Прескочи до съдържание

СПА/минерални бани в Сърбия


Препоръчани мнения

Мислим да отскочим за 3-4 дни между празниците. 

Лични впечатления, препоръки? 

Нишка баня я знаем, за Върнячка, Сокобаня и т. нат. иде реч. И да има къде да се разходи човек в края на декември между баните 😃

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
Дани Магелани
преди 12 минути , jul каза:

Мислим да отскочим за 3-4 дни между празниците. 

Лични впечатления, препоръки? 

Нишка баня я знаем, за Върнячка, Сокобаня и т. нат. иде реч. И да има къде да се разходи човек в края на декември между баните 😃

Била съм два пъти във Врънечка баня на конференции, не на СПА. Засичахме там националния им отбор по баскетбол. Явно това е от добрите им курорти. Вземи си по-висока категория хотел с хранене. Излиза много по-изгодно от свободната консумация. Пътят до там е малко тегав, след слизане от магистралата, но пък е интересно. Виждаш живота на местните. Въртят чевермета. Може да си купиш за бг половин или цяло печено  агне или прасе на доста добра цена. 

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
Дани Магелани

Купонът в ресторантите във Врънечка баня е на макс. Оркестрите не правят почивки и свирят до сутринта. Като играехме право хоро, сърбите казваха, че българите са научили "тяхното" хоро.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

@Дани Магелани, ей сега ме изненада с печеното 😁 Мислех сурово да заприходим 😀

А за живата свирка се чудех има ли я през седмицата, че се пада май понеделник - четвъртък. 

Препоръки за хотел? 

Връзка към мнение
Дани Магелани

Не искам да препоръчвам хотел, че нашите организатори не правеха много добър избор. По-габровци от нас.

Бяхме първия път в Бреза. Сигурно има по-добри варианти.

 

Царе са на чевермето местните. Няма да сбъркате.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Миналата седмица бяхме във Върнячка баня. Ние бяхме във хотел "Фонтана". Много добър хотел с превъзходна храна и добро СПА. Няма външен басейн, но не ни и липсваше. Но там има над 50 хотела в различна ценова категория и човек може да направи своя избор в зависимост от предпочитанията си - "Tonanti", " Zepter hotel", "Fontana", "Pegaz hotel", са големи хотели, но както вече казах има и много други. Иначе градът е около 16 000 жители и има живот в него. Има голям парк за разходки, както и достатъчно заведения. Приятно и спокойно място за релакс. Мисля, че ще останете доволни, ако отидете. На около 25 е манастирът Жича, където са короновани сръбските крале. Относно вноса на месо оттам, имайте предвид, че Сърбия не е в ЕС и вносът на животински подукти в БГ е забранен. Понякога нашите митничари създават проблем за това. Не винаги го правят, но понякога се случва.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Има вероятно много хотели, но предлагането в платформите е изключително бедно, предимно апартаменти. Сайтовете на хотелите пък са на сръбски, а дори да има английски, при самата резервация минава пак на сръбски и нещо не се ориентирам кое какво включва 😁

За месото е така, но не съм чула да изземват печено 😜 

Връзка към мнение

Била съм във Върнячка баня за нова година преди 7 години. Препоръчвам я, като място за релакс. А пък за празниците сърбите знаят как се прави.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Вече и аз мога да препоръчам Върнячка баня. В крайна сметка бяхме в частен апартамент в хотел Пегас с ползване на СПА и 30% отстъпка от процедурите, като разликата, ако бях резервирала в хотелската част, щеше да е над 250 евро за три нощувки /което включваше закуска, а ние нямахме/ и без отстъпка за процедурите. Явно и при тях го има като вариант смесена хотелска и част със собственици. Хотелът и СПА-то са чудесни - чисто, просторно, с по няколко стаи от вид, които затопляха според количеството хора /да не става навалица/. Солни стаи, финландска сауна, биосауна, инфраред, инфра скай, парни бани и какво ли не - от всичко по 2-3, че едната сауна даже амфитеатрална 🙃 съседният хотел - Фонтана- също много ми хареса, той като че ли беше повече насочен към семейства с деца. Върнячка СПА - чисто нов СПА център с минерални води и достъп срещу 1200 динара. Към него имаше хотел, но не изглеждаше, като вече да работи, може би го довършват.

Чудна украса, празнично настроение, приятно за разходка. За мен беше изненада, че трудно намирахме типични сръбки кафани. Фюжън, много италиански уклон, бира Морети..... Цените значително нагоре, сравнено с други съседни райони. Някак соцът не е засегнал това място за разлика от повечето в Сърбия /примерно Нишка баня/. Красиви сгради, описание за годината, архитекта, семейството, което е живяло... 

Някой, който е бил в двете - може ли да сравни със Сокобаня?

Прибрахме се по дългия път през планината Гоч и Власинското езеро. Много приятни места има и пак ще трябва да се ходи, примерно пролетта. Мръкна, но тесният път в сръбско беше добре маркиран и обозначен. С влизането в България още преди Трън се загубихме - табели няма, маркировка няма, навигацията ни заби да не казвам къде..... Обаче инспекцията на коледната украса показа, че са доста добре украсени и Трън, и Брезник. Пак ще се ходи, идеално между празниците за 3 нощувки се получи 🙂 

 

Разказ по @Pantelej Putnik , версия 1 - кисела лелка -

В деня на тръгване сутринта стана ясно, че има дерайлирал влак с амоняк до Пирот, обявено е извънредно положение и всички ни звънят да не тръгваме. Магистралата е затворена, незнайно до къде и до кога. С влизането в Сърбия esim-ът не сработва и след като ни отклониха по някакъв много тесен и обрасъл път без обозначения, трудно ловяхме посоката. Все пак се довлачихме до Върнячка баня, където едва намерихме кафана да вечеряме - пици, паста, гурме.... На всичкото отгоре на чудни цени от около 70 евро на калпак в селската кръчма. Поне СПА-то ставаше, не беше пренаселено и не пускаха пищящи деца след 17ч. Вечерта преди тръгването ни по всички ТВ канали даваха само Вучич с проблема с барикадите и косовските сърби, а ние щяхме на другата сутрин почти покрай тях да минаваме. Азотът не ни задуши, втори опит с военен конфликт.

На връщане се убихме от завои през планината Гоч, където нямаше пукнат човек. С влизането в България пък се загубихме преди Трън, направо в тръните и не можеше даже да се обърне колата, толкова тясно. Няма маркировки, няма табели, навигацията лъже яко. 

😜😜😜

 

 

IMG_20221227_092350.jpg

IMG_20221227_092404.jpg

IMG_20221227_110357.jpg

IMG_20221227_110416.jpg

IMG_20221227_110446.jpg

IMG_20221227_110534.jpg

IMG_20221227_120526.jpg

IMG_20221227_123530.jpg

IMG_20221228_133129.jpg

  • Харесвам 7
  • Браво 2
Връзка към мнение
преди 29 минути , jul каза:

които затопляха според количеството хора /да не става навалица/

Това го разбирам, че са пускали вряла вода, за да не се пълни.

Веднъж го чух на едно място ...

  • Браво 1
  • Смея се 1
Връзка към мнение

 

преди 6 минути , Zaro каза:

Това го разбирам, че са пускали вряла вода, за да не се пълни.

Веднъж го чух на едно място ...

Тц, само затопляха втора, трета стая/баня, всички са живи, здрави и доволни 😁

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.