Прескочи до съдържание

дневник Моята приказка Узбекистан


Роси 777

Препоръчани мнения

 

Огромно благодаря на всички, които споделяхте за Узбекистан и ме накарахте да не спирам да мечтая и аз някой ден да ходя по тези земи. И ето този ден дойде, сложих кученце в чантичка и литнахме към тази чудна приказна страна. За програмата няма да пиша, има доста материал и всеки си преценява, колко дни да отдели на всяко градче. Само ще Ви споделя моите спомени, запечатани в клипчета.

 

Хива Узбекистан - уникален град на повече от 2500 години, с невероятна атмосфера, древна култура и уникален стил. Оазис на река Амударя, обграден от пустинята Къзълкум и съществува от векове. Още през 10 век е важен търговски център по пътя на коприната. Всички кервани спирали за отдих тук и после продължавали дългото си пътешествие към Китай. Някога тук живеели страшни ханове и пустинни племена. Тук бил един от най-големите пазари за роби и е било място, до което малцина се осмелявали да припарят.

Избрах си да отседнем в Minor Boutique Hotel, домакините бяха много любезни към нас, и особено към кученце. Имат ресторант много атрактивен в подземието, а на този на терасата се открива чудна гледка към стария град. Храната беше много вкусна, тук опитах традиционното узбекистанско ястие Shivit oshi, хареса ми.

 

 

 Хива - музей под открито небе,  а сърцето му е очарователния стар град Ичан Кала, обграден от стена с височина 10 метра, направена от керпичени тухли и измазана със смес от глина и слама. Преминавайки през голямата крепостна стена, сякаш се пренасяш в далечното минало…

 

Всяка година на 21 март, персийско- и тюркоговорящите народи празнуват Навруз – началото на новата година и пролетта. Това е един от най-древните празници на Земята, и е много хубаво да попаднеш точно на такъв празник в Узбекистан. По улиците музика, празнично настроение, местни и туристи играят, уникално е…

Ето една малка частица от този празник.

 

 

А специално за този празник се приготвя  сумалак, сладка паста от покълнала пшеница или така наречения узбекистанки шоколад. Около две седмици преди празника,  в съдове се засява пшеница. До празника зелените им кълнове трябва да достигнат 5-7 сантиметра и да се превърнат в украса на масата, символ на раждането на нов живот, а от покълналото зърно се приготвя сумалака. Всички жени в голямото семейство се събират и го варят в огромни казани, като се редуват непрекъснато да го разбъркват, за да не загори. Нощта се превръща в женски събирания с разговори, песни и танци. Сутрин сумалакът се раздава на всички, които са участвали в приготвянето му. На свой ред тези хора черпят  близките и познатите си, като ги доставят в купички до домовете си. И нас ни черпиха с него, много е вкусно…

 

 

 

 

20230322_095652.jpg 

 

20230320_084147.jpg 

 

20230320_085100.jpg 

 

Shivit oshi

20230319_140411.jpg

  • Харесвам 9
  • Браво 4
Връзка към мнение

Бяхме по едно и също време в тази прекрасна страна. И аз я харесах много. Чудесни хора, много история, отлична водка и храна :))))

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 1 час, Роми каза:

Бяхме по едно и също време в тази прекрасна страна. И аз я харесах много. Чудесни хора, много история, отлична водка и храна :))))

Да... Узбекистан е магия, архитектурата и узбекския народ я създават, уникално е. 😍

 

 

На второ място в моята класация се нареди града Самарканд.

Отседнахме в Hotel-129, с частен домакин и само на 15 минути пешеходно от площад "Регистан". Не е атрактивен, но само тук ни приеха с кученце. Обикновени чисти стаи, с вкусна домашно приготвена закуска. Отново много добро отношение към нас.

Самарканд е древен узбекски град, за който има много митове и легенди. Името му идва от фарси и означава „Град на камъка“, историците още спорят дали е  на 2750, или на 4500 години. И в продължение на 2000 години е бил стратегическо място от Великия път на коприната, съединяващ Китай с Европа. В града са стъпвали войните на Александър Македонски, тук е върлувал и основателят на Монголската империя Чингис хан. Ордите му разрушават града, а Амир Тимур  известен още като Тамерлан го възстановява през 14 век и става национален герой на града.

Да си там и да се докоснеш до всичко това, за нас беше уникално преживяване.

 

 

  • Харесвам 10
Връзка към мнение
  • 3 седмици по-късно ...

На трето място в моята класация се нареди града Бухара, един от 7-те свещени градове на Исляма с над 350 джамии и 80 медресета. Според иранската енциклопедия името на града означава " място на добрия късмет". Някога в този град на приказките живеели Авицена и прочутият Настрадин Ходжа - хитрецът, за който сме чели.

Избрах си да отседнем в Komil Bukhara Boutique Hotel, стара къща от 19 век с красиви декорации. Трапезарията е много приятна, закуската беше най-добрата, която сме имали в Узбекистан. Местоположението е отлично, почти на входа на стария град и на пешеходно разстояние до основните забележителности.

 

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.