Прескочи до съдържание

Солна мина Турда и около нея


atrencheva

Препоръчани мнения

Здравейте, планувам амбициозна разходка до солна мина Турда следващата седмица. Пътуването е посветено на мината и ще е с кола и дете на 7 г. Идеята ми е в петък сутринта (или четвъртък вечерта) да тръгнем. Петък да разгледаме замъка Корени, евентуално Prislop Monastery и Денис. Мислех си за Дева, но май не работи .

 Нощувка в близост до мината и в събота на солна мина 🙂

До тук съм планирала. Харесала съм си и Банго, но не е задължително. Бих разгледала и Клуж напока. 

в неделя трябва да се прибираме към София, като този път трябва да сме си тук по нормално време (преди полунощ). Моля за идеи и препоръки 

Връзка към мнение
преди 43 минути , atrencheva каза:

Здравейте, планувам амбициозна разходка до солна мина Труда следващата седмица. Пътуването е посветено на мината и ще е с кола и дете на 7 г. Идеята ми е в петък сутринта (или четвъртък вечерта) да тръгнем. Петък да разгледаме замъка Корени, евентуално Prislop Monastery и Денис. Мислех си за Дева, но май не работи .

 Нощувка в близост до мината и в събота на солна мина 🙂

До тук съм планирала. Харесала съм си и Банго, но не е задължително. Бих разгледала и Клуж напока. 

в неделя трябва да се прибираме към София, като този път трябва да сме си тук по нормално време (преди полунощ). Моля за идеи и препоръки 

Не съм сигурна, че посещаването на мината в почивни дни е добра идея. Прекалено е натъпкано с народ. То през работни дни е ужас, не си представям какво е в почивни. Иначе това, което сте си набелязали като места си заслужава.

Връзка към мнение
преди 3 минути , MayaS каза:

Не съм сигурна, че посещаването на мината в почивни дни е добра идея. Прекалено е натъпкано с народ. То през работни дни е ужас, не си представям какво е в почивни. Иначе това, което сте си набелязали като места си заслужава.

Да разбирам ли, че е по-добре да взема билети онлайн? 

Връзка към мнение
В момента, atrencheva каза:

Да разбирам ли, че е по-добре да взема билети онлайн? 

Да по-добре вземи онлайн. Не си спомням обаче имаше ли 2 опашки. Една за касите и една за директно влизане.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Привет, и аз бих препоръчал да си вземете билети за мината онлайн. Пригответе се за тълпи, през почивните дни има много хора 🙂. Планирали сте прекрасни места напът за Турда, аз бих препоръчал първия ден да разгледате църквата в Денсуш, Корвин и каньона Rapa Rosie, и да нощувате в Алба Юлия. Така ще се приближите максимално до мината и няма да се убиете от път. На втория ден станете рано и бъдете в Турда преди да отвори врати, пътят от Алба Юлия е магистрала и се пътува около час. След като приключите с мината, може да посетите жредлото на Турда (Cheile Turzii) и да отидете до близкото село Rimetea, което е населено с етнически унгарци и къщите са в прекрасен бял цвят, много ще ви хареса, намира се близо до Турда. В момента селцето е в есенна премяна и е невероятно красиво. След това в късния следобед може да пътувате за Клуж-Напока и да направите разходка по центъра с ботаническата градина, църквите, централния площад и многото стари сгради. На третия ден станете рано и се разходете в Клуж, докато няма хора, а след това тръгнете за България. Приятно пътуване, Румъния е прекрасна!

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Аз да споделя опит от преди месец. Бяхме в мината в неделя и нямаше никакви хора почти (може би 10 коли на паркинга общо), когато влезнахме. Относително ранобудни сме и мисля, че около 9. Наснимахме си на спокойствие и след около час и малко бяхме приключили. На заминаване почнаха да идват повечко хора вече (около 10:30-11 да речем).

 

 

Връзка към мнение
  • 8 месеца по-късно ...

Здравейте на всички! Тъй като чета усърдно и записвам идеи за следващото ни пътуване до Румъния, искам да ви публикувам и моят разказ от миналата година относно Тудра и районът около и до нея. Дано ви е интересно и полезно:

Ето го маршрутът от Варна 🤩
 
1. През Русе – Дунав мост – такса 4 лева, проверка на паспорти и карти, стана супер бързо; таксата за на връщане е 15леи
 
2. Пътуване към Pitesti, посока Сибиу. Ние спахме в едно село Daesti – избрана от Букинг къща за гости Pensiune Andrei & Ianis. Стаята беше с две спални, чисто; в самата къща имаше билярд, тенис на маса и басейн. Предлагаха и опция за вечеря, което беше супер – няма избор от меню, но си хапнахме всички. Черпиха ни и с тяхна ракия 🙂
 
3. На сутринта пътувахме за Sibiu – исторически град с голям площад. Паркирахме в малките улички до него, плаща се на автомат – 10леи за цял ден (близо 5лева). Посетихме Часовниковата кула, където се качваш до горе и има панорама. Православната катедрала е близо, мостът на лъжите. Купихме си козуначени коминчета за ядене.
 
4. Следва пътуване до Турда – на север за Солната мина. Тук спахме в изключително място, препоръчвам с всички крайници 😀 Pensiunea Salina Gymnasium Turda – тип хотелче, в реновирана сграда от бивша гимназия. Бяхме 3 нощувки, чудесна закуска, стаите са просторни и с ново обзавеждане, единствено нямаха комарници на прозореца. На закуска имаше и нарязано авокадо, филе пушена сьомга. Паркингът е до сградата и се заключва вечер, супер спокойно беше. За съжаление не предлагаха вечеря, но има наблизо магазин или няколко ресторанта.
 
5. Солната мина Турда – купихме си билети онлайн, въпреки че нямаше опашка като отидохме (за делничен ден преди обяд). От селото се стига с кола, има паркинг – 5леи/час. Входът в мината е за цял ден, ако ви се стои. Ние изкарахме към 3 часа. Вътре има освен галериите за разглеждане, мини голф, малко виенско колело, тенис на маса. Отделно и езерце с лодки под наем.
294676276_10222459239050079_574198979181
294214117_10222459239250084_707948920289
294198993_10222459239650094_868131173424
294404680_10222459239810098_885376889755
6. След обед отидохме до град Клуж-Напока. Градът е голям, по центъра отново има синя зона – тук се плаща на автомата или с монети или с карта – 16леи за 2 часа. Отидохме да ядем в един чуден ресторант GARLIC – bites & tales – за малко да не ни пуснат, защото сме нямали резервация. Но всичко беше много вкусно!
 
7. На следващия ден пътуваме за замъка Корвин Castelul Corvinilor-Huniazilor отново имахме билети онлайн, но пак нямаше опашки за входа. Замъкът е в село, Хунедоара – впечатляващ, старинен, ремонтираха част от него. Има по достъп до вътрешните зали и тераси.
8. На тръгване от Турда, спираме в Алба Юлия – отново крепост, с много алеи за разходка, кафенета и ресторанти. Човек може цял ден да обикаля. Паркирахме на страничен паркинг (в югозападната част) и нищо не сме плащали. вътре също няма вход.
 
9. За спане отсядаме в Питещи в апартамент Dany Luxury Apartments – има две отделни спални, дневна с кухня и баня с вана. За паркиране има места пред сградата, а наоколо отново магазин, ресторанти, гръцки гироси.
 
10. Последен ден отиваме към известния път Transfagarasan. Пригответе се за 2-3часа каране в едната посока със завои, но крайната точка е на 2000м. надморска височина и ледниково езеро. По пътя ни заваля яко дъжд, а горе имаше слънце ☀️ На самото езеро горе има паркинг и ресторанти с УАУ-цени… Но пък ние си купихме твърди гевреци, пита кашкавал и еленско филе от бараките по пътя, които са доста. Много хора паркират от страни до лентата и често има опашки.
Най-интересното е че по пътя има МНОГО МЕЧКИ 😀🐻🐻🐻 Мечоци, мечета и всички те стоят отстрани, сякаш за снимка.
  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.