Прескочи до съдържание

Самарканд и Бухара -Узбекистан


Alexander

Препоръчани мнения

Преди доста месеци, от "онази" нощ купихме билети София-Самарканд-София с Търкиш.

Събрахме се група от трима приятели, които и без това си пътуваме често заедно.

Кацнахме много рано сутринта, но летището се излиза бавно, след проверките има нови проверки от един човек, който гледа дали са ти сложили печат в паспорта.

Имахме проблем с тегленето на пари, както и в последствие с плащането с карта. В Узбекистан не обичат МК и поне на 50% ПОС терминали и банкоматите не работи. С Виза няма проблеми. Имаше гише за обмяна на летището, но курса е дървен 9-10% надолу.

Ние карахме на плащане с карта навсякъде и в брой, изтеглихме няколко пъти имаше 1% такса на теглене, където можеше.

 

След това навън  ни нападнаха бакшишите, с топ предложения от 10 долара до града-което привидно изглежда добре, след отказа от наша страна  понеже имахме Яндекс, свалиха на 5 долара с плач, колко струвало месото в магазина. Пак отказахме, но и те не се даваха  и настояваха, че е супер евтино. Казахме им буквално, че чакаме Яндекс-на цена от 4-5лв, на което те се изсмяха и казаха, че Яндекс нямало да дойде тук.

Да, но колата ни дойде след малко и се придвижихме до жп гарата за тази цена, взимат сумата  от картата по средата на пътуването.

 

Няколко часа преди това в Истанбул си купихме билети за средно бързия влак до Бухара. Пътя с него е 2,30 часа и е само спални места, което беше голям плюс, успяхме да дремнем по пътя.

На тръгване си оставихме раниците в багажно на самата гара с човек, работи 24 часа, на цена от 1,70лв на бройка.

 

В Бухара беше същата работа с бакшишите, както и на всяка друга гара след това, но ги отбивахме -доста са нахални следват те и мрънкат поне 2-3минути.

Ние си поръчвахме Яндекс, като плащахме средно около 3лв, за 15-на минути преход с кола, максимума беше  4лв от Бухара център  до жп гарата, защото тя е в друг град реално и се пътува 20-25 минути. Така и не разбрахме на какво карат или дали имат някакво безплатно гориво на месец, защото цената на бензина е 1,80лв/л,  а метан в момента  нямало.

 

Разходихме се в Бухара, и вечерта се върнахме в Самарканд, хотела ни беше на 5мин пеш от Registon и първо го видяхме на тъмно.

 

На другия ден си обиколихме всичко предвидено, дори обсерваторията и пазара.

Всички знаеха за България и София, като цяло нямаше туристи по това време.

 

Вчера често спират тока за по 30-40мин, но са подготвени със свещи, а кухните са на газ или генератор, но не спират с готвенето. Питах един бакшиш и ми каза, че едната линия от трите на тока не работела, ама защо не знаел. Не разбрах какво имаше предвид, а и си каза, че повече не знаел.

Говорят основно на руски, тук-там на по-така места - капани на английски.

 

Всичко ни хареса много, бих повторил страната за други градове и места. Имат и по-бързи влакове, които взимат 250км, за 1,5 часа, ние не ги пробвахме защото имат само около обяд такива, а от тази година вкарват още по-бързи испански, които предполагам, че вървят с 250+км/ч-има реклами.

 

Автопаркът  е много странен, 80% от колите са Шевролет, основно малки и средни модели, остатъка са 10% руски Жигули, Лада, Москвич, Волга  и 10% други азиатски, корейски и китайски.

За 3 дни не видях немска марка автомобил, обаче за сметка на това всички основни булеварди в Самарканд са идеално гладко асфалтирани, нещо което дори в София не е така...

 

Всички кръчми имат 10-15% сървис-пише си го, масово сервитьорите са студени, дръпнати и намусени, но това го знаех предварителни и не ме афектираше, просто са си такива.

В туристическите капани не е така, но там цените са х2 или дори х3, лично пробвахме такъв на бирената им улица, в две заведения на максимум 100м едно от друго.

 

В нормална кръчма цените са смешни и нереални, мисля, че по-евтина страна не съм посещавал, в магазините е същата работа.

 

Дори на летището цените са както в другите кафенета или без надценка, на излитане си взех вода 500мл, две различни закуски едната като кифла със сирене, другата със спанак , 1 голяма баклава и едно капучино  за цели 10лв!

 

На пазара всички ядки, макадамия, пекан, лешник, бадем, шамфъстък, орехи  варират между  8-11 евро, като някои много едър  и хубав шамфъстък стига до 14-15евро/кг.

 

На излитане отивайте рано, има опашки, а работят много мудно, минава се през гише, трябва хартиена бордна карта, ще разберете защо по-надолу!

След това всички минават паспортен контрол-бавно, дори по-бавно от влизането, пак има снимки с камери и т.н. големи проверки.

След това както и на влизане в страната , има ЕДИН служител, който проверява всички, дали имат сложен печат на паспорта за излизане и слага малък печат на бордната карта.

След това има още ЕДИН служител, който повтаря действието на предния и слага още един друг малък печат на бордната карта.

 

Идва скенер, всичко се маха, включително всички обувки, маратонки и пр, минава се скенери на хора и багаж и след това задължително се минава на ръчно обискиране от служител.

Такова чудо не бях виждал, но това е.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Харесвам 7
  • Замислям се 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.