Прескочи до съдържание

Племената в Южна Африка (+ Найроби) - тема за информация и плануване


saved_

Препоръчани мнения

С огромно вълнение взех билети до ЮАР от промото на кенийците и сега се опитвам да наглася програмата. 🙂

Изчетох много теми във форума,  но подобна тема не открих.

Като за начало, когато пътувам, се интересувам от човешкия фактор в едно пътуване - от хората и тяхната култура, традиции, обичаи. Това е и причината при предстоящото ми първо пътуване в ЮАР да искам да видя от тези супер колоритни и интересни етнически групи, отколкото животни. Сигурна съм, че още на следващото пътуване до Африка ще се запиша и за сафари, но сега така. Изключение прави евентуално еднодневно сафари.

 

Важно! Тъй като пътувам за първи път сама на толкова далечно и не толкова безопасно място, ще гледам да се придвижвам предимно и само с организирани турове и по-рядко с такси или Юбер.

 

И така,

Пътувам от Париж през Найроби (22ч часа престой) до Йоханесбург. Обратно Йоханесбург - Найроби (16 часа престой) - Лондон. Престоите в Найроби искам да ги оползотворя на макс. 🙂

 

Дати: 25.04 - 05.05.2024

 

Ето и амбициозната програма:

Ден 1 - Стоп в Найроби. Разглеждане на Кибера + някое племе. Четох, че има турове до Bomas и отделно - до масаите. Моля за съвети и предложения.

 

Ден 2 - Ранен полет до Йоханесбург. Пада се 27.04 - Националният празник на ЮАР. Моля за съвети къде да прекарам празника - в Йоханесбург, в Претория, някъде другаде, където се случва нещо интересно, но и безопасно?

 

Ден 3 - Градски туризъм и време за ориентиране. Къде препоръчвате за сити тур - Йоханесбург или Претория?

 

Ден 4, 5, 6 и 7 искам целенасочено да посетя племена в ЮАР. 

 

До момента от споменавания във форума съм си отбелязала следните, но бъдете свободни да добавите още:

 

1. Племето Ндебеле - намира се на 40 км. североизточно от Претория в село Ндебеле Мапоч. Как се стига до там без кола под наем? Турове?

 

2. Племето Зулу в провинция Квазулу-Натал. Отново същите въпроси. Къде по-конкретно да се отиде, че провинцията е голяма?

 

3. Племето xhosa tribe на изток от Лесото. Къде по-конкретно да се отиде и има ли турове до там?

 

4. Свазиленд - почти задължително искам да го посетя отново заради хората и монархията там. Само се зачудих защо сумати народ от форума изпраща документите си до Брюксел като на бълг. сайт на МВР пише, че посолството, което отговаря за визите за българи е в Лондон?

 

По принцип искам и Лесото заради красивия пейзаж и интересните хора там (видях чууудна снимка в интернет), но четох че при туровете до Сани пас не срещаш местни - това така ли е? И остава само пейзажа и риска да не ме пуснат на границата, който не съм сигурна дали искам да поема. Ако с туровете се минава през разни села в Лесото, бих поела риска.

 
Ден 8 - Сутрешен полет до Кейптаун
Организиран тур из центъра
 
Ден 9
Наблюдение на китове, без потапяне във водата - ДА или НЕ?
 
Тур до Lesedi Cultural Village - моля за съвет дали си задлужава?
 
Stony Point Penguin Colony - как се стига до там безопасно и бюджетно? Има ли въобще варианти? 
 
Ден 10 - Кейптаун - Тур до нос Добра надежда, пингвини.
Вечерен полет от Кейптаун до Йоханесбург
 
Ден 11 - Сутрешен полет до Найроби. Пристигам към 14ч. Остатъка от деня за Тур из центъра.
 
И на последно място (засега 😂) искам да попитам дали безплатните пешеходни турове Guruwalk са ок в тази част на света? 
 
Предварително благодаря за всички включили се.
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Първо и преди всичко, имай предвид, че след 12 часа и повече престой в Найроби, даже и само на летището, навсякъде след това в Африка изискват ваксина за жълта треска за да влезеш в страната!

В Найроби в Bomas of Kenya има показани колиби и бит на различни племена, като по някое време на деня показват и танци. Не съм сигурен за този престой къде другаде може да гледаш племена. Масаите са предимно на югозапад от Найроби към Нарок. В Найроби има разни други неща за гледане, не знам какво те интересува. Къщата-музей на Карен Бликсен си струва само ако си чела книгата й или си гледал филма "Out of Africa", иначе нищо няма да ти говори. Аз харесвам музея на железниците, националните архиви, качвам се на покрива на Кенията Център за панорама на града от високо. 

Откъм животински активности, хората ходят да гледат центъра Шелдрик за слончета сираци, жирафския център, даже има и национален парк с диви животни съвсем до града. Мен лично тези последните атракции не ме впечатляват и никога не съм ги посещавал.

Йоханесбург можеш да го разлглеждаш с двуетажните hop on, hop off автобуси. През 2015 година правих това с тогава 6-годишната ми дъщеря, правихме пълните две обиколки без да слизаме на никоя спирка. Има и отклонение с микробус за тур на Совето. Бяхме отседанли вътре в увеселителния парк Gold Reef City, където има пълна сигурност. До самият парк има две спирки на тези двуетажните автобуси, най-близка ни беше тази до Музея на апартейда. През други посещения съм се качвал за панорама отвисоко на последния етаж на Carlton Centre - доста беше западнало през 2019 година поне, но се вижда централния бизнес район от високо. За Претория най-добре си вземи полудневен частен тур. 

В РЮА от племената съм гледал само зулуси и басото. Първите в Квазулу Натал, има едно място наречено Долината на 1000-та хълма, правят фолклорно шоу с танци и театър на фона на красива панорама, може да разглеждаш техни колиби, бита им и пр. Всичко е нагласено, разбира се. Идват събличат се, изиграват си сцените, после си слагат дънките и якетата и си отиват. Хората от племето Басото съм гледал в абсолютно автентична среда в Лесото. Влязохме от север, като взехме организиран частен тур от Кларънс, Free State в РЮА. И на двете места ни води близка приятелка с кола, която живее в Дърбан от 33 години. 

Това е, което се сещам на прима виста. 
 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

П. П. В Кейп Таун винаги съм отсядал в някой хотел на V&A Waterfront, където е съвсем безопасно за разходки. От там могат да се вземат хеликоптерни полети над града, включително и с легендарния "Хюи" хеликоптер, круизи с корабчета и катамарани из залива. От там тръгват и двуетажните hop on, hop off автобуси, които са с няколко маршрута.

До нос Добра надежда си е целодневен организиран тур или си наемаш кола. По пътя може да спираш в Хаут Бей, където може да вземеш корабче до острова на тюлените за малко пари. Има разни други красиви места с гледки, където също може да се спира. В Саймънс Таун може да правиш тур за големи бели акули (с или без влизане с неопрен в клетката във водата). Пак там е и колонията пингвини на Боулдърс Бийч. Отдели си един ден за това.

Правят и така наречените "Винени турове" из лозята и различните имения и винарни. Аз от три ходения до момента, не съм ги правил, но казват, че били интересни. Не съм правил и турове за китове. В Херманус май ходеха да ги гледат предимно.

И Кения и РЮА са много разнообразни, ходил съм по 6 и съответно по 5 пъти и не съм видял още всичко, което ме интересува и в двете държави. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
преди 7 часа, FlyTraveler каза:

Първо и преди всичко, имай предвид, че след 12 часа и повече престой в Найроби, даже и само на летището, навсякъде след това в Африка изискват ваксина за жълта треска за да влезеш в страната!

Да, вече имам ваксина против жълта треска от предно пътуване до Кения, което се провали буквално в последния момент.

 

Центъра на Найроби като тур съм го планувала за връщането от Йоханесбург. Животинските паркове край Найроби също не ме привличат, защото липсва дивата атмосфера. 

 

Племето Басото го чувам за първи път. Сега ще го проуча. Благодаря ти! 

 

 

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
На 27.12.2023 г. в 9:18, FlyTraveler каза:

Първо и преди всичко, имай предвид, че след 12 часа и повече престой в Найроби, даже и само на летището, навсякъде след това в Африка изискват ваксина за жълта треска за да влезеш в страната!

Да разбирам ли, че при прекачване за Йоханесбург в Найроби за час и половина на отиване и три часа на връщане - няма нужда от ваксина за жълта треска? Според това, което прочетох тук, така разбрах, но все пак да попитам...

Връзка към мнение
Преди 1 час, r_nikolov1 каза:

Да разбирам ли, че при прекачване за Йоханесбург в Найроби за час и половина на отиване и три часа на връщане - няма нужда от ваксина за жълта треска? Според това, което прочетох тук, така разбрах, но все пак да попитам...

Няма нужда при престой по-малко от 12 часа.

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.