Прескочи до съдържание

Виза за... България


Препоръчани мнения

Здравейте, прекарах известно време в Тайланд, запознах се с едно момиче от Индонезия там и двамата много се харесахме и решихме, че ще пробваме да живеем в България, понеже е по- спокойно. Питах в имиграционните и ми казаха, че начините са дългосрочна виза да се издаде по работа или учене, или ... да съм се оженел, страхотна информация дават там. 

Реших, че ще пробвам да я наема във фирмата на баща ми, той е едноличен търговец, мислите ли, че това е възможно? Не съм наясно със законите. Ако някой може да сподели как да стане по - лесно ще съм благодарен. Изглежда е доста трудно да се дойде в тази велика държава, където всеки драпа да дойде. Служителите общо взето не дават информация, гледат да се отърват от теб. Още веднъж, става въпрос за виза от тип Д, дългосрочна с възможност за подновяване тук.

Редактирано от nadalbg
Връзка към мнение

Преди време един приятел обясняваше, че в тяхната фирма пуснали обява, че търсят специалисти, които знаят корейски и могат да програмират, за да успеят да прехвърлят 3-ма корейци от офиса в Сеул... Може би и ти можеш да опиташ нещо подобно... 

Успех!

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ние пробвахме по стандартния начин - попълнена покана за гости която ни дадоха в полицията, заверени със зелен печат данъчни декларации и декларации за доходите, нотариално заверени декларации че можем да поемем издръжката за периода на пребиваване. Всичко това се носи в полицията и след съответните проверки от там го пратиха в посолството ни в Индонезия (около 45 - 60 дни)  Явно нашето посолство в Джакарта е едно от най-консервативните от ЕС тъй като отказа беше мотивиран с "потенциален емигрант"...  

Редактирано от stefanrusev
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Доколкото аз знам, трябва да се пусне обява за работа задължително и да няма българин кандидат. Това го правиха за един познат от Полша, въпреки, че е в ЕС.

Като цяло без сватба ще е по-трудно мисля...

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

С наемането на работа е така, както казва Oshko. Освен това след наемането на работа трябва да се плащат осигуровки, данъци и ако в действителност няма да работи си е загуба на пари.

Защо не опитате с покана за месец и след това да преценявате дали има смисъл да се прави нещо. Мисля, че е възможно и при обучение т.е. да се запише платено и да учи нещо. Едно време беше възможно и ако открие фирма тук, но пък изискванията в този случай са завишени. Все пак проверете и тази възможност.

Редактирано от mililia
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Здрасти, имам опит с наемането на молдовски гражданин на работа. Процедурата е повече от тромава, отне ни около 5 месеца, за да се получи виза за 6 месеца. Уж давали година, но на края дадоха за 6 месеца.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Значи:

1.Пускаш обяви в интернет в 2 сайта + 1 в бюрото по труда;

2.Слагаш такива изисквания, че да не намерят от бюрото по труда кандидат, а тя да отговоря на тях;

3.Тя си пуска автобиография в някои от сайтовете;

4. Праща ти легализирани документите;

5. Изкарваш и от НАП личен номер на чужденец;

6. Сключвате трудовия договор и го регистрирате в НАП;

Получаването на разрешително за работа на чужденец струва 600 лева. С всички тези документи вече тя кандидатства за работна виза + договор за наем /къде ще живее в България/. Отговарят след 1 месец. След пристигането и тук се регистрира в полицията. Може да си извади карта за временно пребиваване ако желае. Ако няма да работи може да я държите по нейно желание в неплатен отпуск, но това ще създаде проблеми при евентуално кандидатстване за удължаване на визата.

Цялата тази информация е от преди около една година.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Благодаря за отговорите, наистина изглежда доста трудно. Поканата за гости е за туристическа виза, доколкото знам. 

По принцип не ми е проблем да плащам осигуровки, но самото изкарване на трудовия договор явно е доста трудна работа. Май по - лесно ще ми излезе да я запиша да учи тук и да плащаме таксите за университета. Тогава пак ли има много документи за оформяне?

 

Ние пробвахме по стандартния начин - попълнена покана за гости която ни дадоха в полицията, заверени със зелен печат данъчни декларации и декларации за доходите, нотариално заверени декларации че можем да поемем издръжката за периода на пребиваване. Всичко това се носи в полицията и след съответните проверки от там го пратиха в посолството ни в Индонезия (около 45 - 60 дни)  Явно нашето посолство в Джакарта е едно от най-консервативните от ЕС тъй като отказа беше мотивиран с "потенциален емигрант"...  

Връзка към мнение

Нямам представа какви точно са правилата за издаване на виза при обучение в страната на чуждестранни граждани, но със сигурност трябва да се представи документ от ВУЗ, че лицето е прието да учи, доказателства за налични средства за престоя си и вероятно къде ще живее. Би могъл да попиташ  в София на бул. Мария Луиза в паспортния отдел. Там се оформят документите и на чужденците.

nadalbg, ще си позволя един приятелски съвет към теб, пък  ако не ти харесва просто го игнорирай.

Преди да се впуснеш в цялата тази авантюра опитай да видиш как ще се получат нещата при вас в рамките на туристически престой. След това може и други решения да се намерят. Не се впускай в разходи, за които може един ден горчиво да съжаляваш.

Редактирано от mililia
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Въпроса е, че за да кандидаства отново за виза Д трябва да се върне и да го направи в посолството в Индонезия, въпреки че е в България, това наистина вече са разходи. Благодаря за съвета. Предполагам, че ще се оправиме все някак си, но ще коства доста нерви, парите ги остави.

Връзка към мнение

На Мария Луиза сигурно си питал и да, там ще ти дадат свястна информация като цяло. Ако ти се четат закони, ето го релевантния, питай ако имаш въпроси:

 

http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2134455296

 

Вярно е, че тя ще трябва да се върне в Индонезия за D виза и наистина си е разход. И аз мисля, че туристическа виза на първо време е добър вариант но ти си знаеш най-добре.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Казаха ми да пусна обява за индонезийски преводач, значи аз съм от Монтана, ако не знаете, тук със сигурност няма да има такъв. Баща ми е едноличен търговец обаче, не знам има ли значение това. За какво ще му е този преводач на него, но както и да е, мисля така да пробвам.

Връзка към мнение
  • 1 година по-късно ...

Здравейте, Магеланци! :)

 

Днес открих форума, докато търсих информация за един мой приятел от Йордания.

 

Мисля да остана в него, защото и аз обичам да пътувам.

 

Та въпросният младеж от Йордания е получил виза тип D (за дългосрочно пребиваване) за една година.

Той е студент тук и целият период на обучение при него е за две години (учи за магистър).

 

В момента има желание да продължи своята виза, която изтича края на септември.

 

Днес бяхме на Мария Луиза, където ни обясниха, че той трябва да напусне България... и да кандидатства отново... от чужбина... защото визата му е издадена по чл.15, ал.2 от ЗЧРБ. Това е особено проблематично за него, не само защото разстоянията и цените на билетите до Йордания не са малки, но и защото има вероятност да изпусне началото (и средата) на зимния семестър.

 

Не успяхме да трогнем администраторката с това, че периодът му на обучение е около две години.

 

Въпросът ми към Вас е, дали това, което сме получили като информация е релевантно (вярно)?

 

Действително ли е невъзможно той да кандидатства за нова виза от България, където той учи с европейска стипендия, която покрива солената му такса за обучение, постъпваща в бюджета на един от малките български университети?

 

Има ли някаква алтернатива за него, която да не включва напускане на България?

 

Благодаря предварително за разясненията!

 

Поздрави! :)

Редактирано от N.Harryzanov
Връзка към мнение

Както каза капитанът, трябва му разрешение за пребиваване - няма как самата виза да се поднови от България. Позовете се на чл. 24в, ал. 1 ЗЧРБ. Той изисква визата да е била издадена на основание чл. 15, ал. 1, но все пак опитайте - не знам какви са причините да му я издадат по чл. 15, ал. 2 след като програмата е две години.

Редактирано от Мрън
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Според мен трябва да кандидатства за продължително пребиваване в страната. Мисля, че срокът беше минимум 14 дни преди изтичане на визата, но по-добре е по-раничко, защото трябва да се набавят документи. Най-добре е да посети паспортна служба по адресната си регистрация за повече информация.

Връзка към мнение

Благодаря Ви сърдечно за съветите и за насоките! Всякаква помощ е добре дошла!

 

Имам още един въпрос, за когото преди не се бях сетил: Има ли начин да се оспори чл. по когото се издава една виза за България?

 

Моля Ви да ми простите за невежеството. Не съм юрист и нямам понятие в областта на правото.

 

Ако някой познава юрист, който има опит в емигрантското право, или пък има други идеи, нека се включи.

 

Благодаря още веднъж!

Редактирано от N.Harryzanov
Връзка към мнение
Има ли начин да се оспори чл. по когото се издава една виза за България?

 

 

Всякакви такива действия, доколкото са възможни, стават само и единствено в съда. Говоря за визи, които вече са издадени, както е в случая с твоя човек.

Като гледам ЗЧРБ, разрешение за пребиваване с виза по чл.15, ал.2, май не може да бъде получено.

Като резервен вариант ти подхвърлям идеята човекът да напусне България, но да иде само до Истанбул и там да си извади визата. Не зная дали това е възможно, трябва да се проучи. В някои случаи искат визата да е издадена в родината на заявителя.

Възможно е също така университетът да помогне за получаването на нова виза - ако имат желание, могат да окажат решаваща помощ. Но това е въпрос на разговори и преговори с управата на университета.

Не съм адвокат, говоря ти от личен опит, доколкото го имам, и натрупаните познания. В „Миграция“ съм виждал добри и отзивчиви служители, които са помагали със съвети. Ако имате късмет, и вие с човека може да попаднете на такъв. Но имай предвид, че сега положението е малко натопорчено с всичките тия бежанци. Затова бих заложил на помощ от университета.

Връзка към мнение

По-горе вече беше обяснено, че ви е необходимо разрешение за продължително пребиваване и можете да опитате да получите такова по ЗЧРБ, разчитайки на служителите в Дирекция Миграция.

 

Можете да обжалвате отказа за издаване на разрешението за пребиваване по реда на административно-процесуалния кодекс. Самото първоначално решение за визата на основание чл. 15, ал 2, а не ал.1 няма как вече да бъде обжалвано.

Връзка към мнение
  • 2 години по-късно ...

Здравейте! Днес подадох документи за кандидатстване за работа на чужденци , граждани на трета страна. Знае ли някой какво точно проверява Агенцията по заетостта И НА базата на какво издават това разрешение, или съответно отказ?

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.