Прескочи до съдържание

Бреша - дълъг уикенд с 3 нощувки


Balkanka

Препоръчани мнения

Не видях никаква тема, изцяло посветена на Бреша. Срамота! 🙂

Кацнах сутринта с Уиз в Бергамо и имах за посещение галерия Карара, която при предните ми 2 посещения на града, досега не успя да попадне в програмата. Невероятна е, но предполагам всички тук са я осетили вече.

После, около 13 часа взех влак за Бреша, който пътува около един час и струва 5.20 евро. Спира на няколко честа, които аз ползвам за разтъпкване между седалките във вагона.

На слизане от влака бях доста неприятно изненадана и потисната, защото бели хора почни не видях, изключая туристи, които ими пристигаха или отпътуваха. Основно черни. Даже се разрази скандал с побой, та се замислих за съдбата на развитите градове в Италия. Като тръгнах на север и минах един ожевин булевард, който леже на мястото на старите градски стени и попаднах в историческата част, настроението ми се оправи, защото бе чисто, красиво, подържаво и имигрантите намаляха драстично. 

Спах на чудесно място, чисто, на вътрешна тиха улица, добре орзаведено в рустик/бохо стил и съвем в сърцето на старините - La Filanda. Има всичко необходимо, даже и кухня с трапезария за само 2-те стаи на етажа, на който пребивавах.

Купих си музейски пас за 3 дни, който струва 20 евро и включва 5 музея. Първото е пинакотека Тосио Мартиненго. Второто е останките от древната Брексия - капитолий, театър, храм и 2 броззови статуи - на боксьор и богинята на победата Виктория. Третото е голям музейски комплекс - Санта Джулия, в който освен експозициите от праисторията и последващите епохи има и запазени останки с богати фрески от 3 църкви, които са части от някога функциониралия манастирски комплекс (сега музей). Четвърто и пето са 2-та музея, които се намират на хълма с крепостта (тя също е в рамките на стария град). Единият мудей е с експозиция, касаеща процесите и действащите лица по обединението на Италия в района на Бреша, водещо до съвременната държава. Другият на оръжията, в коъто не влязох, поради липса на интерес към тази тематика. Крепостта е приятна дестинация, от която се откриват гредки към града. 

В самата Бреша има за посещение без вход стара и нова катедрала, много църкви и площади. Аз влзох в 10-тина църкви. Има картини колкото щеш - Басано, Лотто, Луини, Палма стари.

Има и съвсем безплатен музей на диоцеза, в който има дори по една картина на Тициан и Тинторето.

С автобус за около половин час (номер 10) се отива до Кончезио, от където е родом папа Павел 6-ти. Той е направил музей с картини, подарявани от негови съвременници. Ича Дали, Пикасо, Матис, Шагал и още. Входът е само 2.50 евро.

Много приятно прекарах. Градът е прекрасен. На тръгване, обратно към гарата, пак попаднах в ония части, в които няма бял човек.

  • Харесвам 7
  • Благодаря 3
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.