Прескочи до съдържание

Какво става с цените на нощувките, кръчмите и качеството им в България?

Alexander

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 2 минути , Gentleman Basta каза:

@Брани кво се правиш на богаташ, дори колата си си продал!

Неговата кола ли срещнахме миналата седмица нейде из южна Англия? 🤣 

Публикувано:
преди 58 минути , Gentleman Basta каза:

@Брани кво се правиш на богаташ, дори колата си си продал!

Да, защото исках да събера известна сума, с която да си купя приятели, тъй като нямам …

• Харесвам 1
  • Смея се 5
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 9 часа, Брани каза:

Да, защото исках да събера известна сума, с която да си купя приятели, тъй като нямам …

Обяви на следващото събиране на Магеланци, че ти плащаш всичко и ще видиш колко приятели ще се съберат! 😄

• Харесвам 1
  • Смея се 6
Публикувано:
преди 12 часа, Брани каза:

Само аз ли съм над тия неща, защото не зная какво да си правя парите, които са ми като шума! И съответно си купувам когато и каквото си реша без да се обременявам и да сравнявам цени тук и там …

Шума, ама не си се чекнал от Велинград. Не смееш.

• Смея се 5
Публикувано:
На 6.06.2025 г. в 13:43, luba_rizova каза:

Ами нали всички сме европейци, унищожихме си селското стопанство

Айде, пак се почна познатия рефрен :huh: - проблемът бил, че сме европейци. Понеже италианците, французите, испанците, гърците, датчаните, споменатите поляци и т.н. не са европейци, а са може би полинезийци, или марсианци... 

• Харесвам 11
Публикувано:
преди 39 минути , Фил каза:

Айде, пак се почна познатия рефрен &nbsp:huh: - проблемът бил, че сме европейци. Понеже италианците, французите, испанците, гърците, датчаните, споменатите поляци и т.н. не са европейци, а са може би полинезийци, или марсианци... 

То понеже беше едно селско стопанство. Хахаха

• Харесвам 2
Публикувано:
1 hour ago, Zlia said:

То понеже беше едно селско стопанство. Хахаха

Щото преди това сме били голяма сила с Белчо и Сивушка 🙂

Реално до началото на 80-те е имало 2-3 много силни десетилетия в тая област , щом изхранвахме СССР  и половината соц. блок със зеленчуци и компоти плюс ягоди ,череши и малини за Западна Европа.Аз помня тировете със стоката за износ.

Свободата няма нищо общо с това.

• Харесвам 6
Публикувано:

Легендите, че сме били само с Белчо и Сивушка е крайно време да бъдат разобличени. 

image.png.32cb8886aa65b14371519f6ac801a879.png

Българска консерва в хотел Риц в Лондон.

И ако все пак човек не вярва какво е имало в България преди 1944 г., достатъчно е да отвори един вестник от онзи период и да разгледа какви реклами има. 

А за качеството на нашата продукция за износ от преди 89-та година красноречиво говори фактът, че който отиваше на бригата в консервен комбинат, повече не хапваше лютеница или кисели краставички. Ако беше добра, щяха да ги купуват и след това. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 9 минути , Zaro каза:

който отиваше на бригата в консервен комбинат, повече не хапваше лютеница или кисели краставички

Това не е сериозен критерий. Сега, пък и преди, ако някой отиде в кланица, цех за производство на салами, кренвирши или онези странни меса, дето ги инжектират не знам с какво, е силно вероятно да преосмисли хранителните си навици занапред. 😄

• Харесвам 6
Публикувано:

Всяко семейство си произвеждаше домашна продукция , бутилките минерална вода също прашясваха по рафтовете в магазините и никой през акъла му не минаваше да купува. Ясно че соц пазара е бил непретенциозен и поглъщаше всичко което България смогне да произведе , но съвсем не всичко е било некачествено и както казах голяма част от плодовете отиваха за Западна Европа. Тирове се товареха със стоката направо от полето.За бачкаторите - грамоти и потупване по рамото , за партийните секретари от региона - премии в твърда валута.

А лютеницата с хорцето си беше топ , както и шипковия мармалад 😉

• Харесвам 2
  • Браво 1
Публикувано:

Почти съм сигурна, че качеството по БДС преди 1990 беше много по-добро от сегашното за едни и същи продукти. Търся сега и не откривам суджук и луканка с оня хубав мирис на месо. Преди си миришеха на месо и бяха вкусни. Сега не и за това спрях да ям колбаси и продукти от кайма. Купувам само месо, като се старая да е от проверени места.

• Харесвам 5
Публикувано:

Стига писахте глупости. Направете елементарна справка за пестицидите, дето са блъскани навсякъде едно време. Пример:

https://history.framar.bg/храни-третирани-с-ддт-за-хубавите-зеленчуци-от-едно-време
Сега е много по-зле от преди, тровят ни, ядем месо запаси от втората световна, ама продължителността на живота расте, защото медицината е безсилна пред българина…

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 4 часа, stanimir каза:

Проблемът е че сме българи.

Проблемът е, че не управлявам тази държава с личен режим! Бих могъл да приложа на местна почва галактически опит от мениджмънта на стотици планети.

Понякога си измислям лозунги, за всеки случай:

"Подбрани забрани отбрани"

"Подбрани за Брани от Брани"

"Подбрани за Брани отбрани"

"Подбрани забрани от Брани"

"Няма забрани за Брани, който ни брани!"

• Харесвам 5
  • Смея се 6
Публикувано:
30 minutes ago, jorocontrola said:

Стига писахте глупости. Направете елементарна справка за пестицидите, дето са блъскани навсякъде едно време. Пример:

https://history.framar.bg/храни-третирани-с-ддт-за-хубавите-зеленчуци-от-едно-време
Сега е много по-зле от преди, тровят ни, ядем месо запаси от втората световна, ама продължителността на живота расте, защото медицината е безсилна пред българина…

Медицината напредва , преди 30 години имаш ли идея колко хора са минавали на скенер примерно ?

Тия които сега са 70 годишни и отгоре близо 40 години са рупали зеленчуци с ДДТ , после радиация от Чернобил и още живеят гадинките, значи не е било толкова "отровно"  ...за това дето консумират днешните ще е ясно след около 40 години 😉

• Харесвам 4
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 56 минути , stanimir каза:

Медицината напредва , преди 30 години имаш ли идея колко хора са минавали на скенер примерно ?

Тия които сега са 70 годишни и отгоре близо 40 години са рупали зеленчуци с ДДТ , после радиация от Чернобил и още живеят гадинките, значи не е било толкова "отровно"  ...за това дето консумират днешните ще е ясно след около 40 години 😉

Рупали са само тези, които не са имали връзки със села от където да вървят доставки от чисти зеленчуци, плодове и меса. А и на пазарите тогава продукцията беше предимно от малки производители.

Ако някой е пазарувал от ТКЗС или магазините продукция с ДДТ да си каже, ама надали. 

А малко ли участъци имаше по постановление в края на градовете, където гражданите се правеха на селяни, за да изкарат чиста продукция.

Не е жалба за ония години с много негативи, но не  бива да сме предубедени.

Хубаво е,  че сега има връщане към селата, но за съжаление райграсът не става за ядене (поне за сега).

ПП. Нямам къща на село, за съжаление. Говоря само като наблюдател.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 3 часа, Argentique каза:

Това не е сериозен критерий. Сега, пък и преди, ако някой отиде в кланица, цех за производство на салами, кренвирши или онези странни меса, дето ги инжектират не знам с какво, е силно вероятно да преосмисли хранителните си навици занапред. 😄

Колега на баща ми, химик казваше - Е кой каза, че химическата промишленост от едно време е загубена? Има си я, просто сега я наричат хранително-вкусова.

• Харесвам 8
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 17 минути , adreno каза:

Колега на баща ми, химик казваше - Е кой каза, че химическата промишленост от едно време е загубена? Има си я, просто сега я наричат хранително-вкусова.

image.jpeg.10a617e4cf3ae55d06df8c93b33d2317.jpeg

• Харесвам 1
Публикувано:
На 6.06.2025 г. в 7:06, Bella A каза:

Ние от години не купуваме БГ кашкавал, при всяко посещение в различни страни,  купуваме различни видове местни сирена и салами. 
последно он Копенхаген 0,5 кг два веда пастет за по 5 лева пилешки и свински в алуминиева кексова форма. 

От няколко години насам процедирам по абсолютно същия начин. Благодарение на @Alexander и неговите съвети започнах почти при всяко пътуване в чужбина да купувам различни неща. Съотношението цена-качество е в пъти по-добро от това, което се предлага у нас. Аз дори не си спомням кога последно си купих салам или кашкавал/сирене от магазин в България. Последните ми пътувания до Германия и Нидерландия взех няколко килограма гауда, ементал и т.н., докато от Испания и Италия зареждам предимно с месо.

• Харесвам 6
  • Браво 1
Публикувано:

В София фаворит ми е Made in home на ул. "Ангел Кънчев" 30А. Ако съм гладна, отбивам се там, имам си любимо кьошенце. 

Гозбите са около дузина, вкл. салатите; порциите големи, ястията прясно приготвени и много вкусни. За 20-ина лева се нахранвам сито и доволно.

https://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g294452-d3293819-Reviews-Made_in_Home-Sofia_Sofia_Region.html

Публикувано:

Всичко разбирам и приемам да се говори, но да кажете,че по соца не сме имали силно развито селско стопанство, със системи за поливане, с язовири,  е наистина смехотворна лъжа. Баща ми работеше в месокомбинат и знам как се правеха тогава колбасите. Какви меса се използваха. Мъжа ми, по стечение на обстоятелствата, пък знае сега. Включително е влизал и в предприятия в Германия, Италия,Испания, Франция, Дания. А братовчед ми имаше консервна фабрика, та знам и там как се работи. Само ще кажа, че добавките се появиха с демокрацията. Фалшивите стоки се появиха с демокрацията. Като се унищожи животновъдството, няма месо. За това се налага внос на замразено. За това и не става както трябва да е. Млечните продукти точно демокрацията ги съсипа. Защото "свободен пазар" при пълна липса на държава, ражда чудовища. В Италия, за да стимулират производителите на пармезан, например, който зрее 12 месеца и в които са ти затворени парите, държавата го изкупува в момента на производството. След 12 месеца, като се продаде от производителите, си оправят сметките. По този начи не се търси вариант някой да прави пармезан за 20 дни, примерно. При нас  кой може да си позволи и иска ли да се зарови парите за 2 месеца,докато му узрее сиренето или кашкавала? Нямаме и крави вече, та млякото е вносно. И изобщо, когато живеем с всичко внос и смятаме, че е нормално, и разрушаваме направеното , без да има.друго, така ще е. Носете си отвън кашкавал и сирене. Купувайте домати от Полша. Ама после да не се реве,че е скъпо и че го няма. С това поведение на хората - толкова. Породите овце и крави, които са си наши, са на изчезване. Доматите, които са легендарни, също вече няма от старите сортове, което е сериозен проблем, но в центъра на София няма как накой да го интересува това. ЕС дори за сортовите семена въведе регулации, които убиват традиционните сортове. Скоро и бабите ще умрат, а с тях и нашите зеленчуци. Дори българското кисело мляко, както е тръгнало, ще изчезне, щото се говори да се отърваваме от Ел Би Булгарикум. Но то и земя няма, половината плодородна  земя е нахвърляна с панели. Яжте панели, бе. 

• Харесвам 8
  • Браво 4

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   5 магеланци

• Lyubina
    • jul
    • Ivan Ivanich
    • Брани
    • rayden
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.