Прескочи до съдържание

дневник Венецуела - напук на страха . Остров Маргарита .


Препоръчани мнения

Няма да скрия , че ми беше напрегнато от решението да посетя тази страна , за която  спомените на посетилите я в последните няколко години магеланци , не бяха особено приятни , меко казано . При последната промоция на турците , една голяма група магеланци , които със сигурност имат повече информация за нея , отколкото мога да събера аз , накупиха билети и аз ококорих очи . Много исках да тръгна с тях , но техните физически данни са далеч от моите , и си останах само с желанието . Тогава дойде питанка от магеланка @Тополска , която не ми е известно да катери всяка събота знайни и незнайни баири по света и у нас , и аз припознах своя човек . Така се озовах с билет . 

От сега ще напиша , че не видях нищо от това , което ми беше първо желание - Анхел и Ориноко . Ще опиша причините за неуспеха ни . Видяхме други места и не мога да кажа , че съм изпитала каквото и да било разочарование . Венецуела е прекрасна ! 

По реда на пътуването . 

Започвам с полета Истанбул - Каракас , не защото съм впечатлена от 13 часа в самолет , а защото някъде над Атлантика се проснах в целия си ръст на пода  и докарах сърцетуп на целия екипаж . Търсили и медицинско лице на борда . Не намерили и се е наложило да се връщам сама в настоящето . Справих се . Причината за сторполясването не мога да знам коя е . Това , което ми е известно на мен е , че малко ме болеше стомаха, естествено от една салата , и имах нужда от вода . Нямам представа колко и къде съм била докато съм била в несвяст . На два метра под земята или на още 10 000 м над нея .  Сред нас има доста хора , които си вадят хляба като членове на екипажи и държа да им споделя , че обучението им по първа помощ със сигурност не отговаря на нуждите на тези , които имат нужда от нея . Да стоиш с ръце зад гърба и да задаваш въпрос - Добре ли сте ? - не е нито първа , нито последна помощ . Да бяха ми лиснали шише вода , щеше да е далеч по - ефикасно . Край с мрънкането . 

Щом се изправих , сама , ме заразпитваха на кое място съм и сама ли пътувам . Стори ми се по - ефикасно да си извадя бордните карти , отколкото да се занимавам с устни признания и си признах за наличието на спътници . Разпитът водеше един от пилотите . След като видя , че летя от София , той видимо си отдъхна и предаде това спокойствие на главната стюардеса и всички нисши представителки на екипажа  . Нямам оплаквания от тези прекрасни дами . До самия край на полета идваха при мен през пет минути да ме питаха дали съм окей и ми носеха вода , която си просех , възползвайки се от тяхната загриженост .  Оживях  за да разказвам .

Полетите ни до остров Маргарита и обратно бяха с Laser Airlines - https://www.laserairlines.com/. Нямах никакви проблеми с плащането - дори не ми искаха верификация на картата . Полетът Каракас - Порламар трае 31 минута и официално си го записвам като най - краткия в моята кариера на летящ със самолети . Никакви закъснения , никакви специални проверки на летищата . Докато дадат по една чаша пълна  с лед и вода и си стигнал . Трансферите от летище Порламар до всяка точна на острова са фиксирани и обявени пред лентата за багаж . 

За край на този пост ще споделя , че навръщане не произведох никакви драми със здравето си на екипаж и спътници . Подготовката ми включваше бутилка 1,5 л вода 

 

  • Харесвам 29
Връзка към мнение

За сведение на аудиторията, @patilana  е много мъжко момиче и дори не ни уведоми за своите неволи по време на полета. Разказа ни за тях едва на Венецуелска земя.

  • Харесвам 4
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

@Тополска Никаква мъжка сила нямам , а само добро възпитание . Не можеш да си позволяваш да вгорчаваш живота на когото и да било . Е, не съм им виновна на екипажите , че са си избрали тази професия .

 

Темата ми ще е повече информативна , отколкото емоционална , защото не искам да се впечатлите толкова много от острова , както бях аз , и да хукнете към него . Искам цените на билетите да си останат ниски , за да отида поне още веднъж :give_heart:

 

В този ред на мисли , започвам с визите . 

Венецуела не изисква визи от притежателите на български паспорт .

Влизането в страната става за около 5 минути - паспорт , разпечатка на настаняване , снимка , отпечатъци на двата палеца и се сдобиваш с печат в паспорта . После попълваш най - простичка  митническа декларация , вземаш си багажа и ... напълно законно тъпчеш венецуелската земя . 

Излизането е доста  впечатляващо - отнема минимум 2 ( два ) часа . 

Ние мислехме , че ще умрем от скука на летището , но се затътрихме там в 7:15 , че да омилостивим служителите за местенца до пътеката . Тъй де , аз трябва да мога да се изпружвам по - лесно в целия си ръст , пък съпругът на Тополска е едър мъж и му трябва повечко място за краката . Добър замисъл . Трансферът ни е безплатен . Първоначално не вярвахме на очите си в салона за чекиране и аз поне ги потърках . Опашката беше зашеметяващо дълга . Плюс някаква огромна тълпа встрани . Всичко това - три часа преди полета .Чекирането трябва да е започнало преди 15 минути .  Оказва се , че ние сме от последните десетина пътници от иначе почти пълен полет . 

Първо , някакъв служител те пита от къде си . После пуска неколцина от чакащите напред .

IMG_20240409_073324.jpg.1118a3ec3888e9009f6349cf3c237783.jpg

После един военен ти гледа паспорта . Нашите не пожела да види . Достатъчни му бяха кориците им . Чак след това продължаваш към чек . Е, явно венецуелците нямат претенции към местата си и нашите бяха удовлетворени . Оказа се , че зад всеки чекиращ има англоговорящ , който помага на такива като мен да си споделят молбите . До тук добре . Изненадата дойде от това , че ми издадоха само бордна карта Истанбул - София ! Да , да , никак не бъркам . Другата щели да ми я дадат еййй  там ... Та оказва се, онази тълпа покрай първоначалната опашка ,била от пътници , които си чакат бордните карти . Тях ги раздава друг служител поетапно . Защо ? Ако някой знае , моля да ни просветли . Докато чакахме , един младеж пожела да види на коя държава е паспорта , който размахвах насам - натам . Не даде вид , че знае нещо за родината ни . 

Следва нова опашка , с проверка на паспорт и бордни карти , за да бъдеш допуснат до скенерите . Тъкмо пред нас ,членовете на екипажа ни се появяват за влизане . Оказва се, че  нещо не са попълнили. Отдръпват се да го направят на място и ние влизаме . Следваща огромна опашка . Вече от няколко полета . От няколко скенера , работи само един . По някое време извикват нещо и част от опашката тичешком изпреварва всички . После нашият екипаж най - сетне е допуснат вътре в тази зала и ние отново изоставаме . След това отиват при граничарите , но те им намират някакви прегрешения и им отделят по сума време на всеки . Добре , че си имат свои места за преминаване . Допълнително ги забавя това , че някакъв току - що появил се екипаж на Laser  трябва да бъде пропуснат с предимство , за да не си изтърве полета :grin:

На скенера моите черупки предизвикват интерес и ми ги вземат най - безцеремонно . Изпадам в тих ужас ! Най - добрите подаръци , които някога съм носила , ми бяха отнети ,защото можели да послужат за убийството на някой !!! Вярно е , че имаше три твърде големи , ама що не ми взеха само тях ?! 

Следва гранична полиция , която се вълнува къде съм била  - Карака , Маргарита ? Ами не съм била в Карака , бях на Маргарита и тя е прекрасна !!! Наистина ли ? Дааа - с широка усмивка . Готова съм да побъбря по темата , ама ме отпращат с бърз печат . Жалко . 

Добре , ама семейството на Тополска още не е минало ! Брех !!! Тъкмо да се разтреса , че ще си изтървем полета и забелязвам ,че екипажът ни все още не е минал през техните будки :fie: Такъв шок никога не съм изпитвала . Бях 100% сигурна , че няма да излетим навреме .

Когато най - сетне се събираме в чакалнята на летището си поглеждам часа - 9:20 . Не мога да повярвам ! Отнело ни е два часа и малко да изпълним всички процедури и остава само да си намерим гейта . Тополска е изтощена и се мушва в първото изпречило й се кафене . След пет минути се оказва , че е трябвало да си каже имената и номера на масата , за да й го донесат ?!?!?! Някак си недостоверно е да си помислиш , че няма да познаеш клиентката си сред другите , които са се настанили на общо петте малки масички на заведение с 15 кв. м . площ  ! Хайде номер на маса , ненадписани естествено , ок ,ама името ?! 

Нямаме сили за разбор . Изоставям ги и тичам да видя къде ни е гейта . Оказва се на три минути от кафенето .  Докато снимам детския кът ,

IMG_20240409_092242.jpg.76a0a997365f44f3186300ce175ccf25.jpg

някъде иззад него се появяват служители с униформи и надписи на гърба - Антидрога ! Тия ако не цъфнат за нас , та на ! 

Гейт 23 ме посреща ограден с въженца и малък скенер в близост до единия край на оградената площ . След малко униформените служители са разпределени от някаква дама- неколцина на скенера , дамата сред тях и един служител до въженцата . Пътниците се строяват в две редици . Мъже и жени . Първо минаваш на физически преглед по дрехите , после слагаш ръчния си багаж на скенера и накрая стигаш до проверка на бордната карта . Да не си помислихте , че паспорта вече е в дебрите на чантата ? Не , държиш го пред себе си през цялото време . 

Да си призная , имаше само един фактор , който ме спаси от изтрещяване - екипажът беше с нас почти през цялото време ! 

След всичко преживяно , на вратата на самолета поздравявам - Хелоу , Юръп ! и въздъхвам с облекчение . 

Не , че в Истанбул не ми отнемат бутилката с вода , ама прощавам им . 

 

Разказвам подробно , за да не си изтървете полета от някакви скрупули към летищния живот ! 

 

  • Харесвам 17
  • Шок 1
  • Браво 1
Връзка към мнение

Сигурност 

 

Никъде не се почувствах застрашена ! Нито , когато щъкахме по плажа, който започваше от вратата на нашето настаняване , нито когато бродех сама из улиците на Ел Яке , нито когато се паркирах на една пейка  насред Порламар , столица на острова . Моето впечатление е , че хората са взели в свои ръце сигурността си . Покрай тях и туристите са в безопасност докато пазаруват, например, докато са в местата си за настаняване или щъкат из някой от двата острова в близост до Маргарита . 

Нашата икономка , Аида , каза , че можем да си оставим документите и парите в стаите . Напълно безопасно било . Последвах съвета й , защото каса нямаше , а по - добри идеи къде да си скрия тези важни неща нямах . В един момент по масичката в стаята ми се подмяташе сериозна сума пари , защото забравих , че трябва да се страхувам да не бъда обрана  . 

 

Пари 

 

Американският долар е разменна "монета"навсякъде и за всичко . Впрочем стотинки не видях , макар някои цени да бяха и със стотинки . Имат , разбира се , местна валута - боливар .

IMG_20240407_074340.jpg.a36fae056e0cfebbc00f8cb3c434e982.jpg

Според мен я използват само за някакви държавни плащания - заплати в публичен сектор , пенсии и подобни . В магазините цените са в долари . При плащане , може да върнат дребна сума в боливари , но не повече от равностойността на един / два долара . След това ги даваш някъде и ги приемат без проблем . 

Проблемът е в купюрите ! 

Хора !!! пригответе си тонове дребни американски банкноти !!! 

Банкнота от 100$ буквално гипсира човекът отсреща , независимо колко трябва да ви върне от нея . Банкнота от 50 $ кара очакващия плащане да загуби говор и да не прикрие облекчението си , когато види 1 $ за плащане на сметка от 41 $ . Идеята да върне 9 $ на дребно , не беше мечтата на живота на магазинер в добре зареден и оборотен магазин !  Две банкноти от по 20 $ , за връщане от по около 3-5 $ от банкнота , накара нашата Аида да прегърне като своя идеята да се разплатя с нея на следващия ден , след още две хранения , защото щеше да върне само веднъж дребна сума . 

Не приемат банкноти от стари емисии . Колко стари ? Моите най - стари бяха от 2013  , та нямам точен отговор . По - скоро ще откажат да ви продадат нещото , което искате , отколкото да вземат стара банкнота по - голяма от 5 $ . 

Толкова мръсни банкноти , колкото тези , които са в обръщение на Маргарита не съм виждала никъде . За пръв път в живота си си миех ръцете вкъщи , когато съм пипала пари . Повърхността им е като посипана с дребни топчета от прах , пот , мазнина ... 

IMG_20240408_103410.jpg.5ee632697452569c7aecac714fdf9855.jpg

 

IMG_20240408_095038.jpg.964fc5172746248e5f5f6e673d3f4a23.jpg

 

  

  • Харесвам 9
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.