Прескочи до съдържание

Програма Виетнам

Препоръчани мнения

Публикувано:

Здравейте магеланци, ще съм благодарна на малко помощ за оптимизиране на програмата ми във Виетнам, още е много груба версия. Първата "уловка" е че ще трябва да работя в три от дните от 14. Струва ми се, че логистично не е най-доброто може би по този начин, например дали има вариант след Халонг бей да не се връщам до Ханой и дали за Хуе не е по-удачно просто дневен тур от Хой Ан. За кои места е по-добре да наема шофьор? Все още имам свобода да сменя дните дори и работните, ако са три общо делнични.Благодаря предварително 🙏 

24.05 – Ханой пристигане следобед разходка
25.05 – Halong Bay (дневен тур)
26.05 – Ninh Binh (дневен тур) + нощен автобус до Сапа
27.05 – Sapa сутрин + remote work от 14
28.05 – Sapa
29.05 – Sapa + нощен автобус до Ханой
30.05 – Полет до Дананг, трансфер до Хой Ан + remote work от 14
31.05 – Хой Ан
01.06 – Хой Ан
02.06 – Сутрин My Son Hoy An и Remote work от Хой Ан
03.06 – Хюе (днвен тур) + вечерен полет до
04.06 – Ханой, разходка + полет

Публикувано:

Ето моето предложение.

24.05 – Ханой пристигане следобед разходка

вземи нощен автобус до Сапа и направи дните в Сапа. И после нощен до Ханой.
- Halong Bay (дневен тур) и направо към Нин бин - вземи трансфер
– Ninh Binh (дневен тур) и връщане в Ханой   пак вземи трансфер
– Полет до Дананг, трансфер до Хой Ан + remote work от 14
31.05 – Хой Ан
01.06 – Хой Ан
02.06 – Сутрин My Son Hoy An и Remote work от Хой Ан. 
03.06 – Хюе (днвен тур) + вечерен полет до Ханой - няма да ти стигне времето може би
04.06 – Ханой, разходка + полет

• Благодаря 1
Публикувано:

Благодаря @MayaS, преправих според твоето предложение. Така ми се пада да работя топно преди нощния автобус, защото 24-26ти са почивки дни и не мога да работя. И ще трябва да помисля как да се мотая с багажа на първия ден. Това Хюе накрая продължава нещо да не ми се връзва, приемам и отзиви заслужава ли си. Продължаваме с мисленето 😄

24.05 – Ханой пристигане следобед. Нощен автобус до Сапа.

25.05 - Сапа 

26.05 - Сапа

27.05 - Сутрин разходка. Работа 13.00-22.00, нощен автобус до Ханой след 23.00.

28.05 - Halong Bay дневен тур и трансфер до Нин Бин

29.05 Нин Бин и връщане вечерта в Ханой

30.05 Полет до Дананг и трансфер Хой Ан, remote work 13.00-22.00
31.05 – Хой Ан
01.06 – Хой Ан
02.06 – Сутрин My Son Hoy An и Remote work от Хой Ан. 
03.06 – Хюе (днвен тур) + вечерен полет до Ханой - няма да ти стигне времето може би
04.06 – Ханой, разходка + полет

Публикувано:

Мисля си, че можеш да съкратиш 1 ден от Сапа и 1 от Хой Ан. И пак да опиташ да пренаредиш. Можеш ли да напишеш какво искаш да видиш или правиш по програмата, за да дам повече идеи.

• Харесвам 1
Публикувано:

В Хуе има доста исторически места, но за мен не е най-страхотния спомен от Виетнам. Според мен, пропусни го и се наслади на природните красоти. 
Моите любими места са Нин бин и Хой ан., но не съм била в Сапа. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 12 часа, MayaS каза:

Мисля си, че можеш да съкратиш 1 ден от Сапа и 1 от Хой Ан. И пак да опиташ да пренаредиш. Можеш ли да напишеш какво искаш да видиш или правиш по програмата, за да дам повече идеи.

Ех @MayaS всичко искам да видя, вечния проблем 😂 Ще поровя още и ще пренареждам, пък да видим какво ще излезе.

Публикувано: (редактирано)

Не си струва Хуе. Аз съм разочарована от имперския комплекс, западнал е, всичко е зле поддържано и особено градините. Според мен Хуе е реклама без покритие и не е единствената измислена туристическа атракция в Централен Виетнам. 

Пускала съм снимки и коментари  в темата "В момента съм"

Ако ходиш в Хуе, носи си кеш за входа в комплекса, защото там не може да се плаща с карта. Това важи и за императорската гробница Khai Dinh tomb. В друга тема съм споделила повече впечатления от посещението ни в Хуе:  

Редактирано от Jenbel
  • Благодаря 1
Публикувано:

Благодаря @Jenbel, май клоня да се отказвам и да не си усложнявам живота, защото до сега не прочетох на някой чак толкова да се е впечатлил. Мога да използвам деня за повече време в Ханой или прословутия мост, но и за него се колебая има ли смисъл въпреки хилядите му снимки.

Публикувано:
преди 1 минута , CarpeDiem каза:

прословутия мост

Аз умишлено въобще не го планирах. Това си е атракционен парк, не е само моста и си изисква време. 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 16 часа, CarpeDiem каза:

Благодаря @Jenbel, май клоня да се отказвам и да не си усложнявам живота, защото до сега не прочетох на някой чак толкова да се е впечатлил. Мога да използвам деня за повече време в Ханой или прословутия мост, но и за него се колебая има ли смисъл въпреки хилядите му снимки.

Аз съм разочарована и от прословутия мост. Предварително бях гледала що е то Ба На Хилс и бях наясно, че не е моето, но отидохме заради моста. Той на живо е много по-малък и невпечатляващ спрямо снимките. Освен това там постоянно има стълпотворение от азиатци, предимно китайци и е много трудно да се направят хубави чисти снимки. Ние имахме късмет, че в деня на посещението ни времето горе беше чисто слънчево, но често има мъгла и не се вижда нищо. Някаква планина е, но не е като Витоша, по-ниска е. Хареса ми лифтът, той е голям, 4 линии, ако помня правилно, разходката с него е приятна. 

Екскурзията до Ба На Хилс ни отне цял ден /бяхме в Хой Ан/, към 10:30 ч. бяхме се изкачили горе, обиколихме комплекса, пихме кафе, после отидохме до моста, който се падаше в далечния край за нас и до него пак се използва лифта за кратко, после обядвахме /купихме билети с включен обяд/, после още 30-40 минути път надолу и се прибрахме в Хой Ан в късния следобяд. 

Щом се колебаеш, изгледай някое видео за тази атракция в Youtube и ще добиеш представа какво представлява. 

• Харесвам 1
Публикувано:
На 6.05.2025 г. в 22:29, CarpeDiem каза:

Не бих пропуснал Хюе заради още един ден в Ханой, но всеки сам си преценя. Императорският комплекс в Хюе е достатъчно интересен и лично аз го намерих за по-скоро автентичен отколкото западнал. Добре е да се знае, че освен бивша столица на страната, Хюе е важен град по време на виетнамската война, а щабът на американската армия е бил разположен именно в императорския комплекс. Близките гробници са много интересни, а и едно плаване с лодка по "Парфюмираната река" до пагодата Thien Mu e чудесно преживяване...

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

Хюе е топ място във Виетнам, аз не бих го проуснал. Може да се направи и с дневен тур от Хой Ан/Да Нанг за пестене на време, ама не като последен ден и гонене на полет, смени го за някой от другите дни. Организират го масово. Тръгва се рано сутрин  и се прибираш късно вечер.

Иначе Нин Бин регионът е много красив и има доста за гледане. За един ден ще е екстремно или доста орязано.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Както много пъти съм казвал за този район на света, слушайте какво казва подполковника и си водете записки, защото неговите съвети са безценни!

Преди 1 час, T.E.Lawrence каза:

Хюе е топ място във Виетнам, аз не бих го проуснал.

Подполковник, тъй като ние останахме (ако не ме лъже паметта по твоя препоръка) една нощ в Хюе, имахме късмета да посетим две от емблематичните заведения в града, които може би познаваш. Не си спомням нито как се казваха, нито мога да се ориентирам по картата, но едното беше с много интересна концепция на готови менюта. Помня, че поръчахме едно такова меню за трима и буквално опитахме над 20 различни миниатюрни порции с местни специалитети от супа до десерт. Изключително вкусно и много евтино! Помещението изглеждаше като кебапчийница "Дамарче" от моето детство, макар и значително по-голямо и със значително по-висока хигиена. Абсолютно непринудена обстановка и пълно с местни, впрочем, май бяхме единствените чужденци на вечеря. Второто заведение беше малко по-висока класа като обстановка, помня, че седяхме на терасата на втория етаж на колониална къща. И двете места ни бяха препоръчани от едно местно момче, което ни беше шофьор в района. Иначе съм принципно съгласен, че самият Хюе като град не предлага абсолютно нищо интересно, но в околностите си има значително интересни обекти за разглеждане...

• Харесвам 2
Публикувано:

Вярно, че всеки си има предпочитания и за толкова малко време няма какво по-напред. Аз съм ги правил всичките топ места в различни трипове по няколко пъти  и доволно време. От моята камбанария, ако трябва да режа места, като голям фен на историята Хюе ми е основно място и също бих правил повече трипове с база Ханой или някоя друга нощувка Нин Бин, с два дни в района, вместо половината екскурзия да ми е Сапа. Не че е лошо и там, ама е за малко по-дълъг трип. 

Щом ще се работи от селски райони, задължително карта на военния оператор Viettel.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Здравейте 🙂 Преди месец се завърнахме от Виетнам и Камбоджа и в тази тезма може да видите как ние видяхме тези страни през нашите очи. Единствено за Сапа не мога да дам мнение, тъй като не ни стигна времето, а и периодът не беше най-добрият за посещението на тази част от страната (поне с такова впечателние останахме от прочетеното в интернет).

Моето лично мнение е следното (имайки предвид времето, с което разполагате):

• Hanoi: за ден (ден и половина) е повече от достатъчно. Ние бяхме там за един пълен ден и съм напълно доволен от това, че не останахме повече, тъй като успяхме да отделим повече време на малките градчета.
  • Ninh Binh: това място е страшно красиво и много ни хареса. Разходката с лодка по Tràng An Landscape Complex, изкачването на Hang Múa (Mua Caves), разходката с колело покрай оризовите полета... аз бих останал колкото се може повече на това място.
    • Ако нямате проблеми с нощните влакове, бих препоръчал, за да не губите време да хванете влака от Ninh Binh до Hue, като ще спестите и време да се връщате до Ханой, както и висенето по летищата и т.н. Влаковете са прилични и човек дори може да си поспи хубаво (поне ние няхме проблеми).
  • Hue: за един ден спокойно може да се обиколи целия град. Ние отделихме денят след пристигането с нощния влак на Hue и видяхме, както императорския комплекс (според мен си заслужава и то много), така и различните мавзолеи и пагоди. Заслужава си да се видят. Ако може и повече време да се отдели, няма да се сбърка.
    • Golden Bridge: все още съм на мнение, че самият мост е красив и интересен, особено ако имате късмета да ви се открие гледка надолу и да няма мъгла. Самият Ba Na Hill е по-скоро атракция за тях, а не за нас (въпреки цените на всичко там). Но пък е интересно да се види.
  • Hoi An: заедно с Ninh Binh, това е едно от най-любимите ми места във Виетнам. Страшно красиво и си заслужава поне 2 нощувки.
    • По пътят от Hue до Hoi An (и около самите градчета) има страшно много неща за гледане и си заслужава да се отдели повече време на този район.

Аз бих направил нещо такова като програма:

• 24.05 – Ханой пристигане следобед. Бърза разходка в града (да се усети атмосферата на това място). Нощен автобус до Сапа.
  • 25.05 - Целодневна разходка в Сапа.
  • 26.05 - Сутришна разходка в Сапа. Работа (13.00 - 22.00). Нощен автобус до Ханой след 23.00.
  • 27.05 - Целодневен тур в Halong Bay. Трансфер до Нин Бин.
  • 28.05 - Целодневна разходка в Нин Бин и околностите.
  • 29.05 - Разходка в Нин Бин, каране на колело, обиколка на нещо наоколо и т.н. Вечерен влак до Хюе.
    • Според мен тук може и да се поработи този ден (вместо на 03.06, като по този начин ще си освободите повече време за Ханой).
  • 30.05 - Сутрешна разходка в Хюе. Работа (13.00 - 22.00).
  • 31.05 – Целодневна разходка в Хюе.
    • Аз бих наел шофьор и отскочил до нещо наоколо, тъй като самия Хюе освен изброените вече неща се обикалят за около ден. А наоколо е пълно с толкова интересни неща 🙂 
  • 01.06 – От Хюе до Хой Ан с кола, като може да включите каквото ви изглежда интересно по пътя (има толкова много избор, че е въпрос на вкус).
  • 02.06 – Целодневна разходка в Хой Ан.
  • 03.06 – Сутришна разходка в Хой АнРабота (13.00 - 22.00). Вечерен полет до Ханой.
  • 04.06 – Разходка в Ханой. Вечерен полет (колкото по-късно, толкова по-добре).

Може би с такава програма, ще успеете да видите страшно много места, като разбира се тук основно фокуса е на какво ми хареса на мен и си мисля, че си залужава повече. Единственият минус е престоят в Ханой, но в зависимост от полетите, пак ще имате не малко време и за там (или спрямо кога изберете да работите).

Програмата е напълно постижима, въпреки че изглежда малко претоварена 🙂 

Поздрави и да си направите едно невероятно приключение 🙂 

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

Много хубава програма е предложил @Zdravko Nestorov Особено ми хареса неглижирането на подтискащия Ханой, който през деня не може да предложи нищо кой знае колко атрактивно извън познатите две-три туристически забележителности. Единствено бих допълнил програмата с време за плаж в Хой Ан (дори бих предложил да се работи именно на плажа под чадъра на някое от много плажни заведения с коктейл подръка), както и попътно разглеждане на Марбъл Маунтийн и преминаване през прохода Хай Ван, който така или иначе е на пътя, макар и встрани от магистралата. В програмата липсва любимият ми Сайгон със задължително посещение на Делтата на Меконг, но няма пълно щастие. Виетнам е прекрасна дестинация, само хубави спомени имам от тази страна...

• Харесвам 2
  • Благодаря 2
Публикувано:

@Duke и @T.E.Lawrence, благодаря ви, ще променям пак и ще опитам да го включа Хюе в такъв случай. Не ми е за цел да седя повече дни в Сапа, но заради въпросния работен ден се получава така, че да остана там още един. Понеже няма как да направя другите дневни турове, ако ще работя. Сайгон разбира се, че също ми се иска, но ще остане за някое друго пътуване с Камбоджа например. Идеята за работенето от плажа в Хой Ан, също ми се въртеше в главата, но още не съм погледнала за подходящи места там/хотели, може и да се получи. Никак не е идеално сега, но по-добре така, отколкото нищо. Благодаря много за съвета за картата, лесно ли се намира на летище и т.н или трябва да търся специално място в Ханой ? 

@Zdravko Nestorov Прегледах още преди това твоята тема и ти се възхитих на цялата подготовка и организация. Ти даже и моята програма успя да направиш супер структурирано. Много съм лимитирана за съжаление и на 26ти не мога да работя, понеже е почивен ден, де факто трябва да е 27ми, което ми ограничава шанса за дневна екскурзия, за това първоначално мислех да започна с туровете и след това Сапа. 

• Благодаря 1
Публикувано:

Със сим картите нещата са странни, пълно е прекупвачи, които са брандирани като официален представител. Знам много случаи (на мен не ми се е случвало) за препродаване на използвани карти почти преди изтичането им. От летището в Ханой не съм купувал с години, но знам, че вече имат официален магазин.

Може би, ако е много важно, най-добре е есим от сайта им или официален магазин в Ханой. Също, ако имаш надеждна агенция за посрещане или турове, те също могат да ти вземат карта и да те чакат с нея на летището.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
На 10.05.2025 г. в 12:59, CarpeDiem каза:

@Duke и @T.E.Lawrence, благодаря ви, ще променям пак и ще опитам да го включа Хюе в такъв случай. Не ми е за цел да седя повече дни в Сапа, но заради въпросния работен ден се получава така, че да остана там още един. Понеже няма как да направя другите дневни турове, ако ще работя. Сайгон разбира се, че също ми се иска, но ще остане за някое друго пътуване с Камбоджа например. Идеята за работенето от плажа в Хой Ан, също ми се въртеше в главата, но още не съм погледнала за подходящи места там/хотели, може и да се получи. Никак не е идеално сега, но по-добре така, отколкото нищо. Благодаря много за съвета за картата, лесно ли се намира на летище и т.н или трябва да търся специално място в Ханой ? 

@Zdravko Nestorov Прегледах още преди това твоята тема и ти се възхитих на цялата подготовка и организация. Ти даже и моята програма успя да направиш супер структурирано. Много съм лимитирана за съжаление и на 26ти не мога да работя, понеже е почивен ден, де факто трябва да е 27ми, което ми ограничава шанса за дневна екскурзия, за това първоначално мислех да започна с туровете и след това Сапа. 

@CarpeDiem - много ти благодаря за хубавите думи. Много се радвам, че си успяла да си намериш полезно инфо от моята тема 🙂 Иначе мисля, че дори планът, който написах по-горе може да си остане същия като вместо на 26-ти да работиш, можеш да поработиш на 29-ти. Хубавото е, че така още в началото ще си направиш 2 от 3-те работни дена (последователно) и после ще имаш много време да се наслаждаваш на Виетнам!

И накрая програмата може да стане нещо ето такова:

• 24.05 – Ханой пристигане следобед. Бърза разходка в града (да се усети атмосферата на това място). Нощен автобус до Сапа.
  • 25.05 - Целодневна разходка в Сапа.
  • 26.05 - Сутришна разходка в Сапа. Обеден автобус до Ханой около 12:00. Следобна разходка в Ханой.
    • Тук имаш опцията да отделиш повече време на Сапа, ако ти допадне и да си намалиш времето в Ханой (може би лично аз така бих направил 😄).
  • 27.05 - Целодневен тур в Halong Bay. Трансфер до Нин Бин.
  • 28.05 - Целодневна разходка в Нин Бин и околностите.
  • 29.05 - Разходка в Нин Бин, каране на колело, обиколка на нещо наоколо и т.н. Работа (13.00 - 22.00). Вечерен влак до Хюе.
  • 30.05 - Сутрешна разходка в Хюе. Работа (13.00 - 22.00).
  • 31.05 – Целодневна разходка в Хюе.
    • Аз бих наел шофьор и отскочил до нещо наоколо, тъй като самия Хюе освен изброените вече неща се обикалят за около ден. А наоколо е пълно с толкова интересни неща 🙂 
  • 01.06 – От Хюе до Хой Ан с кола, като може да включите каквото ви изглежда интересно по пътя (има толкова много избор, че е въпрос на вкус). Това са само част от местата, които са страхотни:
    • Lap An Lagoon
    • Lang Co Beach
    • Hải Vân Pass: пътят ви мината от там и определено препоръчвам да отделите време и просто да се насладите на гледките.
    • Golden Bridge: както и по-горе писах - интересно и си заслужава поне за мен, дори да не му се отделят много часове, а само 3-4.
    • Marble Mountains
    • My Khe Beach: дори за 30-40 минути, това място е страхотно. Ние го хванахме по залез и останахме много доволни!
    • И много други, за които е писано на дълго и широко 🙂 
  • 02.06 – Целодневна разходка в Хой Ан.
  • 03.06 – Сутришна разходка в Хой АнРабота (13.00 - 22.00). Вечерен полет до Ханой.
  • 04.06 – Разходка в Ханой. Вечерен полет (колкото по-късно, толкова по-добре).
преди 20 часа, T.E.Lawrence каза:

Със сим картите нещата са странни, пълно е прекупвачи, които са брандирани като официален представител. Знам много случаи (на мен не ми се е случвало) за препродаване на използвани карти почти преди изтичането им. От летището в Ханой не съм купувал с години, но знам, че вече имат официален магазин.

Може би, ако е много важно, най-добре е есим от сайта им или официален магазин в Ханой. Също, ако имаш надеждна агенция за посрещане или турове, те също могат да ти вземат карта и да те чакат с нея на летището.

Относно SIM картите - четох на страшно много места от къде да си закупи човек и както @T.E.Lawrence споменава да се прецакаш с изтичаща карта. Затова и ние решихме да си вземем Vietnam Traveller SIM Card от техен официален офис 🙂 Пълно е с такива офиси в целия град и работят до късно, както и предлагат всевъзможни планове:

image.jpeg.ee6a4df136e1371ba68c83dbee640066.jpeg

• Харесвам 1
  • Браво 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.