Прескочи до съдържание

Южна Корея и Япония (4+12) Есен 2023


Suunto

Препоръчани мнения

Здравейте! Промоцията на Turkish airlines отмина, а аз се сдобих с билети до Сеул. Заминаваме на 05.11 и се връщаме на 22.11. Грубо сметнато ще имаме 16 дни. Разпределих ги по следния начин: 4 дни за Сеул и 16 дни за страната на изгряващото слънце. Япония е може би най-голямата ми мечта като пътешественик, но аз, за разлика от повечето хора, винаги съм искал да я посетя не по време на сакурата, а наесен, и мисля, че средата на ноември е идеалното време за това. В последните години изгледах доста южнокорейски филми, които засилиха интереса ми към тази държава, така че смятам за нужно и на нея да се обърне малко внимание. Откакто закупих билетите ден и нощ чета форума и разни сайтове в интернет и дори сглобих груба програма, която искам да споделя с вас, за да кажете дали става, защото вече направих и резервации на хотели (с безплатна анулация, разбира се), така че ако имате забележки, да оправя програмата овреме. А тя е следната:

 

6 ноември (понеделник): Сутринта пристигане в Сеул. Разглеждане на града. Нощувка

7 ноември (вторник): Сеул. Нощувка

8 ноември (сряда): Сеул. Нощувка

9 ноември (четвъртък): Планът е сутринта да доразгледаме и следобед да летим до Токио. Нощувка

10 ноември (петък) Токио. Нощувка

11 ноември (събота) Токио. Нощувка

12 ноември (неделя) Еднодневна екскурзия до Никко. Нощувка в Токио

13 ноември (понеделник) Токио. Нощувка

14 ноември (вторник) Сутринта влак до Киото. Следобед Киото. Нощувка

15 ноември (сряда) Киото. Нощувка

16 ноември (четвъртък) Киото. Нощувка

17 ноември (петък) Сутринта влак до Осака. Следобед разглеждане на града. Нощувка

18 ноември (събота) Еднодневна екскурзия до Нара. Нощувка в Осака

19 ноември (неделя) Еднодневна екскурзия до Хирошима и Мияджима. Нощувка в Осака

20 ноември (понеделник) Еднодневна екскурзия до Химеджи и Окаяма. Нощувка в Осака

21 ноември (вторник). Сутринта разглеждане на Осака. Планът е да намеря полет от KIX до ICN, като искам да имаме поне 6 часа буфер, полетът ни за Истанбул ще е в 00:15 часа.

 

Как ви се струва програмата? Имате ли някакви препоръки какво изпускам? Както казах, букнах нощувки, но не е проблем да направя малки промени. Доста съм изненадан колко по-евтино е от Европа в момента. Хотелът в Токио е до гара Akihabara, в Киото е до станция Gojo, а в Осака до гарата Shin-Osaka.

 

Първи въпрос: струва ли си да купя 14 дневен JR pass, който да активирам още на летището в Токио и после да не мисля повече за транспорта в Япония (освен граския транспорт в Киото и Осака)? Доколкото прочетох всички от гореспоменатите отсечки са включени в паса. Второ, пасът поскъпва от октомври. Ако го купя на 30 септември, ще мога ли да го използвам през ноември за своето пътуване?

 

Втори въпрос: кога се очаква да са най-евтини билетите между Южна Корея и Япония? Доста нискотарифни компании летят между двете държави, но като гледам под 100 евро в посока трудно ще намеря.

 

Трети въпрос: ще имам ли проблем при повторното влизане в Южна Корея? Четох в интернет, че след като се активира K-ETA, е валидно две години. След като кацнем в Инчон, ще трябва ли да излезем от летището и пак да влезем, ако другите полети са ни на друг билет? 

 

Това е засега, предполагам, че с напредването на планирането ще изскочат и още въпроси.

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Виж последната тема за транспорта в Япония дали си струва паса. Това "ойто да активирам още на летището в Токио и после да не мисля повече за транспорта в Япония " може и да не е баш така 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

18 ноември  ххххххххххххххх  Нощувка в Осака

19 ноември (неделя) Еднодневна екскурзия до Хирошима и Мияджима. Нощувка в Осака

 

Тук ще е мазало и претоварено на макс., бих направил нощувка в Хирошима, ако ще се ходи нататък с комбинация от Мияджима.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Първо, завидях за Сеул и Корея (това ще ми е следващата дестинация в Азия, точно поради изгледаните безброй корейски сериали в последните 3-4 години 😁) и после за Япония през есента 😂

 

За JR паса, може би първо си калкулирай тук дали ще пасът ще си "избие" цената: https://www.japan-guide.com/railpass/ 

Мисля, обаче, че твърде вероятно няма да можеш да купиш паса на старите цени през септември и да го ползваш през ноември, защото при покупката на паса задаваш от коя до коя дата да е валиден. Та, предполагам, датите през ноември вече ще са на новите цени. Провери също така дали някой от регионалните пасове за Кансай няма да ви свърши повече работа - https://www.japan-guide.com/e/e2357_kansai.html

 

И на мен ми се вижда претоварено в един ден Хирошима и Мияджима, плюс отиване и връщане до Осака. Аз имах същата дилема и направих Киото - ден и половина в Хирошима (2 нощувки) - Осака, но двете нощувски основно за удобство. За вас по-удачен вариант може да се окаже само една нощувка и вечерта да потеглите за Осака.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Прекалено малко е времето за Южна Корея, според мен. За два дни ще може да разгледате основните забележителности, но ако искате да посетите остров Нами ще ви трябва още един ден. Не знам дали планувате и посещение на Демитализираната зона, защото и там ще ви трябва цял ден. Споделям линк с информация и снимки оттам - https://oneticketjustgo.com/autumn-day-nami-island/. Аз също бях през есента и в двете страни, така че по снимките ще имате малко идея какво да очаквате. Отделно моето любимо място в Южна Корея е остров Чеджу и няма как да не ви го препоръчам, но за там ще трябва да си отделите най-малко 2 пълни дни - https://oneticketjustgo.com/zabelezhitelnosti-na-ostrov-jeju/

 

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Звучи логично да направим една нощувка в Хирошима, но ще се наложи да мъкнем целия багаж и затова го замислих да си правим еднодневни екскурзии и да ползваме Осака като база.

 

Проверих на сайта и излиза, че горе-долу билетите ще ми излязат колкото JR Pass-а. Ако трябва да го купя на по-високата цена от октомври, ще стане нерентабилен. Само че някак си не си представям как ще стигна от Токио до Киото и после чак до Хирошима без паса, гледайки цените на влаковете. 

 

Колкото до Южна Корея, и на мен ми се иска да видя повече от тази страна, но за съжаление няма да е в това пътуване. Не планирам да ходим до DMZ и до остров Нами. Най-много да идем до Bukhasan, ако успеем да видим всичко в Сеул и ни остане свободно време.

 

Някой бил ли е в Хаконе? Струва ли си да орежа единия ден на Токио за сметка на еднодневно пътуване до националния парк там?

 

 

Връзка към мнение
преди 1 час, Suunto каза:

Звучи логично да направим една нощувка в Хирошима, но ще се наложи да мъкнем целия багаж и затова го замислих да си правим еднодневни екскурзии и да ползваме Осака като база.

Багажа може да се остави на някоя гара в Осака, но не съм проверявал цените още, ако някой знае може да каже.

Аз ще пътувам септември и имам подобни виждания за пътуването, но моите билети са до Токио.

Щом искаш да ходиш до Хирошима JR Pass ще си избие цената, ако нагласиш дългото пътуване да е Токио-Осака-Хирошима-Осака, а пътуванията в Токио и Осака/Киото да са с билетчета или карти. Даже моята препоръка е едноседмичен JR Pass. 

Гледах полети между Япония и Южна Корея и цените са около 170-200евро с багаж. Така че може да навържеш от Сеул до Токио и после връщане от Осака до Сеул.

Връзка към мнение
преди 13 часа, Lindt каза:

Аз за една приятелка да попитам с кого взе билети? 

Уф, тази висока температура не прощава и доста неразбираемо съм се изразила 🤐

@Suunto, исках да попитам дали с търкиш си направил комбинация и на каква цена или си намерил друга оферта с билети, а не питах за компанията ти по време на пътуване  🙂

  • Смея се 2
Връзка към мнение

Оправих програмата. В понеделника ще отидем до Никко, а до Хирошима в събота, където ще направим една нощувка, а в неделя обратно към Осака през Окаяма и Химеджи. Така ще ни трябва 7 дневен JR Pass, чиято цена ще избием отвсякъде. Силно се надявам да успея да го купя на ниската цена и да го използвам през ноември, че иначе цялата програма ще иде с главата надолу.

преди 3 часа, Lindt каза:

Уф, тази висока температура не прощава и доста неразбираемо съм се изразила 🤐

@Suunto, исках да попитам дали с търкиш си направил комбинация и на каква цена или си намерил друга оферта с билети, а не питах за компанията ти по време на пътуване  🙂

Купих двупосочен билет София-Сеул-София, който по време на промоцията струваше 569 евро. Токио не беше включено в промото и изчислих, че ще ми излезе по-евтино да летя до Япония и обратно през Южна Корея, вместо да взимам Multi City София-Сеул и Токио-София. Още повече, че така няма да се налага да се връщам до Токио, защото накрая мисля да летим до Сеул от Осака.

  • Харесвам 7
  • Браво 1
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Ние направихме Хирошима и Мияджима в един ден с тръгване от Киото, което е една по-далеч от Осака. Изобщо не ми се вижда претрупано, рано сутринта шинкансена до Хирошима - веднага след това ферито за острова - разглеждане, обратно в Хирошима, разходка и връщане късния следобед/вечерта. Ако направите такъв вариант с острова първо, гледайте първото нещо в Хирошима да е музеят на атомната бомба, защото затваря по-раничко към 5 май беше. 

 

Окаяма я пропуснах, но в деня за Химеджи (където буквално 3 часа са предостатъчни за мен) комбинирахме с Кобе - лично на мен ми хареса изключително много този град. 🙂

 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
  • 3 седмици по-късно ...
  • 5 месеца по-късно ...
преди 1 час, Lindt каза:

@Suunto, явно продължавам с нездравото любопитство към твоето пътуване, та моля за есенни снимки и бележки 😉

Плановете се промениха и пътуването го отложихме за май месец догодина (доплатих и смених датите на билетите). Програмата за Япония общо взето си остава същата, само че за Южна Корея си взех поука и ще имаме два дни повече, които смятам да използваме, за да видим и Пусан.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.