Прескочи до съдържание

10 дни в Исландия Май-Юни 2023


Atleastaflush

Препоръчани мнения

Здравейте,

От дълго време следя форума и се подпомагам с планове за почивки но досега не съм имал нуждата да поствам нещо тъй като сте много изчерпателни и като изчета всички тема плана в главата е оформен. Направих си маршрута за Нова Зеландия благодарение на вашите съвети основно и си изкарах феноменално! Благодаря ви!

И за Исландия съм изчел почти всички теми и имам доста добър план какво искам да видя, но главната причина да постна е защото имам доста дълги преходи в някои дни напук на вашите съвети в други теми. Идеята е да се възползваме от 20те часа дневна светлина която ще имам по това време на годината като държа да отбележа че каране под 8-10 часа много рядко ме измаря или плаши. 

 

Полетите са ни 23.05 - 03.06 с Austrian Airlines през Виена които закупих за 580 евро отиване и връщане за двамата. Ще имаме 10 пълни дни на острова тъй като на 23 ще кацнем в 23:20 живот и здраве а на 03.06 летим в 00:10 обратно.

Кола запазих от zerocar.is - Kia Rio с ръчни скорости за 10 дни за 630 евро с пълни застраховки включени.

За нощувки още нищо не съм гледал тъй като искам да избистря пътя първо и да се опитам да нагодя нощувките според него.

 

Ето и маршрута ни:

23.05 - Пристигане 23:20, събиране на колата, спане Кефлавик/Рейкявик

24.05 - Thingvellir - Bruarfoss - Geysir - Gulfoss - Kerid - Hveragerdi (hot springs преди лягане) - 220км (3.5ч)

25.05 - Seljalandsfoss - Skogarfoss - Sólheimasandur - Dyrholaey - Reynisfjara - Foss a Sidu - Fjadrargljufur - Нощувка около Skaftafell NP - 312km (4.5ч)

26.05 - Skaftafell NP - Múlagljúfur Canyon (Ако пътя позволява) - Fjallsarlon - Jokulsarlon - Vestrahorn - Lækjavik - нощувка Djupivogur - 233km (3.5ч)

27.05 - Hengifoss - Laugarfell hike (около 4ч) - нощувка Seydisfjordur - 236км (3ч45мин)

28.05 - Studlagil Canyon - Dettifoss - Asbyrgi Canyon - нощувка Myvatn (hot pools преди лягане) - 329км (5ч)

29.05 - Разглеждане Миватн - Krafla Viti crater, Hverir, Grjotargja, Hverfjall, Dimmuborgir, Skútustaðagígar - Godafoss - нощувка Blonduos - 254км (3ч45мин)

30.05 - Hvitserkur - Holmavik - нощувка Isafjordur - 459км (6.5ч)

31.05 - Dynjandi - Patreksjordur - Gardar BA 64 - Latrabjarg - Raudisandur Beach - нощувка около Flokalandur - 322км (6ч)

01.06 - Kirkjufell - Londrangar - Gatklettur - нощувка Арнарстапи - 354км (5ч)

02.06 - Ytri Tunga - Hraunfossar - Reykjavik (не задължително) - Blue Lagoon - Keflavik airport и полет за Виена в 00:10 - 379km (5.5ч)

 

Програма е изготвена така че да тръгваме 8-9 ч сутрин (или по-рано тъй като имаме малко бебе и двамата сме свикнали с 5-6 часа сън) и да обикаляме до 21-22 вечер. 

Основната дилема идва от факта че половинката ми не обича campgrounds и не е навита да си вземем campervan. Това означава че ще трябва да спим по хотели/guesthouses които предполагам имат check-in time които ще е до 6-7 часа вечерта. Чел съм че хората обикновено разбират и ако им звъннеш да кажеш че си се замотал ти оставят ключа някъде. Въпроса ми е има ли някой увиснал от такова закъснение които се е наложило да си спи в колата на студа? Сериозно притеснение ли са check-in times?

 

Относно програмата горе, знам че някой неща ще отпаднат и е доста оптимистична но ако времето е с нас кой знае. Единственото нещо за което се колебая е дали да се качвам нагоре по път 864 след Детифос за Asbyrgi canyon или да пердаша към Миватн направо. Asbyrgi изглежда уникално от птичи поглед но не намерих добро инфо дали мога да стигна до ръба някъде и колко време отнема. Видях че там е популярно да се къмпингува и разхожда из самия каньон долу но ние нямаме време за това. Някой ходил ли е дотам да даде съвет? Заслужава ли си да се отбие човек за около час там? Ако не, въобще няма да правя цялата обиколко по Diamond Circle и да минавам през Хусавик а направо отивам към Миватн.

 

Знам че последните дни програмата има много каране но по това което съм видял няма много места за спиране на Westfjords а просто невероятни гледки от колата през цялото време затова мисля че е постижимо. 

 

Има немалка вероятност да пропуснем Рейкявик изцяло тъй като сме любители на природата а не толкова градски туристи. Не сме и големи фенове на църкви/музеи както предполагам забелязвате по липсата им в програмата ни. От друга страна определено ще се опитам да спим до възможно най-много топли извори в които да се цопкаме преди лягане.

 

Моля дайте мнение как ви се струва и дали въобще е постижимо според вашия опит колко често се спира непредвидено и колко по-бавно от това което Google показва се кара по пътищата. Отворен съм за всякакви предложения как мога да подобря маршрута или ако изпускам нещо важно.

 

 

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Не можа да се изкажа по цялата програма, но в Исландия се кара безпроблемно по много. Ние да 5 дни минахме около 2000км. Щом си свикнал, няма да е проблем.

Относно настаняването - повечето, при нас всички без едно  бяха със self check in. 
Не се тревожи за това. 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Щом сте свикнали на високо натоварване, няма проблеми, перфектен момент да се възползвате от дългите дни. Съветите да внимавате, които си прочел обикновено са приложими за хора, които за първи път биха се сблъскали с режим 06-22, с много време в колата...това е доста типично и характерно за Исландия, където има ужасно много за гледане. Възможно е, ако човек не си знае възможностите едва ли не да тръгне да стои буден и шофира 24/7 за да види всичко. 

 

Щом си знаеш възможностите и с какво се забъркваш, карай си смело по агресивния план. А и нямате дни с шофиране > 6 часа, така че ако почувствате умора най-много някоя разходка да отпадне. Например каньона, който те съмнява, наизуст не помня дали не се стигаше само по F път, провери си го, но нищо не ти пречи да решиш направо в деня, в който пътувате дали да се отбиваш до там или директно към басейна. 

 

Подозирам, че планът ще претърпи някакви малки корекции като изберете местата за спане с някой и друг км напред-назад, но като концепция изглежда солидно. 

 

Повечето места наистина ще са със self check-in, защото не са хотели с типичната рецепция, само гледай да си уточнил детайлите предварително със собствениците. 

 

Google Maps е сравнително рентабилен като време за каране, там където има малки черни отсечки може да е по-бавно от очакваното, но нищо фрапантно като отклонение. 

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Благодаря за окуражението, вероятно така ще остане програмата значи.

 

Прав си за нощувките - аз резервирах половината вече - тези които са в по нетурстичкиските места тъй като избора е съвсем малък. Ще мръднат дните с по +/- 50км ама не е болка за умиране. 

 

Иначе няма каране по Ф-пътища никъде в програмата ми, проверил съм вече тъй като първоначалния план беше да наема 4х4, но се оказа че няма нужда. Пътеките в Асбирги тръгват от visitor centеr - който е в самото начало на път 861. Потърсих още инфо и видях че има начин да се качиш до ръба на каньона и с 3 часов хайк (в посока) по ръба да стигнеш до южната страна. Ще преценим в деня как вървим с времето но вероятно ще го пропуснем за съжаление.

 

Да добавя още един въпрос които пропуснах да попитам - Имате ли препоръки за места с вкусна храна които да са (горе-долу) по пътя ни? За Рейкявик съм набелязал 2-3 места ако стигнем дотам. Но за провинцията нямам почти нищо. Ние разбира се ще се храним основно със сандвичи и полу-готови храни от супермаркетите но за 10 дни сигурно поне 3-4 ресторанта ще има. Казвайте тъй като въобще не ми се стреля на сляпо с техните цени 😓

Връзка към мнение
преди 10 часа, Atleastaflush каза:

Да добавя още един въпрос които пропуснах да попитам - Имате ли препоръки за места с вкусна храна които да са (горе-долу) по пътя ни? За Рейкявик съм набелязал 2-3 места ако стигнем дотам. Но за провинцията нямам почти нищо. Ние разбира се ще се храним основно със сандвичи и полу-готови храни от супермаркетите но за 10 дни сигурно поне 3-4 ресторанта ще има. Казвайте тъй като въобще не ми се стреля на сляпо с техните цени 😓

Според мен няма да успееш да вкараш и кулинарни изживявания в програмата. Имай предвид, че с изключение на Рейкявик, Акурейри и може би Исафьордур всичките места са доста малки, до степен да се чудиш как тия 10 къщи на кръст се водят град и успяват все пак да имат добре зареден супермаркет и бензиностанция. Съответно да намериш дори нещо отворено след 9 часа в делничен ден може да е сложно. 

 

Иначе ето този е доста препоръчван, извън Рейкявик е, но не много далече: https://www.fjorubordid.is/ Аз не съм го посещавал лично, всеки път се оказва че предпочитам да си наглася плана около някоя природна красота, вместо около скъпи лангустини, от които ми се насълзяват очите не от умиление, а от цената 🙂 Мисля, че в Hofn също има добри рибни ресторанти, но пак не мога да споделя от личен опит. Прочети темите и мненията на @DenitsaS, ако е споделила нещо по темата. 

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Да, имам писано доста за ресторанти във и извън Рейкявик в темата с разказите, може да хвърлиш едно око. Иначе най-добрият рибен ресторант в Исландия е Tjöruhúsið в Исафьордур, преди ковид беше само с резервации, сега не знам дали пак е толкова пълен. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 5 месеца по-късно ...
На 26.08.2022 г. в 10:55, Atleastaflush каза:

 

Кола запазих от zerocar.is - Kia Rio с ръчни скорости за 10 дни за 630 евро с пълни застраховки включени.

 

Малко офтопик, ама цените за рентакар изглеждан доста приемливи. Особено след тоталното вдигане в пъти навсякъде.😯

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Определено, аз точно се бях прибрал от Италия тогава където трудно се намираше фиат 500 за под 100 евро на ден...Направо офертата за Исландксата ми изглеждаше като кражба 😄 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Включвам се и аз - ще се разминем за малко, нашите полети са същите часове, но 17.06 - 30.06. Ще сме с Campervan. 

Пускам линк към една карта, която бях правил при първото ми ходене преди 5 години. От тогава съм добавял и променял доста неща, т.к. си я поддържам и ще я използвам отново 🙂 Вече нямам търпение да дойде Юни месец.

 

Относно програмата Ви - Аз първия път бях на палатка, по същото време (Юни месец) и разполагах с 10 дни, като често пристигах в къмпинга около 00:30 - 01:00 и изобщо не бях включил Западните фьорди в програмата, т.к. нямаше време. А не е като да не съм карал по 5-6 часа на ден. Предполагам вече сте фиксирали всичко и сте запазили всички нощувки, така че няма да се впускам в много съвети, но все пак ако имате възможност оставете West Fjords за друго посещение и отделете малко повече време на други части от страната като Myvatn, Snaefellsnes или Южното крайбрежие - има страшно много за гледане.

 

П.С. Последната информация (от преди 2-3 години), която имам е че пещерата Grjotagja не може да се посещава. Намира се на частен имот и стоманина е решил да ограничи достъпа заради свински изпълнения от туристи - изхвърлени бутилки, пластмаси и т.н.

 

  • Харесвам 5
Връзка към мнение
На 2.02.2023 г. в 17:47, П.Кръстев каза:

Включвам се и аз - ще се разминем за малко, нашите полети са същите часове, но 17.06 - 30.06. Ще сме с Campervan. 

Пускам линк към една карта, която бях правил при първото ми ходене преди 5 години. От тогава съм добавял и променял доста неща, т.к. си я поддържам и ще я използвам отново 🙂 Вече нямам търпение да дойде Юни месец.

 

Относно програмата Ви - Аз първия път бях на палатка, по същото време (Юни месец) и разполагах с 10 дни, като често пристигах в къмпинга около 00:30 - 01:00 и изобщо не бях включил Западните фьорди в програмата, т.к. нямаше време. А не е като да не съм карал по 5-6 часа на ден. Предполагам вече сте фиксирали всичко и сте запазили всички нощувки, така че няма да се впускам в много съвети, но все пак ако имате възможност оставете West Fjords за друго посещение и отделете малко повече време на други части от страната като Myvatn, Snaefellsnes или Южното крайбрежие - има страшно много за гледане.

 

П.С. Последната информация (от преди 2-3 години), която имам е че пещерата Grjotagja не може да се посещава. Намира се на частен имот и стоманина е решил да ограничи достъпа заради свински изпълнения от туристи - изхвърлени бутилки, пластмаси и т.н.

 

Виждал съм я твоята карта и я ползвах при изготвянето на програмата. Много е полезна, благодаря 🙂

 

Иначе и аз стигнах до този извод с програмата тъй като наистина изглеждаше много каране по тия Западни фиорди. Гледах опции да отидем до Динянди само но той е буквално в средата на фиордите и прецених че не си струва и ще остане за друг път. Аз съм забравил да кача променената програмата тук но ето я и нея (с всички нощувки отдавна запазени за цени поне по 2 надолу от това което се предлага в момента за мойте дати...):

 

23.05 - Кацане вечерта, взимане на колата, нощувка във Hotel Ork Hveragerdi

24.05: 

Основен план: Reykjadalur valley разходка сутринта и къпане във топлата река, Тhingvellir NP, Geysir, Gullfoss, Kerid Crater; 

Опционални: Bruarfoss, Skalholt, Faxi waterfall, Secret lagoon/Hrunalaug ако не ни огрее за реката по някаква причина

Нощувка: Hotel Ork Hveragerdi

25.05:

Основен план: Seljalandsfoss, Skogafoss + хайк нагоре по Skoga Trail, Dyrjolaey, Reynisfjara Beach, Reynisfjall hike

Опционални: Gljufrabui, Keldur

Нощувка: AirBnB във Vik

26.05:

Основен план: Fjadrargljufur Canyon, Skaftafell NP - Плана е за S6 hike но ако времето е лошо вероятно ще направим S2, Jokulsarlon, Hofskirkja

Опционални: Múlagljúfur Canyon, Hjörleifshöfði, Foss a Sidu/Dverghamrar

Нощувка: Old Airline Guesthouse Hofn

27.05: 

Тук няма много задължителни неща но по снимките които гледах Източните фиорди изглеждаха още по-красиви и от западните та реших да обиколим възможно най-много с колата

Основен План: Vestrahorn, Lækjavik, Djupivogur, Reyðarfjörður, Seydisfjordur
Опционални: Път 955, Fardagafoss, Gufufoss, Tvísöngur, Vok Baths

Нощувка: Hotel Aldan The Bank, Seydisfjordur

28.05:

Тук най-слабо успях да оптимизирам маршрута да е без връщане и ще се върнем малко за Hengifoss но ако го бях включил в предния ден щяхме да претупаме източните фиорди.

Основен План: Hengifoss, Studlagil Canyon, Hverir

Опционални: Laugarfell hike малко след Hengifoss надолу по пътя, Rjúkandi waterfall, Myvatn Nature Baths

Нощувка: Midhvammur Farm Stay

Също така имам все още колебание дали да не пропуснем Hengifoss/Laugarfell за сметка на Borgarfjarðarhöfn и колонията на пъфините. Hengifoss ми изглежда като един от най-красивите водопади на острова и не ми се ще да го пропусна така че за момента клоня към плана описан по-горе..

29.05:

Основен План: Krafla Viti crater, Leirhnjúkur, Hverfjall, Dettifoss, Godafoss

Опционални: Grjotagja (Дано информацията на П.Кръстев да е погрешна 🙂), Skútustaðagígar, Dimmuborgir, Hofdi, Husavik Whale Museum, Asbyrgi Canyon, Vesturdalur Valley

Нощувка: Bakkakot Cabin

30.05: 

Основен План: Siglufjordur, Hofsos, Hvitserkur

Опционални: Grafarkirkja, Hofsós Sundlaug, Glaumbær turf houses, Kolugljúfur canyon 

31.05:

Основен План: Kirkjufell, Arnarstapi - Hellnar hike, Londrangar, Djúpalónssandur beach

Опционални: Ingjaldshólskirkja, Svortuloft, Berserkjahraun drive, Skardsvik Beach, Saxhóll, Raudholl hike, Songhellir cave, Rauðfeldsgjá gorge

Нощувка: Fosshotel Hellnar

Тук също имам все още някаква колебания дали да не избутам нощувката и да отметнем целия Snæfellsnes за един ден и да направим Glymur waterfall hike на 01.06. Повечето програми отмятат Snæfellsnes за един цял ден но има толкова много неща за правене/гледане на този полуостров че реших да го дадем по-спокойно и да спим на него (най-скъпата ни нощувка за около $145)

01.06:

Основен План: Bjarnarfoss, Ytri Tunga beach, Hraunfossar

Опционални: Budakirkja, Grábrók, Eldborg volcano, Krauma Spa, Gerduberg Cliffs, Hvammsik Hot Springs, Gudlaug

Нощувка: Moar Guesthouse, Akranes 

02.06: 

Тук нямам конкретен план, може да доразгледаме нещо което сме пропуснали. Ще отделим време за Рейкявик, ще повъртим по Reykjanes peninsula и ако жена ми е много убедителна вероятно ще посетим и Синята Лагуна преди полета който е чак в полунощ...

Ако времето е с нас и не сме преуморени вече, може и днес да направим Glymur Waterfall hike сутринта.

 

 

 

  • Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към мнение
  • 3 месеца по-късно ...

Пещерата Grjotagja е отворена за посещения. Информацията е от преди ден . Свинщините на туристите са лесно поправими , но къпането в нея няма как да не е по - неприятно . Сложени са табели за забраната му . Дано го спрат !

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Благодаря, ние я посетихме също вчера и беше приятно, имаше само 2 други коли. Къпането е забранено и слава богу не видяхме къпещи се хора. 

 

Иначе не знам кога сте били и дали Исландия винаги е такава но има жълт код за вятър почти всеки ден откак сме тук. Даже ни отмениха полета за следващия ден и пристигнахме на 24.05 следобед вместо 23ти вечерта.

Ветрове по 25 м/с (90 км/ч) за нищо ги нямат че и доста по силни срещахме, даже затвориха път 1 единия ден и бяхме принудени да кибичим в Хьофн.

Хора които са били тук няколко пъти тук ще кажат дали сме каръци или това е Исландия...то даже не знам дали каръци да го нарека тъй като мен ме кефи тая борба с елементите, завършва цялостно приключението. 

Цялото това го пиша за да кажа че ако не сте пристрастени към адреналина може би е добре да си наемете джип или по тежка кола че аз бая се изпотих на места с тоя Ярис като карам по ръба на фиорда и ме удрят gusts на вятъра по над 100 км/ч...

Иначе Исландия е невероятна и все още почти не се усещат туристите в тая девствена природа противно на очакванията ми. 

Амбицирал съм се даже си нахвърлям впечатленията тук като се върна може би с няколко снимчици.

 

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Силният вятър е типична характеристика на Исландия, но чак да се стигне да отменят полети е над типичното. Почти винаги сме карали малки коли, но чак да ме разнасят по пътя и то лятото не се е случвало. С едно нисанче се пързалях в една буря, но беше зимата. Иначе при едно от предишните ми посещения съм бил в другата крайност - 4 дни слънце и почти никакъв полъх, почувствах се като на любим метъл концерт, на който групата изпълнява само балади 🙂

  • Харесвам 2
  • Смея се 4
Връзка към мнение

Били сме в един и същи ден на пещерата , но в различен часови пояс . 

Да, исландското време е непредвидимо . За вятъра съм писала в първата си тема . Сега добавихме пясъчна буря към изпитанията . Повярвай  ми , никак не е ок . Остана ни буря с камъчета и затваряме кръга . 

Съвсем искрено всеки път в Лондон изказвам благодарности към @anita82 за безопасното шофиране . 

Ще пиша и аз нова тема . 

  • Харесвам 3
  • Шок 1
  • Благодаря 1
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...
На 30.05.2023 г. в 20:07, Георги каза:

 Иначе при едно от предишните ми посещения съм бил в другата крайност - 4 дни слънце и почти никакъв полъх, почувствах се като на любим метъл концерт, на който групата изпълнява само балади 🙂

Благодарности, че с това изречение стана вдъхновител на заглавието на бъдещата ни тема! 

Днес беше по-горещо и от вчера. 21 градуса при Лантманнальойгар в highlands. Добре поне, че на върховете горе духаше вятър и пресичахме боси ледена река, дълбока до над колене, че иначе то вече не беше нормално...

8 дни почти само метъл балади, само с някакъв лигав дъждец от време на време в началото. А в ръчния ми багаж неизползвани полар, пухенка, панталон за дъжд и термобельо...

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.