Прескочи до съдържание

Амстердам за няколко дни ( с и без Половинката )


stanislavpp

Препоръчани мнения

През ноември ще сме в Амстердам за няколко дни . Наскоро купихме няколко билети за мъжки уикенд (пристигане четвъртък сутрин - неделя сутрин ) за мен и няколко приятели , но предвид дамският празник днес  в Западното Полукълбо ( Mother’s Day ) , сърцето ми трепна и няколко дами се сдобиха с билети ( сряда сутрин - неделя сутрин ) за женски уикенд , тоест ще са там един ден повече .

 

Търся свежи идеи и първоначални насоки за няколко дневният  престой , двете компании вероятно ще сме разделени за половината време . 
Емблематични барове , ресторанти и места за посещения ?  
 

За пръв път ще сме в Нидерландия и всичко ще ми е интересно, предполагам ще наема и автомобил минимум за ден , ако идеята е добра ..

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
Преди 1 час, stanislavpp каза:

сърцето ми трепна и няколко дами се сдобиха с билети ( сряда сутрин - неделя сутрин ) за женски уикенд , тоест ще са там един ден повече .

Най-свежата идея е да оставите жените да си правят "женския" уикенд, а вие да "скъсате синджира". 🤣🤣🤣 

В противен случай ще се получи нещо като ергенско парти, на което по някое време се присъединяват и половинките на ергените. Тоест - едно няма нищо. 

Преди 1 час, stanislavpp каза:

Емблематични барове , ресторанти и места за посещения ?

Надявам се това да не го мислиш сериозно. Ще отидеш там, ще си забиеш погледа в навигацията на телефона, за да намериш някакво място, което някой друг ти е казал, а няма да си отвориш широко очите (там има и средства за тази цел 😆) и да си намерите "вашия" бар. 

  • Смея се 2
Връзка към мнение

Хаха, то дамите не са половинките на мъжете ( с изключение на моята ) , така че сме отворени за вечерни дивотии …😉

 

Ти не си ли свободен вторият уикенд на ноември за някоя щуротия ?

  • Благодаря 1
Връзка към мнение
В момента, stanislavpp каза:

Ти не си ли свободен вторият уикенд на ноември за някоя щуротия ?

Аз винаги съм готов за щуротия, но ноември/декември ще търся предизвикателства някъде, може би извън Европа за около 7-9 дни. 

Много благодаря за поканата 🙂

По мое мнение отидете в Амстердам без конкретни планове, отпуснете душите, харесайте си заведение (барове да искаш), преживейте си вашите моменти. Все едно кой е бара, като си с хубави хора. 

Градът обаче е сравнително опасен, на всеки ъгъл съмнителни хора (даже са си престъпници без съмнение) предлагат какви ли не субстанции. Оставете ценните предмети и пари в хотела. Е, пари ще трябват, но определена сума само. 🙂

Не го планирай много - изненадай се.

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Мисля, че конкретно за теб ергенският фактор в Амстердам вероятно ще е силно надценен. Славата на града се дължи на две неща:

- кофишоповете, бидейки от малкото места в Европа с легализирана марихуана. Но това едва ли е някаква новост за теб, в щатите май вече е много по-лесно и свободно

- червените фенери, които сякаш с всяка следваща година биват ограничавани все повече и повече и създават силно усещане за зоопарк

 

Забележката за опасността не я разбирам. Ясно е, че като голям град с много туристи, може човек да се натъкне на джебчии, но пък специално в центъра, където са кофишоповете и витрините е вероятно да срещнеш повече полицаи от колкото съмнителни типове, камо ли престъпници със субстанции. Ако си търсиш нещо по-силно от марихуана сигурно ще намериш, но едва ли то ще дойде да те търси. Най-много да видиш буйстващи пияници, което едва ли е някаква специфика и амстердамско изключение и съм сигурен че бързо ще бъдат укротени. Според мен даже е по-скоро да се разочароваш колко стерилизирано и подредено е всичко. С което не казвам, че нощният живот е тотална щета, защото барове, нощни клубове и т.н. има на кило и всякакви, но ако търсиш ергенско развлечение според мен Вегас ти е по-близо и може да ти предложи повече.

 

Откъм ресторанти, има доста такива от бившите колонии, във всякакъв ценови диапазон и клас, но пак не мисля, че ресторантите са нещо, за което специфично да правиш проучване. Попадни в някой по-малък град на пазарен ден, вземи една херинга с лук или току що изпечен щропвафел и си ти. Индонезийска вкусна храна можеш да ядеш в Индонезия. Прехвърли тази тема:

 

 

Вече за останалите неща, виж в амстердамския пътеводител. Практическата информация там откъм цени и логистика е силно вероятно да е остаряла, но има връзки към подобни теми.

 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
преди 1 час, Георги каза:

но едва ли то ще дойде да те търси

На всеки ъгъл само те търси. Излез вечер и сам ще се убедиш в това. Аз съм се убедил лично. А Амстердам си остава един от най-криминалните ми градове, които съм посещавал. Може би и кварталът, който обикаляхме тогава (предимно светеше в червено) беше такъв. Дори градът тогава леко ми дойде в повече в своята извратеност - до магазин за печени китайски патки имаше табло със снимки от гей-порно сцени. Или пък до бистро за гофрети - музей на порното. И въпреки всичко Амстердам си е град, където може да се "скъса синджира". 

Връзка към мнение
преди 2 часа, Pantelej Putnik каза:

На всеки ъгъл само те търси. Излез вечер и сам ще се убедиш в това. Аз съм се убедил лично. А Амстердам си остава един от най-криминалните ми градове, които съм посещавал. Може би и кварталът, който обикаляхме тогава (предимно светеше в червено) беше такъв. Дори градът тогава леко ми дойде в повече в своята извратеност - до магазин за печени китайски патки имаше табло със снимки от гей-порно сцени. Или пък до бистро за гофрети - музей на порното. И въпреки всичко Амстердам си е град, където може да се "скъса синджира". 

Е ти си се убедил лично, аз съм водил сигурно поне 10-15 комплекта приятели също да се убедят лично в десетгодишния ми престой в НЛ. Не съм ходил и не съм го правил отдавна, но в последни години ако има някаква посока, то е в допълнително санитизиране, поне ако се следят новините. Ето сега виждам, че пак са свили зоната, искат направо да я местят извън историческия център, намалили са и работното време на дамите.

 

Всичко е една турбо туристическа мелачка, включително това че до гофретите имаш музей на порно или че измежду витрините има вход на един от факултетите на университета в Амстердам. Музей на порното, музей на марихуаната, това нали се сещаш, че не са обекти пълни с исторически артефакти или световно изкуство (каквото инцидентно има в Амстердам буквално на няколко минутки пеша от там), а просто места, на които да сложиш Х евро вход и да събираш от туристите?

 

Сега, естествено, всеки го приема по различен начин и не отричам, че обстановката може да се приеме враждебно. Да си сред напушени и пияници сред розови неонови светлини не винаги е приятно изживяване и си крие своите рискове. И че няма как никой да ти гарантира, че нищо няма да ти се случи...но просто не бих характеризирал мястото като опасно, а може и стандартите ни за опасност да са по-различни. Лично за мен да се разходя по Витошка след полунощ е вероятно по-опасно откъм сблъсък с пияници, но без проблеми бих направил и двете.

 

А че може да се "скъса синджира" е безспорно, аз просто не бих се вдигнал отвъд океана само за тази цел, след като има перфектни места за "скъсване на синджир" и там.  По-скоро бих направил от по-нормалните, скучни и "пенсионерски" неща в Холандия. В по-младите ми години ми беше писнало като кажа, че уча в Холандия да чувам само отсреща "оооо, копелеее, коз, проститутки, копелее". Личната ми препоръка е на тази част от центъра на Амстердам да не се обръща повече от час-два внимание, от чисто любопитство си признавам че трябва да се направи една разходка - ако не за друго, поне да видиш за какво е целият шум. И не че се правя на пуритан, съвсем не съм и човекът който да питаш за Ван Гог и Рембрандт, просто е скучно и кичнозно според мен.

Редактирано от Георги
  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Аз бях през декември на далечната 1999 г. и моите впечатления бяха за един много красив град, който обаче надмина сякаш леко разбиранията ми за извратеност. Отивахме по тази причина, вярно, и отделихме повече време на квартала, но там беше и купона, който търсехме. Всъщност, отивахме там да "скъсаме синджира" и се получи много добре. В онези вечери имаше страшно много съмнителни типове, вероятно от задокеанските им колонии, та самото усещане беше леко притеснително. Буквално на всеки ъгъл ни питаха дали търсим това и онова. Вероятно обаче така сме изглеждали, та затова. Иначе чувам, че в последните години доста от проституцията е изчезнала в посока Брюксел, като Амстердам е значително "по-чист". Мисля, че това ще се отрази добре на града и поне на неговите жители. Въпреки всичко ще запомня това ни турне в Амстердам, защото то беше паметно. Впоследствие продължихме серията и в Санкт Паули в Хамбург, но на фона на Амстердам там ми се видя като на пионерски лагер. И в двата града обаче си прекарахме страхотно. Сигурен съм, че и Станислав ще си прекара супер.  

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Щом става дума за няколко дни и първо посещение на Нидерландия, аз бих препоръчал да се отдели поне един ден за посещение на някой друг град - Утрехт, Делфт (като по-близки), Ротердам (макар, че е коренно различен от всички останали) или любимите ми северни перли Зволе и Хронинген, които пък са на поне два часа от Амстердам. Има групови билети за влак и с тях не излиза кой знае колко скъпо, а поне от моя гледна точка Амстердам не е Нидерландия и някак туристическото там е взело връх, а усещането в останалите нидерландски градове е коренно различно...

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

моите най-хубави спомени от неколкократните ми посещения на Амстердам за дълги (женски) уикенди са точно кофишоповете (и туристическите, и тези, посещавани основно от местни), така че според мен си струва поне едно такова преживяване, като това, естествено, не пречи изобщо и на други по-културни занимания, примерно от Ван Гог музея е може би единствената лекция от музеен аудиогайд, която помня изобщо в живота си, но факт, че на последното ни посещение най-голям кеф беше пикникът в неделя на полянка във Vondelpark; районът на фенерите определено навява асоциации на месарница или зоопарк, както казва @Георги, но може от мъжка гледна точка да изглежда и по-различно

 

според мен е много трудно човек да скучае в този град, и няколко дни лесно могат да се уплътнят без грам план и насоки към специални места

Връзка към мнение
преди 48 минути , Pantelej Putnik каза:

Буквално на всеки ъгъл ни питаха дали търсим това и онова.

За първи път стъпих в Амстердам през лятото на 1992 г. Не знаех нищо кой знае колко за града от видяното по филмите. Нямах и карта на града. Директно от ж.п. гарата преминах през моста и завих наляво. Защо завих наляво, не продължих направо по Дам или не завих надясно, така и не можех да отговоря смислено нито тогава, нито пък сега. Двеста метра по-късно вече ми предлагаха субстанции. Първоначално се стреснах от вида на продавачите и обстановката наоколо. Намирах се в квартал с плътно затворени с капаци магазини (или аз тогава си мислех, че това са магазини), ужасно мръсни улуци, а на всеки ъгъл имаше по едн-двама странно изглеждащи индивиди, които непрекъснато ми предлагаха дрога. Не след дълго осъзнах, че без да искам съм попаднал в "Червения квартал", но бях сгрешил таймингът - вместо вечер се разхождах в квартала в ранните утринни часове на деня. По-късно вечерта се върнах в същия квартал и всичко изглеждаше по различен начин...

 

Не знам за какви амстердамски опасности пишеш и какво си преживял в града, но поне от моя гледна точка Амстердам е един от най-спокойните световни мегаполиси, които съм посещавал. От онази далечна 1992 г. съм обикалял по улиците на града десетки пъти и никога не съм изпитал каквото и да е било безпокойство, както впрочем не съм изпитал и подобни чувства където и да е било в Нидерландия. Явно е въпрос на усещане или въпрос на конкретна ситуация и заобикалящи фактори, но наистина се стреснах като прочетох какво пишеш за Амстердам...

Връзка към мнение
преди 36 минути , Duke каза:

но наистина се стреснах като прочетох какво пишеш за Амстердам...

И какво съм написал толкова, което те е стреснало?! Ти всъщност разказваш за преживяното от теб, което съвпада с това, което посочих:

"Двеста метра по-късно вече ми предлагаха субстанции. Първоначално се стреснах от вида на продавачите и обстановката наоколо. Намирах се в квартал с плътно затворени с капаци магазини (или аз тогава си мислех, че това са магазини), ужасно мръсни улуци, а на всеки ъгъл имаше по едн-двама странно изглеждащи индивиди, които непрекъснато ми предлагаха дрога. Не след дълго осъзнах, че без да искам съм попаднал в "Червения квартал" - Това, което посочваш вероятно е описание на спокоен и тих провинциален град. За мен това не беше нормално и чувството не ми беше спокойствие. В тази връзка обърнах вниманието на Станислав. Нищо стряскащо не съм написал. Твоето описание е стряскащо. 

 

Връзка към мнение

А от моя, (чисто женска - дали?) гледна точка Амстердам е доста скучно място. Дори и за сериозен шопинг не става. 🤣

Да, можеш да седнеш на много места, да хапнеш вкусно разнообразна храна, да гледаш тълпите по улиците (в туристическата част на града), да се повозиш на корабче по каналите, да подушиш тревата  по улиците, да посетиш музеите.... и като сложим че ще есенно време, да събираш студ, дъжд и вятър през това време. 

Признавам си, след толкова посещения на този град, нямам никаква идея какво може да се препоръча на хората, които за първи път ще го видят. 

Връзка към мнение
преди 51 минути , Lyubina каза:

Дори и за сериозен шопинг не става. 🤣

Е, затова пък Рурмонд става. И то много, много добре. Последният септември изкарах към 12 часа по магазините. Как издържам - не знам, но успявам. 🤣

И за да не спамя само темата, бих препоръчал на Станислав, както и @Duke му е препоръчал, да погледне и към близката провинция около Амстердам. Няколко дни само в Амстердам.....ами не знам.

Щом си с жена ти, бъди романтик - вземи един ден кола под наем и отскочете до Гитхорн (помагайте, магеланци, така ли беше селото?), качете се на лодка по каналите, слезте в някое селце, отседнете в простичка селска стая, вечеряйте покрай каналите с гледка към тях в обикновено ресторантче (не, нямам предвид ресторант само с 1 звезда Мишлен 🤣). Това ще ви даде моменти на романтика и близост 😉

 

П.П. Нарочно написах да отседнете в "простичка селска стая", да не мислиш, че не те знам към какви хотели все те влече. 🙂

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 29 минути , Pantelej Putnik каза:

Е, затова пък Рурмонд става.

Аха, и Rosada става, но те не са Амстердам.

 

А селцето е Giethoorn и местните го наричат Гхиетгхорн (ако изобщо е възможно да опишеш тяхното произношение 🤣).

Apeldoorn https://www.apeldoorn.nl/ също си струва да се види, там е кралския дворец, природата е много различна от цялата останала Нидерландия.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Вчера се завърнах от 5 дневен тур в Холандия по женски. Събрахме се девет приятелки от различни части по света, не се бяхме виждали заедно всички на едно място от много години, та времето ни мина основно по кафенета, ресторанти и барове. Базата ни беше в Утрехт, който доста повече ми хареса от Амстердам. Взехме си хотел в самия център на града, където и да сме обикаляли през деня за вечеря и барове си бяхме в Утрехт, където е пълно с много добри места за хапване и пийване. Два дни ни бяха повече от достатъчни за Амстердам (беше много спокойно, нямаше много туристи) и по един в Утрехт, Хага и Делфт. Карахме колелета, возихме лотки, посетихме Кралската палата в Амстердам, музея на Ван Гог, къщата на Рембрант, Бегинхоф (комплекс от 14ти век, тук е и най-старата оцеляла къща (номер 34) в Амстердам). This is Holland и къщата на Ана Франк също ни бяха в програмата но не успяхме да ги видим. В Утрехт посетихме Castle De Haar и разгледахме града с колелета. Мога да дам хотела и ресторантите, които най-много ни харесаха. Делфт е много красиво и цветно градче, Хага също ми хареса, там е и Мадуродам, много интересен миниатюрен парк с мини реплики на всички забележителности в Холандия. Ден и нощ сме обикаляли много пеша и нито за миг не сме почуствали страх или опасност. Всички говорят английски, което е много удобно.
Ако минете и през някой coffeeshop за по една пастичка, ще ви бъде много весело.😅

 

  • Харесвам 6
  • Браво 2
Връзка към мнение
преди 6 часа, Pantelej Putnik каза:

И какво съм написал толкова, което те е стреснало?! Ти всъщност разказваш за преживяното от теб, което съвпада с това, което посочих:

"Двеста метра по-късно вече ми предлагаха субстанции. Първоначално се стреснах от вида на продавачите и обстановката наоколо. Намирах се в квартал с плътно затворени с капаци магазини (или аз тогава си мислех, че това са магазини), ужасно мръсни улуци, а на всеки ъгъл имаше по едн-двама странно изглеждащи индивиди, които непрекъснато ми предлагаха дрога. Не след дълго осъзнах, че без да искам съм попаднал в "Червения квартал" - Това, което посочваш вероятно е описание на спокоен и тих провинциален град. За мен това не беше нормално и чувството не ми беше спокойствие. В тази връзка обърнах вниманието на Станислав. Нищо стряскащо не съм написал. Твоето описание е стряскащо. 

 

Не си разбрал какво имам предвид, но както и да е...

Връзка към мнение
преди 35 минути , Duke каза:

Не си разбрал какво имам предвид, но както и да е...

Ами то толкова дълбока мисъл, как да я разбера?! Толкова са ми възможностите. А ти защо скокна като опарен от това, че предупредих Станислав по-скоро да внимава в града? Моите впечатления са такива от там и това е. 

Явно, че някой хора, които имат лична връзка с дадена дестинация не могат да приемат различното мнение на други хора за тази дестинация и приемат нещата твърде лично. Това не е нужно.  

  • Браво 2
Връзка към мнение

Здравейте,

 

Едно препоръка и от мен, нещо по-различно - https://www.adamlookout.com/what-to-expect/#!/overtheedge . Намира се на покрива A'DAM Tower. Мисля, че  това е мястото с най-добра гледка към Амстердам. Стига се безплатно с ферибота, който тръгва от централната гара към северната част на града. Люлката е доста яка - реално излизаш от очертанията на сградата и емоцията е голяма. Препоръчвам около залез, за да хванете града и по светло, и по тъмно. Вземете си билети предварително, защото иначе може да се наложи да чакате, но като цяло има и готино барче, в което ходят млади хора за по питие и там може да постоите.

 

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

За много хора Амстердам ( и Нидерландия като цяло) се смята за някаква невероятна парти дестинация, По време на престоя си там и аз съм забелязвал различни компании да търсят всякакви забавления по всяко време на деня. 

Конкретно предложение на места, където да " скъсате веригите" не мога да дам, но мога да дам няколко съвета: 

 - Червените фенери са район, който е хубаво да се разгледа - ако търсите забавления там, то след 20ч., ако искате разходка и посещение на множеството музей ( на проституцията, на порното и др. такива) то може в светлата част на денонощието. 

- Кофишоповете са едно от добре организираните неща там - работят хора с познания и опит и има контрол по веригата на доставките ( както е модерно да се казва сега). 

- Барове и ресторанти има много, тук по-скоро се доверете на онлайн платформите с ревюта.

- Внимавайте с велосипедите при движение по улиците -там са с предимство( писано и неписано) и си го търсят/ползват, дори и да ударят някого. 

 

Личните ми впечатления са че зависи с каква нагласа отива човек там - каквото търси си намира ( вкл. и шопинг).

Естествено основно се търсят секс и опиати. При една от разходните ни с корабче по каналите имаше група от 15-тина индийци( само мъже) , които веднага се насочиха към жените от нашата компания, понеже бяха красиви ( като всички българки) без да са предизвикателно облечени/разголени 😉 . Честно казано бяха доста досадни, та се наложи да ги охладим малко по балкански.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 14 часа, Pantelej Putnik каза:

Ами то толкова дълбока мисъл, как да я разбера?!

Приемам, че не съм се изразил достатъчно разбираемо. Идеята беше, че единственото място в Амстердам, което на пръв поглед може да мине за място извън общоприетите норми за градски център е именно "Червения квартал", но само ако попаднеш там в неподходящо време, както се случи при мен. Аз не бях подготвен и бях изненадан. Уплашен?! Не, разбира се, както казах върнах се в "Червения квартал" вечерта и всичко вече изглеждаше наред. Пак да напомня, че случката е от едни други времена в които нямаше интернет и предварителната подготовка изискваше доста усилия с неясен резултат. По онова време самостоятелните пътешественици като мен се ориентираха в движение в градовете благодарение на някоя безплатна карта взета от първия видян лъскав хотел. Както и да е, отплеснах се...

 

преди 14 часа, Pantelej Putnik каза:

Толкова са ми възможностите.

Иронията е напълно излишна, опитах да бъда от полза, очевидно не се получи и приключвам с изявите в тази тема...

Връзка към мнение


Благодаря за всички мнения !

 

Изчетох пътеводителите за Амстердам и Нидерландия , както и основната 14 странична тема . Причината да избера Амстердам е прозаична (  безплатни  билети за всички - бизнес класа + дестинация , където не съм бил нито аз, нито някой от останалите ).

 

Делфт и Гитхорн са чудесни предложения за ден , като първото изглежда една идея по-практично в нашият случай :

 

- пристигане в четвъртък сутрин , два пълни дни  за центъра на Амстердам с две нощувки , събота ден за Делфт с нощувка , неделя сутрин полет от Амстердам . Летище Схипхол изглежда с доста  удобен достъп от Делфт , докато Гитхорн е от противоположната страна на Амстердам и летище Схипхол.
 

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Направих няколко резервация за хотелски настанявания , чудя се дали Riverside е неудобно за нощно прибиране . Чета, че има безплатни фериботи , което е ок , но някой ползвал ли ги е в късна доба ? Какви са другите алтернативи - такси през тунела ?

 

Настаняванията  в Амстердам са :

Commune suites   или HIE North Riverside  ,  ~ 200$ нощувка 

 

в Делфт - Hotel Arsenaal , в същият ценови диапазон 

 

За целите на форума 😉 съм вмъкнал и нощувка в иконичният за Европа - Уолдорф Астория Амстердам 

 

Връзка към мнение

 

Отвъд реката ще си е компромис при всички положения, провери им разписанието на фериботите дали ще ти свърши работа. 

 

В Делфт като локация е ок. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Погледни в района на гара Sloterdijk. От централната гара се стига бързо и лесно с влак (и Sprinter и IC), без междинни спирки, като се пътува около 5 - 7 минути.. Мисля че се движат денонощно.

 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.