Прескочи до съдържание

Няколко дни в Румъния


Препоръчани мнения

Здравейте 
Аз съм отскоро във форума, но отдавна се вдъхновявам от пътешествията, описани в него. Чета с удоволствие и винаги намирам нещо интересно и полезно.
С приятели обмисляме кратко пътуване в Румъния. Чудих се дали бихте споделили как ви се вижда планът ни: доколко е постижим, дали местата, който сме избрали за посещение си заслужават и има ли място, което препоръчвате да се види.
С един шофьор сме и той няма желание да кара повече от 3 часа без прекъсване, но е съгласен да кара примерно 2 ч, почивка и след това още 2 часа. Разстоянието и времето е засичано с Google maps.

Ден 1 (петък): тръгване от София за Видин (195 км, 3 ч), нощувка във Видин 
Ден 2 (събота): Видин - Крайова (101 км, 1 ч 45 м), разглеждане на Крайова, Крайова - Сибиу (224 км, 3 ч 35 м), нощувка в Сибиу или околностите (това е денят с най-дълго каране)
Ден 3 (неделя): разглеждане на Сибиу, Сибиу - замък Корвин (133 км, 1 ч 30 м), разглеждане на замъка Корвин, замъка Корвин - посока мина Турда (152 км, 1 ч 45 мин), нощувка някъде
Ден 4 (понеделник): разглеждане на мина Турда, Турда - Сигишоара (126 км, 1 ч 45 м), разглеждане Сигишоара, нощувка в Сигишоара 
Ден 5 (вторник): Сигишоара - замъка Бран (141 км, 2 ч), разглеждане на замъка Бран, разглеждане на Брашов, нощувка в Брашов
Ден 6 (сряда): Брашов - Синая (46 км, 1 ч), разглеждане на замъците Пелеш, Пелишор, Кантакузин, нощувка в Брашов
Ден 7 (четвъртък): Брашов - Букурещ (184 км, 2 ч 50 м), разглеждане на Букурещ, нощувка в Букурещ
Ден 8 (петък): разглеждане на Букурещ, нощувка в Букурещ
Ден 9 (събота): Букурещ - Русе (75 км, 1 ч 30 м)

Това е засега. Ще се радвам да чуя мнения и съвети. Благодаря предварително!
 

Връзка към мнение

В Синая и в съседното село Бущени има лифтове до билото. Ако не ви се ходи из планината, можете само да се качите и да разгледате горе. Над Бущени е опчти равно и гледките са много хубави. Над Синая е по-баирчесто. Можете да се качите от едното място и да слезете от другото. Лифтовете работят до 16.30 ч. (по памет). Един примерен маршрут пеш по билото: от лифта над Бущени до връх Ому на север (има го на картите, има им маркировка по трасето) - надолу към Бущени (8 - 9 часа общо) или обратно към лифтовете. Мечките са свикнали с хората и не нападат. Не е моя работа, но програмата ви не е ли прекалено разтеглена?

  • Харесвам 3
  • Замислям се 1
Връзка към мнение

Ревизирайте ден 3. Сибиу е най-красивият град и, въпреки че е много компактен, сте му отделили изключително малко време. Програмата ви е много еднообразна по мое мнение - само градове. А Румъния има невероятна природа. Без да се заяждам, ама просто махнете Букурещ от програмата. Минимум това. Не видях никъде да включвате някоя от укрепените юнесковски църкви в Трансилвания. Отделете цял ден за Сибиу и разгледайте и музея Астра, той е много по-впечатляващ от сходния музей на селото в Букурещ. С две ръце за лифтовете. особено над Бущень до "бабеле" и каменния сфинкс (избран в национална анкета за едно от седемте чудеса на румъния) е съвсем по равно и става и за ниски обувки. Горе е карстово плато и при такава безснежна зима може и още през април да се стопи снегът. Ние сме били в началото на май. Много по-добре това, отколкото замъка Кантакузин.

П.П. Добре е да пишете все пак за кой период планирате пътуването си, за да получите по-адекватни съвети. 🙂

 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

И аз бих преразгледала плана. Пропускате хубави неща и места. Времето за пътуване през https://www.viamichelin.com/ e доста по-реално. 

Стартирате от София, а приключвате в Русе. След Видин може да минете през Железни врата /Сърбия/, Джердап е величествен пролом, да видите Децебал https://www.google.com/maps/place/Rock+Sculpture+of+Decebalus/@44.6313692,22.2793533,14z/data=!4m6!3m5!1s0x47518177cbd28831:0xf2f2ea79503a6cf0!8m2!3d44.6411682!4d22.2911629!16zL20vMDRrNXR2?authuser=1&entry=ttu, а има и лодки по Дунав. От там Хунедоара и замъка Корвин. Сибиу и изобщо - напълно подкрепям master of germs. 

Букурещ - тези времена на придвижване ми се виждат невероятни. Задръстването даже по околовръстното, без да влизате, може да ви отнеме едни 3 часа. Аз бих си оставала Букурещ и околия за някой друг път.

 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
преди 4 часа, NikolaiRG каза:

 Един примерен маршрут пеш по билото: от лифта над Бущени до връх Ому на север (има го на картите, има им маркировка по трасето) - надолу към Бущени (8 - 9 часа общо) или обратно към лифтовете. Мечките са свикнали с хората и не нападат. Не е моя работа, но програмата ви не е ли прекалено разтеглена?

Ако правилно помня, пътеката нагоре от Бущень по долината Жилилор се води лавиноопасна и преди 1-ви май е затворена. Там е много стръмно и опасно, особено за слизане. До Ому е доста далеч за несвикнали с планината хора, а и преходът е скучен и еднообразен. Ако от Ому има друг маршрут за слизане, може и да става, но да се препоръча 8-9 часов преход на някого, който е тръгнал на автопътешествие, не ми се вижда в реда на нещата. 🙂  По-скоро към кръста на героите бих предложил от лифта и обратно, стига обаче пътеките да са вече без сняг, че там по-малко огрява.

Един друг маршрут, който мога да препоръчам, ако някой предпочита разходка в гора и да не се качва на високото с лифт, е от Бущень до Синая през водопада Урлътоаря. Не би трябвало да отнеме повече от два и половина часа.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Имах предвид да използват лифта над Бущени и да слязат под връх Ому, въпреки че и там не бих им препоръчал.

Забравих да спомена някои неудобства, да не казвам по-силна дума. Не мога да редактирам горното си мнение и затова ще ги напиша тук. Когато минах горния маршрут (на 24 - 25 май), по по-ниските участъци имаше полета неразтопен сняг, който е много хлъзгав, а не може да се заобиколи. При хлъзгащи се обувки си е направо опасно за живота - падаш в пропастта. Не знам как е лифтът от Бущени до билото, защото тогава се случи точно в деня, когато беше в профилактика и се изкачихме пеш, 4 км за 4 часа. Доста е изморително, но с лифт е друго. Нищо не пречи да се качат горе, да пообиколят и да слязат.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Благодаря за коментарите и идеите! Наистина съм сложила основно градове и причината е, че това ще ни е първо ходене в Румъния и не знаех откъде да започна. Избрах местата, за които всички са чували и през които минават организираните екскурзии. 

Под “разтеглена” имате предвид, че твърде дълго ще сме там, а малко неща за разглеждане сме сложили? Ако е това, да така е. В плана съм сложила по-скоро опорни точки и обмисляме, спрямо времето, да добавяме. 

Дълъг преход през непозната планина мисля че по-скоро няма да успеем да включим. Определено ще променя програмата, за да изкараме още ден в Сибиу, да включа водопад Урлътоаря и изкачване с лифта. Не съм включила в плана укрепена църква, но съм набелязала такива за посещение отново в зависимост от времето. 

Осъзнаваме, че Румъния е голяма и има много какво да се види. Ще се връщаме със сигурност, но ни се иска поне да започнем отнякъде.

За Букурещ - просто ни е на път и не виждам как да го заобиколим (ако го махнем от програмата) така че да стигнем до Русе. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Пак забравих нещо и пак допълвам. Ако промените програмата си и минете край Железни врата, на север от Оршова, по пътя към Унгария, има един балнеологичен курорт - Байе Херкулане. Гарата му е на главното шосе, но за курорта трябва да се отклоните надясно. Новата му част е циганска, нещо като нашите курорти от 90-те години с всички екстри - силна чалга, пазари и покрая тях лъскави огромни хотели и т. н., а старата му част напомня на старата част на Будапеща и заслужава да се види. Сега виждам на картата, че след самия курорт има и други неща - национален парк и още курорти, но там не съм ходил.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Намесвам се и аз. Румъния е прекрасна!❣️ Има от всичко по много. Бил съм 7 пъти и съвсем скоро ще я навестя за осми път. Следвайте си плана така както сте го предначертали. Където и да отидете ще е интересно. Каквото и да видите ще е красиво. Няма как за един път д а обиколите всичките и културни и природни забележителности. След време отидете пак но на друго място.

  • Харесвам 4
  • Браво 1
Връзка към мнение

Хубаво сте си набелязали желаните места по организирани екскурзии, но имай предвид, че при тях целта е "повече места за по-малко време", a.k.a. "ГПДВ". Предполагам не искате просто да се "тагнете" от Сибиу.

Сибиу е в центъра на няколко магистрали и е удобна отправна точка. Пътува се бързо до Турда, Алба Юлия, Хунедоара, ако щеш и Клуж-Напока. Лесно се стига и до Сигишоара, макар не по магистрала. По пътя има едно градче - Медиаш, изглеждаше впечатляващо, но нямахме време да се отбием и там.

Само ще подхвърля идеята за Тимишоара, пък вие разгледайте, прочетете и си преценете.

 

Друг основен град е Брашов. Препоръчвам да спите там и в Сибиу.

 

Около Букурещ, Брашов, Синая, Бран и т.н. се пътува бавно.

 

Букурещ можеш да го разглеждаш 2 пълни дни, има какво да се види. Според мен си е отделно ходене, но както си прецените. Не се напъвайте да видите цяла Румъния на един дъх.

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Медиаш, Вискри и Рупя са ми сред любимите места от миналогодишното лятно пътуване. Макар че то нямаше и едно място в Румъния, дето да не ми стана любимо. 

Аз все още чакам @Krissy да напише за кога се планира пътуването. 🙂

Щото ме сърбят ръцете да зачаткам по клавиатурата и да напиша Трансфъгъррашкото шосе. 😉 😄

Стига да е през лятото...

 

  • Харесвам 3
  • Смея се 2
Връзка към мнение
2 hours ago, master_of_germs said:

Медиаш, Вискри и Рупя са ми сред любимите места от миналогодишното лятно пътуване. Макар че то нямаше и едно място в Румъния, дето да не ми стана любимо. 

Аз все още чакам @Krissy да напише за кога се планира пътуването. 🙂

Щото ме сърбят ръцете да зачаткам по клавиатурата и да напиша Трансфъгъррашкото шосе. 😉 😄

Стига да е през лятото...

 

Планира се май за май 😄 но нямаме точни дати. Трансфъгърашан мислим да го оставим за друг път. Като тръгнем натам направо ще ти пиша за съвет, ако не възразяваш. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 38 минути , Krissy каза:

Планира се май за май 😄 но нямаме точни дати. Трансфъгърашан мислим да го оставим за друг път. Като тръгнем натам направо ще ти пиша за съвет, ако не възразяваш. 

Там точно под лифта има хотел, май бивша хижа. Може да се спи там. На отиване чакахме 4 часа на опашката на лифта, но не е проблем и пеш. Недостатък са многото коли и хора. Нещо като нашите 7 рилски езера, но с шосе. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Значи Трансфагарашан отпада със сигурност, няма как да е отворен през месец май. Аз също всяка година ходя в Румъния, влюбен съм безнадежно в Карпатите, но много съм обикалял и по градове и села, предимно около Сибиу. Наистина, прекрасен град е, отделете му повече време. Само да предложа едно място, което определено ще Ви очарова - селце, обитавано от етнически унгарци, казва се Риметея, близо до Алба Юлия. 

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Разгледайте и другите теми за Румъния, доста е писано и снимки има, ще почерпите идеи за много места, които да видите.

Иначе се съгласявам с другите, че на Сибиу трябва да отделите повече време.

В Крайова не мисля, че има какво толкова да разглеждате, но е приказно зимата, когато има коледни базари.

Алба Юлия може да включите за кратка разходка.

И множество укрепени църкви, за които вече са споменали другите преди мен. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.