Прескочи до съдържание

Нова Зеландия, Нова Година (2025), Ново Приключение за 18 дни

Препоръчани мнения

преди 33 минути , Zdravko Nestorov каза:

@Mary - страхотна си - определено всички препоръчват точно тази посока за трека и ние мислим да не се "цепим от колектива"!!! А дали можеш да ме насочиш към сайта, от който си запазихте този шатъл? Иска ми се да го подготвя още от сега, за да не го забравя с всички останали неща.

@TaniaG - за жалост повечето места в тези региони са заети (както и @patilana каза, явно наистина обичат да си щъкат по празниците). Благодаря ти много за предложенията, но ние вече запазихме точно в този регион. Тепърва започнахме да търсим на Южния остров, така че ако имаш предложения за там, ще съм ти безкрайно благодарен.

• Какъв е този Luge в Роторуа?

@Sun4o - в момента, в който го видяхме, че е свободен се сетихме за твоя разказ - "Уелингтън (грешка). 2 нощувки в Рамада (не е грешка)". Веднага го запазихме!

@Дани Магелани - огромни благодарности, че се включи по темата. Супер полезна информация.

• За Hobbiton™ Movie Set Tours си взехме вече билети от официалния сайт и тъй като сме с кола, направо си запазихме от The Shire's Rest Cafe.
  • Относно Te Puia останах леко объркан. Аз си мислех, че е само разходка в парка и около гейзерите без някакво допълнително представление 😮 Затова си мислех да си запазим и Tamaki Maori Village Show, както и да посетим Whakarewarewa - The Living Maori Village за да се насладим на този спектакъл. Дали тези три места не се припокриват по някакъв начин и реално ако видиш дори само едно, няма смисъл от другите? Ако някой има повече информация, ще съм много блгодарен!

Много благодаря за страхотните включвания 🙂

Вероятно шоуто ще бъде подобно.

Селище на маорите при нас нямаше. Може би е интересно да го включите, но ако е реално и се живее в него.

Ако е като музей на открито - едва ли.

Аз съм разглеждала подобни в Полинезийския център на Оаху. Малко ми е театрално и бутафорно. Ходят в селището, за да работят като артисти, представящи бита и обичаите.

За първо посещение бива. Но за следващи посещения в подобни селища се въздържах. Ходих там, където се вижда реалния им живот.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Ето линк към Luge Rotorua, няколко пъти се пускахме. Струва си. 

Понеже полетите са дълги, изгледайте "Властелинът на Пръстените" в самолета - цялата поредица 😁 За подготовка така.

Пък за Cathedral Cove гледайте "Нарния" ("Принц Каспиан") - плажните кадри са оттам. 

• Благодаря 1
Връзка към коментар
На 1.10.2024 г. в 23:34, Дани Магелани каза:

Вероятно шоуто ще бъде подобно.

Селище на маорите при нас нямаше. Може би е интересно да го включите, но ако е реално и се живее в него.

Ако е като музей на открито - едва ли.

Аз съм разглеждала подобни в Полинезийския център на Оаху. Малко ми е театрално и бутафорно. Ходят в селището, за да работят като артисти, представящи бита и обичаите.

За първо посещение бива. Но за следващи посещения в подобни селища се въздържах. Ходих там, където се вижда реалния им живот.

@Дани Магелани - много ти благодаря за цялата тази информация. Тепърва май ще трябва да проуча каква е разликата между всяко едно от тези места, но от това, което намерих в различни сайтове, стигнах до ето тази информация:

• Te Puia
    • Разположен е в долината Whakarewarewa, на територията на Rotorua.
    • Tуристически парк, който комбинира геотермални и културни атракции.
  • Whakarewarewa – The Living Maori Village
    • Разположен е в долината Whakarewarewa, на територията на Rotorua (в близост до Te Puia).
    • Реално обитаемо селище с акцент върху ежедневния живот на маорите и техните традиции (т.е. автентично преживяване на маорския начин на живот).
  • Tamaki Maori Village
    • Малко по-отдалечено от центъра на Rotorua (на около 20 минути с кола).
    • Не е обитаемо селище като Whakarewarewa. Това е повече театрализирано културно преживяване, насочено към посетители, които искат да изпитат маорската култура по забавен и ангажиращ начин.

Според вас кое си засужава най-много. Te Puia изглежда доста интересно, особено заради гейзерите, но дали има смисъл да се посети и някое от другите?

На 2.10.2024 г. в 3:27, TaniaG каза:

Ето линк към Luge Rotorua, няколко пъти се пускахме. Струва си. 

Понеже полетите са дълги, изгледайте "Властелинът на Пръстените" в самолета - цялата поредица 😁 За подготовка така.

Пък за Cathedral Cove гледайте "Нарния" ("Принц Каспиан") - плажните кадри са оттам. 

@TaniaG - много ти благодаря за линка и информацията.

• Тъй като не бях сигурен дали ще ни стигне времето Rotorua и затова, а пък ми изглеждаше доста интересно, реших да го направим в Quenstown (ето и линк). Изглежда, че е абсолютно същото изживяване, дори се предлага и от същата фирма. Предполагам, че ще е същотото, така че определено мислим да го изпробваме 🙂 
  • Да изгледаме "Властелинът на пръстените" и "Нарния" е наистина страхотна идея и си го записвам. Благодаря за якото предложение.
  • Cathedral Cove го дават затворено за достигане пеш, но според коментарите в GoogleMaps, няма никакъв проблем да отидеш до там. Дали имаш някаква идея дали е така или не (не съм сигурен кога сте били там и може въпроса ми да не е много релевантен)?
На 2.10.2024 г. в 7:20, Mary каза:

@Mary - страхотна си. Запазвам си линка веднага!!!

Тъй като продължавам да донагаждам програмата, ми излязоха още няколко въпросчета и ще се радвам, ако някой може да даде някаква информация:

• Мисля, че с лека промяна в плана, бих могъл да добавя и Franz Josef Glacier (около 6 часа повече каране, но мисля, че си заслужава). Въпросът е дали достигането до самия глетчер (т.е. разходка върху глетчера) е възможно само с хеликоптер или има възможност и по друг начин. Задавам този въпрос, защото намерих турове, които включват задължително и летене, а цените са им... УОУ. И това автоматично ме замисля дали си заслужава и дали има смисъл да променям и програмата заради това.
    • Ето и някакви примерни турове - цък
  • Обиколката на южния остров ще бъде по този маршрут - Quenstown - Wānaka - Aoraki / Mount Cook - Lake Tekapo - Dunedin - Manapouri - Te Anau - Queenstown, като включим различните трекове по пътя (подробна информация в първия пост). Имаме още един ден допълнителен (втория ни ден в Queenstown след като завършим обиколката на острова) и се чудя дали и какво мога да включа допълнително. Вариант е и да вмъкна нещо и между някои от градовете по пътя. Дали имате някакви предложения и съвети (добавям списък на нещата, които вече са в програмата около Quenstown😞
    • Skyline Queenstown Gondola + Luge
    • Queenstown Ultimate Viewpoint
    • Lake Hayes
    • Glenorchy Lagoon Scenic Walkway
    • Lake Sylvan Track (ако е отворено)
    • Queenstown Hill Walking Track
    • 2nd Bay To The Remarkables

За пореден път - огромно благодаря 🙂 

Връзка към коментар
преди 4 часа, Zdravko Nestorov каза:

Cathedral Cove го дават затворено за достигане пеш, но според коментарите в GoogleMaps, няма никакъв проблем да отидеш до там. Дали имаш някаква идея дали е така или не (не съм сигурен кога сте били там и може въпроса ми да не е много релевантен)?

Преди 5 години бяхме, точно преди ковид... Виж тази тема, хората си ходят до плажа. 

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 6 часа, Zdravko Nestorov каза:

Whakarewarewa – The Living Maori Village

Ние сме били в това - има геотермален извор и гейзери, а шоуто на маорите, макар и туристическо, е ефектно да се види. Един път е достатъчно, както казва @Дани Магелани. Като цяло много ми хареса.

Виж него и останалите в Google Maps (снимките) и ще придобиеш представа кое как изглежда. 

Поизтупах малко личния архив и намерих снимки от селището:

Screenshot_20241004_080519_Facebook.jpg.36f1b962ab364a91d0efa17c20896408.jpg

Screenshot_20241004_080505_Facebook.jpg.add92e8fd6f67bfd978bede3969a0a17.jpg

Screenshot_20241004_080447_Facebook.jpg.3a708f98860366be4b9d9a3259a4f346.jpg

Screenshot_20241004_080414_Facebook.jpg.3189e0a0a76da794275b81fbffafd057.jpg

Screenshot_20241004_080433_Facebook.jpg.3123619eeabd9d1f5dd65fc6fc96f314.jpg

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Аз ходих на тура с хеликоптер по Франц Йозеф. На глетчера можеш да отидеш само организирано. Има доста мерки за безопасност. Мисля, че единственият начин е с полет, а ако има и друг тур той ще отнеме време. Преживяването е незабравимо. Там в мен изби някаква неподозирана емоция и аз роних сълзи през целия тур, но пак го препоръчвам.

Иначе районът Франц Йозеф си заслужава и мисля Вили и @mia69 правиха някакъв пешеходен маршрут там.

За да вземеш съвсем информирано решение, трябва да имаш предвид, че дори и да искаш да отидеш на тур, той въобще не е сигурен и зависи от метереологичните условия. При нас, от три дни преди това всички турове бяха канцелирани и за първи път в нашия ден се проведоха такива.

Подписват се декларации, че си в идеално здравословно състояние и че може да ти се наложи да преспиш в някой склон под глетчера, ако се окаже невъзможно да те приберат, с оглед времето. Това подсказва, че няма пешеходен начин за отиване и връщане от глетчера. В града, климатът е мек и топъл и реално трудно се преценява преди компанията да потвърди ще има ли тур или не. Разбира се в деня за полета.

Въпреки цената, аз бих се отказала от разни дребни платени удоволствия заради този тур, но все пак прецени, дали си заслужава цялото биене на път до там. За мен си заслужава, но при твоята програма и ако не отидеш на този тур, нямам представа.

image.jpeg.50fcbc6e5c8abbc0329920d51fb83add.jpegimage.jpeg.872899bab7d1fd9f1606ec479341e557.jpegimage.jpeg.dca30dc68a4e014b194865c1012dff33.jpeg

IMG_0246.JPG.d63591912aff2fb0f851e88dccbaaf4b.JPG

IMG_0599.JPG.8eee290919b154e6fea6d2992f80319c.JPG

Между другото в града ходихме и на спа, където условията бяха прекрасни. Купихме си вино, сладки неща и за 1 час и нещо ни оставиха съвсем сами да се кефим.

IMG_0646.JPG.b05ba43aff51d7e5c72dda5c401359c0.JPGIMG_2836.JPG.5e48364830e3ea22c7e2d64cff66f086.JPG

IMG_0246.JPG

• Харесвам 5
  • Шок 1
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 11 часа, TaniaG каза:

Преди 5 години бяхме, точно преди ковид... Виж тази тема, хората си ходят до плажа. 

@TaniaG - точно този посст гледах, както и тази статия. Явно си имат някаква причина, каквато и да било тя. И въпреки всичко е малко на твоя отговорност! Все още се колебая, но всички препоръчват да се направи, защото си е заслужавало и е едно от местата, които трябва да се видят на живо 🙂 

преди 9 часа, Яничка каза:

Ние сме били в това - има геотермален извор и гейзери, а шоуто на маорите, макар и туристическо, е ефектно да се види. Един път е достатъчно, както казва @Дани Магелани. Като цяло много ми хареса.

Виж него и останалите в Google Maps (снимките) и ще придобиеш представа кое как изглежда. 

Поизтупах малко личния архив и намерих снимки от селището:Screenshot_20241004_080414_Facebook.jpg.3189e0a0a76da794275b81fbffafd057.jpg

Screenshot_20241004_080433_Facebook.jpg.3123619eeabd9d1f5dd65fc6fc96f314.jpg

@Яничка - изглежда невероятно наистина. Снимките са много забавни и интересни. Определено ни се иска да усетим малко повече атмосферата на ежедневния живот на маорите. Може би поради това бих се спрял на тези двете: 

• Te Puia - най-вече заради гейзерите, но и заради културните атракции.
  • Whakarewarewa – The Living Maori Village - това ми хареса повече, защото е реално обитаемо селище с акцент върху ежедневния живот на маорите и техните традиции.

Ще разгледам още малко за Te Puia, защото освен гейзерите ми се струва, че всичко друго е доста сходно като Whakarewarewa – The Living Maori Village.

преди 7 часа, mililia каза:

Аз ходих на тура с хеликоптер по Франц Йозеф. На глетчера можеш да отидеш само организирано. Има доста мерки за безопасност. Мисля, че единственият начин е с полет, а ако има и друг тур той ще отнеме време. Преживяването е незабравимо. Там в мен изби някаква неподозирана емоция и аз роних сълзи през целия тур, но пак го препоръчвам.

Иначе районът Франц Йозеф си заслужава и мисля Вили и @mia69 правиха някакъв пешеходен маршрут там.

За да вземеш съвсем информирано решение, трябва да имаш предвид, че дори и да искаш да отидеш на тур, той въобще не е сигурен и зависи от метереологичните условия. При нас, от три дни преди това всички турове бяха канцелирани и за първи път в нашия ден се проведоха такива.

Подписват се декларации, че си в идеално здравословно състояние и че може да ти се наложи да преспиш в някой склон под глетчера, ако се окаже невъзможно да те приберат, с оглед времето. Това подсказва, че няма пешеходен начин за отиване и връщане от глетчера. В града, климатът е мек и топъл и реално трудно се преценява преди компанията да потвърди ще има ли тур или не. Разбира се в деня за полета.

Въпреки цената, аз бих се отказала от разни дребни платени удоволствия заради този тур, но все пак прецени, дали си заслужава цялото биене на път до там. За мен си заслужава, но при твоята програма и ако не отидеш на този тур, нямам представа.

image.jpeg.50fcbc6e5c8abbc0329920d51fb83add.jpegimage.jpeg.872899bab7d1fd9f1606ec479341e557.jpegimage.jpeg.dca30dc68a4e014b194865c1012dff33.jpeg

IMG_0246.JPG.d63591912aff2fb0f851e88dccbaaf4b.JPG

IMG_0599.JPG.8eee290919b154e6fea6d2992f80319c.JPG

Между другото в града ходихме и на спа, където условията бяха прекрасни. Купихме си вино, сладки неща и за 1 час и нещо ни оставиха съвсем сами да се кефим.

IMG_0646.JPG.b05ba43aff51d7e5c72dda5c401359c0.JPGIMG_2836.JPG.5e48364830e3ea22c7e2d64cff66f086.JPG

IMG_0246.JPG

@mililia - много ти благодаря, че се включи, защото точно твоя пост в другата тема ми вкара мухата за този глетчер... И от тогава всякак се опитвам да го наместя в програмата. Гледам снимките и само въздишам - изглежда наистина страшно красиво, дори не мога да си представя какво е на живо - и като гледки, и като изживяване. Просто вълшебно! От описаното, вярвам, че си имала нереално преживяване!!!

Точно каквото описваш са ми основните притеснения:

• Цената (Franz Josef Glacier Heli Hike) от $795 на човек е наистина стяскаща и досега никога не съм правил толкова скъп тур през живота си (дори не се доближавам 😄). А като го умножа и по 2, и малко ме присвива стомаха. Но като гледам снимките ти... нещо друго се задейства в мен, и става един безкраен конфликт 😄 
  • На второ място е времето - нещо, което за жалост не може да се предвиди. И ако разместя цялата програма заради това, става адски сложно, ако точно в този ден се отмени тура (а според коментари в Интернет, както и обяснения на самия сайт, това е доста често срещано). Времето е много непредвидимо и всичко е възможно в този регион. Забелязах, че има много интересни трейлчета в този регион, но за жалост това са над 8-9 часа път с колата и те наистина биха си заслужавали само заради посещението на Franz Josef Glacier.

Много ти благодаря за коментара по-горе. Супер полезен, супер надъхващ и само разпалващ повече и повече чуденките ми 😄 За жалост започвам да клоня все повече това да отпадне. Ще имам причина да се върна 😛 

Ако в крайна сметка се откажа от този тур, какво бихте препоръчли, с което да запълня още един ден. По-горе добавих малко описание за възможните идеи:

преди 15 часа, Zdravko Nestorov каза:

Обиколката на южния остров ще бъде по този маршрут - Quenstown - Wānaka - Aoraki / Mount Cook - Lake Tekapo - Dunedin - Manapouri - Te Anau - Queenstown, като включим различните трекове по пътя (подробна информация в първия пост). Имаме още един ден допълнителен (втория ни ден в Queenstown след като завършим обиколката на острова) и се чудя дали и какво мога да включа допълнително. Вариант е и да вмъкна нещо и между някои от градовете по пътя. Дали имате някакви предложения и съвети (добавям списък на нещата, които вече са в програмата около Quenstown😞

• Lake Hayes

Благодаря ви хора. Вие наистина сте невероятни. А тези снимки... УОУ!

Страхотен петък и още по-прекрасен уикенд след това!

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 17 часа, Zdravko Nestorov каза:

@Дани Магелани - много ти благодаря за цялата тази информация. Тепърва май ще трябва да проуча каква е разликата между всяко едно от тези места, но от това, което намерих в различни сайтове, стигнах до ето тази информация:

• Te Puia
    • Разположен е в долината Whakarewarewa, на територията на Rotorua.
    • Tуристически парк, който комбинира геотермални и културни атракции.
  • Whakarewarewa – The Living Maori Village
    • Разположен е в долината Whakarewarewa, на територията на Rotorua (в близост до Te Puia).
    • Реално обитаемо селище с акцент върху ежедневния живот на маорите и техните традиции (т.е. автентично преживяване на маорския начин на живот).
  • Tamaki Maori Village
    • Малко по-отдалечено от центъра на Rotorua (на около 20 минути с кола).
    • Не е обитаемо селище като Whakarewarewa. Това е повече театрализирано културно преживяване, насочено към посетители, които искат да изпитат маорската култура по забавен и ангажиращ начин.

Според вас кое си засужава най-много. Te Puia изглежда доста интересно, особено заради гейзерите, но дали има смисъл да се посети и някое от другите?

@TaniaG - много ти благодаря за линка и информацията.

• Тъй като не бях сигурен дали ще ни стигне времето Rotorua и затова, а пък ми изглеждаше доста интересно, реших да го направим в Quenstown (ето и линк). Изглежда, че е абсолютно същото изживяване, дори се предлага и от същата фирма. Предполагам, че ще е същотото, така че определено мислим да го изпробваме 🙂 
  • Да изгледаме "Властелинът на пръстените" и "Нарния" е наистина страхотна идея и си го записвам. Благодаря за якото предложение.
  • Cathedral Cove го дават затворено за достигане пеш, но според коментарите в GoogleMaps, няма никакъв проблем да отидеш до там. Дали имаш някаква идея дали е така или не (не съм сигурен кога сте били там и може въпроса ми да не е много релевантен)?

@Mary - страхотна си. Запазвам си линка веднага!!!

Тъй като продължавам да донагаждам програмата, ми излязоха още няколко въпросчета и ще се радвам, ако някой може да даде някаква информация:

• Мисля, че с лека промяна в плана, бих могъл да добавя и Franz Josef Glacier (около 6 часа повече каране, но мисля, че си заслужава). Въпросът е дали достигането до самия глетчер (т.е. разходка върху глетчера) е възможно само с хеликоптер или има възможност и по друг начин. Задавам този въпрос, защото намерих турове, които включват задължително и летене, а цените са им... УОУ. И това автоматично ме замисля дали си заслужава и дали има смисъл да променям и програмата заради това.
    • Ето и някакви примерни турове - цък
  • Обиколката на южния остров ще бъде по този маршрут - Quenstown - Wānaka - Aoraki / Mount Cook - Lake Tekapo - Dunedin - Manapouri - Te Anau - Queenstown, като включим различните трекове по пътя (подробна информация в първия пост). Имаме още един ден допълнителен (втория ни ден в Queenstown след като завършим обиколката на острова) и се чудя дали и какво мога да включа допълнително. Вариант е и да вмъкна нещо и между някои от градовете по пътя. Дали имате някакви предложения и съвети (добавям списък на нещата, които вече са в програмата около Quenstown😞
    • Lake Hayes

За пореден път - огромно благодаря 🙂 

Не съм ги гледала всички, за да сравня. Мисля, че една маорска атракция е достатъчна.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.