да се накланя. Кулата се споменава в поемата на Данте "Божествена комедия", която е завършена през 1321 г.

А така е изглеждала средновековна Болоня /реставрация, не е снимка/. Да не си представяме какво би било, ако поне половината от кулите бяха запазени до днес!🙄

Bologna_Middleage.jpg

• Харесвам 5
  • Шок 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...
преди 2 минути , Mamas каза:

Здравейте,

Някой да знае защо не се продават билети за 03.03.204г. - неделя за Уфици?

За всички други недели има онлайн.

Първата неделя в месеца е безплатна. Преразгледай плана си за Флоренция и извлечи максимума от неделята. 

Връзка към коментар
В момента, Mamas каза:

Благодаря ! Предполагам, че ще има големи опашки! Не бях се сетила.

Опашки винаги има 🙂 Обзалагам се, че ще има по-малко хора, отколкото при платено посещение през август. 

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Здравейте, моля за мнения за компания, от която да наема кола на летището в Болоня. изчетох доста теми, но мненията са доста различни. Спрях се на Голдкар, но не са опция, защото работното им време е до 19.30, а самолета каца в 19.05ч. Иначе са най-добре като цени. 

Вторият ми въпрос е: къде са гишетата на компаниите, даващи коли под наем и съответно мястото за вземане на автомобила на летището в Болоня - на самия терминал или се хваща шатъл?

Връзка към коментар
преди 4 часа, Plamen_VA каза:

Здравейте, моля за мнения за компания, от която да наема кола на летището в Болоня. изчетох доста теми, но мненията са доста различни. Спрях се на Голдкар, но не са опция, защото работното им време е до 19.30, а самолета каца в 19.05ч. Иначе са най-добре като цени. 

Вторият ми въпрос е: къде са гишетата на компаниите, даващи коли под наем и съответно мястото за вземане на автомобила на летището в Болоня - на самия терминал или се хваща шатъл?

Миналата семица взех кола на летището в Болоня с Alamo. Доволен съм като обслужване и опции, за 40 евро за един ден с включена основна застраховка. Блокираха ми 1000лв и вечерта в 12 след връщането ги разблокират, два дни по-късно си ги виждах в сметката. Гишето им работи до 23 часа, но полета от България (уизз) и многото желаещи според мен са ги държали отворени поне до 12, че и по-късно. 

Колите са на паркинга на летището на 100 метра от входа на терминала.

Имай предвид, че може да има компании за които е нужен шатъл, но повечето големи ги видях на самия терминал. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 20 часа, boogy83 каза:

Миналата семица взех кола на летището в Болоня с Alamo. Доволен съм като обслужване и опции, за 40 евро за един ден с включена основна застраховка. Блокираха ми 1000лв и вечерта в 12 след връщането ги разблокират, два дни по-късно си ги виждах в сметката. Гишето им работи до 23 часа, но полета от България (уизз) и многото желаещи според мен са ги държали отворени поне до 12, че и по-късно. 

Колите са на паркинга на летището на 100 метра от входа на терминала.

Имай предвид, че може да има компании за които е нужен шатъл, но повечето големи ги видях на самия терминал. 

Много благодаря за изчерпателният отговор!

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...
  • 4 седмици по-късно ...
На 9.11.2022 г. в 21:22, Zaro каза:

С хотели не мога да помогна. Били сме само по апартаменти. Имайте предвид, че Болоня е богат град и цените като цяло са по-високи, а ниските са за сметка на условията. Като ориентир, преди 20 дни бяхме в Болоня за една вечер и спахме в AirBnb за 125 евро в широкия център. От летището най-добрата опция за придвижване е такси. Дори и за двама може да бъде на цената или малко по-скъпо от влака (9 евро на човек), който стига до гарата, а от там евентуално взимате автобус, а таксито ви кара до апартамента или хотела. На нас таксито до апартамента ни излезе 21 евро.

За Ферари - в Маранело, където е заводът, е най-скъпото. В италианския Groupon обаче непрекъснато изпадат оферти за намаления за точно това, което търсите.

https://www.groupon.it/search?query=ferrari

Вижте дали може да се намери нещо, според това как се придвижвате. Дори и да не хванете намаление, по такива обекти пак е по-евтино отколкото в Маранело. В Модена също има музей на Ферари.

В района на Болоня се намира и музеят на Ламборгини. А в "Драгалевци" на Болоня, точно отвъд околовръстното, се намира музеят на Феручо Ламборгини. Може съпругът ти да поиска да направи сравнение на двете марки. 😉

След като сте толкова време и то е посветено и на коли, препоръчвам музея Умберто Панини. Там пък има Мазерати.

За да усложня нещата докрай, пак в района има и ... музей на Пагани. Ако горните три италиански марки са суперколи, Пагани са хиперколи.

Успех в избора!

Здравейте,
Бихте ли споделили линк към апартамента в който сте били. Планираме пътуване из Тоскана и ще ми трябва 1 нощувка в Болоня, като на следващия ден тръгваме на обиколка и няма да е лошо да е близо до гарата. Благодаря 🙂 

Връзка към коментар
Преди 1 час, Kremi Nikolova каза:

Здравейте,
Бихте ли споделили линк към апартамента в който сте били. Планираме пътуване из Тоскана и ще ми трябва 1 нощувка в Болоня, като на следващия ден тръгваме на обиколка и няма да е лошо да е близо до гарата. Благодаря 🙂 

https://bg.airbnb.com/rooms/7707561?guests=1&adults=1&s=67&unique_share_id=4d9629bc-631d-4462-98dc-632e0056faf7https://bg.airbnb.com/rooms/7707561?guests=1&adults=1&s=67&unique_share_id=4d9629bc-631d-4462-98dc-632e0056faf7

Апартаментът е с таван със скосявания!!!

Връзка към коментар
Преди 1 час, Zaro каза:

Няма места за нашия период от 7 до 11 окт. Благодаря все пак. Ако нещо сте гледали наоколо, ще съ, благодарна да споделите.

Поздрави: Креми

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Тъй като ще планирам 3 дни във Флоренция съм оставила Moovit на район Флоренция и Тоскана и току-що получих нотификация, че явно вече в цяла Тоскана може да се плаща с безконтактни карти и устройства в автобусната и трамвайна мрежа (има обаче разлика за тапването при различните видове транспорт). https://www.at-bus.it/en/tiptap

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Моля за идеи къде да отидем и какво да разгледаме недалеч от Болоня за около 7 до 8 часа, тъй като освобождаваме хотела в 12, а полетът е чак в 23. Изключвам Флоренция и Пиза, където ще бъдем предните дни.

Пътуваме без деца 😀 

Връзка към коментар
преди 2 часа, Dreamm каза:

Моля за идеи къде да отидем и какво да разгледаме недалеч от Болоня за около 7 до 8 часа, тъй като освобождаваме хотела в 12, а полетът е чак в 23. Изключвам Флоренция и Пиза, където ще бъдем предните дни.

Пътуваме без деца 😀 

На час път с влак е Равена. За няколко часа може да я разгледате. Има интересни забележителности и всичко е на пешеходно разстояние от гарата. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Парма. На 1час с влак от Болоня, има по разписание множество влакове. Интересен, спокоен град, лесно се разглежда пешком, има какво да се види, а кухнята е божествена и не напразно градът е признат за една от кулинарните столици на Италия

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Заради несигурност на плановете се забавихме с купуването на билети за музеи и галерии във Флоренция и сега за Академията на официалния сайт b-ticket няма изобщо опции за нашите дати (23, 24, 25 април, разбрах че хващаме празник, нямаше друг вариант) 😞 Чувала съм за ползване на getyourguide в такива ситуации, там има вариант за skip the line билет, но трябва да се получи от хост, с когото трябва да се срещнем. Някой купувал ли е по този начин билети, дали е сигурно?

За Firenze Card не мога да разбера дали има гарантиран вход. Както са го написали звучи като да, но не ми се вижда вероятно, а трябва първо да купиш картата и после да звъниш по телефона 🤨 за да запазиш слот ...

Връзка към коментар
преди 7 часа, PolinaS каза:

За Firenze Card не мога да разбера дали има гарантиран вход. Както са го написали звучи като да, но не ми се вижда вероятно, а трябва първо да купиш картата и после да звъниш по телефона 🤨 за да запазиш слот ...

Използвах Firenze Card септември 2023 (от GetYourGuide). Физическата карта я взех от тук и след това отидох в Church Orsanmichele – via dei Calzaiuoli. Имаше входове и аз си запазих за часовете, които исках. Предполагам, че те имат някакъв отделен брой, запазени входове за притежателите на Firenze Card.

След това за всеки музей/църква/т.н. влизах през линия за holders of Firenze Card - никакво забавяне, никакви хора по тези линии.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 16 часа, Dreamm каза:

Струва ми се, че все пак има налични билети.  Виж https://webshop.b-ticket.com/webshop/webticket/bestseatselectbyblock?eventId=55885&el=true

Screenshot_20240415_072047_Chrome.jpg

Това е за 23 април.

Вчера през нощта със сигурност всичко беше sold out... Днес през деня, след като прочетох това отворих и наистина имаше няколко слота, но бях на работа и не сварих да купя, а сега пак всичко е продадено. Дали не може да е някакъв бъг не знам.

преди 14 часа, Граф Вронски каза:

Използвах Firenze Card септември 2023 (от GetYourGuide). Физическата карта я взех от тук и след това отидох в Church Orsanmichele – via dei Calzaiuoli. Имаше входове и аз си запазих за часовете, които исках. Предполагам, че те имат някакъв отделен брой, запазени входове за притежателите на Firenze Card.

След това за всеки музей/църква/т.н. влизах през линия за holders of Firenze Card - никакво забавяне, никакви хора по тези линии.

А за Уфици и Академията на място ли си запази? Не виждам инфо на сайта на getyourguide дали резервациите стават пак както е описано на официалния сайт на Firenze Card, но доколкото виждам мога да запазя през getyourguide без веднага да платя, май така ще направя и утре ще сравня пак опции с официалните сайтове за билети...

Връзка към коментар
преди 15 минути , PolinaS каза:

А за Уфици и Академията на място ли си запази? Не виждам инфо на сайта на getyourguide дали резервациите стават пак както е описано на официалния сайт на Firenze Card, но доколкото виждам мога да запазя през getyourguide без веднага да платя, май така ще направя и утре ще сравня пак опции с официалните сайтове за билети...

Извинявам се, че не съм уточнил.

Да, резервациите стават както е описано на официалния сайт (има общо 3 начина - 2 места и по телефон)
Затова аз отидох в Church Orsanmichele, за да направя резервациите за Uffizi Galleries и за Accademia Gallery (2 от 3те задължителни, третата е Brancacci Chapel).

Book-нах си тази FirenzeCard от GetYourGuide. Когато взех физическата карта от meeting point-a (до Duomo-то), служителите ми казаха, че трябва да направя резервации за 3 от местата в Church Orsanmichele. Освен физ. картата получих и няколко брошури с цялата информация, точно както от официалния сайт. 

В моя блог имам статия за Firenze Card и там съм сравнявал цените (използвай преводач от browser-a), на базата на местата, които посетих (Florence en 3 jours). Имам табличка с местата, които посетих и цените. Така ми излезна на 50% по-евтино (грубо казано) от отделни билети.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.