Прескочи до съдържание

Разходка и сафари в Черна Африка - за първи път


Anna Kalinovska

Препоръчани мнения

Това "Черна Африка" не съм го измислила аз 😉 - едно от официалните обозначения за далече по-тежко звучащото Субсахарска Африка е: https://bg.wikipedia.org/wiki/Субсахарска_Африка

 

🌍 Отдавна държа под око възможности за същинско стъпване на "черния континент". Това, че лееко стъпнах там през 2016 г. през Гибралтар, не го броя, понеже Мароко 🇻🇳  все пак не е Африка, а Ал-Магреб 😎

 

Понеже сърцето ми е в Тибет 🌏  и Хималаите 🏔️   и никак не бързах да преживея относително близката Африка, бях решила, че ще чакам Замбия 🇿🇲   на @FlyTraveler, че му го и казах не много отдавна, за да ме има предвид в бъдеще, когато организира група за там.

 

По-късно, в 3-годишния период, когато все тръгвах нанякъде и все си бях тук, и така 3 пъти, записах пътешествие из Южна Африка 🇿🇦, съвпадащо с миналата Нова година - то беше второто несъстояло се - месец преди тръгването ми мина ом. вирус път... Също така знаех, че Ю. Африка не е същинска Африка, но пък е важно да се види. Нея ще си наваксам през ноември т.г.

 

Да се включа в конкретното пътешествие реших много бързо, буквално за 3 минути, именно тук на сайта. И веднага го отбелязах в поста на Илиан, на 12 юли.. Потвърдих на следващия ден и започнах да се готвя.

 

✈️  Най-напред си осигурих билетите.

 

Летя с Turkish Airlines и с Ethiopian Airlines.

Тръгвам на 14 август - три поредни полета през Истанбул и Адис Абеба - с пристигане във Виндхук 28 часа след излитането от София 😵  (Сякаш не съм имала досега  полети с подобна продължителност. Сравнимо е донякъде с мексиканските преди време - и те бяха 3, но нощувахме набързо с 12-годишния ми тогава син в Мексико Сити и на другата сутрин продължихме за La Paz, Baha 🇲🇽)

 

На отиване през нощта имам престой от 8 часа на Bole Intl. 🇪🇹  При него за отдъхване разчитам на Lounge, като все още не съм успяла да проучила възможностите и регламента за ползването й с двойно брандираната КК Evolve на Diners Club.

 

Връщането също е в две дати - стартира на 28 август от Victoria Falls, отново през Адис Абеба, но с междинно кацане в Габороне, Ботсвана  🇧🇼, и в Истанбул и свършва на другия ден в София. Ще продължи общо по-малко от 24 ч.

 

Програмата включва:

 

15. август - Пристигане във Виндхук, кратък тур на града – лютеранската църква, парламента. 

 

16 август - Сутрешен преход до Сосусвлей. Спиране в Solitaire, гробище на стари коли. Опитване на международно известен домашен ябълков пай в традициона семейна пекарна. Вдигане на палатките в лагера, посещение на каньона Сесрием. 

 

17. август -  Съпреживяване на  изгрева над огромните дюни в пустинята Намиб. Повечето хора спират да посрещнат изгрева на прочутата дюна №45. а ние ще спрем за няколко минути или ще го хванем в движение, за да пристигнем възможно най-рано в още по-известната Мъртва долина (Deadvlei). Преход до Уолфиш Бей на брега на Южния Атлантик, където могат да се наблюдават стотици фламинго в лагуната.

 

18. август - Предиобеден тур до едно от най-красивите места в Намибия - Sandwich Harbour, където огромните дюни на пустинята Намиб се срещат с Алтантическия океан. При отлив се кара с джиповете директно по прибоя. (Мисля, че именно това място на планетата романтичният, и не само романтичен, зет на моя приятелка, самата тя космополит и страстен пътешественик, е избрал, за да я заведе на поредното им странстване по света там, и предложи на състудентката си от Джобург да му стане съпруга... Пък тя въобще не загряла и му рекла: Добре де, то е ясно, че ще се оженим някой ден...)

След обяд преход към  Spitzkoppe, "Матерхорна" на Африка. Снимки на драматични червени скали по залез; снимки на скали със звездно небе. Нощувка на къмпинг, разположен в подножието на скалите. По пътя спирка в един от най-германските градове в Намибия – Свакопмунд.

 

19. август -  Сутрешен трансфер до национален парк Етоша, най-популярното място за наблюдение на диви животни в Намибия. При наличие на време – следобедно сафари в парка. Връщане в лагера и наблюдение на животни, дошли до водоема на водопой. Нощно наблюдение на животни до водоема.

 

20. август - Посрещане на изгрева някъде из саваната, по възможност на фона на диви животни. Целодневно сафари из парка. Наслаждаване наа пейзажите и животните в парка Етоша - комбинация от савана с огромно плоско дъно на някогашно солено езеро, по което се виждали и миражи. Основният стил на сафари в този парк е ходенето от водоем на водоем, където се събират големи количества разнообразни живи обитатели – лъвове, леопарди, слонове, носорози, различни антилопи, импали, орикси, зебри, хвъркати... После и вечерно наблюдение на животни край водоема в лагера Окакуйо.

 

21 август - Ранно излизане на сафари в парка. Придвижваме към лагера Намутони в източната част на Етоша. Спирка в лагера Халили и наблюдаване животни на водоема. Пътят минава много до дъното на бивше солено езеро, отбивка към наблюдателен пункт вътре в него. Отново наблюдение на животни по светло и по тъмно до осветения през нощта водоем на лагера. 

 

22 август - Сафари в района на лагера Намутони с големи шансове за срещи отдалече с лъвове, леопарди, слонове, зебри, антилопи гну, газели-скачачи, орикси и гарантирани прекрасни пейзажи. Също и много птици, като особено многобройни са щраусите и африканската голяма дропла (мъжкият е най-тежката летяща птица в света). По обяд и вечерта ще дебнем животни, идващи на водопой на водоема в лагера. Нощувка на къмпинг.


23 август - Придвижване в посока ивицата Каприви. По пътя се вижда постепенното преминаване от сухи пустинни пейзажи към типичните за Замбия, Ботсвана и Зимбабве гледки – палми, села и махали и движещи се покрай пътя хора. Вечеря и нощувка на къмпинг на брега на река Каванго (наричана Окаванго в Ботсвана). Ако имаме време, правим залезно сафари с моторна лодка по реката, ако не, го оставяме за следващия ден. По време на сафарито се виждат много птици, хипопотами, крокодили, слонове на водопой и различни видове антилопи.

 

24 август - Предиобедно сафари в района Маханго на национален парк Буабуата. Рядко посещаван район, където освен обичайните слонове могат да се видят и редките роун и сейбъл антилопи. Основното интересно нещо тук е, че паркът е автентичен, див и малко посетен. Следобедно сафари и от отсрещната страна на реката. Ако не сме успели да направим сафарито с лодка по реката предния ден, го правим този следобед. Нощувка на къмпинг.

 

25 август - Придвижване до източната част на ивицата Каприви и изключително слабоизвестния национален парк Нкаса Рупара, което е всъщност част от екосистемата на изключително зорко пазената и безумно скъпа зона Линиянти в Ботсвана - просто се намира от другата страна на границата. Сафари с джип, а ако времето позволява, и с моторна лодка по река Линиянти и нейните притоци. 

 

26 август -. Трансфер до градчето Виктория Фолс на брега на водопада Виктория откъм Зимбабве. Опция – полет с хеликоптер над водопада или разглеждане на водопада. Вечерен залезен круиз по Замбези. 

 

27 август - Разглеждане на водопада, след което трансфер до летището за обратния полет.

 

 

Ясно е, че порядъчно се вълнувам. Ще се радвам на мнения, забележки и коментари от всички Вас 🙂

 

И най-важното: Дали някъде нещо не забравям, вкл.във финалната подготовка и по време на полетите и между тях, и без какво (да видя, опитам, изживея, си пожелая итн.) да не се връщам от моята първа Черна Африка 🌍 

 

Благодаря предварително! 

 

Слагам снимка от нета, която дълго подбирах, докато отговори приблизително на представите ми за изумителната игра на светлината и цветовете, сред която младежът от Йоханесбург с уелски корени е предложил на избраницата си, нашата Кристина (на втората снимка).

 

П.П. Когато пътувам, предпочитам да изоставям привичките на делника и да стоя настрана от пристрастяващи съвременни технологии. В странстването перманентната връзка с интернет не само, че не ми липсва, а съм доволна, когато не ме разсейва. Е, някоя вечер може и да се изкуша да се обознача отнякъде при възможност...

 

1000_F_518272777_sELbNLUumVDKQSWLi4xSZISfTDEMjS77.jpg

33891711_10155847002021973_297229144385650688_n.jpg

  • Харесвам 6
  • Браво 2
Връзка към мнение

Това "черна" Африка много тягостно ми звучи.

Иначе пожелавам приятни емоции и среща с много животински видове.

  • Харесвам 4
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Връзка към мнение

Е, не е като "тъмна Индия" 🤓

Официално е, щом го има във всички езикови версии:  https://bg.wikipedia.org/wiki/Субсахарска_Африка

 

Повече ми харесва "пъстра", но и черното е цвят 🙃

А беше и първата ми асоциация, която освен, че се счита за най-вярната в психологията, се оказа и фактологично вярна.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Няма шега, няма измама - почва се. Самолетът се пълни. Към Истанбул е първият от три полета. Съответно нямало и едно свободно място, чу се по трасето.

 

Не съм взела всички магелански уроци, така че не успявам да прикача снимки нито от летището, нито от салона Aspire, който всъщност харесах, не само понеже има част за пушене и на конвенционални цигари ✈️ ,

 

 

Поразклаща се машината, значи ще се затича и по пистата 🤔🍀🙂

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Ето снимките от първия от трите поредни полета: София - Истанбул.

 

Когато човек е на летище, му се иска да погледне към пистата. Прозорците на салон Aspire на терминал 2 обаче са непрозрачни, снимах на магия между превещите ги матови ситни шарки.

 

На опашката към гейта вече се огледах навън, снимах и машината, която ни очакваше на борда.

 

Мястото ми беше непосредствено след бизнес класа, която беше пълна. Наистина не допускат ползване на предните тоалетни въпреки близостта.

 

 

 

 

 

 

IMG_20220814_140459.jpg

IMG_20220814_145305.jpg

IMG_20220814_150112.jpg

IMG_20220814_150747.jpg

IMG_20220814_154227.jpg

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.