Прескочи до съдържание

Сърбия с кола, пролет 2024


Препоръчани мнения

Здравейте, приятели! Планирам екскурзия до Сърбия идната седмица с лек автомобил. Маршрутът г/д ще представлява това: Варна - София - Белград - Нови Сад - Суботица - Дрвенград (Мокра Гора) - Дяволски град - Ниш - Княжевац и след това обратно към България, всичко за около 7-8 дни. Основният ми въпрос е как стоят нещата с пътищата, неща, които е хубаво да знам преди да отида? Магистрали, винетки и т.н., общо взето всяка една информация ще ми е от полза, понеже в Сърбия ще съм за пръв път. Отиваме с цел да обиколим колкото се може повече забележителности, както и да опитаме колкото се може повече вкусна храна, студена бира и приятни вина. Също така ако знаете готини места, които си заслужава да се посетят, както хубави ресторанти, механи, барове и т.н., моля, споделете. Благодаря за отделеното време. 

Връзка към мнение

Из Сърбия скоро не съм пътувала, но и преди, когато минавахме с колата, обикновено беше транзит. Затова за забележителности не мога да съм полезна, но ето ти сайт с информация за тол-таксите: https://www.tolls.eu/serbia

Събират се само на магистралите, може(ше), а предполагам че и сега може да се плаща с карта (кредитна и дебитна). 

 

Преди три години магистралите им бяха много добри. Полицията им дебне, подобно на нашата, като имат(имаха) необозначени автомобили, които също контролират скоростта. 

Някой беше споменал (не си спомням кой и кога) че камерите за тол-таксите отчитали средна скорост и това също може да е достатъчно основание за глоба за превишена скорост.

 

Все пак, опитът ми е от времето на Covid, така че се надявам някой друг с по-пресни впечатления да се включи.

Връзка към мнение

Благодаря! Въпросът с плащанията как става също ми е интересно? Мога ли свободно напр. както е в Турция навсякъде да се плаща с карта, или да си обменя динари?

Връзка към мнение

Аз правих нещо подобно (по-дългичко) от 29.03-08.04, Варна-София-Белград-Загреб-Плитвички езера-Сплит-Дубровник-Будва-Розайе-Ниш-Варна. В Сърбия, Хърватска, Черна гора се плаща директно на толовете. Като се качваш на магистралата взимаш билетче- като излизаш плащаш б брой или с  карта.  От Димитровград до Белград е около 25 лв. до границата с Хърватска около 7-8 лв. Вече след границата (ти май нататък няма да ходиш) вече всичко става двойно. В Белград готини кръчми много, по ул. Скадарска са най-известните, бих препоръчал "Три Шешира", но са относително по-скъпички. В Ниш ми хареса "Мезе".  За плащания в Сърбия, ползвах само Револют (където може с карта), и теглих пари пак с него без такса от OTP bank. Акои имаш Револют, според мен не сменяй пари оттук, курса е много дървен. Ако нещо друго те интересува питай смело че ми е още прясно.

Връзка към мнение

На утобана плащам с карта, от край време.... Общо взето в годините съм им ползвал 2-3 хотела, 2-3 ресторанта, гориво - всичко с карта. От години нищо не им ползвам, освен неизбежните атобан такси, но едва ли са деградирали по отн. на картови плащания. На някои зеленчук-пазари (в Нови Сад например) можеше с карта на сергия (2017г.!) Това като забавен факт.

 

До преди 1-2г. (и ремонтите са бавни) аутобаните им бяха станали почти "леш", оправиха ги. Другите пътища не ги знам, както казах "само прелитам".

 

Драматично може да стане ако шофираш продължително с над 150 км/ч. Скритите автомобили контролиращи тая работа се движат заедно с теб, снимат, спират те, и понеже глобата надхвърля законовосъбираемата от тях, те пращат "на суд", административен съд който я определя, после плащане,  голямо мотане, щото може съда да не наблизо, или да е почивен ден. А други глоби (примерно за без колан), се събират "на място", но само в денари. Колко е законно това - не съм сигурен, би трябвало да ти връчат нарушението, да го приемеш и да платиш "в срок по указан начин след като съда се произнесе", изпълнимо, но бюрократично и за чужденци може би не работи. Трябва да се пита запознат сърбин.

 

Ако сте пушачи - ще ви е голям "кеф" по кръчмите, ще си миришете на пепелник (дано няма обидени, така си мирише), ако не - ще страдате.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 12 минути , HUNT каза:

Вече след границата (ти май нататък няма да ходиш) вече всичко става двойно

Чак пък всичко, в Хрватска например горивото е чувствително по-евтино в срв. със сръбското 😉

Връзка към мнение

Да, не сме пушачи, тва може да е малко кофти, но ще се изтърпи, важното е да е вкусно 😀

 

Навсякъде където и да ходя плащам само с Револют и не съм имал никакви проблеми. Единственото място в света (използвал съм Револют в около 15-тина държави) на което не можах да платя беше Морска Администрация Варна 😀

 

Засега нямам други въпроси, благодаря за информацията, ако има нещо ново ще се включа. Сега даже и букирах нощувки, така че понеделник се тръгва по живо, по здраво

Връзка към мнение
преди 10 минути , JazzMaster каза:

Чак пък всичко, в Хрватска например горивото е чувствително по-евтино в срв. със сръбското 😉

Имах предвид тол таксите, да за горивото писах че е най-евтино в Хърватска, но видях че няма да ходят натам и го изтрих. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

И с тол-таксите не съм съгласен, "прелитането" ми през Сърбия до Хрватска (пункт Батровци-Липовац) ми струва (прясно по Револют) 16,90 евро за 450км. Прелитането през Хрватска ми е 17,80 за 308км, т.е.  Сърбия 0.0376 цента/км, в Хрватска 0.0578 цента/км. По-скъпо, но не двойно.

Връзка към мнение

Ако те глобят за превишена скорост, ти пишат фиш и плащаш на място, в динари. Ако нямаш и си на магистралата примерно, те придружават до първата бензиностанция, на която сменяш. 
Иначе така наречените “менячници”  има много в градовете. По принцип, разбира се, най-добре е да се плаща с карта, но по пазарите например, няма как.

Да добавя само, че в Суботица има много хубав пазар, който си заслужава да се посети. 

  • Благодаря 1
Връзка към мнение
Преди 1 час, M@ria каза:

те придружават до първата бензиностанция, на която сменяш

Моят опит като наблюдател-участник е, че не те придружават (щото са на пост и процеса си върви), а ти взимат документите докато не се върнеш с кинтите. Но пък ти казват “де е бензиностанцията”.

Обаче за скорост над 150км/ч.имаш ли данни? Текущи, че моите са от преди 6г. 

Връзка към мнение

Нямам данни за такава скорост, ние бяхме нарушили едно ограничение заради ремонт, и то без да  разберем. Ами дойдоха с нас до бензиностанцията, не знам така ли практикуват по принцип, беше доста отдавна. По принцип в Сърбия не си позволяваме да караме над допустимото. Но пък са ни глобявали два пъти заради недоглеждане, втория преди две години, в населено място, малко над ограничението беше. Факт, че карахме зад сърби, които не ги спряха.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.