Прескочи до съдържание

Винен туризъм - да, не, ако да - изпитани места


Zaro

Препоръчани мнения

Тези дни се разрових в нета за места за винен туризъм с настаняване, спа-ма, и други подобни глезотии (на които по-скоро не съм почитател, ама човек прави всякакви глупости в живота си).

Та въпросът ми е - заслужават ли си или са прекалено снобарски, съдейки по някой от избите, на които попаднах - някой цени ме наведоха на мисълта, че вече съм счупил нещо, ама знам ли, може и да са нормални за сектора. Пия преобладващо проверено домашно вино с високо качество, така че нямам много допир с другите. Критериите ми за добро място са да не е прекалено голямо (като Старосел), да не е за "пациенти" с коли с еднакви цифри в номера. Качественото винено изживяване е по подразбиране.

  • Замислям се 1
Връзка към мнение

Началото на ноември направихме един вино-уикенд в Македония. Храната и виното бяха много вкусни, обслужването на много високо ниво. Посетихме в Скопие винарна  Камник и в Тиквеш винарна  Лазар . Направиха ни тур, приготвиха ни 6-степенно меню съчетано с презентация на удивителни вина. Който харесва качестени и хубави вина, гарантирам, че ще оцени тези места. 

  • Харесвам 8
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

И аз проверявах тия дни винени турове за подарък. Втрещена съм от предлаганите цени. Старосел преди 6-7 години ставаше, сега не (лично мнение).

Връзка към мнение

Ако търсиш качествено винено изживяване, за радост има все повече места у нас, където можеш да го случиш. Похвално е, че има вече места, които предлагат винен туризъм, които все повече се доближават до преживяване в столиците на виното по света. Категорично едно от тези места е Zornitza Family Estate Relais & Chateaux. Там освен, че можеш да пиеш наистина класни вина, можеш истински да си починеш. Комплексът е толкова просторен, че особено, ако отседнеш в някоя от вилите, рядко ще виждаш други хора. Спато е прекрасно, масажите - също. Гледката от ресторанта за закуска е “един път” - лозови масиви, зеленина, птички пеят… “Черешката на тортата” за мен е един от ресторантите им - Aestivum restaurant, където предлагат дегустационно меню - тероарна кухня с пеърнати вина. Имат вегетарианска опция и месна. Цените не са ниски - нито за настаняване, нито ресторанта. 
Дали си заслужава - трудно ми е да определя, защото за всеки е различно. За тези пари някой би си купил билети за другия край на света… Но за мен лично това са две различни неща. Не съм се заглеждала номерата на колите какви са, моята е с 4 различни цифри 🙂

Сега влязох да видя последното им меню - в дегустационното меню имат този път и българско вино - ризлинг 2016 на изба Царев брод. Което ме навежда на мисълта, че ако искаш да се потопиш във винения свят, но не искаш да се гмуркаш в дълбоките води на места като Зорница, може просто на път за Варна да се отбиеш в Царев брод да дегустираш хубаво българско вино. Например да отседнеш във Villa St.Michael в Мадара, където също правят тематични винени вечери и цените на човек са далеч по-ниски от 280 лв на човек.

Ако все пак се запътиш по винените хотели, дълго време Soli Incanto в Еленово поддържаха конкурентни цени. Интерес и са стаите им - всяка е с име на винен сорт, с различен интериор, можеш да избираш и отговаря на условията ти, както и Зорница да не е голямо. За там навярно е по-добре да помислиш за топлите месеци, защото освен басейна няма много какво да се прави.

Има две относително нови места - едното отвори лятото в Трявна - хотел Чукара - елегантно, с красиви стаи, добра кухня, красива гледка. 
Другото е Bononia Estate Winery & Resort - за там места трудно се намират, но не е невъзможно 🙂

Ако искаш да започнеш от някъде все пак, горещо ти препоръчвам един бар в центъра на София, който отвори преди 2 дни - Wine generator. Само българско вино, 150 етикета и 20-тина вина на чаша всеки ден 🙂

@bulpa, не знам колко си активна във форума напоследък, но тук имаш мноооого какво да ни кажеш 🙂

  • Харесвам 15
  • Благодаря 1
Връзка към мнение
преди 11 часа, violeta каза:

@bulpa, не знам колко си активна във форума напоследък, но тук имаш мноооого какво да ни кажеш

Благодаря за доверието, но за винен туризъм като място за нощуване, всъщност съвсем малко мога да кажа. 

Понятието винен туризъм за мен е свързано с някакво мероприятие в дадена изба, или обиколка на няколко изби в даден район, както и тематичните форуми, за които съм писала в темата за виното (Дивино, Дефиле на младото вино, Винария, Дефиле Вино и Гурме, Розе и Рози в Казанлък). За моя радост, винените събития стават все повече и повече.

По темата с настаняването мога да препоръчам - Заара Естейт, шато Копса, вила Юстина.

  • Харесвам 8
Връзка към мнение
преди 4 часа, bulpa каза:

Благодаря за доверието, но за винен туризъм като място за нощуване, всъщност съвсем малко мога да кажа. 

Понятието винен туризъм за мен е свързано с някакво мероприятие в дадена изба, или обиколка на няколко изби в даден район…

Хммм само пиеш без да спиш, така ли 😉❤️

 Отвори тема как става и ще имаш много последователи 🙂

В този смисъл - лични впечатления от Магурата имаш ли? 

 

Връзка към мнение
преди 22 минути , violeta каза:

Хммм само пиеш без да спиш, така ли 😉❤️

Хахахаха, разбира се, че не 🙂 Не държа да спя във винен хотел. 

Доколкото разбирам темата е свързана с места за настаняване във винарски изби.

А избите, в които ходя не винаги имат хотелска част. 

 

За съжаление, северозапада все още не съм го "овършала".

 

ПП По-късно ще разкажа за две интересни мероприятия от тази година, които ме впечатлиха.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
преди 1 час, bulpa каза:

северозапада все още не съм го "овършала".

Понеже и по причина, че съм родом от тоя край, преди два дни прочетох някъде за винарска изба в с.Боровци. Далеч съм от мисълта и нямам никакво желание да правя реклама. Та въпросната изба, по-точно работещите там, имали намерение да съживят стари български сортове. Прочетох за Зарчин. Едно грозде, което като малък доста често съм брал  в лозето на баба ми. Някой знае ли нещо повече и дали някъде предлагат продукти за тази изба.  Ако не се лъжа избата се води "Агрофитнес". Лично не намерих нищо за това място.  Лопушна с техните продукти имаха магазин в Монтана. За съжаление последния път като бях там видях, че вече са го затворили. В съседен тъговски обект продавачката ми обясни, че вина на Лопушна се предлагали по други магазини из града. Не че съм опитвал нещо, за което да кажа уау. От Магура също нямам някакъв ярък спомен за нещо, което да кажем ,че показва региона като вид и качество. Въобще да си призная по Северозапазения край като ходя давам повече превес на вина домашно производство. А и на само на вина. Да не споменавам за какъв литраж става въпрос И вино, и други, малко по-концентрирани течности.  

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

@дядо Пепи не съм я чувала тази изба, нито този сорт. Благодаря, че сподели, ще ги потърся по винените изложения.

 

Сега да споделя за двете събития, които споменах. 

Първото е ден на отворените врати на експерименталната изба към УХТ Пловдив. Това събитие беше съпътстващо към Дефиле Вино и гурме, безплатно. Имахме представяне на избата от завеждащия Ламбрин Топузлиев, може да има титли, но не ги знам. Разказа ни, че имат над 400 сорта грозде, с което се нареждат на второ място в света по сортово  разнообразие сред учебните институти.

IMG_20220514_140630.jpg.e74f3592bab93f1fce74a74637d35f7d.jpg

Обясни ни за канопи мениджмънт при отглеждането на лозата. За опита да се определят сортовите характеристики на мавруда. Няма да ви отегчавам с лекции 🙂 Бяхме в трезора, едни от най-старите вина, които съм виждала

IMG_20220514_122540.jpg.cdf4cd2121fc88b94109f4ec6c9d7dd1.jpg

 

И естествено, веселата част - дегустация на винифицирани от тях български сортове

 

IMG_20220514_124249.jpg.af4f7625f54298449893fa2e7723e213.jpg

 

Като тук, за първи път, сивия мавруд са го направили на червено вино. Според мен, на бяло вино е по-сполучлив. 

 

 

С вино в ръка за селфи в лавандулата! Средно Градище, винарна LONA est Via (ЛОНА е Пътя). Безплатен вход, необходима предварителна регистрация. Част от национален фестивал на лавандулата. 

Може да звучи кифленско на първо четене, но силно ме изненадаха. Селото е в края на пътя, след него няма асфалтов път. Доста чужденци, постоянно живеещи има, които продаваха собствена продукция на центъра. Примерно, купих си сол с лимонов босилек и мащерка от французин, който отглежда 7 дка билки и подправки. 

Та, за дегустацията, заведоха ни на полето с лавандула, раздадоха чаши и ни наляха охладено бариково Шардоне, което младежът носеше в хладилна раница. 

IMG_20220625_153649.jpg.aeef980b4010d2c528d030cba1efc240.jpg

 

След това се върнахме в избата и там продължи дегустация. Всичко, което опитахме беше произведено от местни производители и техни приятели - лаваш, зеленчукови разядки. 

Кефят ме, такива хора, които с удоволствие разказват за постигнатите успехи, колко дка лавандула гледат, колко дка рози, как добиват етерични масла, как виното е свързано с тях, за приемствеността в поколенията. 

 

И двете мероприятия са без преспиване 😉

 

Когато виненото събитие ми е интересно, нямам много снимки, с тази завършвам за настроение 

 

IMG_20220625_181737.jpg.7205fa692549bb5767a96f0fd4c7bde1.jpg

  • Харесвам 9
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Връзка към мнение

Моите предложения: Бонония и винарски комплекс Седем поколения до Русе. Вила Юстина също е много ok. 

Зорница е снобария и за парите, които искат трябва да го поддържат доста по-добре. В Заара Естейт съм има най-ужасното преживяване и е май единственото място, от което съм си тръгвал по-рано, нищо че съм си платил. 

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
преди 23 минути , Ognyan каза:

Моите предложения: Бонония и винарски комплекс Седем поколения до Русе. Вила Юстина също е много ok. 

Зорница е снобария и за парите, които искат трябва да го поддържат доста по-добре. В Заара Естейт съм има най-ужасното преживяване и е май единственото място, от което съм си тръгвал по-рано, нищо че съм си платил. 

От известно време Бонония усилено се рекламира от инфлуенсъри в Инстаграм, та може скоро да стане пренаселено там. Не съм опитвала техни вина, заслужават ли си? 

На Зорнитца вината са много добри, имат едно Блауер Португизер много, много добро. 

Връзка към мнение
преди 19 часа, дядо Пепи каза:

Понеже и по причина, че съм родом от тоя край, преди два дни прочетох някъде за винарска изба в с.Боровци. Далеч съм от мисълта и нямам никакво желание да правя реклама. Та въпросната изба, по-точно работещите там, имали намерение да съживят стари български сортове. Прочетох за Зарчин. Едно грозде, което като малък доста често съм брал  в лозето на баба ми. 

Не знам за изба в с. Боровци, но съм чувала, че хората от Врачанска теменуга имаха идея за винарна пак в този район, някъде около Враца. Дали е готова - не съм сигурна. Те освен класиката с врачанския мискет натискат много и ракиите от това грозде. Онзи ден дори имаха щанд на ракия феста в НДК. 
 

 

преди 13 часа, EliNik каза:

От известно време Бонония усилено се рекламира от инфлуенсъри в Инстаграм, та може скоро да стане пренаселено там. Не съм опитвала техни вина, заслужават ли си? 
 

Тяхната гъмза 2019 беше влязла в Дивино топ 50. Амбициозни са, смели, 

експериментират и успехите им - както с вината, така и с хотела са налице. 
 

преди 14 часа, Ognyan каза:

В Заара Естейт съм има най-ужасното преживяване и е май единственото място, от което съм си тръгвал по-рано, нищо че съм си платил. 

Може ли да споделиш повече информация - кое не беше ок? 

  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към мнение
преди 2 часа, violeta каза:

 

Може ли да споделиш повече информация - кое не беше ок? 

Ами много неща, първо пътищата до там са ужасни, наистина много лоши. Намира се в НИЩОТО, и като се изключи винарната, за да правиш нещо (освен да лежиш) трябва да отидеш някъде далеч и пак по същите пътища с дупки. Освен това близостта до Тецовете и мините на Марица-Изток води това че всички маси отвън са покрити всеки ден с тънък слой жълтеникава пепел. 
Вината не са нещо особено, поне тези които опитах не бяха.
Съвсем отделен въпрос, че ми бяха дали стая, пред която по неразбираеми за мен причини излизаше въздуховода от кухнята, и когато се готвеше всички миризми влизаха вътре стаята, включително при затворен прозорец. Шегувахме се, че единственото хубаво нещо там е, че знаеш какво има за закуска без да има нужда да слизаш до ресторанта.
Та по-лесно ми е да спомена какво ми хареса в Заара - градинката около паркинга е наистина красива и добре поддържана! 

IMG_20210506_184654.jpg

  • Харесвам 1
  • Шок 3
Връзка към мнение

https://youtu.be/QWtcTqZdC6M
Случайно или не, преди малко ми излезе трейлърът на нов български сериал с любопитното име “Вина”. Започва на 5.01.2023 от 21:00 по БНТ! 
 

  • Харесвам 2
  • Замислям се 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.