Прескочи до съдържание

Шри Ланка


Sun4o

Препоръчани мнения

Наближават Новогодишните празници :)  и взех да се пооглеждам за любимото ми за това време на годината - плажните дестинации...

Поразрових форума, но не намерих тема за Шри Ланка. Ако пък има такава, може да ми изтриете моята.

Интересно ще ми бъде да споделите:

 

- на кое място поставяте тази дестинация сред останалите - Тайланд, Малайзия, Камбоджа

 

- добри ли са плажовете и кои са за предпочитане. Поддържани ли са или е дива екзотика. Чел съм за Галее и Тринкомалее

 

- зад плажовете - става ли за живот, има ли готини кръчмета или е мизерийка. Имам си добра представа за нивото в Азия.

 

- храна - люто ли е като в Индия или има и нормална. Не мога да ям люто. По-точно мога и обичам, ама фарингита не ми дава

 

- екскурзии, които препоръчвате

 

- удачен ли е един прескок до Гоа за 4-5 дена и как е там. Виждам, че няма директни полети, което ще е пречка, не искаме прикачвания. 

 

- хотели - 4 звездните такива ли са си или са надценени. Препоръки? Не че съм претенция, ама друго си е бийч локейшъна...

 

- преди години имаха проблем с бездомните кучета - избиваха ги, че Апели туристите. Има ли ги още, хапят ли пак, гонят ли моторчетата.

 

Помагайте, а аз после ще пусна пътеписче ;)

 

 

 

 

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Моите впечатления- евтинко и мизерийка, като цяло ми хареса, екзотично е, но до плажове не стигнахме, така че не знам как са.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

В Шри Ланка е пълно с храмове, които си заслужават. И аз като отида някой ден, не се знае още точно кой изобщо не мисля да ходя на плаж. Там не е плажна дестинация, според мен.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Малко нахално...ама, какво правите там, ако не на плаж да ходите (основно) :)  :lol: ?

Ние си направихме само stopover по пътя към Малдивите и нямаше време за всичко, също беше и нещо като военно положение в момента, точно правителствените войски бяха подгонили тамилските тигри. Спомням си как ядохме някакви тестени неща и май накрая платихме 1$, също там се возихме за първи път на тук-тук, ама не лъснат като в Тайланд :) Нямаше място за количката на детето и човека я дъжеше с една ръка 'извън' тук-тук-а :). Храмовете са доста интересни, но предполагам, че и плажовете не са за изпускане.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Плажовете, които видях и посетих в Шри Ла са чудесни и диви. Със сигурност по източното крайбрежие е по-красиво и става и за гмуркане, но ние бяхме около Коломбо, после Сигирия, Дамбула, Анурадхапура, Канди, Пинауела . Храната е евтина и изключително люта. Аз бях със сина ми и той накрая (деня преди обратния порет)  се примоли да му купя нещо не -люто.... и така направихме компромиса да влезем  в Коломбо в КFC...., въпреки  указанието за не-люто меню...аз си поплаках докато го ядох:) Иначе храмовете са страхотни, чаените плантации също - предлагат ти да дегустираш около 5 вида чай...и ако искаш си купуваш. Бяхме в нещо като резерват за  морски костенурки. Друг за слонове. Кучета има според мен по-малко отколкото в София:)  Аз поне не видях.  Ботаническите им градини са впечатляващи.  Изобщо места за посещения ...мнооого. Според мен Шри Ланка все още не е силно туристическа дестинация и е запазила доста афтентичност. Хотелите доста прилични  и чисти - 4*. Е, не са като за 4* , но пък кой ти стои в хотела:)

  • Харесвам 8
Връзка към мнение

Преговори си руския!

За общуване с другите плажуващи по "дивите" плажове и обитаващи 4-звездните хотели. 

Шри Ланка: новият Крим за анексиране! (със същите аргументи като стария  :huh:)  

  • Харесвам 12
Връзка към мнение

Остана ли място което не са окупирали ? Руснаците са новите японци и май скоро ще оглавят класацииите за най-пътуваща нация. Лошото , че носят след себе си и много нелицеприятни навици , както впрочем и поляците както споменах наскоро в друга тема ;)

Връзка към мнение

Леле, Моника, направо ме песимизира с това за храната...Аз така си и мислех, ама все се надявах, че има и нелюто. И рибата ли люта я правят? Или те ръцете им като са омацани в люто, съдовете също и всичко става такова...

Домосед, с руския съм 5.75, почти отличник, по-добър ми е от инглиша... ;)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Е, има чисто оризче- снежно бяло..., но каквото и да му сложиш за подправка е люто в различни степени. Същото е и със спагетите им. С рибата има шанс, защото ако успееш  да ги спреш да ти ливнат сос или щедро да поръсят с подправки може да хапнеш чиста рибка. Със скаридите е неспасяемо...люто, но вкусно, вкусно. Сушената риба, която се вее по улиците , като накичено пране изглеждаше интересно, но не посмях да опитам- инстинкт за самосъхранение:)  На закуска в хотелите, освен стандартната имаше и две дълги редици с незнайни манджи -  средно люти. За плодовете - всичко е ясно - божествени. Не, че  не ми дадоха ананас с лют пипер...изядох го и много ми хареса. Важно е да се експериментира, не е толкова непоносимо люто. Пък и здравословно:)

  • Харесвам 8
Връзка към мнение

Е, има чисто оризче- снежно бяло..., но каквото и да му сложиш за подправка е люто в различни степени. Същото е и със спагетите им. С рибата има шанс, защото ако успееш  да ги спреш да ти ливнат сос или щедро да поръсят с подправки може да хапнеш чиста рибка. Със скаридите е неспасяемо...люто, но вкусно, вкусно. Сушената риба, която се вее по улиците , като накичено пране изглеждаше интересно, но не посмях да опитам- инстинкт за самосъхранение :)  На закуска в хотелите, освен стандартната имаше и две дълги редици с незнайни манджи -  средно люти. За плодовете - всичко е ясно - божествени. Не, че  не ми дадоха ананас с лют пипер...изядох го и много ми хареса. Важно е да се експериментира, не е толкова непоносимо люто. Пък и здравословно :)

А лют сладолед има ли? С всичките тези приказки за лютите манджи, ще ме накараш само заради яденето да отида в Шри Ланка.  :P

...е, и заради чая, де. Аз като непиещ кафе, съм особено голям почитател на чая, и даже имам няколко вида, донесени директно от цейлонските плантации от познати - божествени вкусове и аромати :)

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Лютото е необходимост в страните, където се спазва по-малко хигиена, като Индия, защото елиминира много от евентуалните бацили. Затова и в средните векове подправките са се ценели много, не само заради вкуса. Така поне четох някъде.

Та бих казал да внимавате ако не ядете люто там, където всичко е люто.

  • Харесвам 9
Връзка към мнение

Знам, че е така, но.....комфорта в гърлото ми е по-важен :) .

Няколко години подред в Тайланд го подминавам лютичкото (иначе много го обичах), още нищо ми няма. Но пък не може да се сравняват хигиенните условия между двете държави.

Връзка към мнение
  • 6 месеца по-късно ...
Георги Матеев

Ровейки из търсачките попаднах на изгодни билети до Коломбо и се зачетох по-подробно за Шри Ланка.

 

Става въпрос обаче за началото на месец май, а чета че тогава там започва дъждовния сезон.

 

Някой има ли представа доколко е сериозен дъжда по тези ширини и дали въобще има смисъл да се ходи там през май?

Връзка към мнение

Да, от Истанбул има доста добри цени за там и аз доста съм чел. Живот и здраве мисля Февруари да отида за две седмици. Иначе за времето Мисля че половината година е добро в едната половина на острова, а после обратното. Поради смяна на посоката на мусоните. Но доколкото помня февруари март е добро времето за южните части, а май е някакво междинно и е по-добро може би за северните части на острова, които не са толкова туристически и известни. Иначе е интересна и вътрешността на острова, но там нямам идея как е с времето. Интересна информация за метеорологичните условия може да се намери в сърф сайтовете, тъй като има много добри вълни и пише по кое крайбрежие кога е сезона за каране през годината. Това е горе долу каквото съм намирал като инфо.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Бил съм Юни, не валя, това естествено не е гаранция, по тези ширини е доста на късмет. Аз тогава 2008-2009 изобщо не се бях светнал, че е хубаво човек да провери сезоните :P , ами направо с главата напред.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
Георги Матеев

Бил съм Юни, не валя, това естествено не е гаранция, по тези ширини е доста на късмет. Аз тогава 2008-2009 изобщо не се бях светнал, че е хубаво човек да провери сезоните :P , ами направо с главата напред.

 

То и аз рядко се сещам да проверя сезоните... Ама е хубаво човек да е по-внимателен с това, че може да стане засечка някой път.

 

Така или иначе засега сложих пауза на идеята за Шри Ланка. Насочих се към Индия, онзи неочакван билет за €215 рязко направи Делхи и Гоа по-привлекателни дестинации :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

И аз се глася за февруари, но само за около седмица, а после малко до Индия.

Ами може да направим една магеланска среща, ако се наредят нещата  :)

Връзка към мнение

Току що една дружка, която за последните 20 години е била амнайсе пъти там, много нахули Коломбо. Аз все си мислех, че е по-добре от Банкок и узурпираността му от пияни туристи и евтини човешки тела, ама май ще се окаже иначе ..

Връзка към мнение
  • 9 месеца по-късно ...

Аз не мога да споделя впечетления от първа ръка, защото след прочетеното тук, с чиста съвест подминах Коломбо. Все пак, преминахме от там с кола и   "Крепостния град", в който се намират правителствените сгради, изглеждаше много интересен. Името му е Шри Джаяварданапура коте :), много се забавлявахме докато се научим да го произнасяме. Иначе, от това, което съм чела из нета, интерес представляват Националният музей - където можете да се запознаете с историята на острова, паркът Вихарамахадеви, будисткият храм Радта Маха Вихара; Петах - пазара.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
Здравко Ангел

Идеи за еднодневен престой в Коломбо какво да се прави?

Вихарамахадеви e много приятен парк, и особено ако имаш късмет да попаднеш в ден, в който предстои някаква официална будистка церемония, тогава слоновете от тържествата са в парка и е голям празник. Ние като бяхме един слон нещо се ядоса и като взе да препуска из парка, настана голяма суматоха, местните за секунди изчезнаха, само ние си останахме, после хванаха слона на улицата.

Може да отидеш и до Националния музей, идеална опция е, ако вали. Има страхотна колекция от зловещи маски.

  • Харесвам 5
Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.