Прескочи до съдържание

Индонезия - Ява, Бали и.....


Препоръчани мнения

От турското промо, допълнено с подаръците от opodo  сме със самолетни билети до Джакарта и обратно. Пълни 14 дни, февруари/март 2024г.
Първо ходене ни е до Индонезия.
Резонният въпрос е как да ги разпределим тези дни. 
Кацане в 7ч сутринта. За да избегнем промени в полетите на турците в последния момент, мисля да отделим първия ден за разглеждане на столицата Джакарта, много-малко, толкоз. Чуденето ми е дали късен вечерен полет същия ден или на другия ден полет Джакарта - Йогякарта/или Джоджакарта не знам кое е правилното/? Отделяме два дни за Йогякарта. Храмовете Боробудур и Прамбанан са задължителни. 
И тука започва голямото ми чудене. Ако решим да правим Бромо/Иджен/водопади -  откъде?
Вариант 1: от Маланг
Вариант 2: от Бали.
Гледам турове в klook, като че ли от Бали по - ме устройва 4Д/3Н като организация, но не и откъм цена(около 250долара).
Вариант 1 най-вероятно ще е по-бюджетен наполовина, но и по - времегубещ, Джоджакарта - Маланг влак/бус......
 
Питанка - препоръка за тур, откъде и какво да включва?  Тур само до Бромо е наполовина като цена и дни  в сравнение с тура, който вкючва и  Иджен. 
 
Полет Йогякарта - Бали
Останалите 7 дни в Бали - 3 или 4 в Убуд, 3 или 4 в Нуса Дуа?
 
Ако решим да я караме по-лежерно и да заменя Бромо/Иджен с нещо, какво да е? - Ломбок/някое от джилитата/? Trawanan? 
 
Последният ден полет Бали - Джакарта и спане в хотелче до терминал 3 за полет обратно към България на другата сутрин.
Ще съм благодарен за идеи/препоръки.
Туровете е ясно, че ще се правят накрая, но ми е важно да сглобя скелета от вътрешни полети и настанявания.
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Преди няколко години направих подобен маршрут, който беше разпределен по следния начин:

 

София - Доха - Джакарта

 

В столицата на Индонезия останах точно един пълен ден, който ми беше достатъчен да разгледам най-популярните забележителности, за които може да прочетете тук - клик.

 

Джакарта - Йогякарта / самолет

 

Вечерта летях до Йогякарта (Джогджакарта) или съкратено Джогджа. Там останах 2 дни, като посетих храмовете Боробудур, Прамбанан и Севу. 

 

Йогякарта - Сурабая / влак

 

От гарата в Йогякарта хванах влак до Сурабая, като на място ме посрещнаха представители на агенцията, с която предварително си бях комуникирал. Бях си резервирал тур за 3 дни/2 нощувки, който включваше посещение на вулканите Бромо и Иджен. По пътя към Бромо се отбихме и към водопада Мадакарипура, който горещо препоръчвам - клик. Останах много доволен от агенцията, която ми беше препоръчана от @T.E.Lawrence. Споделям техните контакти в случай, че имате желание да пътувате с тях - клик

 

Остров Ява - остров Бали

 

Бях се договорил с шофьора да ме остави на пристанището в Кетапанг и оттам да пътувам с ферибот до остров Бали, понеже не исках да губя време да се връщам до Сурабая, откъдето може да се хване вътрешен полет. 

 

Преминаването с ферибот от Ява до Гилиманук (Gilimanuk) – пристанището в Бали – отнема около 30 минути. Оттам има микробуси до Денпасар, откъдето пък може да хванете такси до Убуд, Кута или някой от другите градове. По-долу ще видите примерни цени от преди няколко години. Сега е възможно да има завишение поради инфлацията. 

 

Цена на билет за ферибот Ява – Бали: 6500 IDR (€ 0.40)
Цена на билет от Гилиманук до Денпасар: 50 000 IDR (€ 3.15)
Цена на билет от Денпасар до Убуд: 100 000 IDR (€ 6.30)

 

Навръщане полетът ми беше от Бали към Доха и София, като по този начин елиминирах варианта да се връщам обратно до Джакарта.

 

Ако трябва да избирам измежду тур до вулканите Бромо и Иджен или посещение на остров Ломбок, то непрменно бих избрал първото. Все пак хората сме различни и имаме различни интереси. 

 

  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Връзка към мнение

Планът изглежда супер. Със съпругата ми мислим да изпълним много подобен маршрут, като разликата ще бъде заключителната част - вместо Бали искаме да отидем до Комодо и района. Ще следя с интерес темата.

 

Имам и един въпрос. Февруари не е ли тежко дъждовно на Ява? Това беше причината да не пазарувам от турците сега. Планираме да отидем в края на май или през юни точно заради времето. Ще се радвам ако по-запознатите споделят дали не пропускам нещо важно на тема климат 🙂

Връзка към мнение

Февруари Е тежко дъждовно на Ява. Спомням си, че стоях пред Прамбанан в таксито и се чудех дали да вляза, че валеше като че някой поливаше с кофи вода, а нямаше много време до затварянето. В крайна сметка влязох и буквално газех до коленете с вода между храмовете. Никога в живота си не бях виждал толкова дъжд.

 

Някой да не се излъже да планира да катери вулкани на Ява тогава. Това вече може да си е опасно и за живота. не че не може да се уцели бинго с времето, ама толкова пари и време до там, по-добре да се направи в правилния сезон.

 

В тази връзка колкото по на изток, толкова по-слаб и кратък дъждовен сезон. Ако е февруари, по-добре Бали и на запад към Флорес (Комодо) и трицветния вулкан на Флорес - Келимуту. Иначе и аз като @Guinness бих избрал Бромо и Иджен прeд тях, но в правилното време от април нататък. 

  • Харесвам 1
  • Благодаря 2
Връзка към мнение
  • 4 седмици по-късно ...

Малко да си ъпдейтна темата.

Към днешна дата заменям Бромо/Иджен с два дни в Нуса Пенида и два дни на Gili Trawanan.

Новото е, че ще дам и ден и половина на Джакарта. Аз лично не бях го срещал никъде във форума, но в Джакарта действат безплатни туристически/нещо от типа hop on/of/ двуетажни буса със седем маршрута. Щом са пуснали толкова много маршрута, значи има за какво, надявам се.

 

https://www.jakarta.go.id/bus-wisata-jakarta

//transjakarta.co.id/produk-dan-layanan/layanan-bus/bus-wisata/

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Като цяло Джакарта не е за подходяща за пешеходно посещение, така че тези автобуси са удобство, но пък предвид трафика... Аз лично обаче, не бих си губила времето за Джакарта, на фона на всичко останало съм почти убедена, че няма да е черешката в програмата ти/ви. Поне моето впечатление беше, че си загубих времето там, пък било то и за половин ден. Опитай, ако можеш да включиш поне едното между Иджен и Бромо.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 8 месеца по-късно ...
Върнахме се. Ще споделя прагматични съвети, мнения, контакти с шофьори докато всичко още ми е прясно.
Снимки не качвам за да не утежнявам темата. След продължително четене и обсъждане на всеки детайл със съпругата направих коренни промени на първоначалните идеи и акцентирах върху:
 
1. Плажове. Тук ще изненадам много магеланци, които ми казваха, че Бали не е плажна дестинация.
2. Водопади 
3. Храмове
 
Бали е толкова разнообразен, че за всеки има по много. И всеки трябва да намери своя Бали, според вкуса си. Сега, след като се върнах, ако трябва да правя наново програмата си, не бих я пипнал. Само един дребен детайл бих променил. Самата програма включваше 14 нощувки: 
Убуд -4, Нуса Пенида-3, Улувату -3, Джоджакарта -2 и Джакарта -2. Трансфери от и към летището на Бали от booking и от klook. Много бързи, чакат с табелка с името, без забележки. 
 
Стартирахме с Убуд. Четири нощувки, три пълни дни. Идеята беше един тур на север и един тур на изток. За тази цел ми трябваше местен шофьор. И го намерих. Казва се Ариана. Познава и кучетата на Убуд. Отличен шофьор и прекрасен гид. Три месеца преди пътуването с него бяхме обсъдили и последния детайл на туровете. Двата тура бяха с продължителност 12 и 10 часа, като шофирането беше около четири часа. Първият ми съвет тук е, ако отсядате в Убуд и правите подобни турове да ползвате местен шофьор. Така шофьорът няма да губи излишно време да идва и да се връща от Убуд. В потвърждение на това осъществих контакт и с така известния във форума Буда. Той ми предложи шаблонни маршрути, покриващи само на половина изискваниятс ми. А цената му беше с по 10$ на тур по-висока, отколкото на Ариана. Ариана буквално се вживяваше в ролята си. Показа ни автентичното, истинското Бали и туристическото Бали, това, което според него не бе Бали. Акцентите тук бяха водопади и храмове. Преизпълнени. В Бали се плаща всяка забележителност. Цени не пиша, тъй като след три месеца няма да са актуални. За двама за един тур се събират около 500-600К. За справка 10к = 1.20лв
Третият ни ден беше буферен, ако нещо се провали. Ако сега трябва да правя програмата, бих прехвърлил този ден или на Нуса Пенида, или на Улувату. Контакт на Ариана...+62 823-5952-3089... Цена на тур - 45$ или 700к
 
 
Нуса Пенида. Три нощувки, два пълни дни. Един ден за източен тур, един ден за западен тур. Акцентът е само един - плажове и един бонус -много мистичен храм в пещера. Ако нямате време за двата тура, мнението ми е, че трябва да изберете източния. 
Diamond   Beach според мен ще бъде новата визитка на Бали. В момента   Kelingking   Beach (от западния тур) се ползва като една от двете визитки за Бали. За да се стигне до самия   Diamond   Beach отскоро в скалите са изсечени стъпала. Последните метри обаче изискват известно физическо усилие, тъй като се ползват подсигурителни въжета. Но чувствато да се разходиш по брега е уникално. Ако имах трети ден-шнорхелинг. За да плувам сред мантии. Цена на шнорхелинг в група от 30 човека - 250к, в група от 10 човека - 400к. Цена платена за източен и западен тур - по 600к. 
Контакт за туровете, местно момче
+62 813-3772-1554... 
Бързи лодки Санур-Нуса Пенида - Санур закупени през сайта 12go. Платени по 6-7$ на посока. През сайтовете на самите превозвачи(над 10) цената е по три. Никакви проблеми с билета. 
От първия миг, в който попаднах на Нуса Пенида имах чувството, че съм сред декор на филм за Индиана Джоунс. Мизерийка и готини местни хора. Но гледките......са за цял живот.
 
Улувату. Три нощувки. Три пълни дни. Няма турове. Избрахме хотел, който бе на пешеходно разстояние от Улувату Темпре и плажа Suluban beach. Акценти-нова порция красиви плажове+Улувату Темпре. Единият ден беше отделен за Улувату Темпре, прословутите известни от векове маймуни джебчии и финал на вечерта - Kecak dance. 
Малко за маймуните
Освен, че са джебчии, те са и специалисти в бартера. Крадат всичко, до което се докопат-телефони, шапки, очила...и след това бартер. Не вярвахме, преди за малко да не си изпатим. Една маймуна, появила се от никъде, издърпа телефона на съпругата ми. Последва боен вик, кратка схватка и силна уплаха. Слава Богу, телефона остана в наши ръце. 
Kecak dance (цена 150к) е уникално събитие на уникално място с изумителен залез. Да се чудиш кое да гледаш. Съвет - предварително се подгответе за да сте на ясно какво се разиграва на сцената. Идете по-рано за да заемете по-хубави места.  
Другите два дни само плажове. Улувату е в Топ 5 на най-добрите места за сърфиране в света. Нашият предпочитан плаж стана Suluban beach. Идвахме три пъти на него. Това е плаж в скали, с много различни входове. При прилив океанът завзема плажа, но гледката на разбиващите се в скалите вълни е впечатляваща. При отлив.....go to the beach.....и много красив шнорхелинг. Бяхме и на плажа Паданг Паданг (филма"Яж, моли се и обичай"), но след два часа се върнахме на Сулубан
Имах информация, че единственият плаж, който се плаща е Паданг Паданг. Сблъскахме се с местните измамници на плажа Сулубан. На един голям картон на ръка бяха написали ....... Entry.5к. Няма билетчета, няма бутка. Нищо. Казвахме им No Entry и че няма такса и си продължавахме без да спираме. Три пъти. Но други чужденци си плащаха. Съвет: не плащайте ако не ви дават билет.
Нека уточня за плажовете Паданг Паданг е плаж, подходящ за малки деца, другите не. Сулубан е доста див и според мен подходящ по-скоро за тийнейджъри. Но всеки сам си решава. Въобще всички плажове за които говоря са диви, скалисти, със заливи, с изумителни гледки, но не стават за малки деца, на тийнейджърите ще им хареса, особено на момичетата когато видят сърфистите, излезли като от корици на модни списания.
 
Ще добавя тук още два телефона на шофьори от централна част на Бали/туристическата/. Ползвахме ги за придвижване пристанище Санур - Улувату
 
Kopit +62 877-3552-3410
Putu  +62 877-6005-7617
 
Когато сте се уговорили с който и да е от спомените шофьори, не сме имали никакви проблеми и никога ние не сме ги чакали, винаги на линия преди уречения час.
 
Джоджакарта. Две нощувки, почти два пълни дни. Единият ден е ясен - тур Боробудур и Прамбанан. 
 
Шофьор..+62 815-6867-306, 700к до двата храма/хотел-хотел/. Втория ден ....скука. Въпреки посещение на Малиоборо, Водния Дворец на султана, някакъв известен пазар....Ако сега си правя програмата щях да минимизирам престоя си в Джоджакарта.....Летище/хотел-  Боробудур и Прамбанан-хотел/Летище  
Малко практическа информация за тези които идват от летището/YIA/. 
Има влакове - чисти, бързи, евтини/20к/. Изтеглете си приложението KABandara. И много важна подробност - продават билети само за седящите места/160/. Купувайте билети когато вече е започнал Bording/много често се променят часовете на полетите в последния момент с по час два/или вече сте кацнали, но ще се състезавате с местните. Един самолет заема един влак. Аз избързах с купуването преди бординг, последва промяна с час, изгаряне на билетите, после нямаше налични за следващите два влака. Но пък YIA е много хубаво летище и няма скучаете. Купувайте билети един час след кацане за влака.
 
Джакарта. Две нощувки. Късно пристигане и ранно отлитане. Един пълен ден. Надмина очакванията ми. Красив модерен град с много хубави билдинги. Писал съм за безплатните автобуси, които Общината е пуснала. Доверих и се
Защо общината ще пуска безплатни двуетажни автобуси, ако няма Какво да се покаже?!  Направихме три тура. Нямаше време за другите. На Джакарта с удоволствие бих отделил още един цял ден.
Това е.
  • Харесвам 5
  • Благодаря 2
  • Браво 3
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.