Прескочи до съдържание

До Лил за една нощувка


Joanna Andonova

Препоръчани мнения

Здравейте, пътешественици.

Volotea пуснаха евтини билети от Варна до Лил и мисля да се възползвам. До сега съм пътувала само организирано с тур.оператор, но вече искам да се престраша и да пътувам сама. Френския ми е на ниво 0, английски на ниво 3 клас, но мога да се оправя :) Самолета каца в Лил 12:45ч. И излита обратно 17:10ч. според сайта на Volotea. Това в бг време ли е ? Летището четох, че било на 35 мин от центъра на града с автобуси, които са на 1 час. Лесно ли мога да намеря спирката ? Програма си направих, четох в руски сайтове и си спретнах чернова с местата, които ми се иска да видя. Проверен хотел може ли да ми препоръча някой ? Може и хостел, но да е сигурен, защото съм страхливка :) Ще бъда благодарна на всеки, който ми даде съвети за пътуването. Хубав ден :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Часът определено е по френско време (централно европейско).

Едва ли има много летели до там, но като гледам това е минималистично летище и спирката е точно отпред в дясно:

image.png.76721dc77f09b6b5c73b93f7757d55f7.png

Няма как да няма табела с номера на автобуса на самата спирка. Другата спирка май е на междуградските автобуси.

Всеки хотел с добра оценка (над 8 от 10 ) трябва да е ОК. @Фил е джентълмен и франкофон, който е ходил в Лил, така че предполагам ще може да даде конкретно мнение за града.

Успех!

 

Поправка: като гледам и от двете спирки се стига до центъра - от едната директно, от другата със смяна. Предполагам се редуват автобусите ...

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 1 час, Joanna Andonova каза:

Това в бг време ли е ?

Часовете излитане/кацане винаги се указват в местно време на съответното летище.

 

Аз също мисля да се възползвам от директната линия от Варна, така че ако не е прекалено нахално... 🙂

Може ли да споделиш програмата си, моля.

Връзка към мнение
преди 1 час, Joanna Andonova каза:

Здравейте, пътешественици.

Здравей, добре дошла в най-добрия пътешественически форум на български език. :smile3: 
 

Цитат

Volotea пуснаха евтини билети от Варна до Лил и мисля да се възползвам. До сега съм пътувала само организирано с тур.оператор, но вече искам да се престраша и да пътувам сама

Няма нищо страшно, ще ти хареса. Единственото "страшно" е, че обикновено човек се пристрастява много лесно. :yes:

 

Цитат

 Самолета каца в Лил 12:45ч. И излита обратно 17:10ч. според сайта на Volotea. Това в бг време ли е ?


Часовете на излитане и кацане винаги са в местно време. 

 

Цитат

 Програма си направих, четох в руски сайтове и си спретнах чернова с местата, които ми се иска да видя. Проверен хотел може ли да ми препоръча някой ? Може и хостел, но да е сигурен, защото съм страхливка :) 

Препоръката ми (или по-точно това което аз правя) е да заложиш в букинг оценка 7+ или 8+ и после по нарастваща цена и според местоположението на картата да си избереш нещо, което ти хареса. С хостелите няма проблем по принцип (ако са с прилични оценки и ревюта) особено ако си в самостоятелна стая. Вече ако искаш много да икономисваш може и в обща стая, но трябва да имаш предивид, че така нямаш много лично пространство и там са по-скоро млади хора, за които това е начин да пътуват икномично и да  контактуват помежду си. Също така общите стаи често са смесени мъже/жени, въпреки че на някои месат си има отделни женски стаи. 
Иначе аз сега като си погледнах архива съм спал в самостоятелна стая ето тук , но това беше преди 4г. , преди ковида, та оттогава доста вода е изтекла и може и условията и цените да са се променили.  

 

Цитат

Ще бъда благодарна на всеки, който ми даде съвети за пътуването.

Ти вече си видяла какви са забележителностите - старият град е много приятен за разходка, има в града и обект на ЮНЕСКО - кулата на кметството, за която съм споменал ето тук . 

В Лил има много хубави малки ресторантчета, където могат да се опитат местните фламандски специалитети ( например Carbonade -   парчета  говеждо месо, задушено в тъмна бира и овкусено с мащерка и горчица). Много от тези ресторанти са разположени на тази улица - "Rue de Gand"

 

image.png.c2afa499c6967800d5f1499059d80486.png

А за колко дни си там? Защото ако е повече от два - може да се разходиш и до Дюнекрк, или Амиен във Франция или Брюж и/или Гент в Белгия.  Общественият транспорт в тази част на Европа е много добре развит - влакове, автобуси ...

 

 

 

  • Харесвам 5
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Директният автобус всъщност е Flibco, и може да се вземе билет онлайн. Хубавото е, че билета важи за деня, а не за определен час. Двупосочният билет е 12 евро, а еднопосочния е 7. 

Варианта с прекачването е малко по-бавен, но на цена 1.80 на посока и включва возене в автоматично метро без шофьор.

Ето сайта за билети: https://www.ilevia.fr/boutique/trajets-et-pass

 

За хотел без идея за бюджета е малко трудна работа.

Все пак, поне за мен във Франция като цяло първо хвърлям едно око на хотелите от групата на Accor. Ето 2 примера: 

ibis Styles Lille Centre Grand-Place и ibis Styles Lille Centre Grand-Place.

 

Връзка към мнение

Благодаря,  Благодаря много, мили хора <3 Чудесни отговори <3 Много полезни. На работа съм и не мога да напиша набелязани ми места, но утре ще опиша всичко, за да може да ме поправите и допълните <3

Много се радвам, че ще има и човек, който ще лети от Варна. Ако ни съвпаднат датите, ще се радвам да се запознаем <3 

Благодаря за изчерпателни мнения още веднъж <3

Връзка към мнение

Да подкрепя @Фил, че Лил е един изключително приятен за разходка град. Има доста какво да се види и опита. Всъщност, май досега във Франция не съм попаднала на район, в който да няма нищо за опитване 😂.

 

Освен carbonnade, може да пробвате един от специалитетите за северна Франция, welsch (дошъл от Англия, да отбележим 'сепак) - препечен хляб в сос от бира и чедър, а за ценителите - може и с местното миризливо сирене maroilles. Сервирано с пържени картофи, да не заслабнем случайно. Имат и доста читава бира.

 

От сладките неща, специалитетите от Лил са два:

- тънки вафли, слепени с ванилов крем, като най-традиционните са на Meert - https://www.meert.fr/fr/

- merveilleux - меренг (целувки), сметана и шоколад - най-известните са на Aux Merveilleux de Fred - 67 rue de la Monnaie 59800 Lille - https://www.auxmerveilleux.fr/produits/individuels/

 

  • Харесвам 4
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Flibco спира точно на изхода. Има табели. Летището е малко,точно като варненското. Не може да се объркате. Днес кацнахме точно с полета на Volotea. Ние ползвахме Bolt до града и цената беше сходна за нашата конфигурация. В летището има машинки за билети.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.