Прескочи до съдържание

3 седмици в Австралия


Препоръчани мнения

Здравейте,
Тъй като изпадам в прекалено чудене около детайли свързани с пътуването, реших да се допитам до вас.
Аз и приятелят ми се сдобихме със следните билети първоначално
21.09.2022 София - Сингапур 

22.10. 2022 Сингапур - София

 

В Сингапур пристигаме късния следобед на 22-ри и като цяло ми се искаше да имаме 2 пълни дни там, но ще бъде само 1 съобразено с директния полето до Кернс. Като този ден мисля да го използваме най-вече за Gardens by the Bay.


24.09.2022 Сингапр - Кернс

В Кернс отново пристигаме късния следобед и сме планували засега 4 нощувки там. Което са пълни 3 дни. 
Първото ни чудене е заслужава ли си гмуркането с нощувка. 
За еднодневно преживяване (пример ReefExperience) излиза 540 AUD за двама човекa, но когато проверихме опцията с нощувка (ReefEncounter), излиза 1530 AUD. Което поне на нас ни изглежда като доста сериозна сума 😕 . 
И един ден ще отделим за Daintree forest. Предполагам еднодневен организиран тур е ок - нещо като това https://daintreerainforesttour.com.au/tours/1-day-cape-tribulation-daintree-tour/ . Макар че бях видяла и препоръки за самостоятелно обикаляне с кола.

Ако в Кернс сме 4 нощувки, се очертава на 28ми да потеглим към Whitsunday Islands. Където ще имаме може би 3 нощувки.
Проблемът е, че няма директен полет нито на 27-ми(ако речем да съкратим 1 ден) , нито на 28-ми.
И остават опциите полет с прикчаване през Бризбън - приблизително 600 AUD за двамата към момента и пристигаме ранния следобед. Около 5часа и 30мин е пътуването.
Влак - малко над 200 AUD за двамата. 10 часа път.
И наем на кола - първо, че като цяло не ми показват подобни опции на сайтовете на компаниите, второ - на мястото където намерих (https://www.budget.com.au/) ,се оскъпява доста с това, че ще се остави колата на друга локация. Та наема за 1 ден в такъв случай излиза около 350 и другия минус е, че някой (не аз 😄 ) трябва да кара над 7 часа.
При всички случай се очертава да си мине един ден в път, просто се чудим кой начин да изберем. Аз в момента клоня към влака. Поще ще можем да си спим и парите са ок.

Останалата част от плана включва по няколко нощувки в Бризбън/ Gold Coast , Сидни и Мелбърн. Но да изчистим първо тези чуденки. 

Връзка към мнение
  • 3 седмици по-късно ...

В Кернс е много приятно и покойно. Ние бяхме в Порт Дъглас заради плажа и удобните лодки до рифа - бяхме със SilverSonic, три спирания, шнорхелинг два пъти и едно гмуркане. Много, много доволни останахме. Задължително отделете половин ден за Hartley's Crocs! Ще видите крокодили отблизо (с лодка), шоуто със змии и това с крокодили са супер. Може и коала да гушнете там. 

На излизане от Кернс към Порт Дъглас, не повече от 10ина минути след Кернс, от дясната страна на пътя има сташно много кенгура. Спряхме да и позяпаме, бяха над 100. Карайте бавно и ще ги видите, обикновено има и други спрели коли.

Внимавайте много около вода сутрин и вечер, да не ви четем из новините. Медузите ги няма тогава обаче соленоводни крокодили колкото щеш.

 

Мислихме и ние за Whitsundays, но сменихме плана и изкарахме една седмица в Нова Зеландия. Има директни полети от Кернс няколко пъти седмично. 

 

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ако ще гледате рифа в Кернс няма много смисъл от Whitsundays. Така де, има си смисъл за белия плаж, но цялата логистика до там натежава спрямо това, което получаваш при положение, че рифа е видян 🙂 Според мен или вижте рифа на Whitsundays, което ще ви позволи да спестите ден-два от Кернс или недейте да ходите до Whitsundays въобще. 

 

Ако не сте гмуркачи не мисля, че има смисъл от туровете с преспиване. 

 

При така поставената задача иначе бих избрал влака, ако няма еднопосочен наем на кола. Пътят там не е особено живописен, че да си заслужава надценката за едната посока. 

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Ами тъй като мина време от публикуването на поста, пък хубавите хотели бързо се заемат, особено тези с безплатна отмяна, аз я наредих междувременно програмата и ще бъдe с Whitsundays. Така де, то нищо не е крайно докато не вземем и вътрешните полети. 

 

В момента имаме 3 дни в Кернс. Един за рифа и един за Daintree forest. За третия се чудя с какво да го запълня - дали Куранда или Fitzroy island? 

 

Иначе наистина цялата логистика с Whitsundays си беше малко тегава, все неудобни полети или няма, пък после все с прикачване през Бризбън, който поначало не ми беше в програмата. Та в крайна сметка се оформи нещо такова за програма

Кернс 4 нощувки - Арли бийч 3 нощувки - Бризбън 3 - Сидни 4 - Ayers Rock 2 - Мелбърн 4 нощувки. 

 

Много трудно беше решението за Улуру, поради цените там, но в крайна сметка решихме да го посетим. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Като цяло нямаш грешен ход, така че не се притеснявай, на Whitsyndays има уникални неща 🙂 Не мога да помогна с чуденката за третия ден

 

 

Връзка към мнение

За Fitzroy island не знам много, но изкарахме един следобяд в Куранда. Интересното беше с лифта, самото селце горе е капанче за туристи - сергии навсякъде. Ако искате шопинг - идеално. 

За рифа ви трябва хубав слъчев ден без много вятър. Ако резервирате отдалече, вижте как стоят нещата с промяна на датата. 

Аз съжалявам, че не направихме два тура до рифа, два отделни дни - на различни рифове. Ама вие от Whitsundays ще го видите. 

Ако искате вкусна и забавна вечеря, има един ресторант в Порт Дъглас с Cane Toad Racing, доста се посмяхме. Нашата жаба спечели цялото състезание, казваше се Donald Jump 😆

  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.