Прескочи до съдържание

Влизане в Швейцария (от Германия) само с лична карта


FlyTraveler

Препоръчани мнения

Един мой братовчед заминава утре за Германия, иска от там да влезе и в Швейцария за малко. Паспорта му е изтекъл и ще пътува с лична карта. Легално ли е да се влезе в Швейцария с българска лична карта и ако не е какви според вас биха били последствията ако го хванат? Предполагам, че от Германия няма гранична проверка на документи.

 

Благодаря предварително за отговорите.

Връзка към мнение

Швейцария е част от Шенген, така, че не би трябвало да има проблем. Ето и инфо от Wikivoyage:

EU and EEA citizens can still enter Switzerland without a valid travel document if their citizenship has been established. The burden of proof rests with the person concerned. Proof of citizenship may be furnished by any appropriate means (e.g. an expired passport, official document proving identity and/or citizenship of holder).

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Швейцария е част от Шенген, така, че не би трябвало да има проблем. Ето и инфо от Wikivoyage:

Мерси, спести ми ровене из Нет-а.

Връзка към мнение

Швейцария е част от Шенген, така, че не би трябвало да има проблем. Ето и инфо от Wikivoyage:

Инфото от цитата не е релевантно, защото се отнася за лице без валиден документ за самоличност, а човекът си има лична карта. Иначе, да Швейцария е част от Шенген и няма проблем да се 'влезе' (условно казано) с ЛК.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

В Швейцария от личен опит казвам, че може да се влезне с карта без проблем. А от Германия не мисля даже, че има проверки на личните документи.

Връзка към мнение

Влизането и излизането на българи на територията на СН е възможно само с лична карта. На летищата проверяват, а ако се влиза с кола мисля, че почти никога не проверяват. Влизала съм многократно от Франция и Германия в СН с кола и влак и никога не са ме проверявали.

Миналат година година живях известно време на френска територия и всеки ден пътувах до Женева с влак, макар и за 20 мин, никога не са ме проверявали!

Редактирано от Red_wine
Връзка към мнение

По принцип е достатъчна лична карта. И според страницата на нашето външно министерство. Швейцария е в Шенген.

Но преди години един познат, австриец, ми беше разказвал, че е имал прекачване в Швейцария и по това време е имало вдигане на степента на сигурност (не помня какъв беше поводът) и че при прекачването са му искали паспорт. Какво е ставало с тези, които не са имали паспорт у себе си, не знам.

"If there is a serious threat to public policy or internal security, a Schengen country may exceptionally reintroduce border control at its internal borders for, in principle, a limited period of no more than thirty days. If such controls are reintroduced, the other Schengen countries, the European Parliament and the Commission should be informed, as should the public."

Цитираният текст е от http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/policies/borders-and-visas/schengen/index_en.htm

Връзка към мнение

 

Childish, това е така, но преди доста години. Тогава имаше дори и туристическа виза за българи в СН, после можехме да пътуваме само с паспорт и тур. пребиваване за 3м в страна но без виза, и т.н. Много неща са промениха спрямо българите тук, но по мъгли спомени, само с лична карта се пътува от около 4г.

 

Връзка към мнение

Това за връщането на граничния контрол няма общо с вида на изисквания документ за самоличност: все пак Великобритания е извън Шенген, има граничен контрол и няма проблем да се влиза с лична карта за граждани на ЕС/ЕИП и Швейцария.

 

Ето релевантната разпоредба:

 

Право на влизане

Без да се засягат разпоредбите относно документите за пътуване, приложими при контрола на държавните граници, държавите–членки дават на гражданите на Съюза разрешение да влизат на тяхна територия с валидна карта за самоличност или паспорт

(чл. 5 (1), Директива 2004/38/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 29 април 2004 година относно правото на граждани на Съюза и на членове на техните семейства да се движат и да пребивават свободно на територията на държавите–членки)

 

Швейцария прилага законодателството на ЕС в тази област, така че това важи и за там.

Редактирано от Мрън
Връзка към мнение

Да, и аз така мисля, че личната карта си е достатъчно легитимен документ в случая и едва ли бих помъкнала паспорт за Швейцария.

Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.