Прескочи до съдържание

Временен паспорт и пътуване в Тайланд


Препоръчани мнения

Здравейте, имаме следния казус. 
 

майка ми има паспорт, който изтича на 13.08. Тя живее в Италия и ще дойде до София и на другия ден веднага летим на почивка в Тайланд. 
 

Проблемът е, че не остават повече от 6 месеца от излитането ни към Тайланд по отношение на паспорта и аз я пратих в Консулството в Рим да й издадат нов паспорт за всеки случай. Те там й казали, че трябва да чака 3 месеца и предложили да й издадат временен паспорт до септември, за да си пътува спокойно до Тайланд и да се прибере после в Бг и да си извади нов. 
 

Притеснява ме обаче дали може са излети ОТ България с временен паспорт към Турция и после към Тайланд? Защото нали временните уж са само за прибиране, но от друга страна щом консулът го е предложил този вариант…? 
 

каква е разликата между стандартния и временния? 
 

Маршрутът ще бъде FCO-SOF към обяд на 03.02 и на 04.02 директно летим към Турция сутринта… лошото е, че постоянният й адрес не е в София и не можем да ходим да се молим на 03.02 да й го преиздадат…

 

мнения? 

Връзка към мнение
преди 24 минути , Loverboy каза:

ойто изтича на 13.08. Т

 А защо не си направи стандартен нов паспорт за  5 години в консулството в Рим? Ще отиде през март и през юни ще има паспорт.

Връзка към мнение
преди 1 час, epetkov каза:

 А защо не си направи стандартен нов паспорт за  5 години в консулството в Рим? Ще отиде през март и през юни ще има паспорт.

Защото летим за Тайланд през февруари и за тогава трябва да има паспорт, който е валиден минимум 6 месеца напред. 

Връзка към мнение

Конкретно по казуса с временния паспорт не мога да се изкажа, но един бекъп вариант, макар и в последната секунда - на Мария Луиза 91 мисля, че издават документи и за хора, които не са с регистрация в София. С експресната услуга нов паспорт уж пише, че трябва да е готов за 8 работни часа, но това най-добре да се провери с тях:
 

https://www.mvr.bg/sdvr/Информационен-център/пресцентър/новини/преглед/новини/център-за-издаване-на-лични-документи-отваря-врати-за-българските-граждани


Има и някакъв линк за онлайн запазване на час също така.

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Откакто има нови паспорти вече 20+ години на Мария-Луиза може да се вади паспорт за 8 часа и не е ограничено за софиянци. Реално е по-бързо, звънни да питаш дали има как да стане за един следобед. От друга страна, не очаквам по телефона да се ангажират с обещание, което да е валидно.

Очевидно има повече от месец до пътуването, най-финият начин ще е да намери начин да се върне по-рано. 

Според мене ако има как тя да пътува Рим-Истанбул-Тайланд, временният паспорт би бил по-приет, но аз лично не бих рискувал. В Милано съм задавал въпрос на офис на Търкиш, може по телефона да кажат дали ако си смени билета, ще мине с временен паспорт.

Връзка към мнение

Преди три години сме де прибирали в България и дъщеря ни беше с временен немски паспорт, после се върнахме в Швейцария със същият временен паспорт и нямаше никакви проблеми.  Тогава от немското посолство ни казаха, че няма проблем да лети с него до издаване на постоянен. Не знам обаче дали има разлика между български и немски временен паспорт.

 

Връзка към мнение

От консулството това са й препоръчали, казали са, че няма проблем, че това не е пасаван, а временен паспорт, който е като обикновен, просто е с по-къс срок. Заради това питам, иначе ще звънна на МВнР в понеделник да видя какво ще кажат… 

Връзка към мнение
Преди 1 час, Loverboy каза:

че това не е пасаван, а временен паспорт,

Преди две години мой познат ми говореше за временен паспорт, който можели да му  направят в консулството ни в Москва.  Аз му обяснявах, че няма такова животно и, че не е разбрал и че всъщност става въпрос за пасаван. Обаче, той си получи временния паспорт. Дори по мой съвет  поиска заради пандемията срокът му да е една година и му го дадоха с продължителност една година, макар практиката да се издава за  срок от 6 месеца. Мисля, че консулът е дал правилен съвет.

Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...
На 13.01.2023 г. в 21:03, Loverboy каза:

Маршрутът ще бъде FCO-SOF към обяд на 03.02 и на 04.02 директно летим към Турция сутринта

Какво стана с  пътуването ви до Тайланд?  Имаше ли проблеми с временния паспорт?

Връзка към мнение
преди 9 часа, epetkov каза:

Какво стана с  пътуването ви до Тайланд?  Имаше ли проблеми с временния паспорт?

смених й полета, дойде по-рано и сменихме пак и взехме регулярен паспорт. Така че не го тествахме 😀

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.