Прескочи до съдържание

София до Букурещ и обратно с влак


Препоръчани мнения

Хубавото:

- триумфалната арка е винаги плюс

- много ми харесаха фонтаните, викам си ех ако и у нас имаше такива големи фонтани. Да, този на НДК е такъв, но друго си е по средата на улицата да е. И като цяло и на много други места имат фонтани

- старата част има интересна архитектура

- имат храни, които бих искал да внасяхме и тук, като например едни меки ореховки на Боромир

- за 25 лв до Русе в първа класа бях сам в купе за 6-ма. Почувствах се сякаш съм ВИП. Затова пък понеже се връщах в неделя бяхме 5-ма, а после станахме 6-ма...имаше и правостоящи по коридора от Мездра до София. Пак първа класа. Доста чисто си беше купето като цяло. Не е чак такъв ужас както твърдят. Никой не ме обра. Не видях и тумби цигани и просяци във влака. 🤭 За разлика от в автобус можеш да се разкършиш, на отиване до Русе ту спах, то ставах да се разтъпча, ту отварях прозореца и просто се любувах на родината. И до WC ходих хаха. С автобус пътят щеше да бъде като часове по-кратък, но затова пък мъчение, стискане и щяха да ме болят колената. А аз дори си хапнах неща, които в автобуса ще ми направят забележка, че ям.

- на Горна Оряховица пишеше прекачване, но реално аз си останах в същия вагон, не съм слизал на Горната, само отворих прозореца. Просто откачиха вагона от локомотива за Варна и го скачиха към друг и потеглихме към Русе

- паспортната проверка в България и Румъния и после обратно мина сравнително бързо

- оттатък във Влашко често виждах помпи за нефт предполагам, у нас такова нещо нъц

- гарите Павликени и Горна Оряховица са едни от най-чистите и поддържаните, които видях по пътя и на връщане беше потвърдено от спътник във влака, който ги сравни с тези от Левски към София и каза, че определено в Търновска област са на доста високо ниво като за България.

 

Не толкова хубавото:

- ЖП гарата на Букурещ не блести с нищо, дори софийската в някои отношения е по-добра, тяхната по-провинциална ми се стори

- определено има повече съборетини в Букурещ от София

- определено имат доста повече цигански квартали из градовете из Влашко

- част от народът прилича на нас, но голяма част ми бяха леко със странни физиономии. У нас сякаш има повече хора с кестеняви и чупливи коси, при тях почти всички сякаш бяха с гарваново черни и прави коси. Поне такива все забелязвах. У нас като че ли има и повече светлооки хора. Абе личи си донякъде, че дълги години вече не сме един народ...

- между Гюргево и Букурещ* видях много повече боклук по разни полянки и храсти край релсите от колкото в същите по целия път от София до Русе. Ето, че не във всичко румънците са по-добре от нас. Може в Западните им бивши Унгарски градове да е иначе, но София определено някак ми е по-поддържана от Букурещ. Тук такива съборетини или ги измазаха, или ги замениха с ново строителство. *За сега влакът минава през Виделе вместо по стария и бъдещия по-кратък маршрут)

- Русе също някак си изглежда циганизирано, дори само да влезеш в сданието на гарата това е ми беше първото впечатление, уви. Имах доста по-големи очаквания, но както се казва очакваш едно, реалността - друга.

 

Интересно е как съвсем неочаквани места по един толкова дълъг път може да те грабнат. Бил съм преди години в Арбанаси и ми хареса. Очаквах минавайки през Горна Оряховица да бъда отвратен, защото знам, че там няма нищо интересно като архитектура. Град, разрушен от земетресение и комунистическо планиране. Дори близкият Лясковец има по някоя стара къща, а Горната не съвсем. Да, наистина минавайки видях едно градче, което е само от панелки и соц сгради. Но един малък детайл много ми хареса. Насред соц изглеждащата ЖП гара перилата над подлезите на пероните са сякаш от ковано желязо и пейките по пероните също бяха в ретро стил. А може би перилата са от оригиналната, стара гара, кой знае! И във въздуха в Г.О. и въобще в цяла Търновска област се усещах някак супер приятно. Плевенско също имаше хубава енергия, бил съм в Плевен и си знам. Но просто като сравниш гарите в Плевен и Левски с тези в Павликени, ами тази в Павликени е доста по-спретната. Все едно между двете области не е областна, а държавна граница! Определено сякаш във Велико Търновска област имаш чувството, че има повече развитие и поддръжка, поне външно. Гарите от София до Мездра са не по-малко кофти като цяло, може би да е имало 1-2 изключения. В Русенска област също са задоволителни. Отсреща в Румъния са си зле сякаш, но пък част от тях имаха интересна, нетипична за нас архитектура, например изцяло неизмазани тухли. Те са уж по-богати на хартия, но пътувайки с влак БГ и особено ВТ област определено изглеждат някак по-европейски.

 

Та до толкова ми хареса енергията в Търновска област, че сега искам да се местя да живея в Търново или около него... 🥰 Първия път помислих, че си въобразявам, но и на връщане като влакът мине от Русенска в Търновска област ми става някак супер леко на душата и приятно. Някои места си имат просто привлекателна енергия, щом дори град като Горната имаше такава приятна енергия във въздуха. За съжаление Букурещ като чувство ми се видя точно обратното на Горната и Павликени - много има какво да се види, но някак просто не е моето. Да не ми се сърдят хората от Русе, познавам много свестни от там, то е с красота в стил Виена, но също не е моето. Хората и в двата града са доста изнервени някак. В Русе слязох и влязох на гарата да питам нещо - то бутане, то скандали. Има някаква депресия във въздуха, дори излязох за малко и извън гарата да видя как са нещата. Ако в Горната можеш да видиш и весели физиономии, в Русе сякаш ги е обхванала масова депресия. И ако се съди по първото впечатление градове като Павликени и Горната сякаш процъвтяват до колкото могат, а Русе е застинало и буксува. Плевен и Левски също, но там като чувство поне сякаш беше по-леко едно такова.

 

Бих ли повторил Румъния? Ами за сега не мисля. Може би Влашко не бих, за Трансилвания и Банат може би - да, но няма да е скоро. Уви, не мисля, че северните ни съседи заслужават такива градове като Алба Юлия, Тимишоара, Арад, Клуж...дори тях трудно стопанисват сигурно.

 

Иска ми се да посетя отново Търново и региона и да остана за по-дълго, там сякаш има някаква магия в самия въздух. Дори в Горна Оряховица.

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

На мен Букурещ ми е интересен,защото живея в 35 000 град заедно със селата в общината. Ако беше купил билет София  до Русе не международен,а от Русе до Букурещ международен, щеше да е по-евтино.

Връзка към мнение

Да, аз така ги купих. Един с БДЖ от София до Русе и другия директно в Румънския влак. Този за връщане с румънския влак си го платих от тук, а го взех на гарата им.

Определено на това пътуване разбрах, че не съм за соло пътувания, а за групови пътешествия. 😃

  • Браво 1
Връзка към мнение

Груповите пътувания до съседни държави и в страната са с автобус,а за по-далечни страни е по-скъпо от самоорганизираните пътешествия.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.