Прескочи до съдържание

бързи въпроси 16 дни в Перу през април 2024


Katya Topalova

Препоръчани мнения

Здравейте, изчетох всички теми от последните години и все пак ми се иска да попитам:

 

1. Колка - струва ли си трекинг с една нощувка в каньона? Или да оставя два дни за Свещената долина?

2. Два билета ли трябва да взема за Мачу Пикчу - един МП планината+3 кръг е вече купен, но за разглеждането на долната тераса с гид, ще ми трябва ли втори билет за кръг 1-2?

3. Как може да се направи в последните дни само Huacachina и да се спи там? Има ли хотели или трябва да се спи в Ica?

 

всякакви препоръки и коментари ще са ми полезни. 

 

Date Place Transport
28.03 Arrival Lima 18.00  
29.03 Lima  
29.03-30.03 Lima to Arequipa Night bus - 7.30-12pm
30.03 Arequipa  
31.03 Colca canyon tour  
1.04 Arequipa to Cusco Flight 17.35-18.37
2.04 Rainbow mountain   
3.04 picas moray chinchero tour  taxidatum
4.04 Sacred valley tour Taxidatum
5.04 Ollantaytambo to Aguas Calientes  Train
  MP entrance fee  
  MP tour guide  
  Mountain entrance fee  
  MP to Ollantaytambo/ Oll to Cusco Train/ taxi
6.04 Cusco -la Paz Flight 12:05-14.15
7.04 La paz - Uyni Flight 7.40-8.40
  Solar de uyni 3 days  
10.04 Uyni - la paz Flight 9.15-10.15
10.04 La paz - lima Flight 16-20
11.04    
12.04  
  • Харесвам 5
Връзка към мнение

На мен също ми предстои пътуване до Перу като моята програма, която съм измислил (признавам с известно плагиатство от форума) е следната:

(29.03) Ден 1 – Кацане 6:10 в Лима. Хващане на Latam в 8:45 за Куско и кацане в 10:10. От летището хващане на taxidatum директно до руините Писак и на връщане до Саксайуаман (до Писак е около 1 час в посока + около 2 часа шляене там. За Саксайуаман трябва около час време). Общо около 5-6 часа обикаляне
Спане в Куско (хотел
Mayataq Wasin Boutique Hotel)

(30.03) Ден 2 –  Хващане на taxidatum в посока Олантайтамбо (по пътя отбиване до Чинчеро, Морай, Морас и Урабумба). Разхождане из крепостта Олантайтамбо. (сумарно около 8-9 часа)
Спане в Олантайтамбо (хотел
Intitambo Hotel)

(31.03) Ден 3 – ставане рано и хващане на влака за Мачу Пикчу Пуебло, а от там автобус до МП. Мачу Пикчу планината + комплекса. Автобус и влак на обратно с превоз на taxidatum до Куско.
Спане в Куско (хотел
Mayataq Wasin Boutique Hotel).

(01.04) Ден 4 – Рейнбоу маунтайн (Vinicunca). Ранно ставане – взимат те около 3:30 сутринта и те връщат около 17:00.
Спане в Куско (хотел
Mayataq Wasin Boutique Hotel).

(02.04) Ден 5 – Ранно ставане и хващане на самолет за Арекипка в 8:00 и кацане в 9:10. Цял ден тур из Арекипа
Спане в Арекипа (хотел
Los Tambos Boutique)

(03.04) Ден 6 – Ставане и летене до Лима. Гледане на Лима.
Спане в Лима (хотел
Diamond Lima)

(04.04) Ден 7 – Ранно ставане и тур до Балестови острови, резервата, разходка в пустинята и оазиса. Спане в Ика/Хоакачина

(05.04) Ден 8 – Линиите Наска и връщане в Лима.
Спане в Лима (хотел
Diamond Lima)

(06.04) Ден 9 – отлитане от Лима и Перу с полет в 11:25.

 

Колка каньона изглежда много интересн, но моята съпруга категорично отказа да се лашка няколко часа по завоите до Колка и обратно от Арекипа и за това остана само тур из Арекипа.

На втория ти въпрос и на мен ще ми е интересно какво може да се направи, защото аз също планирам изкачване на планината, но после искам някакъв гайд да ме разведе и да ми разкаже интересните подробности, които аз ще изпусна ако ги обикаляме сами.

Има турове от Лима до Хуакачина, както дневни, така и с нощувка + опция добавка на линиите Наска във втория си вариант. Мисля да ползвам тези - https://www.peruhop.com/, но не съм ги букнал все още.

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към мнение
Преди 1 час, Katya Topalova каза:

1. Колка - струва ли си трекинг с една нощувка в каньона? Или да оставя два дни за Свещената долина?

Аз съм бил само за един ден в Колка, доста път е (става се рано, ляга се късно, общо взето се вижда само каньона отгоре и евентуално кондорите). Ако го правите за два дена има нощувка и киснене в минерални басейни (долу вътре в каньона), тоест както повече ви харесва.

Свещената долина се състои от Писак, Олантайтамбо, Чинчеро, Морай и Морас, всичко на един ден няма да можете да направите, но пък ако изберете 2 дена ще ви остане някакво време за Куско, напр. крепостта Саксайуаман не трябва да се пропуска. Може вместо 2 дена да си изберете какво точно да видите за един ден.

За билета за Мачу Пикчу аз бих избрал само едната възможност, то третия кръг май включваше почти всичко, ако ви искат още един билет не бих го плащал.

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към мнение
На 14.01.2024 г. в 20:37, vanku каза:

На мен също ми предстои пътуване до Перу като моята програма, която съм измислил (признавам с известно плагиатство от форума) е следната:

(29.03) Ден 1 – Кацане 6:10 в Лима.

 

@vanku Разминаваме се за малко с кацането в Лима, но като ви разгледах програмата и се замислих да оптимизирам и да съчетая деня в Куско с Писак или Саксайуаман, че и виза за Боливия ще трябва да вмъкна.

Вие резервирахте ли вече спането? Аз още съм в процес на донагласяне и се надявам, че вътрешни полети и спане ще мога в следващите седмици да купя.

 

а иначе колкото повече чета, толкова повече се замислям за short Inca trail - 2 дни. Дали няма някой, който го е правил? Има ли смисъл да се качваме до Слънчевата порта, за да слезем пак до АК да спим и на следващия ден пак до МП?

 

благодаря @neuromancer и аз мисля да не взимам втори билет, пък дори и само с кръг 3+планината МП се надявам да видим достатъчно и да хванем гид да ни разкаже. Пък ако вмъкна short inca trail със сигурност ще е достатъчно - единствено му се чудя, че е 500 евро на човек🙈

 

 

Връзка към мнение

Спането го резервирах през месец декември, че Booking имаха промо - за всяко 1 евро даваха по 30 Miles & More мили.

Копирах си програмата, ако евентуално нещо може да вземете като идея, макар че моята е доста по-сбита поради по-краткия престой.

Вие ако искате да видите Наска и Хоакачина защо не си хванете тур от Лима, с който да ги отметнете по път към Арекипа? От Арекипа като ходите до Колка после гледах че има организирани превози до Куско за да не трябва да се връщате обратно до Арекипа.

Мен лично хич не ме блазни идеята за short inca trail срещу 500 евро.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

ох, бях преди 9 месеца в Перу и още ме държи.... впечатляваща страна! още спорим с познати в коя друга държава има едновременно пустини, джунгла, ледници, шестхилядници ...и т.н. Няколко вселени е Перу и за два часа си от една планета на друга ....

На въпросите ти

1) видях каньона само от високо, дебнейки кондорите. До обяд там обикновено е плътна мъгла. За разходка из каньон мога да препоръчам lost canyon, Ica Пътят е извънземен пейзаж, без завои, а самият каньон е лесно проходим. За Свещената долина лично аз бих добавила повече време, дори само за да се мотая из селцата с впечатляващият планински пейзаж. В Морай може да идете до уникалните хоризонтално построени кръгове, в Чинчеро хванахме колоритен фестивал с пъстрите им одежди, там може да се разходите и по запазените наоколо Inca trails, Солните мини Марас - леко о'туристучено място, но все пак красиво, Куско .... толкова различен, дори само заради школата на изобр.изукства надничаща от всяка фреска по сградите 

2 ) За Мачу моят съвет е най-вече да обърнете внимание на времената и часовете. Ние влязохме първи и наистина си заслужаваше! След 30мин маймуните плъзнаха навсякъде и някак си не беше същото 🙂 първо се покатерихме на Уайна Пикчу и стъпалата на смъртта - стръмничко е 😁 но и незабравимо! Едни от най-страхотните ми спомени в Перу са от това място. И заради Уайна бих отишла отново, но този път ще оставя повече време за гледките по пътя към върха - минимум два часа и половина с изкачването и бих го оставила за последно (сутрин има плътни мъгли)

3) в Huacachina стигнахме от Ика, разстоянието е пешеходно, особено ако нощувате в близкият квартал. В самият оазис има жилищни постройки и хотели, което бе доста разочароващо .... кофти снимки се получиха 😉 а навалицата наоколо определено не бе моето. Там ми допадна гмуркането с джип из дюните, но не бе най-уникалното преживяване

4 ) за Боливия почти задължително - посещение на Tiwanaku! с добър гид! Нашият беше Franz Ledezma - mob. 591 71543735 franzledezmaa@gmail.com

 

сетих се за едно друго разочарование - по-скоро да предупредя за полета над Наска. Буквално на конвейер излитат и имате 30мин в които ставате на мармалад! Скачала съм с парашут, парапланер и всичко което може да ми изгони страхът от високо, но такова чудо не бях преживявала. Заради краткото време, пилотът сочи с краят на крилото рисунката, първо за дясно седящите, а после за части от секундата завърта за същото "посочване" с лявото крило. Проблемът е времето за което се случва цялото това връткане и какво точно ще "видите". Но факт -  от Земята изглежда много впечатляващо 😁 

 

  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Аз бих сложил Rainbow mountain (нали знаеш че са две) след МП т.е. в последния ден на Куско, тъй като другите забележителности са на по-ниска н.в.

А и Наска не бих пропуснал.

Ние през 2019 направихме Лима, Икитос (Амазонка, джунглата) , Куско, Пуно (Титикака), Арекипа (Колка) , Наска, оазиса, Паракас, Лима. Ла Пас/Solar de uyuni ни пропадна, защото баш нашите дни президента им реши да бяга, други го сваляха, стреляха се и затвориха сухопътната граница при Титикака.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

 Много полезно - благодаря!

След като ви изчетох, стигнах до извода, че по-добре за 14 дни да останем само в Перу, вместо да препускаме. Така или иначе датите на полетите Куско-ла Пас въобще не пасваха и просто пренаредих програмата.

 

@vanku много държа Лима-Arequipa да го летим, че е твърде дълго, а и имам рожден ден, Затова оставям оазиса за накрая.

 

@ven62 Наска и Титикака не са моето нещо. Сигурно звучи тъпо след като не съм ходила, но много лесно отпаднаха и нямам грам ФОМО за тях.Виж за Боливия, още ме гложди, но май ще е друго пътуване.

За Rainbow mauntain - vinicunca съм замислила - това ли би препоръчал?

 

@Slav за първи път чувам за този каньон покрай Ica, ще трябва да проуча как да стигнем. Много се кефя на каньони!

иначе мислех да спим в оазиса, но след като чета май е твърде комерсиално и няма да е това, което очаквам. Но ще пробваме бъгитата в пустинята.

 

За МП се оказа, че 2дневния инка трейл включва билет за МП. Първият ден се ходи 6ч от 104км на влака нагоре до Портата на Слънцето - така че ще видим МП следобяд, когато се очаква да е доста спокойно и празно. А на втория ден ще влезем с групата от трекинга с надеждата да ни разкажат и чак след това ще се качваме нагоре към планината. Ще го имам предвид да не бързаме нагоре и да се наслаждаваме повече на гледките. Дано да имаме късмет с времето и с народа около нас. Успях да го намеря за 370$ на човек, така че го правим.

 

 

 

 

28.03 Lima 20.00
29.03 Lima Miraflores  
29.03-30.03 Lima to Arequipa Flight 19pm-20.45 or am flights
30.03 Arequipa  
31.03 Colca canyon tour  
1.04 Arequipa to Cusco Night bus 9pm-7.40am
2.04 Sacred valley tour - Chinchero, Maras, Moray  
3.04 Ollantaytambo  
4.04 Short inca trail  
5.04 Maccu Picchu + Montana  
6.04 Cusco+Pisac Taxidatum
7.04 Rainbow mountain  
8.04 Cusco to Lima Flight 4.20-5.50pm
9.04 Paracas+Huacachina  
10.04 Huacachina to Lima bus
11.04 Lima  
12.04 Lima to BUD  
  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 10 часа, Katya Topalova каза:

След като ви изчетох, стигнах до извода, че по-добре за 14 дни да останем само в Перу, вместо да препускаме.

Много добро решение! Както и друг път съм споменавал, Перу е лежерна дестинация и изисква спокойно темпо. В тази връзка, некои съображения, размисли и страсти около програмата и от моя страна...

 

Аз бих останал да нощувам около Колка. Според мен еднодневен трип от Арекипа/Пуно до каньона е убийство. Става дума за високопланински пътища с много завои и бавно придвижване. Нямам идея защо сте отрязали Титикака, но оптималното пътуване между Арекипа и Куско по средата включва спирка в Пуно с ден за Титикака. По този начин пътуването между Арекипа и Пуно с междинна спирка в Колка се оптимизира идеално...

 

Не разбирам това връщане от Куско в Лима, за да се направи Паракас и Хуакачина и то в един ден?! Аз бих останал да нощувам в оазиса, както и в Паракас. Като цяло "гринго тур" е възможно най-доброто решение за обиколка на Перу, но явно сте решили да пропуснете Наска и да летите до Арекипа. Само че по този начин се получават едни излишни "паразитни" трипове с автобус, които бихте могли да спестите...

 

И накрая, всеки сам си преценя, но е добре обиколката да се направи на обратно, ако разбира се вече не е късно от логистична гледна точка...

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
преди 13 часа, Katya Topalova каза:

...

За Rainbow mauntain - vinicunca съм замислила - това ли би препоръчал?

...

 

 

Vinicunca  е по-полулярната (поне беше) със 100-200 метра е по-висока. Доста по-трудно достъпна. Ходенето е няколко часа в посока.

Palcoyo е "отворена" от 5-6 години. Значително по-лесно достъпна - реално си е лежерна разходка в рамките на 1 час.

Аз, естествено, съм бил на Palcoyo. Вероятно всеки ще ти каже, че тази дето той е видял е по-красивата. 

Разгледай снимки в Интернет и сама си реши.

Ето една-две за зарибяване:

(на другите са им омръзнали, на мен не - щото са си мои):biggrin:r10-1.jpg.cc1ae68da6db120c7f8ec4344062bfef.jpg

 

ps3-2.jpg.b4650d604bd66948b50465050460aaaa.jpg

  • Харесвам 6
  • Браво 1
Връзка към мнение
  • 3 месеца по-късно ...
На 25.01.2024 г. в 0:13, Katya Topalova каза:

 Много полезно - благодаря!

След като ви изчетох, стигнах до извода, че по-добре за 14 дни да останем само в Перу, вместо да препускаме. Така или иначе датите на полетите Куско-ла Пас въобще не пасваха и просто пренаредих програмата.

 

@vanku много държа Лима-Arequipa да го летим, че е твърде дълго, а и имам рожден ден, Затова оставям оазиса за накрая.

 

@ven62 Наска и Титикака не са моето нещо. Сигурно звучи тъпо след като не съм ходила, но много лесно отпаднаха и нямам грам ФОМО за тях.Виж за Боливия, още ме гложди, но май ще е друго пътуване.

За Rainbow mauntain - vinicunca съм замислила - това ли би препоръчал?

 

@Slav за първи път чувам за този каньон покрай Ica, ще трябва да проуча как да стигнем. Много се кефя на каньони!

иначе мислех да спим в оазиса, но след като чета май е твърде комерсиално и няма да е това, което очаквам. Но ще пробваме бъгитата в пустинята.

 

За МП се оказа, че 2дневния инка трейл включва билет за МП. Първият ден се ходи 6ч от 104км на влака нагоре до Портата на Слънцето - така че ще видим МП следобяд, когато се очаква да е доста спокойно и празно. А на втория ден ще влезем с групата от трекинга с надеждата да ни разкажат и чак след това ще се качваме нагоре към планината. Ще го имам предвид да не бързаме нагоре и да се наслаждаваме повече на гледките. Дано да имаме късмет с времето и с народа около нас. Успях да го намеря за 370$ на човек, така че го правим.

 

 

 

 

28.03 Lima 20.00
29.03 Lima Miraflores  
29.03-30.03 Lima to Arequipa Flight 19pm-20.45 or am flights
30.03 Arequipa  
31.03 Colca canyon tour  
1.04 Arequipa to Cusco Night bus 9pm-7.40am
2.04 Sacred valley tour - Chinchero, Maras, Moray  
3.04 Ollantaytambo  
4.04 Short inca trail  
5.04 Maccu Picchu + Montana  
6.04 Cusco+Pisac Taxidatum
7.04 Rainbow mountain  
8.04 Cusco to Lima Flight 4.20-5.50pm
9.04 Paracas+Huacachina  
10.04 Huacachina to Lima bus
11.04 Lima  
12.04 Lima to BUD  

@Katya Topalova, можете ли да разкажете като се върнете как беше в Перу :). Обмисляме за 2025г. , затова и ми е интересно. 

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.