Прескочи до съдържание

Планиране на пътуване до Хърватска


crazyhorse

Препоръчани мнения

    Здравейте,Магеланци и Магеланки!

 След кратко плануване купих самолетни билети София-Загреб и Загреб-София!Датите са 13.09-17.09.2022 година.Наех кола през www.discovercars.com от 14.09.2022,защото пристигаме късно!Букнах първата нощувка на 13 във Велика Горица(с безплатен трансфер).Планувал съм маршрут Загреб-Сен-Крк-Риека-Пула-Ровин-Умаг-Порторож-Копер-Триест-Постойна-Любляна-Загреб (или наобратно).Мислех да направим другите нощувки така: 14.09 в Крк/Риека(Любляна),15.09 в Умаг/Копер и 16.09 в Любляна(Крк/Риека).

 Оттук започват питанията:

Първо (и най-важно)-Ще ни стигне ли времето да обиколим всичките места,които съм планувал или да скъся маршрута?

Второ-Какво препоръчвате да разгледаме?Харесваме пещери,водопади,плажове,църкви...

Трето-Има ли нещо,което пропускам?

Четвърто-Заслужава ли си ценово да се избягват магистралите в Хърватска(при проверка през ViaMichelin ми дава такса от 15 евро за някакъв диск) и Словения?

Пето-Достатъчни ли са 6-7 часа за разглеждане на Загреб?

   Сигурно ще изникнат и други върпоси,но това ми идва на първо четене!Препоръчайте и заведения за хранене,моля!

   Предварително благодаря на всички,които ще ми отговорят!Надявам да се включат и експерти като: @ven62 @Kristian Desev @master_of_germs @krasen_denev @Георги @Roberto Baggio @mary_shery @ruwenzogy @Radnev @Banditka @Duke @MayaS ,вероятно пропускам и други...

 

Връзка към мнение

Далече съм от експерт и доста ми е изветряло от както бях. Все пак за темпото на пътуване важи правилото "всеки сам си преценя", така че ти най-добре си знаеш, лично за мен ще дойде малко натоварено. 

 

Изглежда да пропускаш Плитвичките езера, предполагам е умишлено. 

С оглед на това че от пещери, водопади, плажове и църкви в Загреб има само последното, то 6-7 часа са си достатъчни. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
преди 2 минути , Георги каза:

Далече съм от експерт и доста ми е изветряло от както бях. Все пак за темпото на пътуване важи правилото "всеки сам си преценя", така че ти най-добре си знаеш, лично за мен ще дойде малко натоварено. 

 

Изглежда да пропускаш Плитвичките езера, предполагам е умишлено. 

С оглед на това че от пещери, водопади, плажове и църкви в Загреб има само последното, то 6-7 часа са си достатъчни. 

Благодаря за бързото включване!

Да,езерата ги пропускаме за друго посещение,някоя пролет...

Връзка към мнение

Благодаря, че ме смяташ за експерт, но незаслужени комплименти не приемам. Не съм бил на нито едно от местата, които си включил в маршрута си 🙂

 

  • Харесвам 1
  • Смея се 1
Връзка към мнение

Аз да се включа по практическата част. Избягване на магистрали по време на пътуване винаги си заслужава, особено за дестинации като Италия и Швейцария. В същото време, избягването на магистрали не допринася кой знае колко от гледна точка на икономия, защото обикновено пътят се удължава. Но, най-важното условие при тази опция е времето. Маршрут извън магистралите предполага лежерно пътуване без излишно напрягане и гонене на точен график. В този смисъл прецени дали можеш да жертваш нещо от маршрута и тогава решавай как да пътувате. Като гледам си планирал пътуване за минимум десет дни, което искаш да направиш за четири... Например, само в прекрасния Триест и още по-прекрасната Любляна можеш да прекараш по един цял ден, като същото важи и за любимия ми Загреб, което пък от своя страна вече изчерпи лимита от време... При толкова малко време бих препоръчал да се концентрирате не в количеството, а в качеството на пътешествието...

 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Тази година правих Хърватска с кола. 

За мен програмата ти е прекалено натоварена. Махни поне Италия. 

Относно магистралите, има места където си заслужава, но по - скоро на юг, където пътя движи до брега и е красиво. Например от Задър до Сплит. 

При натоварената ти програма, времето ти е ценно, така, че пускай навигацията и където пестиш време джиткай от там. 

 

Сигурно е късно и по-нагоре някой беше отбелязъл липсата на Плитвичките езера. 

Та мисълта ми е да помислиш да прекройш почивката с пътуване на юг от Загреб. Все пак, ако останеш на сегашния вариант виж кое може да махнеш сега по твое желание, защото с тази програма е много вероятно от самосебе си да се наложи да пропуснеш нещо, но тогава по-трудно ще е по твой избор. Просто ще отпадне всичко в края, за което не ти е стигнало времето. 

Триест и Любляна например под един ден на всеки град да им отделиш си е просто препускане. 

 

 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Експерт ?! - Мерси.:smile:

Но съм почти в ситуацията на @master_of_germs. От изброените съм бил само в Загреб.

За общо впечатление 6-7 часа са ОК за Загреб.

Според мен програмата ти е доста наситена.

Ако не броим деня на кацане и излитане (вкл. взимане на кола и Загреб) ти остават 3 пълни дни. Пътя е около 800 км. т.е. по 3-4 часа на ден.

Изброил си 11 градчета без Загреб. Според мен максимум по 2 на ден т.е. 6.

Това са съвсем груби сметки без да съм проучвал и навлизал в подробности - кое къде си струва да се види, да се постои, да се хапне, да се спи и т.н.

Това е моят прочит, а ние не сме от най-лежерните по време на подобни екскурзии.

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Експерт - благодаря 🙂. Не съм никакъв експерт, но обожавам Хърватия. 

Маршрутът е много натоварен и според мен за 3 дни се съсредоточи в Загреб, Крък и полуостров Истрия без Словения и Триест. Триест си заслужава поне един цял ден, много интересен град, а Словения е грехота да се претрупа по този начин. 

За Загреб 6-7 часа са напълно достатъчни. Започнете обиколката от катедралата, после минете през каменната порта докато стигнете църквата Свети Марк с прекрасния покрив. По път ще минете и през музея на скъсаните връзки, църквата Света Катерина, улица Tkalčićeva - това е улицата със заведенията 🙂 и прекрасни стари сгради. След това се спуснете с най-късия фуникуляр в света до Panoramic viewpoint of Zagreb, където има прекрасна гледка към града. Завършете обиколката на площад На Йелачич - живият живот на Загреб, съвременното лице на града. Обожавам този град и мога да пиша много за него, сигурен съм, че ще ви хареса много 🙂

На следващия ден може да се разходите в Senj, Crkvenica и да нощувате на остров Крък. Това е много красив остров с прекрасни плажове и малки градчета като Baška и Vrbnik. Щом обичате пещери, може да разгледате пещерата Biserujka. Vrbnik е добра база за обиколка на острова. Риека по мое мнение не е нещо особено, а е по-скоро голям индустриален град с много трафик, според мен я прескочете. Истрия е приказка, там навсякъде е толкова красиво и неподправено. От Крък до Опатия пътят е около час, започнете обиколката от него, може да посетите и съседния Ловран, много красиви малки градчета. Не пропускайте да видите и градчета вътре в самия полуостров, които не са крайбрежни, като Pazin, Motovun и Hum (най-малкият град в Хърватия, обикаля се бързо и е много красиво) докато пътувате за Пула. Мотовун остава встрани, Хум и Пазин може да ги видите по път. Пула е красиво градче, има голям амфитеатър, може там да останете за 2 нощувки и да го използвате като база за обиколка на Истрия. На другия ден вижте Ровин и Пореч - бижутата на полуострова. Ровин е като излязъл от филмов декор, прекрасен е, а Пореч е много приятно градче с голямо историческо значение. Може да комбинирате с Пула, ако не сте я разгледали, както и с островите Бриуни. На другия ден пътувате за летище Загреб, използвайте магистралата, може да посетите близкия Самобор, който е прекрасно малко градче. 

Хърватия е приказна, не я претрупвайте и ѝ се насладете 🙂

Оставям полезни линкове: 

https://www.mywanderlust.pl/things-to-do-in-zagreb-croatia/ - Zagreb 

https://www.mywanderlust.pl/things-to-do-in-istria-croatia/ - Истрия 

https://adventurousmiriam.com/top-11-places-to-visit-in-istria/ - Истрия.

https://www.mare-vrbnik.com/en/best-of-krk/krk-sights - Крък 

Приятно пътуване 😊

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Не бих казал, че Порторож и Сень са точно плажове от картинка, по-скоро нещо на острова, но не съм бил. Бих добавил Пиран, но ясно е, че ще стане предозиране с малки венециански градчета едно след друго.
Сень ми идва малко разкарване, извън основния маршрут е.

Не знам дали търсиш такива, но вътрешността на Истрия е пълна с колоритни малки градчета-селца от италиански тип: Грознян, Воднян, Пазин, Хум (най-малкият град в света), Мотовун и т.н. 

Освен Постойна, има и пещерите Шкоцян наблизо, също доста красиви.

Не си струва да избягваш магистралите в Словения въпреки цената (планът е стегнат, а разстоянието не е малко). В Хърватия бих избегнал западната магистрала покрай Ровинь и Умаг до Словения, много е навътре от брега. Мисля, че все още може да се плаща поотделно за всяка магистрала на пункт. 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Преди 2г. бях на полуостров Истрия, с кола. За седмица. Разделих нощувките по равно между Опатия и Шибеник (градче наблизо, щото в Шибеник не си намерихме нещо подходящо за нуждите, все едно...). Твоята програма ми се струва невъзможна, но "ти си знаеш".

 

Какво успяхме да видим без да се напрягаме с отправна точка Опатия: самият Опатия, Мотовун, Грожнян, Пиран (Словения), а искахме още поне Rovinj, не стига времето. Наблягам на Пиран (без да съм бил в Rovinj), защото е хубав крайбрежен град и моментално крайбрежно сравнение Хърватска-Словения.

А, отделихме време на остров Крк, заради мостовия достъп - за мен загубено време.

Останалото на юг по ядранска "магистрала" няма да описвам, не ти влиза в плана.

 

По твоето "четвърто" - в цяла западна Европа таксите за аутобан са средно 10-12 цента/км., в Словения имаш винетка за минимум седмица (т.е. не е толл-система)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Благодаря за повишението в експерт, ама аз хич не съм особено за Хърватия. По горе вече са ти го казали - много са местата които искаш да обиколиш за 4 дни. Направи само Хърватия.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

 Харесвате пещери, водопади, плажове, църкви... а в програмата ви са основно градове?

Водопади въобще не видях.

За пещерите - Шкоцян . Виждате Шкоцян и в следващите няколко години е по-добре да не планирате никакви пещери. Поне в Европа няма нищо, което да се сравни с Шкоцянските ями. 🙂 Но може и Постойна, както сте го планирали. За да си имате причина да се върнете в района и да видите нещо още по-добро 🙂 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Програмата за мен е много натоварена. Изберете или хърватското крайбрежие или Словения. Иначе само ще претупате маршрута без никакви акценти.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ако послушаш съветите дадени ти по- горе ще трябва веднага да седнеш и да си оптимизираш програмата. Мое мнение е,че програмата ти е неизпълнима / знаеш с каква натовареност са ми пътуванията/. За тези дни аз бих направил нещо такова: 

Първи ден -след като вземеш колата от Загреб тръгваш директно към Ровин.По пътя спираш в Хум и Пазин.Нощувката я правиш в Ровин, като така ще имате време за това чудесно градче.

Втори ден- Отбивате се до Пореч и продължавате към Копер и Матавун с  пещерата Шкоцян. След това ако имате време можете да посетите и Постойна яма/работи до 17:00/ или да се отбиете до замък Прежама /гледката отвън си заслужава/.Това е максимумът който можете да направите за деня и то ако не разглеждате Копер а само да минете транзит от там.Колкото и да сте уморени ще трябва да се доберете до Любляна за нощувка там.

Трети ден- Любляна и надвечер пътуване към Загреб.

Четвърти ден -Загреб връщане на колата и полет.Не знам кога ви е полета.Аз не бих направил програмата наобратно, защото пътят винаги крие риск и може да си изпуснеш полета.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

@crazyhorse искам само да уточня, че пещерата Шкоцян е до Матавун ама словенския. За хърватския Мотовун няма време в тази програма.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

 

  Благодаря на всички @Kristian Desev @master_of_germs @JazzMaster @Роми @Венелин @MayaS @ven62 @Tesh @Duke @Георги ,които се включихте със съвети и насоки!След проиграване на различни варианти,се спряхме на плана,предложен от @krasen_denev!На място може да има промени,но в общи линии ще следваме този план!

На 7.09.2022 г. в 23:48, master_of_germs каза:

 Харесвате пещери, водопади, плажове, църкви... а в програмата ви са основно градове?

Водопади въобще не видях.

За пещерите - Шкоцян . Виждате Шкоцян и в следващите няколко години е по-добре да не планирате никакви пещери. Поне в Европа няма нищо, което да се сравни с Шкоцянските ями. 🙂 Но може и Постойна, както сте го планирали. За да си имате причина да се върнете в района и да видите нещо още по-добро 🙂 

 Да,харесваме ги и затова исках съвети!Това беше примерен маршрут,за да има някакви насоки и впоследствие да се стигне до някакъв по-стегнат план!

Още веднъж благодаря на теб и всички,които ми помогнахте да изчистя програмата!

П.С.Остава само да споменете и ресторанти с хубава кухня...

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Връзка към мнение
На 6.09.2022 г. в 23:54, crazyhorse каза:

    Здравейте,Магеланци и Магеланки!

 След кратко плануване купих самолетни билети София-Загреб и Загреб-София!Датите са 13.09-17.09.2022 година.Наех кола през www.discovercars.com от 14.09.2022,защото пристигаме късно!Букнах първата нощувка на 13 във Велика Горица(с безплатен трансфер).Планувал съм маршрут Загреб-Сен-Крк-Риека-Пула-Ровин-Умаг-Порторож-Копер-Триест-Постойна-Любляна-Загреб (или наобратно).Мислех да направим другите нощувки така: 14.09 в Крк/Риека(Любляна),15.09 в Умаг/Копер и 16.09 в Любляна(Крк/Риека).

 Оттук започват питанията:

Първо (и най-важно)-Ще ни стигне ли времето да обиколим всичките места,които съм планувал или да скъся маршрута?

Второ-Какво препоръчвате да разгледаме?Харесваме пещери,водопади,плажове,църкви...

Трето-Има ли нещо,което пропускам?

Четвърто-Заслужава ли си ценово да се избягват магистралите в Хърватска(при проверка през ViaMichelin ми дава такса от 15 евро за някакъв диск) и Словения?

Пето-Достатъчни ли са 6-7 часа за разглеждане на Загреб?

   Сигурно ще изникнат и други върпоси,но това ми идва на първо четене!Препоръчайте и заведения за хранене,моля!

   Предварително благодаря на всички,които ще ми отговорят!Надявам да се включат и експерти като: @ven62 @Kristian Desev @master_of_germs @krasen_denev @Георги @Roberto Baggio @mary_shery @ruwenzogy @Radnev @Banditka @Duke @MayaS ,вероятно пропускам и други...

 

Сещам се таман навреме... Да, погледнах и календара 🤓

Нали напоследък съм по импулси и импровизации.. и на принципа Ставам и тръгвам... и в перманентен Zeitnot... Най-вероятно е пределно късно, но все пак да попитам, без да притеснявам: Съществува ли по принцип възможност за присламчване, споделено? Местата отдавна искам да видя. През Загреб и Любляна съм минавала в по-ранни години с влак и с кола.

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.