Прескочи до съдържание

МЕНАР 2023


Здравко Ангел

Препоръчани мнения

Здравко Ангел

Здравейте, магеланци!

Дойде пак време за фестивала МЕНАР. Знаем, че голяма част от вас гледат филмите, за което сме безкрайно благодарни. Заедно с Дома на киното договорихме специални цени за членовете на форума за прожекциите от фестивала. При редовен билет от 10 лева, магеланци ще могат да гледат филмите срещу 7 лева, като изключение правят само двете прожекции на Ян Артюс-Бертран - "Нашето наследство" и "Жена", за които намалението няма да важи. Отдолу са изброени всички прожекции, от които може да се възползвате. Пишете по един мейл - pozorcompany@yahoo.com или съобщение тук, за да ви включим в списъка с желаещи. Магеланският списък ще е на касата и ще се обновява постоянно. Когато отидете в Дома на киното, само кажете, че сте от списъка с магеланци и ще получите билет от 7 лв за заявените от вас прожекции.

 

 

16.01 - 19.00 ОТКРИВАНЕ
Духът на Шехерезада

The Ghost of Sheherazade
България, 2023, 65 мин.
Режисьор: Катерина Борисова

Всички те са хора на изкуството от Близкия изток и живеят в България. В началото пристигат в една чужда държава, в която търсят спасение, но постепенно намират много общи неща в културата, традициите, кухнята, музиката и така започват да я чувстват все по-близка, все по-позната. Днес са толкова свързани със страната и хората тук, че за тях България е като втора родина, а историите им са като приказка на Шехерезада из софийските улици, където главните герои от Ориента творят в балканската реалност реге музика с арабски мотиви и изпълняват български фолклор с източни инструменти.

 

17.01 - 19.00
Вечер на Алжир
Хелиополис

Heliopolis
Алжир (2021) 116 минути
Режисьор: Джафар Гасем
С участието на: Азиз Букруни, Мехди Рамдани, Сухила Малем, Мурат Уджит
В малкото селце Хелиополис местните живеят спрямо правилата на френските колонизатори до деня, в който е обявен краят на Втората Световна война.
На 8 май 1945 година френската полиция стреля по мирни демонстранти и така започва един от най-мрачните периода в историята на Алжир - сечта при Сетиф и Гелма.
Филмът е официалното предложение за чуждестранен „Оскар” на Алжир.

 

19.01 - 19.00

Вечер на Азербайджан
Олимпия

Olympia
Азербайджан (2022) 70 минути

Режисьор: Али Сатар-Гулиев
С: Гурбан Исмаилов, Кямаля Исрафилова, Расим Джафар, Гюнел Мамедова

Една история, която започва в СССР, продължава в Азербайджан и завършва в Куба.
Филмът представя историята на Илгар Сулейманов, бронзов медалист от Олимпиадата в Москва през 1980 г. Забравил за славата и професионалния спорт, сега Илгар живее в родния си град и преподава физическо възпитание в местното училище. Събира се с приятели, веселят се и пият вино, но вечер Илгар остава сам със своето радио. Един ден на вратата на Илгар се появява човек, който ще промени живота му.


20.01 - 19.00

Вечер на Палестина
Средиземноморска треска

Mediterranean Fever
Германия, Франция, Палестина (2022) 108 мин.
Режисьор: Маха Хадж
В ролите: Ашраф Фарах, Амер Хлехел, Анат Хадид, Самир Елиас

Те са съседи в палестинския квартал на Хайфа и на пръв поглед приятелството между тях е невъзможно. Уалид мечтае за кариера като писател, но е с хронична депресия и все не може да напише бестселър, а Джалал е мошеник на дребно, кара я ден за ден и животът му е песен. Единият смята, че среща с подземния свят е сюжет за касова книга, а другият тайно се надява да изкара малко пари.
Носител на наградата за сценарий от програма "Особен поглед" в Кан и предложение на Палестина за чуждестранен "Оскар" 2023.


21.01 - 17.00

Специална прожекция съвместно с "Climate of Change"
Мамоди, мъжът, който дълбае баобаби

Mamody, the last baobab digger

Франция-Мадагаскар (2022) 50 минути

Режисьор: Сирил Корню

На югозапад в Мадагаскар се намира платото Махафали, където дъжд вали само няколко дни в годината. Местните са измислили изключителен метод, с който да съхраняват водата във вътрешността на баобабите. Фотографът Сирил Корню отива на острова, за да заснеме живота на местните и да разкаже за Мамоди, последният представител на изчезналите майстори, дълбаещи баобаби.


23.01 - 19.00
Остава мигът

The Moment Remains

Турция (2021) 110 минути

Режисьор: Ебру Шереметли

Със: Зейнеп Танбай, Алпер Марангоз, Бенги Севим, Гюл Батърбайгил

Филмът представя историята на една от най-известните хореографки в Турция – Зейнеп Танбай. От пътуването й в Щатите и срещите й със световни имена в света на танца до разработването на магичните й спектакли в студиото й в Истанбул.


24.01 - 19.00
Каракорум (с презентация на Оги Ковачев)

Каракорум: Там, където човекът и планината се срещат
Karakoram Highway Where Men and Mountains Meet
Пакистан (2022) 48 минути
Режисьор: Зохаб Перваз

Наричат магистралата "Каракорум" осмото чудо на света. Мястото, където планината и човекът се срещат. Пътят е дълъг 1300 км и е изграден в рамките на 12 години, от 1966 до 1978 г. Каним ви на едно незабравимо пътешествие сред красотата на Памир, Хиндукуш, Каракорум и Хималаите.


25.01 - 19.00

Школа за келеши
Brother’s Keeper
Турция (2021) 85 минути
Режисьор: Ферит Карахан
С участието: Екин Коч, Самет Йълдъз, Махир Ипек, Мелих Селчух
В откъснат от света интернат властва суровият климат. Студът е сковал не само класните стаи, но и душите на обитателите му. В казармената среда на страх и тормоз едно приятелство се бори да оцелее. Юсуф иска някой да помогне на  Мемо, който бере душа в лазарета, но телефоните нямат обхват, снегът е затрупал пътя, учителите си прехвърлят топката, надзирателите се топят взаимно, а истината не е удобна на никого.


26.01 - 19.00
Вечер на Мароко
ФИЛМ-ИЗНЕНАДА

 

27.01 - 19.00
Наргес

Nargesi
Иран (2021) 84 минути

Режисьор: Пайман Ескандари

С: Хосейн Ескандари, Шахаб Хосейни, Ширин Агакаши, Мехди Баджестани
Наргес е жената-блян за Хосейн: красива, приветлива, винаги готова да го последва и  да го изслуша. А най-голямата мечта на Хусейн е да се ожени и да бъде богат, за да е щастлива жената до него. Но реалността е малко по-мрачна за чаровника, защото Хусейн е със синдром на Даун и за да сбъдне мечтата си ще трябва да положи повече усилия.


28.01 - 18.30
Вечер на Индия

Пурна

Poorna

Индия (2017) 100 минути

Режисьор: Рахул Босе, Прашант Панди
С: Адити Инамдар, Рахул Босе, Хиба Шах, Ариф Закария

13-годишната Пурна Малават е най-младата жена в историята стъпила на връх Еверест. Това е нейната история.


29.01 - 17.00
Между тоя и оня свят

Residents of Nowhere

Иран (2021) 153 минути

Режисьор: Шахаб Хосейни

Сценарист: Шахаб Хосейни, Ерик-Еманюел Шмит

С: Шахаб Хосейни, Париназ Изадяр, Арман Дарвиш

Носителят на „Сребърна мечка” от Берлинале и наградата за най-добър актьор от фестивала в Кан Шахаб Хосейни („Раздяла”, „Търговският пътник”) сяда на режисьорския стол, за да заснеме адаптация по „Хотел между тоя и оня свят” на Ерик-Еманюел Шмит за млад мъж, който неочаквано се озовава на странно място между живота и смъртта.

 

  • Харесвам 12
  • Благодаря 4
  • Браво 6
Връзка към мнение

Билети за онлайн изданието купени - пълен пакет. Билети за 2 та на Бертран купени. Сега остава да кажете кои филми са само по кината, че да избираме.

Връзка към мнение
Здравко Ангел
преди 3 часа, MayaS каза:

Билети за онлайн изданието купени - пълен пакет. Билети за 2 та на Бертран купени. Сега остава да кажете кои филми са само по кината, че да избираме.

Еха, образцов зрител! Ето филмите, които ще са само на кино: "Средиземноморска треска", "Жена", "Нашето наследство", "Хелиополис", "Школа за келеши", "Пурна", "Бейрут Bet" и "Духът на Шехерезада". Благодарности, че винаги сте толкова активни!

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
Здравко Ангел
преди 4 часа, Tim каза:

Привет

Някакъв шанс за прожекции на филмите във Варна....

Привет! На този етап няма предвидени прожекции за Варна. Остава вариантът с онлайн гледане на филмите, който е достъпен за цялата страна.

Връзка към мнение
преди 16 минути , ivailo_radev каза:

Как стоят нещата от чужбина, има ли възможност да гледаме филмите онлайн?

Предишна година ставаше, ама много тегаво, през VPN

и трябва да ти е бърз

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
Здравко Ангел
преди 46 минути , ivailo_radev каза:

Как стоят нещата от чужбина, има ли възможност да гледаме филмите онлайн?

През български VPN разни магеланци гледат, особено в Германия има няколко човека. Иначе ние имаме права само за България и затова достъпът е ограничен.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
Здравко Ангел
Преди 1 час, Tedy каза:

Много, много благодаря! Невероятни сте, както винаги. ❤️

Ние благодарим, щото това е начин и да се видим. 🙂

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 3 седмици по-късно ...
Здравко Ангел

За много години, магеланци! Здраве и път да има! 

Повдигаме малко темата, защото се оказа, че доста магеланци са си купили билети без да знаят за отстъпката. Та ако ви предстои ходене на кино на фестивала МЕНАР, напомняме, че магеланските билети са на цена 7 лв. Но преди това само дайте знак, за да предупредим касиерките, че ще ги посетите. 

  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към мнение
Здравко Ангел

Привет! Имаме на разположение 5 двойни пропуска за прожекцията на филма "Олимпия" на 19 януари от 19.00 часа в Дома на киното, с който ще отбележим Официалната вечер на Азербайджан в рамките на МЕНАР.

Филмът е много приятно-носталгична история за бивш спортист, състезавал се за СССР на Олимпиадата в Москва, който понастоящем живее в забутано азерско село и работи като учител по физкултура. Един ден в селото се появява симпатична чужденка, която има интересна история да сподели с учителя.

 

Ако има желаещи да гледат филма, драснете тук.

 

И ъпдейт, че за откриващия филм на фестивала "Духът на Шехерезада" билети няма.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Привет, аз най- накрая се включих във форума😄След доста прегледани теми, ако все още има свободни покани с удоволствие ще взема една двойна за тази вечер- Олимпия

Поздрави 

Михаил Караславов 

 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.