Прескочи до съдържание

дневник Ден във Варна - приемам съвети и идеи


Фил

Препоръчани мнения

Понеже (за срамотите :blush:) не съм ходил от десетилетия във Варна,  преди няколко месеца импулсивно си грабнах едни билетки с Ryan на промоция и покрай това, че прочетох във влаковите теми, че спалните вагони на БДЖ-то са прилични (а аз обичам да пътувам с влак), се организирах и  имам на разположение един ден за Варна - летя рано сутринта с Ryan от София и се прибирам вечерта с нощния влак.
Та в тази връзка приемам за всякакви идеи и съвети от варненци (и не само от тях, разбира се) как да си осмисля този един ден в хубавата морска столица (аве бургазлии не се ли засягат на това определение :biggrin:). 
Къде да се разходя, какво да видя, препоръки за места за хапване, такива неща ...

И става дума за тази неделя, 26.03, та ако някой от магеланците там има желание да се видим на по бира  (или друго питие), ще  ми е приятно. :smile3:

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Ако акцентът е лежерна градска разходка, предлагам нещо такова: Транспорт от летището с такси или обществен транспорт (автобус 409). Слизане на Катедралния храм (разглеждане), оттам през подлеза към площад Независимост и главната пешеходна улица Княз Борис, евентуално кафепиене. Следва отбиване встрани надясно към така наречената "Гръцка махала" или както вече ще я наричат "Даляна", където има приятни малки улички, някои забележителности, като Етнографския музей, музея "Стара Варна", Римските терми, Военноморския музей (той е по-скоро в Морската градина). Следва връщане към Княз Борис, пак встрани,но в обратна посока е Археологическия музей, оттам в посока морето през площад "Севастопол" се влиза в Морската градина. Там се тръгва на север, докато ти омръзне и тогава слизаш откъдето намериш (примерно при комплекс Хоризонт)на крайбрежната алея и тръгваш в обратна посока, но вече край морето, където има много заведения, където може да се обядва. В края на крайбрежната алея е пристанището със зона за развлечения и доста ресторанти подходящи за вечеря, също препоръчвам разходка по вълнолома, ако не е много ветровито (то почти винаги е) до фара. От пристанището до ЖП гарата е максимум 10 минути пеша. Не е задължително да е в този ред, но горе долу за един ден така го виждам. Вече извън града има доста варианти.

  • Харесвам 8
  • Благодаря 2
Връзка към мнение

Фичо, всичко зависи от времето. Първо , че в неделя се сменя зимно с лятно ( и дано не се успиш 🙂 ), второ горният план е изпълним при хубаво време, че завалили варненската, тихо и напоително, ще ти дойде още след кафето да си седнеш някъде на тиферич и да си пиеш биричката 🙂

Радвам се, че ще отделиш цял ден на Варна. Не се радвам, че няма да съм там, за да го споделим... Другият път взимай дълги уикенди. 🙂

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
преди 2 часа, Фил каза:

хубавата морска столица (аве бургазлии не се ли засягат на това определение :biggrin:). 

Гледаме да не си показваме емоциите, а кроим пъклени планове как да построим нови сгради и заведения и в другата половина на варненската им градина. Също така се обадихме на когото трябва да им спре финансирането на делфинариума, за да стане неатрактивен. Задействахме се и с една тръба в езерото... :tongue: Въобще, работим по въпроса доколкото можем.

  • Браво 1
  • Смея се 10
Връзка към мнение
преди 26 минути , Polina каза:

второ горният план е изпълним при хубаво време, че завалили варненската, тихо и напоително, ще ти дойде още след кафето да си седнеш някъде на тиферич и да си пиеш биричката 🙂

да, дават го лек дъжд, за съжаление, ама такъв ми е късметът,  каквото - такова :rolleyes:

Връзка към мнение

Там няма кой знае какво за гледане, а и другите са казали вече основното.

Мога  да дам съвет за хапване и пийване най-вече, а аз като цяло много трудно препоръчвам такива  места.

За хапване Мартини бара зад Винса.

За пийване ама за табиетлийско такова, ако пиеш концентрати, с две ръце препоръчвам testing room, до адвокатската градинка.

 

 

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Времето ще е лошо, за съжаление. Ние сме тук за кратко, обаче сме с много задачи и няма да успеем да се срещнем.

Мога да допълня с още някои неща. Ти като любител на бирата, може да посетиш, докато вали, някои места за биропиене: Черната овца, Ключето, Златната овца.  Може да вземеш автобус номер 17 и да слезеш на Гледката между Аспарухово и Галата. Там има и заведение, също с красива гледка - "Фантастико". След това слез от автобуса в началото на кв.Аспарухово в посока центъра и се разходи, като започнеш от Карантината / прословутото рибарско затлачено пристанище /, минеш през култовия ресторант на плажа "Ред рок", като обърнеш внимание на табелите и спирката пред заведението. Следва  паметника на хан Аспарух с Аспаруховия вал. 

Ако имаш време, може да се разходиш и до "Св.Св.Константин и Елена" с едноименния манастир, както и алеята около морето. Въпреки безобразното застрояване, там става за разходки.

А ако времето позволява и имаш време, може да отидеш до Аладжа манастир. От чешмата до манастира тръгват и туристически пътеки на природен парк Златни пясъци.

Иначе около Варна има още места, но трябва време и автомобил.

И още 1 идея. Обади се в двореца Евксиноград и виж дали има група и дали можеш да го посетиш. Заслужава си.

  • Харесвам 5
  • Благодаря 1
Връзка към мнение
преди 7 минути , lesy каза:

 

И още 1 идея. Обади се в двореца Евксиноград и виж дали има група и дали можеш да го посетиш. Заслужава си.

За Евксиноград ще му е трудно в последния момент. Там има проверки по ЕГН и някви други бюрократщини, според мен ми остава за следващия път. Заедно с отбивката в магазина и евентуално купуване на някоя бутилчица коняк 🙂 .

Фичо, с тая програма дето я правят ще ти трябват повечко дни. Чака се следващо посещение в морската столица 🙂

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
Преди 1 час, lesy каза:

Гледката между Аспарухово и Галата

Любимо място, обаче без кола ще загуби доста време докато стигне и се върне оттам. Иначе това се вижда

 

thumb4_10.jpg

  • Харесвам 8
Връзка към мнение

Ако времето много се закучи, т.е. вали/ духа, археологическият музей може да предложи много за разглеждане, най-старото злато на света е там, все пак

  • Харесвам 9
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Или,ако ти омръзне бързо има влак преди обед за София,който минава през Шумен  и там бърза разходка и чакане на следващия влак и до 22 часа си в София. В първа класа може  да е по-удобно.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

В момента във Варна е мъртъв сезон и, предполагам, по тази причина музеите в събота и неделя не работят. Значи ще трябва да си уплътниш времето с разходки. Но тъй като явно няма да имаш късмет с хубаво време, аз ти предлагам като направиш един тегел из центъра да се метнеш на автобус 31А в посока Виница и да слезеш на "Константин и Елена", т.е. някогашният курорт "Дружба". Там с лека разходка стигаш до Аквахаус-а (намира се на мястото на някогашния открит минерален басейн), срещу него е луксозният хотел Астор Гардън, и без хич да се чудиш влизаш и се кефиш три часа (може и повече, съответно повече пари, а и три са достатъчни). Само трябва да си носиш бански и джапанки, хавлия ако нямаш там ще ти дадат, срещу доплащане, разбира се.
За хапване и биропиене, първо се сетих за "Алба" - намира се на 30-40м от хотел "Лондон" (някогашният "Мусала", който по соц време беше зад "шнека")

Това за Аладжа манастир става, но ако си за поне за уикенд или ако си с кола, щото транспорта до там е силно ограничен и на практика е трудно, особено за ограниченото ти време. И то след 1май - тогава ще работи всеки ден, сега - затворено в събота и неделя. И планетариума, уви, е затворен в събота и неделя. Изобщо, голяма греда си нацелил, ако те интересуват подобни неща. Мисля, че наистина Аквахаусът ще те спаси  🙂  Не го рекламирам нарочно, нямам нищо общо с него, но ми харесва да го посещавам, когато мога, затова и го препоръчвам.

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Е, ако отидеш в Аквахаус, може и да се видим. Ходим на балнеопроцедури там заради старите кокали 😀

 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Какво му е на времето?😉

C5DB01CF-461C-4A91-B010-AF539B8FB3D9.png.043339dac74aceb7518da1134588b344.png

И при нас даваха дъжд за неделя, но го отмениха🙂

Фил, времето ще е само за разходки🙂, ще видиш😃. Археологическият музей за жалост не работи в неделя.

 

  • Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към мнение

аз бих се придържала към препоръките на @HUNT, при последното ни ходене във Варна точно подобен маршрут следвахме, за да ми се върнат всички хубави спомени варненски - 15 години по три месеца през лятото при маминка (не знам дали в други райони на страната така се вика на бабата по майчина линия, но за мен си е варненско) точно такива обиколки съм правила, а и за мен това са най-хубавите й райони 🙂

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Благодаря на отзовалите се за идеите, предложенията и съветите. :thank_you:
Все пак се надявам да не е много лошо времето, за да мога да се поразходя. Не съм насторен за посещение на балнеокомплекси, и по музеи не ми се ходи много-много, а по-скоро желанието ми е да усетя атмосферата на града, понеже както споменах, не съм ходил много отдавна и практически нямам никакви спомени. 
Да, наясно съм, че не е сезона, но точно това ми е ОК - да не е пълно с туристи. ( e, взел съм си едно билетче и за юли месец също :biggrin:, така че ще имам възможност за посещение и в разгара на туристическия сезон :smile3:). 
Въпрос - как се плаща билет в обществения транспорт - например автобуса от летището? 
Друг въпрос -има ли някакъв шанс в този сезон някаква прясна рибка да се хапне - попче, меджит? За сафрид сигурно е рано ...

 

Преди 1 час, ДиянаВ каза:

Фил, времето ще е само за разходки🙂, ще видиш😃.

Както се казва - от твоите уста - в божиите уши! :smile3:

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
преди 1 час, lesy каза:

Е, ако отидеш в Аквахаус, може и да се видим. Ходим на балнеопроцедури там заради старите кокали 😀

 

Леси, едва ли ще ходя там, та, живот и здраве, следавщия път като дойда ако сте там, ще се радвам да се видим. :smile3:

Връзка към мнение
преди 28 минути , Фил каза:

Въпрос - как се плаща билет в обществения транспорт - например автобуса от летището?

Май имаше във всеки автобус контрольор и той продава билети.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
преди 32 минути , Фил каза:

Благодаря на отзовалите се за идеите, предложенията и съветите. :thank_you:
Все пак се надявам да не е много лошо времето, за да мога да се поразходя. Не съм насторен за посещение на балнеокомплекси, и по музеи не ми се ходи много-много, а по-скоро желанието ми е да усетя атмосферата на града, понеже както споменах, не съм ходил много отдавна и практически нямам никакви спомени. 
Да, наясно съм, че не е сезона, но точно това ми е ОК - да не е пълно с туристи. ( e, взел съм си едно билетче и за юли месец също :biggrin:, така че ще имам възможност за посещение и в разгара на туристическия сезон :smile3:). 
Въпрос - как се плаща билет в обществения транспорт - например автобуса от летището? 
Друг въпрос -има ли някакъв шанс в този сезон някаква прясна рибка да се хапне - попче, меджит? За сафрид сигурно е рано ...

 

Както се казва - от твоите уста - в божиите уши! :smile3:

Дръпни си приложението ticketvarna, 1 левче е от летището.

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

ticketvarna е за общественият транспорт 409, има и частен, Ченсфийлд е фирмата и там не важи и двете пътуват по един маршрут. Има си и контролъор, билета е по 1.60лв. Хубавото ако вземеш от приложението е, че билета ти важи 60 минути и е само левче.

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към мнение
преди 42 минути , Фил каза:

Друг въпрос -има ли някакъв шанс в този сезон някаква прясна рибка да се хапне - попче, меджит? За сафрид сигурно е рано ...

По това време само попче (кая по варненски), ще има прясно, сафрида след месец може би. Откъм кухня за морска храна, бих препоръчал “БМ Градина” (обслужването позацикли, последните години), в Морската градина, точно до Делфинариума.Ако не стигнеш дотам, има и друго заведение от веригата “БМ Залива”, до пристанището. Правят уникална тарама хайвер.

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към мнение
преди 1 час, Фил каза:

Друг въпрос -има ли някакъв шанс в този сезон някаква прясна рибка да се хапне - попче, меджит? За сафрид сигурно е рано ...

Тази седмица имаше излязал пресен лихнус и калкан. Миналата малко кая и заргана.

Като гледам навън времето няма много рибарски лодки..... така че, каквото и да има прясно уловено ще е късмет.

Преди 1 час, HUNT каза:

Ако не стигнеш дотам, има и друго заведение от веригата “БМ Залива”, до пристанището.

Не работи от известно време.

 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Като войник в Бургас през 1988 ядох филе от акула.След уволнението пак отидох на това ресторантче на главната,но нямаше.Сега не знам някъде дали предлагат.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.