Прескочи до съдържание

Как планираме продължително пътуване?


Препоръчани мнения

За мен планирането на пътешествието е половината забавление. Винаги планирам точно маршрута. Винаги планирам къде да спя. Имало е случаи когато това ми е пречило, но така се чувствам доста по-комфортно - да знам, че има къде да пренощувам и, че няма да се налага да съм претрепан от път, а да търся хотел, който става. Често, дните, в които пътувам, са доста "амбициозни". Тръгвам рано сутрин, стигам късно вечер. Друго си е човек да знае, че има къде да се наспи.

 

От друга страна, почти нищо не планирам за дните, в които не пътувам. Гледам да имам билет за забележителностите, за които е необходима предварителна резервация и съм си наумил да посетя, но всичко останало решавам на място. Обикновено съм на някакво място заради една основна забележителност и имам план кога да я посетя. Гледам да го направя винаги в началото, за да има време за промени в програмата, ако времето или нещо друго не позволява планът да се случи. През останалото време програмата е свободна. За по-големите градове разчитам на пътеводители, за по-малките на местната туристическа карта. Много от най-интересните места съм намерил само благодарение на такива туристически карти.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Точно такива преходи не мога да планирам. Примерно съм си направил маршрут Бриндизи - Лече - Алберобело - Матера - Амалфи, обаче дори и да мога да предвидя колко време ще отнеме пътя (обикновено не мога, защото обичам да спирам за снимки по пътя и да се мотая), не знам колко време ще ми трябва да разгледам местата. Може да се забавим с обяда, или да обядваме по сандвич на крак, може мястото да ми хареса и няма да ми се иска да си тръгвам, само защото ме чака хотел след 200км шофиране. И си се движа по маршрута, като стане късен следобед (или по-рано, ако реша къде да спя) намирам хотел на място. Става въпрос за туристически места, където ходели има много, пък и съм на път и не търся хем приказна гледка, хем атмосфера, хем да не ми излезе през носа цената, обикновено едно от тия неща е достатъчно. Рядко е било да не намеря място за преспиване за половин час. Ето тук бях описал една издънка

Естествено ако ще стоя на едно място 3-4 дена си резервирах предварително, иначе няма смисъл. Ако става за въпрос, и в Лондон съм правил така. Улицата на която е гара Виктория е само хотели, тръгвам по нея и питам има ли единични стаи и колко струват, един каза 30 паунда - там съм. Естествено това беше преди 15 години.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Здравейте, темата ми е интересна, да споделя и моето мнение.

Аз съм от хората , които обичат дългите пътувания , тип "екскурзиант"  и искам за малкото време да видя много места. Обикновено още през декември планирам , за следващата година кога да сме в отпуска и на къде ще пътуваме . Харесвам месеците май и септември , не е жега и е една идея по-спокойно по пътищата, защото нашите пътувания са с кемпер 😀 предимно из Европа и малко от Африка. На този етап 20 -25 дни  е максималния период , който можем да откачим , а как ми се иска да са повече 😀

Не обичам изненади и не мога да си представя да пътувам без план-програма, направена лично от мен. Това ми отнема 3-4 месеца, но ми доставя огромно удоволствие да разучавам дадена дестинация. Голяма част от информацията черпя от магеланци ,  много гледам клипчета в YouTube, обичам да чета и пътеписи.  Винаги правя маршрута,  на отиване да минаваме през едни места, а на връщане през други.

И аз съм от старомодните 😂 всичко ми е  написано на хартиен носител и подредено в папка.  Ден по ден , изминати километри за деня,  5-6 паркинга (лично проверени от мен в Google с човечето дали са подходящи 😂 ) , забележителности които смятаме да посетим подредени в последователност (за да няма хаотично ходене), работно време , цени и т.н. 

Сигурно на повечето от вас ще ви се стори луда работа, но аз трябва да съм спокойна, не сме много добре с езиците  и не оставям на място да питам местните, какво интересно да видя във вашия район. Наши приятели пътуваха в южна Италия преди нас , знаеха италиански и видяха половината от нашите места . Местните на които са попаднали , даже не им казаха че има един остров Капри , който е много хубав и може да прекарате един страхотен ден там 🤣 .  

Моята половинка ми се доверява напълно, знае че съм подготвила всичко много старателно до най-малката подробност и плана ми трябва да се изпълни на 100%.  И така по време на пътуването не мисля за нищо , само го следвам и се кефим на пътешествието.

 

  • Харесвам 12
  • Браво 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.