Прескочи до съдържание

12 дни в Тайланд през април с деца


Masmiya

Препоръчани мнения

Имам нужда от помощ за Тайланд през април. Пътуваме до и обратно от Банкок, имаме 12 пълни дни и ще сме с две деца на 4,5 и 7 години.

За пръв път ще сме там, но ще трябва да се откажем от разглеждане на всичко, защото от една страна се пътува по-бавно с деца, а искаме и да се починем. Целта ни е малко град и култура, повече природа и плажове.

Времето също играе роля. Ще е горещо, а доколкото прочетох Краби и Пукет ще са в начален дъждовен сезон, така че районът около тях отпада със сигурност.

Ето и въпросите ми:

1. Със сигурност ще прекараме първите дни в Банкок, след това се чудя да дали да вмъкна и Chiang mai и колко време да му отделим.

Двата града по 2-3 дни или по-добре само един от тях, но за 5 дни?

Бих предпочела първия вариант, но пътуването между тях отнема време и струва пари.

2. За плажна почивка се колебая между Ko Samui или Koh Chang със съседните острови Ko Mak и Ko Kut. Някой бил ли е на последните? Уж са по-диви и не толкова комерсиални като Ko Samui, но четох, че много хора се оплакват от ухапвания от Sand flies там. Това ме притеснява, най-вече заради децата и наклонява везните към Ко Samui.

 А има ли други острови, които са подходящи за почивка с деца през април.

 

Връзка към мнение

Ние летяхме от Банкок за Чанг Рай. На летището има някаква агенция и чрез тях си букнахме шофьор с кола, който ни завевде на местата които бяхме набелязали и след това около 14 часа си хванахме автобуса за Чанг Рай. Остана ни време и за обяд. В Чанг Рай бяхме една вечер - обикаляхме из пазара и букнахме тур за хранене на слончета /няма езда/. На другия ден цял ден на тура и вечерта пак по улиците за вечеря. На другата сутрин разгледахме храмовете и следобеда хванахме полет за Лаос. В Чанг Рай ми се видя малко времето и за там бих оставила повече време. 

На мен при две посещения в Банкок, установивх че това не е моят град, но провинцията определено си заслужава.  

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Препоръчвам за плажове Краби/Ао Нанг. През 2019 г. прекарахме 7 дни в Ао Нанг от 1-ви май до 7-ми май и всеки ден бяхме на плаж на различни острови. Дъжд не ни е валяло, но всичко е на късмет. По принцип април и май се водят горещ сезон и температурите бяха в порядъка 37-38 градуса и в съчетание с високата влажност си е доста неприятно. Екскурзиите от там са доста евтини и достъпни. 

Препоръчвам островите Пи Пи /не съм сигурен дали Мая бей не отвори за туристи вече/, остров Хонг, както и Рейли бийч. Мисля, че са подходящи за деца.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Април е техният юли  и всичи ходят на север към Чанг Май да се спасяват от жегите, няма особен проблем с дъждове където и да изберете. В последено време сух/дъждовен сезон не  като преди 20 години. Най-големият дъжд изобщо в Тайланд ме е прал началото на януари на Краби, когато по всички правила трябваше да е рай. Така че смело ,не гледайте какво може да е времето тогава. 

 

Ко Куд е бутиков остров, скоро не съм го гледал, ама бяха все едни ризорти по трицифрени долари на вечер нощувка и логистиката си е доста. Единият беше топ не знам си кво и го въртяха из всички медии с години, ако е оцелял от ковида.

 

Ковид фактор, Пукет - Патонг си е както преди, но не е топ избор за деца, другите райони бавно се възстановяват. Кои Самуи е далече от възстановяване, но дотогава би трябвало да е ок, Краби е най-зле, то е почти като в локдауна. Чианг Май е голям град трябва да е ок. Та и в тази връзка, верно пълно отваряне, висок сезон предстои, ама прекалено малки екзотични места не знам дали няма да им трябва повече време да се върнат към нормалност. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Благодаря ви за отговорите. Мъжът ми иска възможно по-малко пътуване, което ще рече само Банкок и острови. Ако все пак го убедя и включим Чианг Рай или Чианг Май, ще летим до Кои Самуи или Краби. Ще обърна внимание и на Ковид фактора при избиране на хотели и локация за база.

Ако сме само в Банкок, мисля с кола трансфер да идем на запад към Трат и там с лодка към Ко Чанг и/или околните острови. Ето тук е описан примерен план за този маршрут: https://travelynnfamily.com/ten-day-thailand-itinerary-with-young-kids-and-no-internal-flights-or-overnight-trains/

 

Разбрах, че тайландската нова година ще се празнува 12-15 април. Ние излитаме обратно 14 вечерта, така че ще сме там за част от празнуванията. Някой знае ли какво представляват, вероятно ще има много трафик?

 

И тези Sand flies (не знам се се превеждат на български) дали някой е бил нападан и има лични впечатления.

Връзка към мнение

Мухите са много неприятни, правят цялата кожа на малки червени точки. @Sun4o може да каже от първа ръка със зверски нахапвания. Аз веднъж съм имал сблъсък с тях и гидовете бяха взели спрей, което ме спаси.  Само една мини ивица около кокалчетата на краката ми успяха да нахапят.

Празнуването на тяхната нова година е изродена простотия от чуждите бекпекъри. Едни олигофренчета заливат с вода всички преминаващи, вкл. мръсна ако има канал наблизо. Не виждам нищо интересно и определено техника като телефони и фотоапарати има риск да пострада. Ако има начин да се избегне това време за пътуване най-добре, или поне далече от места като Банкок, Пукет, Патая. Нищо интересно и екзотично не виждам.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Аз съм нахапаният от мухичките, хем само аз от цялата група да знаех за тях и предупреждавах всички😀. На Chumphon се разви случката, в общи линии са до гъсти гори тилилейски. Не е за разправяне. Сигурно имах 2 000 пъпки на гърба. 3 от тях си ги носих цяла година след това и при най-малкото почесване ставаха огИн.. Като влизах в басейна, другите излизаха. Сметнете каква грозна картинка съм бил. Като прокажен.
Относно вашата програма - за 12 дена само, с дебел фулмастер зачерквам Чианг Май. Няма море, а вие нямате и време. В Тайланд то лети неусетно.

3 дена Бангкок, първия ще сте ударени като от камион заради часовата и климатичната разлика, останалите 8 дена разпределете между попренаселения Ко Самуи и готиния Ко Панган. 
На Самуи ще е по-интересно за децата, има повече цивилизация, съветът ми е или Bo Put или Lamai beach. На Панган идете на Salad beach или съседния Mae Had. Дневен трип до Ang Thong National Park.

На Ко Чанг е по-диво и спокойно, но малко е скука откъм развлечения. На съседните два не съм ходил, предстои тази зима да ги проверявам, ако някоя черна котка не ни мине път.

Да се знае, че по последни данни Тайланд е и ще е пренаселен от туристи. Едно заради отпадане на ограниченията и второ, заради тихото законово разрешение за употреба на марихуана. Уж само на специализирани места, ама…

  • Харесвам 5
Връзка към мнение
  • 3 месеца по-късно ...

Решихме да последваме съветите на Sun4о - ще комбинираме 8 дни на Koh Samui с Банкок.

Сега разглеждам транспорта от Банкок до Koh Samui, директните полети са скъпи и ще ни излязат почти колкото полетите от Европа до Тайланд, така че клоня да летим с Air Asia до Surat Thani и от там се чудя дали да запазвам трансфер (частна кола за четирима ни, за да ни е по-удобно) или автобус и Фери. Някой да е ползвал това летище за да стигне до Koh Samui? Или да може да препоръча фирма в района за трансфер?

Връзка към мнение
  • 3 седмици по-късно ...
На 28.11.2022 г. в 18:37, Masmiya каза:

Решихме да последваме съветите на Sun4о - ще комбинираме 8 дни на Koh Samui с Банкок.

Сега разглеждам транспорта от Банкок до Koh Samui, директните полети са скъпи и ще ни излязат почти колкото полетите от Европа до Тайланд, така че клоня да летим с Air Asia до Surat Thani и от там се чудя дали да запазвам трансфер (частна кола за четирима ни, за да ни е по-удобно) или автобус и Фери. Някой да е ползвал това летище за да стигне до Koh Samui? Или да може да препоръча фирма в района за трансфер?

Стандартните цени от Бангкок до Ко Самуи са 200-250 лв/човек, като е много вероятно да са по-скъпи около новата им година. Bangkok Airways са монополист на тази отсечка и макар да правят промоции, цената няма да е много по-ниска.
За Сурат Тани - Ко Самуи има различни варианти, които можете да видите на https://12go.asia/en  Най-бързо и удобно е с Lomprayah

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.