Прескочи до съдържание

Виза за Лесото и Свазиленд - 2023г


Препоръчани мнения

Здравейте, Магеланци!

 

От много време чета и се вдъхновявам от Вас и явно дойде и моя ред да пиша тук.

Със семейството ми си организираме пътуване средата на Ноември в ЮАР. Предвидили сме и ходене в Лесото и Свазиленд (Есватини). Проблема, е че относно визите за тези две държави информацията е "тъмна индия".  С Български паспорти сме. 

За Лесото, трябва да си изкараме Виза e-visa, но онлайн системата за e-visa не им работи. 

За Свазиленд също няма кой знае каква информация в интернет дори и на сайта им за Европа. 

Писах имейли и на двете посослства (На Свазиленд в Брюксел; на Лесото в Рим), но няма ни звук ни стон. 

 

Четох от други теми, че в Свазиленд се влиза безплатно с виза  на границата, но мисля, че това е стара информация тъй като никъде не е упоменато в днешни дни.

 

Въпроса ми е някой има ли информация какво е положението там сега или да е ходил там скоро?

 Ще съм благодарна на всяка помощ/съвет от Вас 🙂

 

ПП: Чак след като публикувах темата видях, че не съм я сложила в подфорума за Визи. Извинявам се! Ще очаквам все пак вашите отговори тук 🙂

 

 

 

Връзка към мнение
Йосиф Милчов

Според сайта на Passport index, за Лесото се вади e-visa с валидност до 14 дни. Като аз намерих този сайт и при мен се отваря и работи. 

http://evisalesotho.com/

Относно Есватини за там трябва предварително издадена виза от тяхно посолство. Единственото което ми идва на ум, е да проверите къде в ЮАР има посолство или консулство на Есватини и да кандидатствате за виза там.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
преди 2 минути , Йосиф Милчов каза:

Според сайта на Passport index, за Лесото се вади e-visa с валидност до 14 дни. Като аз намерих този сайт и при мен се отваря и работи. 

http://evisalesotho.com/

Здрасти Йосиф и благодаря за отговора!

 

Да, този сайт на лесото и аз го намерих, но когато натиснеш бутона "Apply now" сайта ме препраща към виза за САЩ, Австралия или нещо друго. Тъй като за Лесото искаме да направим едносневен тур от Ъндербърг си писах с потенциалната местна компания и те реагираха с "О на Вас ви трябва Виза а Виза се взима изключително трудно и онлайн платформата не работи"  . Бях искрено озадачена от техния отговор. 

 

Колкото за Есватини, това е полезна информация. Може да пратя още няколко имейла в Брюксел, пък дано ме отразят. 

 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
Йосиф Милчов
преди 7 минути , emikan каза:

Да, този сайт на лесото и аз го намерих, но когато натиснеш бутона "Apply now" сайта ме препраща към виза за САЩ, Австралия или нещо друго. 

 

Провери и този линк - https://www.homeaffairslesotho.com/Complete-Online-Form.html

Иначе и цената от 150 долара за визата за Лесото, хич не е от приятните.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 31 минути , Йосиф Милчов каза:

Провери и този линк - https://www.homeaffairslesotho.com/Complete-Online-Form.html

Иначе и цената от 150 долара за визата за Лесото, хич не е от приятните.

И този сайт съм прегледала, но той е не за туристически визи, а за студентски и/или постоянни.

Все пак имат контактен имейл, което прави още една вероятна линия за комуникация с тази държава, а аз се радвам и на малките неща вече 😄

 

Иначе сумата със сигурност не е приятна и даже е най-високата от всички Визи до момента, които съм виждала 😄 Все пак по-скоро ще отидем (ако аджеба разберем как се вади виза) защото едва ли в близко бъдеще ще се върнем пак към ЮАР след това пътешествие.

 

Обновление: пробвах да напиша имейл до дадения в сайта: https://www.homeaffairslesotho.com/Complete-Online-Form.html , ала пише че не е доставен. Така че и това не е опция вече. 

Редактирано от Emiliya Kandeva
Добавено обновление
Връзка към мнение

 

Нямам съвсем прясна информация, но от опит:

1. И за двете държави е нужна предварително поставена в паспорта виза 

2. Визата за Eсватини е лесна и евтина, а за Лесото - трудна и скъпа!

3. Шансът на сухоземен граничен пункт да ви пропуснат, без да се усетят, че ви трябва виза е много голям и за двете държави.

 

Есватинска виза се взима много лесно във върховната комисия в Претория. Намира се на 100 метра от най-голямата туристическа забележителност - сградата на правителството Union Buildings с най-хубавата гледка към града.

 

https://swazihighcom.co.za/

 

https://www.google.com/maps/place/Eswatini+High+Commission/@-25.7405298,28.2128415,682m/data=!3m1!1e3!4m6!3m5!1s0x1e9561f066f9419b:0x21361b20aa26f4da!8m2!3d-25.7412537!4d28.2151777!16s%2Fg%2F1tlk3x6q?entry=ttu

 

На теория отнема два работни дни - една сутрин за подаване и един следобед за получаване, но всеки (!) път, когато сме подавали, е ставало същия ден. Достатъчно е да си любезен, но по африканския начин. Което значи - много любезен и много усмихнат. Разговор се започва с How are you?, разменят се няколко уверения, че всички сме много добре, някоя и друга шега за времето и чак тогава се минава по същество. Не става само с Добър ден, може ли виза за днес. За плащането може да ви пратят в конкретна банка, така че си оставете (работно!) време. Има телефон на сайта за подробности.

 

За сравнение - да се търси услуга от върховната комисия на Лесото в Претория е загубена кауза!

За там препоръчвам да се пробва без виза. В най-лошия случай няма да ви пуснат 🙂 Ако не сте правили разходи за нощувка, няма какво да губите. А винаги може да пробвате през втори или трети пункт. Ако сте със свой транспорт. А ако сте пеша ... някои от най-популярните туристически пътеки в Дракенсберг минават точно така.

 

Единственото, което в никакъв случай не трябва да правите, е да си признаете на туристическа компания, като тая в Ъндърбърг, че знаете, че ви трябва виза. Няма да ви вземат! А сами надали ще досетят, че сте от единствената страна в ЕС, за която са нужни визи. Такива дневни турове обикновено са до Sani Pass. А там даже и да не влезете в бара в Лесото да пиете най-високата бира в Афирка, пак си е заслужавало пътя само заради гледките и приключението.

 

 

  • Харесвам 7
  • Браво 2
Връзка към мнение
На 16.08.2023 г. в 13:33, stanimir каза:

Най-добре да тагнем експертите по Африка , @домосед и @FlyTraveler.

 

Аз влизай в Лесото с канадски паспорт, така, че не мога да дам релевантна информация. 

 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

@домосед Благодаря ти много за изчерпателния отговор. 

Това доста размества плановете ни, но предполагам няма как иначе... 

 

Има няколко туристически агенции, които пишат, че могат да съдействат с вадене на Визи за тези държави и ще се свържа и с тях. (Предвид дадената от теб информация, ме съмнява дали те могат да направят нещо, но знае ли човек)

 

Ако не, ще пробваме някои от вариантите, които предложи.

 

Във всеки един случай щом имам някакво развитие по темата ще напиша продължение тук за информация на други пътуващи.

 

Отново благодаря на всички участвали в темата 🙂

 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 3 месеца по-късно ...

Здравейте драги!

 

Както обещах, се включвам с последна информация относно влизането в Лесото и Есватини. 

 

Миналата седмица посетихме и двете държави. Едната легално, другата почти. 

 

Започвам с Есватини:

 

Свързах се с посолството им в Брюксел по имейл даден на този сайт (http://www.eswatini-embassy.eu/)

Всъщност не ми отговориха веднага а близо с месец закъснение, но може да са имали някаква лятна ваканация (нечувано за посолство, знам) защото им бях пратила първия имейл началото на август и получих отговор началото на септември. 

 

Разбрахме се по куриер DHL да им изпратим паспортите и документите до Брюксел и 50€ кеш за всеки човек. Относно документите, искат стандартните неща - нощувки, самолетни билети, една попълена форма от сайта им и горе долу това.

 

 Хората в имейла бяха много любезни и след първият им имейл от тях, комуникацията беше много последователна и бърза и отговаряха на всичките ми въпроси. (Примерно, че искаха в началото да изпратя и личната ми карта барабар с паспорта и аз им обясних че няма смисъл защото личната карта не се ползва извън Европа- съгласиха се)

 

Накратко какво се случи после - събрахме всичките документи за 4мата и ги изпратихме с паспортите и 200€ кеш в плика по DHL. След 4 дена ми писаха от посолството че са готови и да изпратим DHL да ги вземе. Получихме ги и визите бяха 3 месечни, многократни . (За пояснение, към момента на изпращането, вече имахме визите за ЮАР сложени вътре, ако това има някакво значение)

 

Всичко беше бързо и лесно. 

 

Другият вариант ни беше схемата която @домосед предложи по-нагоре с посолството в Претория, но Претория ни е планувана в края на пътуването и нямаше как да минем от там преди Есватини. Все пак е полезно инфо ако на някой му е по път. 

 

Какво се случи на място: минахме си границата на Есватини нормално.

 

Сега за Лесото:

 

Тук драмата беше по-голяма. Изписах сумати имейли и те сякаш влизаха в черна дупка. Никакъв отговор. Някак си успях да се свържа с посолството им в Рим. Очаквах да предложат подобна схема както посолството на Есватини. Да ама не. Казаха че могат само да ни издадат официални писма, с които да ни пуснат през границата еднократно, но после в работно време да отидем до Вътрешното министерство в столицата на Лесото, да си подадем документи за виза, да чакаме 2 - 3 дена и чак тогава ще можем да напунсем държавата. Това бил единственият начин.

 

Свързах се с една българка която преди година е правила тази схема, но ми сподели, че е било крайно неясно през цялото време къде са им паспортите, кога ще им ги върнат и т.н. 

 

Решихме да не.

 

Последвахме съвета на Домосед и си наехме кола (горе-долу) подходяща за да видим Sani pass. Пък на границата горе, ще се правим на ударени и ще се надяваме да не се усетят.  

 

Какво се случи на място: Качихме се по Sani pass. Отидохме до граничния пункт и с изключително любезен тон (както каза Домосед Hey how are you и т.н) и си дадохме паспортите.

 

За съжеление обаче, явно вече няма как да "не се усетят" защото имаха една табличка под ръка с всички държави и срещу България пишеше "Виза". 

 

Взехме да кълчим ръце, да обясняваме любезно колко много сме чакали да дойдем и т.н и дали не може да ни пуснат за малко.

 

Те казаха, че няма как да ни пуснат вътре нормално, но явно бяха схванали и намека ни и след малко преговори напред-назад, казаха че срещу 300R (30лв) на човек ще ни пуснат, но паспортите трябваше да останат при тях, като гаранция че ще се върнем.

 

Тъй и тъй се бяхме качили, решихме поне да пием една бира в бара на върха и да се разходим из близките околия, така че приехме офертата. (а да съм честна си личеше, че е често отигравана от тях)

 

Щом свършихме разходката и бирите, си взехме паспортите от тях и всичко беше наред.

 

Пояснение: Тъй като не знаехме какво ще стане на границата си бяхме решили, че главната ни цел на този ден е да видим Sani pass ( който е невероятно красив сам по себе си) пък ако можем да влезнем в Лесото и да пием бира ще е бонус.

 

Това e накратко (или пък не съвсем накратко).

 

Надявам се информацията да е полезна за някого 🙂

 

Ако има въпроси оставам на разположение.

 

Поздрави от парк Крюгер!

Еми

--------------

 

Белжка за размисъл: Докато все още се проучвах за визите се свързах и с няколко български агенции, които предлагаха издаване на визи за Лесото срещу заплащане. Не ми беше много ясно как ще ги издадат щом системата за е-Visa на Лесото не работи от Ковид насам, но пък си викам айде да пробвам, вече се бях заинатила така или иначе. (За инфо, Визата за Лесото според сайта им е 150$). Та писах на няколко агенции, повечето отговориха, че не се занимават освен ако не резервираме цялото пътуване от тях (разбираемо). Една агенция обаче (Орма травел) до последно твърдяха, че могат да изкарат онлайн виза. (срещу допълнително заплащане разбира се, нормално) Въпреки че директно ги питах, е как ще я изкарат щом не работи портала на самото Лесото, те пак твърдяха че могат. Опитни пътуващи сме и решихме, че има нещо съмнително в цялата работа. Ние да виждаме, че портала не е активен, от Рим да ни казват, че няма как, пък Орма травел да казват че може. Е, това са само наши лични впечатления, но може и те да се полезни на някой. 

 

Бележка 2: тъй и тъй съм почнала да давам инфромация ще допълня, че по време на проучването се свързах и с друг бълагрин, който през изминалата година е ходил на организирана екскурзия до Крюгер, Лесото и Есватини. И обясни че докато са били няколко дена в Крюгер, екскурзоводите са им взели паспортите на цялата група, физически са отишли хора от компанията до Столицата на Лесото, където са им изкарали визи и чак след това се се върнали при групата и са влезнали всички заедно (Което потвърждава Римската схема)

 

 

 

 

 

 

 

  • Харесвам 5
  • Благодаря 1
  • Браво 2
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.