Прескочи до съдържание

Препоръчани мнения

Здравейте,

Някой  знае ли дали дете, навършило 12 години може да пътува само в самолет.  И ако ДА, какви са условията за това ?

Връзка към мнение
В момента, jorocontrola каза:

Много генерално питане. Да започнем от там, че зависи от авиокомпанията 🙂 

Различни ли са условията на разните компании?

Връзка към мнение

Първо зависи от авиокомпанията. Нискотарифните не може, другите все по-малко. Отиваш на сайта и търсиш unaccompanied minor.

Резервира се по телефона, предаваш детето на авиокомпанията, с документите, има човек, който го придружава оттам до самолета и после друг от самолета до предаването.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

За някои авиокомпании 12 се счита възрастен. Примерно бразилските , Иберия...

Уиз и Райън категорично не го позволяват, най-добре виж България Еър.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Трябва да се гледат АК-те, всяка има различни условия. Има варианти с или без придружител и за всяка компания е различна възрастта, цените и условията.

Преди години на 12 години даваха Бритиш и дъщеря ми летя сама до Лондон. С бг ер е летяла и много по-малка, но с придружител.

С придружител е лесно, естествено се заплаща и има повече опции. Мисля, че в момента много малко компании допускат 12 годишни без придружител. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Преди малко погледнах България Еър - 12 години се води възрастен и теоретично може просто да купиш билет.

Те и моите са на 12 но ме е страх да ги пусна все още, то няма и къде де. Сега като пътуваме ще видя какво знаят и какво не. Купувах билети с Иберия и без да съобразя сложих деца, после гледам - 12 са adult. Баси как лети времето.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Наистина въпросът е много общ и зависи с коя авиокомпания ще лети детето. Накратко - нискотарифните авиокомпании като Райън и Уиз НЕ предлагат услуга наземна стюардеса и трябва възрастен, за да се закупи билет на детето. При тях непълнолетен може да пътува сам от 14-годишна възраст. Обикновено националните авиокомпании на страните (аз имам опит с British Airways, където пътувах в група с придружител от България и Air Serbia, с които пътувах Ница - София пред Белград с наземна стюардеса, на която бях ,,предаден”, когато кацнах в Сърбия и която ме качи на полета за България) предлагат услугата наземна стюардеса, която не е скъпа, и е много удобна за полети с прекачване в друга държава. Но отново всичко зависи от авиокомпанията  

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 8 месеца по-късно ...

Въпроса не е за тук,но може ли дете на 15г. да пътува само София-Атина(шенген), Атина-Абу Даби? Полети с бгеър и уиз? Изобщо какво се случва с шенген след 31.03? Какви документи биха му трябвали да пътува само?

Връзка към мнение

Ами не е за тук, но за Уиз и Бг Еър си избираш възрастен над 14 и си готов. 15 се води възрастен и като такъв може да лети сам. По отношение на държавата, се иска нотариално заверена декларация от двамата родители че разрешават да пътува сам. И това е. 

 

След 31.03 къде точно и дали ще се проверява тая декларация не е ясно и доколкото съм видял официално не е поставян въпроса, тоест най-вероятно след 31.03 ще стане нещо и ще се плеснат по челото ще измислят нещо набързо. Ама ако я имаш няма да навреди.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.