Прескочи до съдържание

ОАЕ за 3 дни


Препоръчани мнения

Реших да напиша накратко моето виждане за тази страна, която посетих за първи път преди няколко дни.

 

Кацнахме в Абу Даби и имахме една нощувка там. Взех кола от Alamo, бях резервирал Форд фиеста 2 седмици по-рано за 60 евро за 3 дни + 20 евро пълна застраховка от тях, но ми дадоха 7 местна Тойота, а бяхме само двама.

 

 Самото Абу Даби не ме впечатли особено, беше значително по-мръсно от Дубай, но джамията Sheikh Zayed навакса с много, наистина много впечатляваща!

Единствено ме подразниха, че на влизане в джамията  масово караха жените да си купуват специални дрехи с качулки, не признаваха увиване с шал на главата, нито предлагаха безплатно такава дреха,  както е на други подобни  места в мюсюлманския свят.

 

Плажа Corniche в самото  Абу Даби не ми хареса изобщо, явно понеже e зад другите острови, като влезеш вътре се усеща, все едно стъпваш в тиня..

 

На другия ден след посещението на джамията, минахме през Яс Марина, да видя пистата и да карам картинг, доста ми хареса.

 

Така стигнахме до Дубай, имахме малко повече от два пълни дни, нощувахме близо до Palma Jumeirah, от хотела имахме безплатен достъп до един частен плаж на самата палма пред C Central Hotel.

Освен достъп до плажа, имахме и безплатни чадър и шезлонги и басейн с по-студена вода вероятно около 24 градуса, бях чувал, че в Дубай  е екстра да има басейн с по-хладка вода, водата в морето беше 33 градуса хем беше началото на октомври, все едно си в баня.

Посетихме го, но не ми хареса също, макар да беше по-добре от този в Абу Даби.

 

Следващите дни пробвахме за по час Kite  и Marina плажовете. Те бяха много по-добри, като Kite ми хареса най-много и го повторихме.

 

В хотела в който бяхме се оказа, че няма студена вода и даже щях да се жалвам, после разбрах, какъв е номера, на плажа на душовете си пишеш, че са с гореща вода и да се внимава, като под гореща да се разбира 40 градуса поне.

Явно след като си произведат вода от морето, което е 33 градуса и водата мине по тръби и пр, си остава топла и реално нямат студена вода. Може някъде да има, но аз не видях такова място.

 

Оказа се, че паркирането  е много трудна работа, освен, ако не в мол.

По улиците навсякъде е платено, но плащането е меко казано невъзможно или отнема часове занимавка и нерви.

Първия сблъсък беше на машинка, която уж приема монети, но на практика не приема, дори не отваря процепа за монети.

 След това се пробвах със сваляне и регистрация през апа им. Всичко тръгна успешно, но накрая след проверка през линк на ел. поща, ми даде и втора  проверка през СМС, все едно банков акаунт. Чака се по 4-5 мин СМС, преди да ти даде опция да прати отново. Пробвах 3 пъти,  но така и не дойде  нищо..

След това на друго място след нови опити, пробвах плащане през apple pay през QR  код, който го има на всяка машинка, но нов проблем. Преди плащането иска да си напишеш телефона, но този път проблемът е, че не дава да се смени кода на страната или става само с местен телефон. Направо бях се отказал, когато един местен плати пред мен и ми помогна, като си даде неговия номер, който въведох и успях да платя. Така плащах и до края, та много опции за плащане, накрая нито една не работеше.

 

За двата обособени центъра около Бурж Халифа и около Марината няма да говоря, писано е многократно и няма какво да се добави. Да, впечатляващо е много, поддържано е, всичко е интересно и хубаво. На мен лично, на места  ми приличаше  на центъра на Панама, по климат и по сгради.

 

Пробвах кафе както винаги  в 2-3 пекарни, имат доста на брой, което ме учуди, но повечето са по затънтени места и работят основно онлайн. Добре са, но има да гонят доста европейските.

 

Относно кръчмите, бях набелязал 5- б броя, намерени в испански форуми и сайтове, бяха възможно от най-евтините и едновременно хубави, успях да посетя всичките без една японска Wokyo noodle bar, защото не успях да платя паркинга, за който писах по-нагоре, а от кръчмата не пожелаха да съдействат.

 

Всичките бяха добри и наистина евтини на фона на останалите в Дубай, плащали сме за двамата общо  между 50  и 60 лв, като сме яли салати или предястия, и основно, едното от които винаги телешко или агнешко, вода и айрян където има.

Само на едната дадохмесамо на едната 75лв, но ядохме 2 салати, като едната ти я подаряват реално, две разядки и най-голямото рибно плато с 3 вида риба и две много големи скариди.7

 

 

Кръчмите са тези

 

 Zaroob marina Dubai (ливански), Aroos Damascus Dubai (ливански), Bu Qtair fish Dubai (стар местен), предлага единствено няколко вида големи риби, едвам ни намериха една по-малка излезе 0,7 кг, които са подправени и ги  пържат след като се изберат, както и  пържени изчистени скариди по същия начин.

Има опашка винаги, но е много добре, цените са на кг,  иранската Al ustad kebab-Dubai, която е от 1978 и това е изписано на тениските на сервитьорите и Lebanese Mill -Abu Dhabi пак ливанска.

В иранската ни обслужи страхотен  истински сервитьор сигурно на 50-на год, на който с кеф му оставих бакшиш. Аз поне много рядко съм виждал такова нещо в днешни дни.

 

В нито една от кръчмите, в които бяхме    не предлагаха алкохол, но така или иначе, на местата където предлагат и на цените на които е, аз не бих си купил. По разни не особено лъскави места видях, че чаша вино започва  от 30лв и т.н. 

 

Естествено пихме коктейли и то добри в The Scene at Pier 7.

В магазин за алкохол минахме само един път и видях, че цените поне на вината не високи, но на твърдия алкохол бяха бяха високи. Взехме си едно аржентинско вино и с това приключи пиенето на алкохол там.

 

Типичен  туристически капан ми се стори препоръчания от познат Time Out Market Dubai, бях решил да пробваме нещо, но цените са абсурдни, погледах на 2-3  места, примерно два броя  нигирита с тон или сьомга за 30лв и се отказах директно.

Почти нямаше хора в 19 часа, а отвън едва се вървеше от хора, тя явно няма много мераклии.

 

 

В прословутите  молове минахме за малко, на път за някъде или ако съм паркирал, не видях нещо по-различно от това в Европа, макар да беше пълно с хора навсякъде, мъкнещи торби с покупки,  а в магазина на apple имаше митинг, сигурно стотици хора, явно заради новата 15-ка.

 

Карането на кола като цяло е безпроблемно, но когато се минава през огромните пътни възли има проблеми често. Оказа се, че навигацията-гугъл мапс започва да бърка къде се намирам, защото в самите възли има много платна на много различни височини  и така навигацията започва да  прескача и да мисли, че съм на друго ниво и да дава нов маршрут.

 

Бензина е 3,3 дирхама/л или  1,7лв, като на една бензиностанция един работник ми каза, че преди 3 години било едно и малко  дирхама или огромно поскъпване.

 

Просяци или клошари не видях никъде, но пак има просене макар не директно, включително от хора работещи като градинари в парковете. На всяко паркиране някъде, включително в подземен паркинг в мол, винаги изкачеше някой, предлагащ миене на колата.

Нищо, че тя си беше чиста, а реално миенето щеше да се осъществи  с парцал и бутилка вода вероятно.

 

Като цяло ми хареса, но не бих повторил тази дестинация, аз лично не се прехласнах чак, както други хора, които са ми говорили или съм чел, но всеки си има вкусове.

 

Във  форума съм чел доста положителни коментари,  относно как те не били като западните страни, забогатели от колониите си, как всичко са си направили сами с парите о  петрола, но  на мен лично точно това не ми допада, защото реално те не са направили абсолютно нищо.

 

Те са платили на всякакви фирми от  най-развитите страни в света, за да им направят всяко едно нещо което имат и с което парадират, най-високата сграда, най-голямата закрита ски писта и т.н. и т.н,  да им внесат всяко едно нещо, включително да имат дори питейна  вода, нещо абсолютно противоположно на развитите страни, които в голямата си част, се справят сами.

 

Нарочно търсих в голям магазин да купя нещо, което е местно, ами нямаше с изключение на фурми. Иначе да, имат от пиле мляко от всяка страна, дори видях българско овче сирене, има ресторанти от всяка страна по света и т.н. глезотии.

Иначе ми стана тъжно, че дори там в магазините основни неща не са по-скъпи отколкото в България, а  телешко бонфиле и други меса, както и рибите са в пъти по-евтини. Има ябълки от 3лв/кг до 15лв/кг,  пробвах и от двете, че ми беше интересно. Шоколадите Линд бяха много скъпи 8лв!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Харесвам 13
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

По доста сходен начин гледам на Емирствата. Интересно е да се види какво може да построиш с неограничено количество пари,  давайки възможност на най-великите умове в архитектурата да реализират таланта и фантазиите си. Повечето емблематични проекти никой не би финансирал другаде по света. 

Вчера научих , че огромното Виенско колело ( два пъти по-високо от London Eye) е временно спряно и не се знае дали отново ще заработи

 

 

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

@AlexanderМного полезно и интересно е всичко , което си написал. Искам да те питам за джамията в Абу Дани, за тези задължителни дрехи с к качулки как изглеждат? ,цвят? Защото бях си купила от Египет една бяла широка блуза с бяла качулка :) , дали става? Втори въпрос:Предполагам ,  че навсякъде се плаща с карта, а кеш? Да си нося от тук или там да обменям долари, ако се налага? Трети въпрос: Чудесно си дал насоки за кръчми в Дубай, а посети ли някоя в Абу  Даби? И последен въпрос : Някакви трипове с лодка, на място предлагат ли се? В нета има, но аз до сега съм си взимала такива, когато стигна дестинацията. Имам още въпроси… но да не ставам нахална:)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

На летището в Абу Даби има чешми с питейна вода близо до тоалетните,но водата е топла.Иначе от машините малка бутилка е 1,5 лв.Аз бях 17 часа на летището миналата седмица и излязох само за 2 минути и то след мръкване,но беше над 40 градуса и пак се прибрах.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
преди 6 минути , Monika_Koko каза:

@AlexanderМного полезно и интересно е всичко , което си написал. Искам да те питам за джамията в Абу Дани, за тези задължителни дрехи с к качулки как изглеждат? ,цвят? Защото бях си купила от Египет една бяла широка блуза с бяла качулка 🙂 , дали става? Втори въпрос:Предполагам ,  че навсякъде се плаща с карта, а кеш? Да си нося от тук или там да обменям долари, ако се налага? Трети въпрос: Чудесно си дал насоки за кръчми в Дубай, а посети ли някоя в Абу  Даби? И последен въпрос : Някакви трипове с лодка, на място предлагат ли се? В нета има, но аз до сега съм си взимала такива, когато стигна дестинацията. Имам още въпроси… но да не ставам нахална:)

Дрехите са типичните за там роби или както се казват, които стигат до земята почти и имат качулка, имаше 3-4 цвята, черни, сиви и още някакви, струват 45 дирхама. Не знам дали ще минеш, ама не пречи да пробваш.

Писал  съм за  кръчма в Абу Даби, пак ливанска -Lebanese Mill -Abu Dhabi , даже ходих два пъти, агнешкото беше феноменално.

 

Навсякъде се плаща с карта, но има и изключения, примерно в рибната  кръчма Bu Qtair fish Dubai, даже си го пише.

 

Иначе Кърв и Револют вървят навсякъде, теглих два пъти с Револют без комисиони, от общо 4 опита на различни банкоматите.

Двата пъти искаше комисиони, като единия път беше цели 13% на Mashreq, като тези ги имаше много често по хотели и възлови места.

 

Аз бих теглил с карта, не се надявай много на смяна там. Първата вечер исках да сменя в хотела, стигнахме в 21 вечерта. Имаше цял телевизор на рецепцията с курсовете на основните валути, които бяха добри.

Обаче при първия опит казаха, не може, ела утре.

Сутринта отидох, но казаха, сега не може, ела след 9 часа.

Отидох след 9 часа и казаха, че пак не може и ме пратиха в друго бюро на 300м, но аз си тръгвах и не се занимавах повече.

 

Зад марината в Дубай, където е Pier 7 и наоколо  за 5-6 мин ми предложиха поне 10 пъти разходка с лодка, ама не съм се интересувал какво предлагат и колко струва.

 

Питай каквото искаш още, няма никакви проблеми.

  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Alexander, благодаря за споделеното. Последните дни чета написаното във форума за Дубай и твоят разказ ми е много полезен не само защото най-скоро си бил, но и защото е пълен с конкрета информация!.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Аз се включвам с въпрос по паркирането...Ако си вземем карта виртуална, ще можем ли да платим паркинг? Трябва ли да е карта за разговори, получаваш ли смс на телефона си или само искат номер, за регистрацията, а потвърждението се изпраща на email-ла?

Връзка към мнение

Трябваше местен номер, както съм обяснил, ама току виж успееш и с чужд, както на теория би трябвало да бъде.

 

Ако работата не стане, най-лесния вариант е с QR кода който е на всяка машинка и важи за няколко улици и Apple Pay,  като в полето за номер пишеш този който ползвах аз 

+971523417676

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 36 минути , Denittta каза:

Аз се включвам с въпрос по паркирането...Ако си вземем карта виртуална, ще можем ли да платим паркинг? Трябва ли да е карта за разговори, получаваш ли смс на телефона си или само искат номер, за регистрацията, а потвърждението се изпраща на email-ла?

Алекс е много подробен, но паркирането не трябва да го мислиш толкова много. На повечето основни атракции си има безплатен паркинг. На местата, където трябва да се плати паркинг, ако случайно не можеш да изпратиш смс, помоли някой местен. С широка усмивка и много любезно - никога не са ми отказвали. Там истинските местни винаги са готови да ти помогнат като видят, че си в нужда. 
 

За шофирането е много важно, ако караш с изтеглена карта да е ъпдейтната в последния момент. Случвало ми се е да има нови пътни възли като мина 2 седмици по-късно. 
 

На 13.10.2023 г. в 20:25, Monika_Koko каза:

Искам да те питам за джамията в Абу Дани, за тези задължителни дрехи с к качулки как изглеждат? ,цвят? Защото бях си купила от Египет една бяла широка блуза с бяла качулка 🙂 , дали става? 

Те насърчават жените да са облечени в абая, но това далеч не е задължително. Аз не бях влизала над 10 години в джамията и скоро имах време и я посетих. Бях с пола, която по моите критерии е дълга, но на входа ме помоли момчето да я дръпна надолу. Тъй като не ми беше в плана да ходя в джамията, нямах дреха с дълъг ръкав. Сложих си едно тънко яке, с което пътувам в самолета, защото ми е студено на климатика и готово 🙂 имах шал за косата, защото идвах от друга арабска страна и готово. Тотален събери чарк. Ако все пак искаш - има възможност да си купиш абая - различни класове изработка, цветове, заигравки…

Виж бялата ти риза само да не е прозрачна 🙂

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.