Прескочи до съдържание

Соло пътуване за неопитен


Terra Alta

Препоръчани мнения

Здравейте, Магеланци! 

От една седмица съм запленена от вашия форум и чета нон стоп. Прекрасни истории, снимки и преживявания! 

 

От едно известно време развих някакво влечение към Испания, първо беше с филми, после попорасна и записах две нива езиков курс, обичам да уча езици, доставя ми страхотно удоволствие. И сега естествено много ми се ходи в Испания. За съжаление нямам много опит (на 40 години съм и когато бях по-млада нямахме тези завидни опции, както сега). Пътувала съм извън страната на много места, но все служебно, с предварително избрани и резервирани места и полети и много инструкции как да се оправим в държавата. Само веднъж пътувах с приятелка до Барселона, но и тя беше предварително организирала всичко, така че не ми се е налагало да се главоблъскам. Нямам никакъв опит с хитринки в Booking или самолетните компании, а знам, че е доста полезно да си наясно с тези опции и как те работят най добре за теб.

 

Сега обаче ми се е загнездила идеята за една седмица в началото на октомври в Андалусия с нощувки в Севиля и еднодневни обиколки в Гранада, Ронда и Кордоба. Първо гледах разни почивки с агенции, но те са в разни курортни градчета, за които прочетох, че са като Слънчев бряг, не ми се иска да съм вързана с такова място. Но пък ще си спестя цялата организация с полети и рискове с отменени такива, транспорт и т.н. От агенцията са вписали всякакви еднодневни екскурзии, за които прочетох, че са крайно недостатъчни като време, но все пак са си посещения. Мога да ги използвам тях и допълнително сама да си се разхождам с влак/автобус, което пък е загуба на време и дублиране.

 

Другата ми опция е изцяло соло, което ме изкушава, но и плаши до голяма степен. Ако мога да разполагам с моето си време изцяло, да правя каквото си искам и ходя където ми хареса, ще е страхотно, но и рисковете - всичко се случва и ако си сам, си сам, толкоз. Четох и за всички драми с полетите на Уиз и Раян, трансфери и провалени резервации. Хотели за соло пътуващи надали има, та ще си платя за нормална стая, предполагам.

Или като за първи път да преглътна всички недостатъци на почивка с група, да ида в Коста дел Сол и да обиколя с кратките им екскурзии?

 

Какво ви е мнението за всичко това, има ли сред вас соло пътешественици, какво трябва да имам предвид, кои са най-често срещаните рискове? 

Ще бъда благодарна за всичко споделено. 

 

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Здравей и добре дошла във форума! Не мисля, че трябва да “преглъщаш” каквито и да е недостатъци като става въпрос за ваканция, а да си организираш всичко сама, тъй като има достатъчно време до есента. Агенциите ползват същите полети, така че ако има отмяна, те също ще са засегнати, нали? Във форума може да получиш много ценни съвети как да се справиш с промяна на полет, резервация на хотели и със самата програма. Много хотели предлагат и единично настаняване, отделно може да погледнеш опцията за стая в Airbnb. Така ще е доста по-евтино и ще имаш местни хазяи, които биха могли да помогнат с различни съвети докато си там, да ти кажат най-добрия вариант за транспорт от летището и т.н. Ако не искаш да си сама през цялото време, за разглеждане на отделните градове може да ползваш free walking tours или платформи като withlocals.com и да си избереш тур по свой вкус на цена по-ниска от агенциите. При положение, че говориш и испански не виждам пък съвсем причина да не си изпълниш програмата. Също така може да погледнеш тази тема, има някои съфорумци, които си търсят съмишленици: 

 

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Европа и в частност Испания е изключително сигурна, с добре развит туризъм и практически няма причини да не можеш да се справиш и сама. Още повече ако говориш испански и си пътувала в чужбина дори и служебно. Просто трябва да го направиш.

Има и хотели и хостели с единични стаи, просто търсиш за 1 човек и гледаш какво излиза...

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Абсолютно! Андалусия ми е в топ 3 /да не е и 1/ на местата, които са супер комфортни за сама жена или женска група. Изобщо нямай колебания, щом и езика говориш. Аз не говоря, но никъде не съм се почувствала дискомфортно с английски.

Всичко можеш на място да си търсиш/проверяваш на място, с европейски нет, което е доста успокояващо и лесно.

Иначе по същество ти препоръчвам да прочетеш темите /доста сме писали/ и да нощуваш само на едно място. Освен, че се събира доста път в тези лъчове, няма да усетиш толкова добре местата ✌️

Но за Ал/х/амбра билети предварително и за другите, които свършват.

п.с. Че какво им е на годините ти? Някои тук сме на повечко :dance3: И при желание начини винаги са се намирали преди и сега.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

На мен испанците ми изглеждат някак простовати в сравнение с италианците.

Иначе ,ако ви е страх не тръгвайте или си стойте в хотела.Може да пробвате с по-близки и кратки екскурзии за тренировка,например някъде из България през уикенда.

Връзка към мнение

+1 глас да пробваш сама Андалусия и да не му мислиш много. Испания е идеална за първи опит за соло пътуване - уредена, безопасна, а щом говориш и испански, дори да се появи някаква пречка, винаги ще се оправиш. Местните са отзивчиви и готови за дълги и широки обяснения, ако имаш някакъв проблем. Също и тук във форума винаги ще намериш адекватни съвети.


В Booking (AirBnb отдавна съм ги отсвирила заради безумните такси, които вдигат драстично крайната сума за плащане) сравняваш цени и местоположения, по възможност си избираш място с право на безплатна анулация. Не се доверяваш само на снимки, а четеш и ревюта. Ако искаш да спестиш някой лев, пробвай да влизаш в Booking през мобилно приложение, мобилен браузър и компютър, както и логната и разлогната, защото често дава различни цени.
Ако аз го организирам, не бих спала на едно и също място и да пътувам всеки ден до друг град, защото все ще има бързане и следене на разписания. Разбира се ежедневното събиране на багаж също е досадно, така че няма идеален вариант :) 
Сама ще си определяш програмата, темпото и колко време да прекараш на дадено място. Това, за мен, е най-хубавото на самостоятелните пътувания. Скачай смело в начинанието. Първият път е най-страшно, после разбираш, че не е страшно. Само малко по-приключенско 😉 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Тук безспорният отговор е да си направиш сама организацията пред това да избереш агенция. Както горе са написали по-добрият вариант е обиколка и спане на няколко места отколкото на едно и пътуване всеки ден до избраната точка и обратно. Ако шофирате една кола под наем ще е много добра опция също. Относно пътуването до там може би най-добрият начин ( според мен ) е директен полет до Малага и от там една обиколка на Андалусия. Има евтини и директни полети през октомври в момента цената е между 80 и 110 евро за двупосочен билет с ръчен багаж. Предполагам, че ще има по-добри цени при някоя поредна промоция на авиокомпаниите. За спането няма да има проблем и резервиране на единични стаи или в хостел ако ви го позволява философията, пък и така ще може да упражнявате испанският. Като платформа в последните години ползвам почит изцяло само Букинг. За съжаление след добрият старт в началото AIR BnB  вдигнаха таксите и съответно цените им станаха по-високи. Ако пък си намерите компания за пътуването хем ще ви излезе по-изгодно (споделени транспортни разходи и спане) хем по-приятно ако сте с едни и същи интереси. По този начин вземането на кола под наем става още един плюс. 

Връзка към мнение

Ей, страхотни сте, мили хора! Страшно ви благодаря за всичко споделено, безкрайно полезно ми е и сигурно ще го изчета още сто пъти!

Дадохте ми много кураж, само с тези няколко поста!

Понеже идеята да посетя Испания за първи път (Барселона не я броя, че тогава беше много неосъзнато) много ми се загнезди в съзнанието, от снощи гледам полети, тъй като явно това ще ми е отправната точка за хотели, влакове и прочие. Обаче аз ли не зная как да търся или къде, но всичко излиза скъпо. Captain45, къде са тези полети по 110 евро? За Малага намерих само 1 полет, който каца късно вечерта и не искам да рискувам с влак, ако има закъснение, а и губя цял един ден. Остава да нощувам в Малага, но пак си губя деня. Това, което си харесах беше София-Мадрид на Уиз, който каца рано сутринта и това значи бонус 1 ден в Мадрид, не че стига, но за ударно начало е супер и после с влак до Севиля, която ще ми е фокус. Връщането пак така с вечерен полет. И така спестявам трансфери, което ми е супер притеснено, ако осъмна някъде без втори полет.

Испанският ми все още на ниво а1, тази пролет се надявам да мина и последната част от а-то, но ми е голям мерак да го използвам или поне опитам. 

Наистина благодаря, хора, страхотни сте! 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

И Уиз, и Раян летят до Малага. Не е много ясно, къде търсиш. Но като за теб просто отваряш сайтовете им и гледаш по дата и часове. Поне едните имат и опция за обедни полети. Като цяло е рано за ниски цени за октомври, така че може да си направиш план по дни и да чакаш полетите да паднат с времето.

Не мисля, че ти трябва испански в Испания. Все пак си е туристическа дестинация на англичаните от много години. Особено пък Андалусия 😉

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Реално никъде не ти трябва местния език като се замисля, дори на места където се говорят редки езици и не знаят други.

Обаче като го знаеш местния, дори малко  има не малка разлика.

 

Доста от нас са ходили сами, някои повече, други по-малко.

За Испания да отидеш сама, е 0 проблеми. Има си единични стаи, които са по-евтини от двойните, има и хостали, има всичко за всеки.

 

 

 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
преди 2 часа, jul каза:

Абсолютно! Андалусия ми е в топ 3 /да не е и 1/ на местата, които са супер комфортни за сама жена или женска група. Изобщо нямай колебания, щом и езика говориш. Аз не говоря, но никъде не съм се почувствала дискомфортно с английски.

Всичко можеш на място да си търсиш/проверяваш на място, с европейски нет, което е доста успокояващо и лесно.

Иначе по същество ти препоръчвам да прочетеш темите /доста сме писали/ и да нощуваш само на едно място. Освен, че се събира доста път в тези лъчове, няма да усетиш толкова добре местата ✌️

Но за Ал/х/амбра билети предварително и за другите, които свършват.

п.с. Че какво им е на годините ти? Някои тук сме на повечко :dance3: И при желание начини винаги са се намирали преди и сега.

Като не мога да се коригирам, се цитирам- препоръката е да НЕ нощуваш само на едно място, а примерно по 2-3 нощи разделено.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Още е рано за букване, но когато ти отговорих погледнах какви са цените през октомври до Малага. С Уиз излизаха около 80 евро но с не много удобни часове. С Раян ми излезе цена от 112 евро при избор на удобни часове. Давам пример от Раян за 128 евро дати 21-24 октомври.

IMG_20240312_164545.jpg.62e26070c3af321e6647fe84dadc4c56.jpg

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Благодаря още веднъж на всички! Наистина оценявам съветите и идеите, всички!

Все пак и да разгледам и алтернативата, преди да съм букнала каквото и да е, ако някой пък знае точно за Андалусия агенция с тур или екскурзия, не почивка, нека драсне ред. Засега виждам само почивки в курортни градове с допълнителни еднодневни екскурзии, които мисля, че няма да ми стигнат като изживяване.

Благодаря ви! Страшно се радвам, че открих това ваше местенце.

 

 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.