Прескочи до съдържание

Отново за Сицилия


pamela

Препоръчани мнения

Здравейте, магеланци!

Малко импровизирано и набързо купих билети за Сицилия за седмица през август. Сега трябва да правя и бърз план, че после да резервирам и места за настаняване.

Затова ми трябва вашата помощ.

Кацаме в Катаня около 18 ч. Засега смятаме да пътуваме с обществен транспорт, поради която причина опциите не са ни много. Преди да продължа с въпросите, да кажа, че преди няколко години бяхме в източната част на острова. Не че не искам да видя отново Сиракуза, Таормина или Агридженто, но сега целта е на запад.

1. Ясно е, че първата вечер не можем да стигнем до Палермо. Можете ли обаче да препоръчате нещо в средната част на острова, може би в близост до плаж? Струва ли си да останем там 2-3 дни с цел почивка? Това ще стане само в случай, че дните около Палермо после са ни много /въпреки че понятието "много" е спорно 😀/.

2. По-същественият въпрос: Как да разпределя 5-6 дни около Палермо? Освен него, Монреале и Чефалу какво друго да предвидя?

3. Къде там има хубави плажове?

4. Трапани и Марсала заслужават ли си пътя, при условие, че сме за само седмица?

5. Има ли нещо, което забравям и което бихте ми препоръчали - като забележителности, традиции, места, храна и каквото се сетите?

Знам, че ще бъде голяма жега, но с това някак ще се справим.

Благодаря на всички, които ще се включат!

 

Връзка към мнение

Включвам се по т.4 - Не, определено не, щом сте само за седмица. Ако ще биете път, по-добре до San Vito lo Capo и Castellammare del Golfo, със забележката, че ще е адска лудница и плажовете абсолютно пренаселени. Иначе Марсала ми хареса повече от Трапани, но може би защото бяхме отседнали в Трапани и малко ни беше писнало...

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Сицилия може да бъде разделена на две. Ако кацате в Катания, в източната част има толкова много какво да видите.

Рент-а-кар е скъп, но пък имат удобен и евтин транспорт.

Може да погледнете за посещение:

- Таормина - може би най-добрият им курорт. Много чист и с невероятни гледки, ресторантите са хубави.

- Сиракуза - невероятен град също, разгледайте снимки и какви активности има там.

- Рагуза Ибла - бижу, невероятен е старият град.

- Ното - малък, но със страхотен дух.

 

И още много. Не е нужно непременно да се насочите към Палермо.

Палермо може да остане за друга екскурзия, защото от там има много какво друго да се види.

 

Кацането в Катания е предимство за разходки в източната част.

За транспорт може да ползвате:

 

Airport with Alibus:

 
Междуградски:
Interbus:
 
Какво да разгледате:
 
Сиракуза:
Какво да видите:
 
Къде спира автобуса:
 
Таормина:
Какво да видите:
 
Къде спира автобуса:
 
Рагуза:
Какво да видите:
 
Имайте предвид, че, ако пътувате до Рагуза, автобусът спира на автогарата в новия град, от там трябва да хванете друг бус, който да ви закара до стария град, на всеки 15 мин са някъде.
 
Успех!
 
  • Харесвам 11
Връзка към мнение

@pamela е написала ясно, че е била в източната част вече и търси нещо друго. Има освен това доста теми във форума, които сигурно е разгледала... ☺️

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Директно от летището с автобус може да се тръгне към Enna, ако пасва часа на кацане с разписанието на автобуса, който пътува и до Палермо. Там да се нощува, а после на северозапад или само на север. Ако ще нощувате първата вечер в Катания, после може да се продължи към Месина и крайбрежието на Тиренско море до Палермо.
Даже е малко разделянето на две на Сицилия. Поне на 5 може да се раздели🙂 Не съм ходила в западната част, но и на мен ми е мерак.

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Август месец е доста горещо в Сицилия. В градовете през деня всичко ще е напечено. Аз бих включила и малко от островите около Сицилия, например Липарските или от Трапани до Егадските. До остров Фавиняна се стига с ферибот от Трапани. В този сезон може и да предлагат турове от Трапани, също. По островите винаги има бриз и е по-поносимо. А и по тях почиват основно италианци.

Иначе около Трапани е и Ериче - живописен средновековен град.

Скопело Scopello - романтично селце със старо рибарско пристанище, на север от Трапани - също. Вариант е да потърсите плаж в този регион. Не мога да кажа за обществен транспорт. Ние винаги сме били с кола под наем.

Марсала е малко странен град, напомня на арабски. С тесни улици, високи сгради. Не бих го включила месец август.

 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Моят съвет е да си вземете кола под наем на каквато и да е цена.Не е възможно да обходите комфортно северозападното крайбрежие без кола.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Здравейте,

ако можете, премислете опцията за кола под наем, както е препоръчал и @ivan69. Съветите на @ven62 са доста полезни и може би ще успеете да намерите оферта на приемлива за вас цена. Ние резервирахме през Goldcar в деня преди заминаването и бонуса бе пълната застраховка. Цената не бе малка (никак), но при 4 членно семейство и обикаляне на целия остров (всеки ден различно място) си струваше. Според мен северозападното крайбрежие не отстъпва по никакъв начин на източното и всяко място крие своя чар и highlight (залезът в Чефалу е моя личен фаворит).  Прекрасно изкарване ви желая.

P.s Ако летите с Wizz air имайте предвид че имат доста сериозни закъснения, които могат да окажат съществено влияние на плановете ви в първия ден/нощ. Пожелавам ви до вашето пътуване да не е така, но ...   

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Видях, че предпочитате обществен транспорт, но ако решите да вземете кола под наем ви препоръчвам горещо електрическа Рено Зоуи от Sicily by car. Преди 2 седмици се върнахме от Сицилия и останахме много доволни от реното. Може да разчитате на 350 км. пробег преди следващо зареждане. Не плащате за гориво и може да паркирате на много удобни места в центровете на градовете където има зарядни станции. В Сицилия са над 500. На слизане от Етна колата зареди 10% от батерията си. Изминахме над 700 км. и нямахме проблеми. Като наем излиза малко по-скъпо от коли клас мини, но нямате разход за гориво и на места паркирате безплатно. А освен това колата е по-присторна отвътре от колите клас мини, а външните габарити са малки и се кара спокойно по тесните улици. Мога да ви предложа ако сте с кола страхотна вила в близост до Лидо де Ното от която имате удобен път както до плажа, така и до Ното ако не сте го посетили предния път.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Благодаря на всички за съветите! 

Все още мислим програмата и в зависимост от нея ще видим дали да наемем кола. При предишното ни ходене в Сицилия, а и миналата година в Бари установих, че цената на рентакарите е значителна, а последната година още по-висока. От Катаня не е проблем да се стигне в Палермо с обществен транспорт. Ако там ще сме в самата столица + Монреале, Чефалу и евентуално Ериче, няма особен смисъл от кола. Плажовете ни интересуват, но не са основна цел. Затова казах, че ще изчистя още малко програмата и пак ще помисля по въпроса за транспорта.

По-големият проблем е кацането почти вечерта /малко преди 18 ч./ и евентуалното закъснение на Уиз. Ако кацахме сутрин, програмата щеше да е съвсем различна. 

Установих, че можем да хванем автобус от летището до Рагуза - при добро стечение на обстоятелствата в 18,10 ч. /малко вероятно/ или в 20,10 ч. По тази причина мисля да не купувам билетите онлайн, а на място. Там бихме могли да спим две нощи и на следващия ден да посетим Модика и Шикли /предишния път видяхме само Ното, но до тях не можахме на стигнем/.

След това тръгваме за Палермо и там оставаме 5 дни. Както писах, това време ще отделим на Палермо, Монреале, Чефалу, някой плаж, а ако вземем кола под наем - ще стигнем до Ериче, Трапани и Марсала.

Как ви се вижда тази програма?

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 2 месеца по-късно ...
На 16.06.2022 г. в 20:28, Captain45 каза:

Мога да ви предложа ако сте с кола страхотна вила в близост до Лидо де Ното от която имате удобен път както до плажа, така и до Ното

Може ли да споделиш коя е вилата? 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 1 година по-късно ...

Привет! Виждам отдавна никой не е писал в темата затова се надявам някой да види моя пост: Може ли някой да ми изпрати линк или сайта на музея от където мога да си взема билети за Палазо Нормани в Палермо. Имам предвид място което е проверено от някой от Вас. Излизат ми също така и много сайтове на агенции, а незнам на коя мога да се доверя след като не не ми е позната като име нито една.

Благодаря!

Връзка към мнение
преди 11 минути , Vladimir Vasilev каза:

Привет! Виждам отдавна никой не е писал в темата затова се надявам някой да види моя пост: Може ли някой да ми изпрати линк или сайта на музея от където мога да си взема билети за Палазо Нормани в Палермо. Имам предвид място което е проверено от някой от Вас. Излизат ми също така и много сайтове на агенции, а незнам на коя мога да се доверя след като не не ми е позната като име нито една.

Благодаря!

Здравей,

това е официалният сайт https://www.ars.sicilia.it

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.