Прескочи до съдържание

Няколко въпроса за Черна гора


Препоръчани мнения

Здравейте,

 

обмисляме почивко-екскурзия в Черна гора през първата половина на септември /никога не сме били/ и се интересувам за начало от следните неща:

1) Доколко е изнервящо да се придвижваме с личен автомобил между градчетата/забележителностите? Гугъл мапс сега ми дава за 40 км (Херцег Нови - Котор, например) - 1 час време, а лятото?!

2) Има ли развит междуградски транспорт между основните градчета по крайбрежието и какъв?

3) Колко е скъпо: храна, паркинги?

4) Има ли откъде да си вземаме готвена храна за вкъщи, защото не искаме да си готвим на почивка, а пък и не искаме да сме в огромни шумни хотели с включено изхранване /доколкото ги има, а и са безумно скъпи гледах/? Takeaway, glovo? Или пък от типа магазинчета с готова храна за вкъщи - как се казват там, ако има такова нещо изобщо?

 

Връзка към мнение

Понеже любезно подканяш, ще споделя моето мнение с уговорката че от 2018 може да има промени. 

1) в сезона придвижването по основните забележителности си е бавно, дали е изнервящо или не "всеки сам си преценя" 

2) тук нямам информация

3) 2018 беше по-евтино от България

4) нямам информация. 

  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Малко по-прясно инфо от мен.

 

Относно първите два въпроса автомобила е най-добрия вариант, няма как да е по-бързо с градски транспорт. Не мисля, че ще бъде  кой знае колко голямо задръстването .

Според мен заведенията са на цени около тези в България , дори малко по-скъпо с уговорката , че сравняваме туристически места. В провинцията е по-евтино .

Относно храната за вкъщи , разбира се, че има и може да си вземете, Черна гора е нормална европейска държава . 

  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Намерих, че имат т.нар. "Express restaurant" или "Ekspres restoran" - бюфет, влизаш, взимаш си поднос и си поръчваш за на място или за вкъщи.

 

А според вас как е по-добре - да се настаним в самите градчета, които ни представляват интерес, или е по-добре по-встрани и да пътуваме до тях? Разстоянията са малки, но пък се пътува бавно. Вие как си разпределихте нощувките?

Връзка към мнение
преди 2 минути , deian каза:

Намерих, че имат т.нар. "Express restaurant" или "Ekspres restoran" - бюфет, влизаш, взимаш си поднос и си поръчваш за на място или за вкъщи.

 

А според вас как е по-добре - да се настаним в самите градчета, които ни представляват интерес, или е по-добре по-встрани и да пътуваме до тях? Разстоянията са малки, но пък се пътува бавно. Вие как си разпределихте нощувките?

Лично за мен в пъти по-добре е да се настаните в градчетата, които са главни туристически забележителности. Така, ще може да се разхождате сутрин или вечер сред наистина интересни и красиви места. 

Особенно стария град на Котор е страхотен(лично за мен е по-симпатичен дори от Дубровник например) . Дори препоръчвам спане в самия стра град, просто е страхотен.  

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Ние бяхме 2021, през август, реално доста силен сезон, ама пък още с леки корона мерки, та не знам.

Спахме в Котор в airbnb до стария град и на брега, самото airbnb нямаше паркинг, обаче собственичката винаги знаеше къде да отидем и да паркираме. Ама и ние като оставихме колата и почти не сме я бутали, докато бяхме в Котор - то е две шепи градче.

На места се пътуваше бавно и имаше задръствания, мен лично не ме е изнервяло. Но пък и 5 години пътувах всеки ден между Дюселдорф и Бон и 70 км се взимаха за средно 1 час и 15-20 минути по магистрала, понякога и за 3 обаче. Като цяло не ме изнервя бавно пътуване и задръствания.

Храна има навсякъде, гладни няма да останете. Цените ми се сториха прилични, но пък сравнявах с немските. Но след това бяхме в Босна и Черна гора изведнъж ми се струваше много скъпа 😄

  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Моите впечатления са от миналото лято – юли, в пика на сезона:

1) Движението е бавно, средната ни скорост в Черна гора беше 35 км/ч. Колоните са безкрайни и няма шансове, а и възможности за изпреварване.

2) Нямаме впечатление

3) Като България. Ресторантите в стария глад са скъпи, но има доста места за скара извън туристическите места, които са по-евтини. Магазините са малко по-евтини.

4) Вземали сме само скара. Има и пицарии. Цените са ОК. Мисля, че в супермаркетите имаше готвено.

 

Относно настаняването – особено за Котор, препоръчвам настаняване в града (не е необходимо да е в стария град). Оттам се обикаля спокойно цялото крайбрежие. Разбира се, зависи дали целта са забележителности или плаж.

Паркирането в Котор и Будва е трудно,  

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

А кои градчета използвахте за база на пътуванията и как си разпределихте нощувките? Аз мисля да имаме 8 нощувки и се чудя дали всичките да са на едно място и да имаме повече пътуване, или да ги разделя на 2 места. На повече от 2 не ми се иска, постоянно да оправяме багажи.

Връзка към мнение

При нас Черна гора беше второ посещение и част от обиколка на няколко балкански държави, и се бяхме концентрирали основно в близост до крайбрежието, където Котор е идеална база, според мен 

  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Не знам моето мнение доколко би полезно, но все пак... Започвам с уговорката, че аз в Черна гора май (почти) не съм ходил с кола. Там обикалям предимно с мотор. Отделно за мен приоритет са планините и в тази връзка се позиционирам обикновено в Жабляк и след това обикалям, където преценя из региона. В Котор съм ходил последно преди 6-7 години и впечатленията са ми от тълпи народ и трудно придвижване и паркиране. Като цяло придвижването из Черна гора в сезон си е мъка! За цените - моето впечатление, че са сходни на софийските.

  • Благодаря 1
Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Вчера се върнах от Черна Гора. Цялото крайбрежие е много приятно, обиколих Бар, Будва, Котор, Петровац.

Не съм търсил транспорт и не видях между градовете дали има, но обикалях с кола и мисля, че е най-добрия вариант. Паркирането е около 0,80 до 1,50 на час.

Бензина е скъп: 1.64 евро, но по магазините е като в България, че и по-евтино.

Впечатленията ми са, че в Котор в сезона ще е мъка за придвижване, но пък е много красиво и обиколих по целият залив и е страхотно. Изсипа се един немски круиз там Aida blu и е излишно да казвам, как се катери крепостта бутайки се с един круиз хора 🙂

При положение, че бях в почивниндни. 1ви май, великден...още извън сезона явно, повечето градчета бяха полупразни, но Котор беше пълен на макс. Мисля там е най хубаво.

Будва ми се струва много баир...но пък е голям и за заяедения примерно има много избор.

Бар също много ми допадна, макар там да няма кой знае какво, но пък е доста равнинно и си става за приятна разходка и нощуване, като база примерно за обикаляне на района.

Петровац е малко приятно местенце, където ми се стори повече пълно с млади семейства с дечица, но много спокойно.

Храната, по празниците почти всичко беше затворено, освен пекарните....там откъм закуски може да се намерят много неща и цените за 1-3 евро на закуска (като в България). На ресторант примерно спагети карбонара на крайбрежието в Бар с две малки бири: 13 евро. В по-забутани ресторантчета се намират по-евтини неща, примерно:

 

 

20240430_124953.jpg

 

20240430_124657.jpg

 

В Петровац на главната до плажа огромна пица (за двама) пак с две бири 18 евро.

20240501_190031.jpg

  • Харесвам 11
Връзка към мнение

Понеже няма кой знае какво да кажа още за Черна Гора, ще си позволя да напиша в тази тема още един кооментар и да надъхам някой, ако иска да се разходи навътре в страната посока Босна и Херцеговина 🙂

Моят маршрут беше от Сараево към Подгорица и минах през граничен пункт Granični prijelaz Hum (BiH) към Granični prijelaz Šćepan Polje (MNE). Много е екстремно за хора които се страхуват от "сковани" мостове и височини, но пък е адски красиво. Пътя откъм Босна е малко зле. Кара се бавно, има доста завои и е тесен. Ако не си падате по такъв тип пътища и ви е тегаво да пътувате по завои не го препоръчвам, но във всеки друг случай е уникално. Откъм черна гора вече има маркировка, по-широк е пътя но пак с доста завои. Там вече е и много по-красиво. 

Границата представлява това нещо:

 

20240428_154850.jpg

 

20240428_155910.jpg

 

Ето клипче на моста през който се преминава за да стигнеш от едната държава в другата:

 

 

 

 

Красотите там обаче са неописуеми, за жалост с кола има твърде малко места на които може да спреш и да снимаш и да се наслаждаваш, но въпреки това се намират. С мотор....е една идея по-лесно.

 

20240428_163200.jpg

 

20240428_163417.jpg

 

20240428_164011.jpg

 

Има вариант и да не минавате границата откъм Босна, а от Подгорица да си направите пътуване до Pluzine. Минавайки покрай града ми се стори приятен планински и видях много реклами за различни активности, имаше zip-line и т.н. Май си струва да се отиде за няколко дни там, предполагам ще има и преходчета в планината с красиви гледки.

А за любителите на рафтинг, откъм страната на Босна и Херцеговина имаше адски много къмпинги и бунгала, където може да се отседне и да се прави рафтинг. Също изглеждаше много красиво.

 

 

20240428_164106.jpg

  • Харесвам 8
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.