Прескочи до съдържание

Препоръчани мнения

Т.к. съм на вълна сигурност при пътуване, използвали ли сте пътнически чекове? Или в днешно време не са вече популярни?

Да си призная - нямам никакъв опит с тях. В момента ги обмислям като някакъв резервен вариант. Та, ще съм благодарна, ако споределите впечатления.

Връзка към мнение

Никога не съм ползвал, но аз също съм любопитен какво повече от кредитна карта и кеш могат да ми предложат пътническите чекове, а също и доколко са разпространени като платежно средство в днешно време...

Връзка към мнение

Американците ги ползват доста, не знам защо, манталитет?, въобще обичат си чековете, така си получават и заплатите масово.

Ако ги загубиш, не губиш пари, както при кредитната карта, но нея може да ти я използват, ако не я блокираш веднага.

Таксите при осребряване на чековете не ми харесват и за това не бих ползвал, още повече, че и не във всяка банка може да се извърши осребряването.

Връзка към мнение

Аз съм бос в областта, малкото което знам е потвърждение на казаното от Oshko. Носят известна сигурност - загубването и кражбата не водят до загуба на пари. Но осребряването им е трудно и се плащат такси. 

 

Мисля, че в днешно време са малко отживелица. 

Връзка към мнение

Когато не се плащаше през интернет с карти съм плащал за услуги (хостинг) в САЩ така, с чек издаден от банката. Но това беше отдавна. Наистина американците имат подобен навик. Дори големи компании, пращат чек по пощата, а не банков трансфер. Предполагам, че с накакви такси е свързано. А за пътническите нямам идея дали се ползват активно, но таксите им мисля са по-ниски в сравнение например с пращане на пари през Western Union. Ако приемеш, че искаш да пратиш на друг пари и той няма банкова сметка (без значение защо) това май са единствените начини, като изключим плочка злато с куриер :)

Връзка към мнение

И аз ги намирам отживелица, но си мислех, че ако ме обират, ще са заинтересувани от парите в брой и кредитните карти. А някакви си там хартийки може да ми останат.

За преди ясно - като още не се приемаха повсеместно банкови карти и нямаше много банкомати (за България това време не беше чак толкова отдавна), ги разбирах чужденците, че идваха тук с пътнически чекове.

Връзка към мнение

То процедурата по "осребряването"  е ти в банката/чейндж бюрото и пак с пари в брой, не съм убеден в по-сигурния елемент в този случай.

Връзка към мнение

Не съм много сигурна, но мисля, че пътническите чекове се различаваха от останалите банкови такива.

Спомням си преди 7-8 години с едни приятели шотландци търсихме къде в София могат да се обменят и беше голямо приключение..

Връзка към мнение

Много отдавна съм си вземал един път (1994 г.) такива чекове на American Express. Идеята е, че като ги осребряваш трябва да се разписваш и още нещо си имаше там, сравняваха номерата откъдето са издаден и името, с твоето ID, та ако някой ти ги открадне да не може да ги кашира. Всичко е с идея сигурност, струваха нещо като се издават, като ги кашираш пак имаше такса, а и не ги приемат навсякъде. Таксите не бяха много големи, но е разправия. Иначе можеш да си кашираш част от тях само (вземаш ги в различни номинации, все едно са банкноти), колкото ти трябват в момента, ако ти ги откраднат, губиш само това, което си каширала в банкноти. Като имаш номерата им записани някъде, отиваш, казваш, че са ти ги откраднали, те проверяват в системата и ти ги възстановяват (пак можеш да кашираш само част от тях). Не знам дали са отживелица.

 

Нямат нищо общо с персонални, фирмени чекове, нито със сертифицирани (тези последните банката ти ги издава, като запорира сумата по чека в сметката ти да не можеш да я теглиш, може да я тегли само до когото е адресиран).

 

Иначе в северна Америка много неща се плащат с чекове - заплати, от държавата като имаш да вземаш някакви пари (връщане на ДДС и пр.) пак ти изпращат чек. Чековете могат да се депозират в банкови сметки на банкомати - разписваш го, слагаш го в плик (има пликове на самият банкомат), набираш сумата, която пише на чека и си го депозираш в сметката.

 

Пътническите чекове обаче са онова, което написах най-отгоре.

Редактирано от FlyTraveler
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

А каква е случката с Merpati Air?

Иначе ми изглежда неудобна работа, за по-голяма сигурност трябва да обръщаш в пари само част, т.е. редовно да посещаваш банката, иначе няма смисъл...

По-добре няколко дебитни карти с някаква ограничена сума вътре, и носиш само една в теб.

Връзка към мнение

Разлика наистина има между банковите и пътническите чекове, но не съм на 100 % сигурен каква е, защото съм използвал само стандартни банкови чекове.

Мисля обаче, че разликата е следната: При банковите чекове, банката ти издава така нареченият chequebook, който всъщност е една книжка със празни номерирани чекове, от която може да си скъсаш определена страница и да напишеш чек, който да адресираш към физическо или юридическо лице, за да си го осребри, само този към когото е адресиран чекът, докато пътническите чекове се издават от банката или финансовата институция по няколко на брой в деноминации от 20 до 100 Евро, Долара, Паунда, но имат малко по-различен формат от стандартните такива и могат да се осребрят от всеки, който приема такъв вид паричен инструмент. Мисля, че за осребряване на пътнически чек, се изисква само подпис, но не и детайли на кого се плаща с чека, докато при стандартните чекове, тези детайли са задължителни и по принцип на chequebook-а си пише, че е добре, щом се получи от този, който ще плаща с чековете, да се подпише предварително всеки чек, за да може да се минимизира възможността някой да открадне празен чек и да го попълни от името на собственика.

До колкото зная, основните издатели на travellers cheques в момента са American Express, като в миналото и Thomas Cook са били голям издател на Travellers Cheques, но вече те не издават май.

Гаранцията при чековете идва от там, че всеки чек трябва да се депозира в банка или друга институция и естествено, бива подлаган на щателна проверка от приемащият го, а и самият чек е трудно да се фалшифицира, защото цифрите на него се пишат освен с цифри, а и  с думи, напр. One Thousand Pounds TEN PENCE плюс стандартното £1000.10. Със сигурност обаче, един чек, както и да бъде написан е по-несигурен от една кредитна карта, защото ако картата бъде открадната, но собственика се обади на банката си и тя е блокирана своевременно, със сигурност пари няма как да се изтеглят от нея след това, докато при чековете няма гаранция, дали този който ще приеме и осребри чека, не играе с този, който го е откраднал.

 

Вярно е, че това е личен опит от Англия и не съм сигурен дали и щатските чекове работят по подобна схема, но съм на 95 % сигурен, че и да има разлики, те ще са някакви малки технически детайли във формата като например, при нормалните Американски чекове има едно поле в което може да се напише с две думи, за какво се дава чека, докато Британските такива, го нямат това поле и обикновено хората пишат каквото си искат, от обратната страна на чека.

 

В щатите са доста популярни чековете, даже Google по принцип плащат с чекове при печалби от тяхната AdSense програма. Също така, има пенсионери, които още се разплащат за разни услуги с чекове там или поне това са моите мимолетни наблюдения. :)

В UK вече чековете не са популярни между хората, но пък институциите ги ползват понякога. Аз лично съм получавал чекове два пъти в живота си - един път от университета ми ми изпратиха чек за депозит, който бях платил за общежитие, а вторият път бях надплатил някакви данъци и HM Revenue And Customs също се разплатиха с чек, което ме изплаши здравата, защото помислих, че чека е фалшив и, че някой нарочно се опитва да ме вкара в затвора за кеширане на лъжливи чекове, което май във повечето Англо-саксонски страни се счита за голяма финансова измама. :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

А каква е случката с Merpati Air?

Иначе ми изглежда неудобна работа, за по-голяма сигурност трябва да обръщаш в пари само част, т.е. редовно да посещаваш банката, иначе няма смисъл...

По-добре няколко дебитни карти с някаква огротиданичена сума вътре, и носиш само една в теб.

Отидохме на летището - мистър,няма такъв полет. Мерпати банкрут. Купете за другия самолет - може ли да платим с карта - не, няма поставтомат - ами АТМ да изтеглим - не, няма. Само в брой.индонезийски рупии - айде разпаряй тайния джоб с резерва за спешни ситуации и хиляди разправии да платим в долари. без малко да изтървем и редовното самолетче...

Зависи от страната и възможностите за плащане безкасово.Кредитна карта си е задължителна, но ако ще трябва да се тегли идва малко соленичко. В Тайланд на всяко теглене взимат 150 бата такса независимо от сумата. Голяма разлика в курсовете засега е имало само в Иран в полза на чейнджбюрата. Е, в Санур с опитаха да ни преметнат ама като си отваряш очите и не си алчен...

Редактирано от stefanrusev
Връзка към мнение

Еее стига ... как така се тегли кеш от кредитна карта ? Това само в наистина краен случай когато си опрян до стената !   :O

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
Георги Матеев

Нямам никакъв опит с пътнически чекове, но честно казано винаги са ми звучали като излишно главоболие. А и наистина не виждам какво повече дават от 1 добра кредитна карта.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.