Прескочи до съдържание

Перу, Боливия и Чили в 40 дни (август-септември-октомври 2023 г.)


Препоръчани мнения

Перу 🇵🇪, Боливия 🇧🇴 и Чили 🇨🇱 в 40 дни

Целта на настоящия дълъг пост е информативна и единственото му предназначение е при необходимост да служи като евентуален ориентир или справочник за нещата, които могат да се видят по маршрута ми.
За да не бъда излишно многословен и да отнемам от времето ви, ще си позволя единствено да споделя и то в схематичен вид и без излишни детайли и емоции, маршрута ми и основните акценти от пътуването ми, което сам си планирах, организирах и осъществих (за съжаление, поради дългия времеви престой и многото посетени места, описанието на маршрута ми е доста обемно и е само за истински интересуващите се, снизходителните и търпеливите да изчетат докрай написаното 🙂)

Изключително преживяване, вдъхновяващо и незабравимо, един път в живота!

Схема на посетените държави, градове и места по маршрута:

ПЕРУ:

СЕВЕРНО ПЕРУ -
Лима > Трухийо > Манкора > Чиклайо > Чачапояс > Леймебамба > Кахамарка > Уараз > Карал > Лима - ресторант "Central"

АМАЗОНСКА ДЖУНГЛА -
Лима > Пуерто Малдонадо > Национален Парк "Тамбопата" > Лима

ЦЕНТРАЛНО И ЮЖНО ПЕРУ -
Лима > Пачакамак > Паракас > Балестови острови > Ика > Уакачина > Наска > Арекипа > Колка Каньон > Куско > Инка Трейл > Мачу Пикчу > Куско > Пуно > езерото Титикака > Араму Муру > БОЛИВИЯ

БОЛИВИЯ:
Пума Пунку > Тиаунаку > Ла Пас > Пътя на Смъртта > Ла Пас > Сукре > Салар де Уюни > ЧИЛИ

ЧИЛИ:
Сан Педро де Атакама > пустинята Атакама > Калама > Сантяго де Чили > Великденски остров (Рапа Нуи) > Сантяго де Чили > Валпарайсо > Виня дел Мар > Сантяго де Чили
END


I. ПЕРУ

1. Кацане в Лима с полет от Богота, Колумбия и отсядане в квартала Мирафлорес, в непосредствена близост до Кенеди парк (известен и като "Парка на котките")
- 15 км. пешеходен преход през редуващи се един след друг паркове над скалите Коста Верде, покрай Тихоокеанското крайбрежие на Лима
- Парапланинг с моторен делта планер над Коста Верде и над крайбрежната част на Лима
- Посещения на музея Ларко, други музеи, централния площад, катакомбите, катедралата, президентския дворец, пирамидата Уака Пукляна в централната част на Лима (квартала Мирафлорес)
- Посещение на парка с фонтаните и присъствие на изключителното вечерно фонтанно лазерно-музикално шоу
- Посещение, след направена месеци преди това резервация, в ресторант "Central", в бохемския квартал Баранко (Лима), който ресторант от номер 2 през 2022 година стана през 2023 год. ресторант номер 1 в света. Собственикът му е шеф Вергилио Мартинез, а съпругата му Пиа Леон е създала свой собствен ресторант "Kjolle", намиращ се на втория етаж над ресторант "Central" и поставен в световната класация за 2023 г. на 28 място. В ресторант "Central" поръчах уникалното, 14-степенно меню "Mundo Mater", забележително изживяване един път в живота.
- Посещение на местни пазари, дегустация на масовата местна кухня

Следва обиколката ми на Северно Перу, започвайки от Лима в посока на север по тихоокеанското крайбрежие, достигайки почти до границата с Еквадор, след което направих обратен преход в посока на юго-изток към Андите. Оттам последва връщане в посока на юг през Андите със затваряне на обиколката отново в Лима, общо около десетина дни.
Следват малко повече подробности за последователността на маршрута ми в Северно Перу:

2. Лима >>> Трухийо - преход с нощен автобус
Трухийо:
- Посещение на Централния площад на Трухийо
- Посещение на кирпичения град Чан-Чан, най-големият град на пред-Колумбова Америка, представител на културата "Чиму"
- Посещение на Музея Ел Брухо с мумията на принцесата Dama de Cao
- Посещение на Храма (пирамидата) на Слънцето и на Храма (пирамидата) на Луната, представители на културата "Моче"
- Посещение на Уанчако (Huanchako) - преди малко рибарско селище, сега курортно  градче в близост до Трухийо, намиращо се на т.нар. "Път на Моче" ("Moche Route“ или „Ruta Moche“).

3. Трухийо >>>> Манкора - нощен преход с автобус
Манкора:
Малко очарователно крайбрежно градче, определяно за сърф- и парти-столицата на Перу, намира се в близост до границата с Еквадор, която е още малко по- на север.
В Манкора се включих в 6-часов тур за търсене, намиране и наблюдение на китове в Тихия океан. Среща съвсем отблизо с няколко семейства китове, удивително преживяване, последвано от плуване в океана сред гигантски костенурки.

4. Манкора >>>> Чиклайо - преход с автобус, в посока юго-изток

- Посещение на храма Huaca Rajada (културата "моче"). Това място е първоначалното място за погребението на господаря на Сипан. Тази гробница съдържа едно от най-големите съкровища откривани някога, на второ място по богатство след съкровищата от гробницата на египетския фараон Тутанкамон.
- Посещение на Музея на Господаря на Сипан ("Museo Tumbas Reales de Sipán") - един от най-хубавите и представителни музеи в света. Тук се съхранява цялото богато златно съкровище намерено в гроба на Господаря на Сипан, както и мумията му. Богато изложение на артефакти от културата "моче".
- Посещение на Музей Брюнинг - на името на немския изследовател Ханс Брюнинг - намерените от последния артефакти от различни култури в земите на Перу са събрани и изложени в няколко тематични музейни експозиции
- Посещение на пирамидите Тукуме (култури "чиму", "инки")

5. Чиклайо >>>> Чачапояс - нощен преход с автобус
Пътуване на изток и навлизане в Андите, височина 2500-3000 метра

- Посещение на град Чачапояс - неголямо, чисто, спретнато, бяло градче
Районът е известен с културата на "облачните в`ойни", което в превод е и името на града.
- Посещение на крепостта Куелап културата " Чачапояс"), наричана Мачу Пикчу на Севера, в близост до която се достига с единствения кабинков лифт, изграден в Перу. Височината на крепостта е 3000 метра. Отлична възможност за аклиматизация и превенция/избягване на височината болест "сороче", предвид последващите височинни предизвикателства в Андите
- Посещение на водопада Гокта ("Gocta waterfall", "Catarata de Gocta") - считан за третия по големина водопад в света, два пада с обща височина от 771 метра.

6. Чачапояс >>>> Кахамарка - дневен преход с микробус
Изключително живописен, тесен, страховит и необезопасен път, виещ се през Андите на височина 2500-3500 метра, с дълбоки пропасти отстрани на пътя и остри завои, за да се премине безопасно през които, шофьорът подаваше постоянно звукови сигнали, за да предупреди евентуално идващо насреща превозно средство, с цел предотвратяване на челен сблъсък. Адреналин на макс!
- Посещение на Музея Леймебамба (културите "чачапояс" и "инки") - в средата на нищото, веднага след излизане от градчето Леймебамба, само на няколко километра от града се намира този уникален малък, но спретнат, много красив, с прекрасна градина с орхидеи и богат с над 200 мумии музей, който в допълнение съдържа и уникална колекция от куипус ("quipus")  - „говорещи възли“, с които инките са записвали факти и цифри, в отсъствието на писмен език
За да успея да посетя музея се наложи да помоля шофьора да спрем пътуването към Кахамарка и да направим достатъчна по време почивка, за да разгледам този единствен по рода си музей
- град Кахамарка - в този град приключва окончателно историята на великата Империя на Инките с подлото задържане и последвалото убийство на императора Атахуалпа през 1532 г. от испанските завоеватели начело с Франсиско Писаро. В тази връзка, най-известното в Кахамарка място е "Cuarto del Rescate" ("Стаята за откуп"), която стая е мястото, където Атахуалпа е бил държан като затворник. За да откупи себе си и народа си Атахуалпа обещал та Писаро да напълни стаята със злато и сребро. За съжаление на инките, след като тази стая е била напълнена със злато и скъпоценности, Атахуалпа е убит, а славната Империя на Инките постепенно приключва съществуването си.

7. Кахамарка >>>> Уараз (Huaraz) - нощен преход с автобус
Град Уараз е разположен на височина над 3000 метра, в планината Кордилера Бланка, част от планинската верига на Андите. Предлага уникални маршрути за многодневни и еднодневни планински преходи.
- Посещение на Лагуна Парон - това е лагуната и планината зад нея, които виждате в логото на холивудското студио "Парамаунт Пикчърс", в началото на всеки техен филм.
- Посещение на Лагуна 69 - няколко часов труден преход, на височина от 4600 метра. Прекрасно езеро с водопад, неописуема и вдъхновяваща гледка.
- Посещение на ледника Пасторури - разположен на височина от 5250 метра (почти на височината, на която се намира Базовият лагер на връх Еверест). Вследствие на климатичните промени ще изчезне в следващите десетина години. Величествено присъствие, но и усещане за безкрайна тъга, преходност и смиреност.
- Посещение на Чавин де Хуантар - мястото където е създадена и просъществувала може би най-уникалната култура в земите на Южна Америка (1200 г. пр.н.е. - 500 г. пр.н.е.), послужила, по собствените му думи, за вдъхновение на творчеството на Пабло Пикасо.

8. Уараз >>>> Карал
Карал се счита за най-стария град в цяла Америка и е датиран на около 5000 години, макар че в близост до Карал има друг археологически обект - Бандурия (Bandurria), почти неизвестен и непознат, който всъщност е на около 6000 години и вероятно е най-стария град в Америка. Карал е обект под егидата на Юнеско.

9. Карал >>>> Лима

От Лима предприех няколкодневно пътуване на изток, към Амазонската джунгла

10. Лима >>>> Пуерто Малдонадо - с вътрешен полет
- Посещение на Пуерто Малдонадо, най-близкият град до джунглата
- Посещение на резервата Тамбопата в Амазонската джунгла (на 50 и повече километра от Пуерто Малдонадо, навътре в джунглата (много по-навътре от обичайните туристически посещения и маршрути), както и каякинг, плуване и турове, вкл. нощни и раннодневни, в притоците на река Амазонка.

11. Пуерто Малдонадо >>>> Лима - обратен вътрешен полет

От Лима на юг започва класическият "гринго" маршрут, по който преминават основната част (вероятно над 95%) от туристите, посещаващи Перу, като крайната цел е Мачу Пикчу и Куско (в най-добрия случай в програмата е включено и езерото Титикака).

12. Лима >>>> Пачакамак
- Посещение на Пачакамак
На 40 км. на юг от Лима се намира този особено важен за историята на Перу археологически обект, построен около 3 век от н.е. и съдържащ артефакти от предхождащите инките култури Лима, Вари, Моче и Ичма. Мястото е обширно, с няколко важни по историческото и археологическото си значение пирамидални храма, има и богат на експозиции музей.

13. Лима >>>> Паракас - нощен преход с автобус
- Посещение на град Паракас
- Посещение на Балестови острови (или, както още ги наричат "Малките Галапагос")
- Посещение на Национален резерват Паракас
- Посещение на Музей Хулио Тело ("Museo Julio C. Tello"), в който се намират мистериозните удължени черепи и артефакти от културите Паракас и Наска.
- Посещение на градчето Ика
- Посещение на пясъчните дюни Уакачина (Huacachina)

14. Уакачина >>>> Наска - дневен преход с автобус и нощувка в Наска
- Полет над линиите/геоглифи над платото Наска
- Посещение в пустинята с гробището Chauchilla Cemetery с мумии, черепи и кости
- Посещение в пустинята на Наска на церемониалния център Кауачи (Cahuachi) и пирамидите там
- Посещение на дюните на Наска и спускане със сандборд и АТВ по най-високите дюни в света (2072 метра)

15. Наска >>>> Арекипа - преход с нощен автобус и последваща нощувка в Арекипа
- Посещение на Централния площад на Арекипа с Катедралата
- Посещение на Манастира Санта Каталина (умопомрачително красив)
- Посещение на Музей "Museo Santuarios Andinos", в който най-ценния и уникален експонат е мумията на Хуанита, открита в разтопените ледове на вулкана Ампато
- Гледката към вулкана Мисти

16. Арекипа >>>> Колка Каньон
Еднодневно посещение в Колка Каньон за среща с реещите се във въздуха кондори (видях дузина). Колка Каньон е един от най-дълбоките каньони в света с дълбочина над 3000 метра.

17. Арекипа >>>> Куско - нощен преход с автобус
- Пристигане в Куско
- Осъществяване на Инка Трейл - 43 километра, 4 дни с три нощувки в палатки, тежък преход в Андите по оригиналния Път на Инките, с пристигане на четвъртия ден рано сутринта пред Портата на Слънцето в Мачу Пикчу и влизане оттам в Свещения град на Инките
- Посещение на Мачу Пикчу и планината Уайна Пикчу
- Връщане от Мачу Пикчу в Куско чрез влака тръгващ от Агуас Калиенте
- Еднодневен тур на забележителностите на Куско
- Еднодневни турове от Куско до Саксауйоман, Свещената долина, планината Рейнбоу и Червената долина

18. Куско >>>> Пуно - нощен преход с автобус
- Пристигане в Пуно
- Посещение на езерото Титикака и островите Урос
- Посещение на едно от най-мистичните места в света, оставащо встрани от обичайните туристически маршрути - Араму Муру (Aramu Muru), определян и наричан "Портал (stargate) към други измерения". Изключително необичайно, мистично, магнетично и въздействащо място.

II.  БОЛИВИЯ

1. Преминаване от Перу в Боливия

2. Частен трансфер към столицата на Боливия Ла Пас (Боливия има и втора, административна столица, Сукре, която също посетих)
- Посещение на две изключителни исторически и археологически места по пътя от границата преди Ла Пас - Пума Пунку и Тиуанако (обекти на много филми по History и Discovery), считат се за едни от най-мистичните места на планетата
- Пристигане в Ла Пас, най-високо разположената столица на света (3640 метра) с нощувки
- Посещение на Пазара на вещиците
- Обиколка НАД Ла Пас с въздушното метро на града наречено "телеферико", система от линии с кабинкови лифтове. За около час и половина и смяна на няколко телеферико-линии обиколих по въздушен път Ла Пас с чудесни панорамни гледки от въздуха
- Посещение на Лунната долина (Valley of the Moon) и други локации около Ла Пас
- Осъществяване на спускане по Пътя на Смъртта (El Camino de la Muerte) - признатият за най-опасен и страшен път в света, взел стотици жертви. Направих общо около 64 километра спускане с велосипед по каменист, тесен до 3 метра, черен и необезопасен по никакъв начин път, със страховити пропасти от едната страна и стръмни зъбери от другата, на места с влажни и много хлъзгави участъци. Пълна концентрация и максимален прилив на адреналин, като в нито един момент не допуснах създаване на опасна и рискова ситуация. Денивелацията на спускането е от около 4600 метра надморска височина в началото на пътя до около 1200 метра над морското равнище в края му (т.е. около 3400 метра денивелация в рамките на само 64 км. път). 

3. Ла Пас >>>> Сукре - нощен преход с автобус
- Пристигане в Сукре - административната столица на Боливия
- Посещение на Централния площад
- Посещение на Парка и Стената на Динозаврите ("Cretaceous Park")

4. Сукре >>>> Солната пустиня ( Salar de Uyuni)
- Тридневен тур в Salar de Uyuni
Сюрреалистично усещане за безкрайна белота
Невероятно красиви лагуни, с преливащи се цветове на водата, пълни с ята от розови фламинго


III. ЧИЛИ

1. Салар де Уюни >>>> Сан Педро де Атакама
Преминаване от Солната пустиня в Боливия в пустинята Атакама в Чили през малък граничен пункт между двете държави.
Пустинята Атакама се счита за най-сухото и сурово място на планетата
- Посещение на Сан Педро де Атакама
- Тридневни турове в пустинята Атакама

2. Сан Педро де Атакама >>>> Калама (Calama) - кратък преход с микробус до локалното летище в Калама

3. Калама >>>> Сантяго де Чили - вътрешен полет

4. Пристигане  и нощувка в Сантяго

5. Сантяго >>>> Великденски остров - вътрешен полет

6. Пристигане на Великденски остров

7. Тридневен престой с осъществяване на местни обиколни турове на Великденски остров (Рапа Нуи) и посещение на всички основни места на острова свързани със статуите на моаите

8. Великденски остров >>>> Сантяго - обратен вътрешен полет

9. Сантяго >>>> Валпарайсо и Виня дел Мар

10. Валпарайсо - посещение на дома на поета Пабло Неруда; съзерцаване на безкрайно множество от прекрасни и оригинали образци на улично изкуство по фасади, огради, врати и стълбища. Изкачване по хълмовете (Валпарайсо има повече от 40 стръмни хълма, на които е разположен града) с фуникуляр (желязно влакче, движещо се по тесни релси), което беше един изключителен като ново усещане житейски опит.
Посещение на Виня дел Мар - аристократичния курорт на Чили, четвъртият по големина град в Чили

11. Виня дел Мар >>>> Сантяго де Чили

12. Сантяго де Чили >>>> END - международен полет към София през Рио де Жанейро

  • Харесвам 11
  • Шок 1
  • Браво 5
Връзка към мнение
преди 11 минути , Cornell каза:



6. Чачапояс >>>> Кахамарка - дневен преход с микробус
Изключително живописен, тесен, страховит и необезопасен път, виещ се през Андите на височина 2500-3500 метра, с дълбоки пропасти отстрани на пътя и остри завои, за да се премине безопасно през които, шофьорът подаваше постоянно звукови сигнали, за да предупреди евентуално идващо насреща превозно средство, с цел предотвратяване на челен сблъсък. Адреналин на макс!
 

Това е наистина мн екшън и адреналин, аз имах планове навремето, но се отказах и не мисля че ще мина по този път някога... Видял си мн готини места, жалко ,че не си добавил снимки, а и повече инфо и детайли , поне аз с удоволствие бих изчел  

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Благодаря за вниманието и за отделеното време!

Опитах се да подбера снимки по описания маршрут, но е трудоемка и времеемка задача. От над 25 000 снимки и видеа успях да подбера около 650-700 (под 3%), но обемът пак е голям, а и без надпис под всяка снимка трудно ще се получи представа коя откъде е.

Може би трябва да създам албум тук...

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 2 месеца по-късно ...
  • 2 седмици по-късно ...

Трудно бих могъл да ви дам мнението си за 20 дни, при положение че бях за 40 и то интензивно и целенасочено пътуване в съответствие с интересите ми. Зависи вие какво искате да видите - история и археология, природа, бит, култура и храна, градска или извънградска среда или нещо друго. На северо-изток, на няколко часа път от Лима е град Уараз, на 3000 метра височина - Лагуна Парон, Лагуна 69, няколко други лагуни, археологическото селище на културата Чавин де Уантар... Уараз е много подходящо отправно място за посещение на тези места из тази част на Андите, наречена Кордилера Бланка - 3-4 дни предвидете, ако решите да ходите там. Останалата част от Северно Перу е в зависимост от интересите и времето ви. За Лима - 2 дни са достатъчни. Тук, след Лима, аз направих и Амазонската джунгла в района на Пуерто Малдонадо за общо 3-4 дни, едва ли ще имате времето.

Следва класическия гринго-маршрут на юг от Лима, вероятно без Инка Трейл, тъй като само прехода би ви отнел 4 дни, а и не е лек, 43 км, на височина до 4200 м е. А и сте през дъждовния сезон, през месец февруари Инка Трейл  се затваря и е недостъпен. Планината Рейнбоу, Свещената долина и всичко класическо около Куско, с Мачу Пикчу, разбира се. Само за района на Куско и Мачу Пикчу (включете и върха Уайна Пикчу) ще ви трябват 4-5 дни. Още няколко дни (3-4-5), за да стигнете дотам от Лима - Балестови острови и Паракас, Уакачина, Наска, Арекипа, Колка каньон са задължителни, мисля.

Ами само дотук са вече около и над 2 седмици. Титикака 1-2 дни. Ла Пас в Боливия (едва ли ще правите Пътя на Смъртта), Сукре по желание, но задължително Салар де Уюни за 2-3 дни (в дъждовния сезон е сюрреалистично), с преход към пустинята Атакама в Чили, също с програма за 2-3 дни.

После с полет до Сантяго, аз добавих и Великденски остров за няколко дни, а после Валпарайсо и Виня дел Мар на час път от Сантяго, за които няма да имате време, предполагам.

 

Инка Трейл е разкошен житейски опит, един-път-в-живота изживяване, води се за трек номер 1 в света, но това е субективно. Никаква предварителна физическа подготовка нямах. Разчитах на общата си физическа форма и поддържана двигателна активност. Струва около $ 800 (включва и входа и посещението на Мачу Пикчу и Уайна Пикчу плюс връщане с влак), спи се на палатки в спални чували, вечер е студено. Преходът е сравнително труден, има моменти, доста чести, в които въздуха не ти стига, но движение тип "змия", а не директно качване и атакуване на височината, облекчава усилието. Слизането също не е леко, камъните по пътеката на инките не са равни и симетрични, натоварват се коленете - повечето ползват щеки, аз ги смятам за излишни и никога не ползвам такива, на моменти бягах надолу по камъните, но това не е за всеки. Носачите носят багажа ви (до 7 кг, останалото си го носите вие, ако имате в повече). Храната е добра, но си подберете трекинг-компания с добри отзиви и по възможност местна, моята беше TrExpirience, доволен съм. Проблеми с височинната болест нямах в нито един момент, вероятно заради аклиматизацията ми в Северно Перу където бях на височини от 2500 до 5250 метра.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.