Прескочи до съдържание

С какъв фотоапарат снимате по време на пътуване?

Препоръчани мнения

Публикувано: (редактирано)

Май малко късно се включвам, понеже такива теми по навик ги избягвам. Винаги прерастват във спорове. Както и да е...

Поздравления на Георги за общо взето добрата систематизация на видовете фотоапарати на разбираем за лаици език! Това е или резултат от писането на статии за аерохроники, или просто ти се отдава :-).

Благодаря и че ми обърна внимание на Сони RX100 - отдавна го заглеждам за втори фотоапарат като ходим по разходки или на кратки пътешествия. Ама пък цената му е почти колкото на EOS 700D - голяма дилема.

Та най-после по темата - снимките в галерията ми са с един стар EOS350D, който си купих през 2004 година. Обективът на повечето пейзажи е 24/2.8 канонски с пола филтър - хем лек, хем добър. Като качество е доста над китаците, като тегло горе-долу същото.

В чантата си държа и един 85/1.8 канонски - за портрети, за по-слабо осветление (снимал съм сватби в църкви без светкавица - даже някои магеланци са на тях) и за по-далечни обекти. За спорт и за птички имам 300/4, но не го нося постоянно с мен по разбираеми причини. 24/2.8 имам желанието да го сменя с една сигма 12-24, ама все остава назад като приоритет.

Вариообективи не разнасям точно поради фактора тегло.

Та да се включа и аз в спора мирърлес - СЛР. Важният факт, който всички пропускате е, че за СЛР-ите на Канон има огромен избор качествени обективи (включително втора ръка), много от тях доста достъпни като цени. За мирърлес за същия клас обектив ще се бръкнеш още доста, а втора ръка трудно се намира. Така че, смея да твърдя, че при сходен бюджет един и същи способен фотограф ще направи по-качествени снимки с СЛР. Това, разбира се, ако факторът тегло не е определящ, и ако приемем, че фотографът не снима спорт.

Също и в случай, че снимките се гледат на качествен монитор или се отпечатват на качествена хартия.

Tedy, поздравления за пейзажите! Много добри! :clapping:

Редактирано от georgiev
  • Харесвам 1

Аз съм с обикновен джобен Nikon, или със стария телефон. 
Това си има обяснението. Много често по фестивали и концерти не се допускат камери с обективи, а аз пътувам предимно по тази причина. За кво ми е "сложен" фотоапарт, като няма да мога да го ползвам.  :lol:  Пък и некак не върви да отида на концерт, и не да си слушам групата и да се кефя, ами да снимам като репортер...то така се изпуска цялото преживяване. Снимам колкото да си припомня след това, че съм бил там (не че ще забравя ако не съм снимал).

Другото, което снимам, е докато чакам на някое летище - самолетите. Или пейзажи през прозореца докато летим. И там е по-лесно да си извадя от джоба камерката и бързо да нащракам нещо, отколкото да настройвам апаратура. А да, не по-маловажната причина - големите камери не могат да се вместят в ръчния багаж, а в кабината нискотарифните не позволяват и ръчен багаж, и отделно камера. Трябва да си избера едното. Е, аз си избирам ръчен багаж, и малкия бръмбъзък в джоба :)

Някой ден като почна да ходя по плажове, и да летя с чекиран куфар, може и да мина на DSLR. До тогава съм ОК и само с джобен дигитален апарат.

Редактирано от wilks
  • Харесвам 2
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Благодаря, продължавам да работя над себе си.  :)  Обаче в Китай 1 месец с раницата на гръб, честно чувствах се като костенурка. Това, което ми направи впечатление там е, че масово снимат с едни яки Канони и Никони. Ако някой до този момент си е мислел, че китайците са бедни с  много нисък стандарт, ще разбия илюзиите му. По-добре са от нас.  :scratchhead:

Публикувано:

Благодаря, продължавам да работя над себе си.  :)  Обаче в Китай 1 месец с раницата на гръб, честно чувствах се като костенурка. Това, което ми направи впечатление там е, че масово снимат с едни яки Канони и Никони. Ако някой до този момент си е мислел, че китайците са бедни с  много нисък стандарт, ще разбия илюзиите му. По-добре са от нас.  :scratchhead:

Яд ме е, че нямахме време да ти дам да разгледаш моята машинка, сигурно щеше да я отхвърлиш с презрение де, хората с L канонски обективи едва ли нещо може да ги накара да погледнат другаде :)

Нищо, следващия път, може да ти хареса лекотата :)

• Харесвам 2
Публикувано:

Бе тя лекотата хич не е лошо нещо, ама ако имаш 5-6 обектива и тяло, някак не върви да разпродаваш всичко и да купуваш отново... 

Публикувано:

Бе тя лекотата хич не е лошо нещо, ама ако имаш 5-6 обектива и тяло, някак не върви да разпродаваш всичко и да купуваш отново... 

Е защо, тялото ясно, но обективите си държат цената, може да смениш между 3-4 системи и няма да си много вътре от препродаването, ако въобще :)

Публикувано:

Аз не съм някакъв техничар и даже не отбирам чак толкова от модели и т.н. Не ми е интересно да чета и технически характеристики. Просто, когато реша, че ми трябва нещо конкретно си правя проучване и обикновено избирам качеството, въпреки цената. Така досега не ми се е налагало да сменям тяло или обективи.Тежестта на техниката не е чак толкова страшна, все пак не се разхождам нон стоп с апарат на врата. Колкото до качеството на изображението, виждала съм страхотни неща снимани и с по-евтини модели апарати. В крайна сметка си мисля, че една добра или интересна композиция винаги ще грабне вниманието повече от калпава такава, независимо от използваната техника.

• Харесвам 7
Публикувано:

Аз мъкна ~2кг фотоапрат+обективи. Купих го дни преди да тръгна за Египет през 2006 и веднага съжалих. Овен че тежи, аз не си обработвам снимките и е малко безсмислено цялото упражнение. Вече съм свикнала с него и си го обичам. Не тръгвам на път без фотоапарата.

• Харесвам 2
  • 1 месец по-късно ...

От една година се запалих по фотографията и снимам с професионален Канон. Раницата ми тежи точно 7 кг и си я влача даже и из планините. Страшен фитнес пада. А миналата година 20 дни бях с апарата на врата на поредната екскурзия, ми то мазоли ми излязоха, но ми е тръпка, влача и не се оплаквам. :) Тук качвам по малко:

http://photo-forum.net/bg/index.php?APP_ACTION=USER_IMAGES&USER_ID=123979

Тези снимки са коренно различни от онези от Рио и БА :) С какъв Канон и какъв обектив ги снимаш? Поправка, видях модела на апарата, обективите останаха... :) Снимките са изключително добри.

Редактирано от FlyTraveler
Публикувано:

Хайде и мой ред дойде, нали пуснах цяла тема дали да си нося апарата в Южна Америка.

Общо взето си имам колекция...

Nikon F90X филмов SLR с extra power grip (има допълнителен спусък за вертикални снимки и може да се сложат обикновенни АА батерии вътре). До 2006 г. ми беше основен, снимах предимно диапозитив Fuji Velvia, Provia. В момента не се използва, но ми е много любим и си го пазя.

От тези, които използвам имам лека и тежка картечница:

1. Nikon D50 с китов Nikkor 18-70, f: 3.5-4.5 обектив. Основен от 2005 до 2011 година, изненадващо добър за ниският си  DSLR клас.

2. Nikon D700 full frame DSLR (2011-present) с топ Никон 24-70, f:2.8 обектив - комбинацията е доста тежка, но е убийственно добра. Едва ли има тяло, което да е по-добро на слаба светлина, правя нощни снимки без триножник откакто го имам, може да вдига много високо ISO без да създава много "шум" на имиджа. Това се получава освен от добрите качества на апарата, също и от сравнително малкото мегапиксели (12) на голям сензор.

Имам и разни други Никонски обективи - хубавото на full frame DSLR е, че може да се ползват обективите от филмовите апарати, там почти няма cropping factor. Та имам Nikon 24 mm, f;2.8, Nikon 70-300 4.5-5.6 VR - този е учудващо добър за 900 лв. теле-зум и с него съм правил доста добри снимки на животни на африкански сафарита. Имам и по-кофти варианта на този обектив - 70-300 мм. но няма стабилизация, а и самото качество на оптиката е доста кофти (може да го взема в Южна Америка, няма да ме е яд изобщо ако го откраднат). Още 3 Никонови обектива, които са ми останали от филмовите апарати и почти никога не ползвам, но си ги държа.

3. Сапунерка Canon SX220 HS - този е взет заради подводната кутия на Canon, която е специално за него - WP DC42. За подводни снимки, до момента е ползван в 2 национални парка в Тайланд - Koh Rok и Koh Ha (там за пръв път го пробвах и резултатите не бяха особено добри), както и на Japanese Gardens coral reef в Акаба (там вече се бях понаучил и има по-добри снимки, но доколкото може да се очаква от такова ниско ниво на екипировка само). От там съм качил 2 снимки в галерията (албум Йордания).

• Харесвам 2
Публикувано:

Тези снимки са коренно различни от онези от Рио и БА :) С какъв Канон и какъв обектив ги снимаш? Поправка, видях модела на апарата, обективите останаха... :) Снимките са изключително добри.

Тогава не бях запалена по фотографията, снимах си със старото сапунерче. Това хоби ми е сравнително отскоро. Повечето пейзажи са снимани с 17-40.

• Харесвам 2
Публикувано:

И аз съм от онези с раниците.

Имах Canon Power Shot SX 20 IS , след което се сдобих случайно с Canon 1000D ...и започна дилемата кой от двата да помъкна. Решение ! - Трите!Заедно с джобното Soni... и тогава разбрах разликата във фотоапаратите. Просто всеки снима по различен начин и си има предимства за определите ситуации. Не бих се лишила от удоволствието да поснимам за сметка на хамалогията. Някой ден ще се науча да го правя и както трябва :)

• Харесвам 1
  • 2 месеца по-късно ...

Снимам с Canon 5D и 60D 

Относно обективите винаги само и единствено твърди обективи , да по -неудобно е , но качеството е несравнимо няма варио което да догони твърдото стъкло!

но напоследък станах върл фен на GoPro 3 Black Edition с което се правят и страхотни снимки и 2К видео

Редактирано от Alesis
Публикувано:

Аз снимам с SONY DSC-WX10 което би трябвало да е Турбо сапунерка. 

848476578_640.jpg

Като цяло не е нищо особено но има 2 неща които го различаваха навремето когато го купих от повечето сапунерки това бяха.
1. Добрата оптична стабилизация,
2. Back Illuminated Sensor
Като се има предвид че като пътувам не ползвам трипод, тези две неща наистина правят разлика при нощните снимки. Въпреки малкия размер на сензора 1/2.3 type(7.77mm).
Скоро мисля да се изкачвам в стълбичката и да мина на нещо с по голям сензор. За мен най-важните неща на един фотоапарат са стабилизацията и краткото време за снимане, защото има хиляди моменти когато трябва да снимаш от тресащ се влак, предирчива камила, автомобил и изведнъж имаш около 30 секунди да заснемеш нещо интересно.

• 4 седмици по-късно ...
Публикувано:

Преди време, носих хубави, професионални фотоапарати, но с времето се убедих, че това не си е работа - голям ангажимент, допълнителен багаж с мен, а и трябва да им трепериш. В един момент, вместо да се кефя на пътуването, станах роб на фототехниката. Айде по-добре не. Сега снимам с една по-хубава и удобна сапунерка.

• Харесвам 3
Публикувано:
Публикувано:

Аз пък ще задам един мнооого тъп въпрос: на кое му викате сапунерка и кое е DSLR?

Ние имаме един старичък, но лачен Коника-Минолта Z5 и един Olympus Pen.

Та, две сапунерки ли имаме?

Публикувано:

Сапунерка е апарат, на който не можеш да сменяш обектива. DSLR е цифров огледално-рефлексен апарат, т.е.светлината от обектива се отразява в едно огледало и отива във визьора. Като снимаш, огледалото се вдига и светлината вместо във визьора отива върху матрицата.

Минолтата е сапунерка, Пенът е безогледален апараст със сменяеми обективи.

• Харесвам 3
  • 4 седмици по-късно ...
Публикувано:

Aми досега бях с...

12911-pwb1000main.jpg

http://www.trustedreviews.com/Samsung-WB1000_Digital-Camera_review

Но снимките за мен не струваха, та успях да закупя така жадуваното от мен Sony RX100m2 :wub: , което е съвсем друга работа/бира :) Живот и здраве ще постна снимки от бъдещи пътешествия:)

• Харесвам 1
Публикувано:

Ами аз май си карам почти само на телефон вече. То на човек ще му трябват няколко живота, ако трябва да си подреди хилядите снимки, да ги обработи, да ги "албумира", че и да им се радва. Даже и сапунерката в повечето случаи ми се явява като излишен багаж...

Т.е. отивам, пълня очите, сърцето, някоя и друга снимка с телефона... и т'ва е.

Иначе, дъщеря ми се е зарибила по фотографията. Избра си за подарък това:

post-883-0-41049400-1393845368_thumb.jpg

Засега е доволна, ама докога ли :huh:

• Харесвам 1
  • 2 месеца по-късно ...
Публикувано:

Аз снимам от няколко години с Panasonic Lumix DMС TZ7, преди това смених няколко Сони-та, този ми е достатъчен като удобство и качество на снимките. Имам резервна батерия и карта. Обичам хубавите снимки, но чак манияк не съм.

• 5 седмици по-късно ...
Публикувано:

Бях пред подобен избор тези дни, наистина RX-100 II е супер камера, но много ми липсваше зуум-а, и другото цената е доста солена, и то само на голата камера, като добавиш допълнителните батрии, калъфчета и карти и става ужас. В крайна сметка се спрях на по-стар апарат в травъл-зуум категорията Сони HX50. На 50% от цената, обаче не е 50% от качеството.

Пак е турбо сапунерка, както сте ги кръстили тук, компромис с качестовто малко, но ще се нарадваме на апарат с много зуум и невероятно видео. А ако зуума толкова много ни хареса винаги може един DSLR в бъдеще. Важното е че турбо сапунерката е достатъчно добра да замества голям фотоапарат, събира се в малък калъф и джоб ако трябва, с един най-обникновен статив може да стой стабилно защото е лека. 

Общо взето сравнения между различните категории нямат смисъл, може би само за по -скъпи mirrorless и entry level DSLR-и има смисъл да се чешат езици кое е по хубаво, за всички останали категории си има уникални приложения и .. най добре да имаш от всички по един :)

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.