Прескочи до съдържание

Пътуване до Холандия


stas

Препоръчани мнения

Здравейте,

 

другата седмица с приятелката ми ще сме за няколко дена в Амстердам, като ще се отбием и в Хага при приятели, а и ако остане време може и до Харлем.

 

Интересувам се от някакви препоръки, къде и какво да се види, не сме много по музеите може би единствено Ван Гог ще ни е интересно.

 

Фен съм на интересни места за снимане, улички, канали, може някоя мелница, по традиционни и интересни неща.

 

2 дена по цял ден ще трябва да съм в Compagnietheater на Kloveniersburgwal 50, така че и ако някой знае нещо в района също мисля, че ще ми е от полза.

 

Ако може и със снимки/линкове да се подкрепят всички предложения мисля, че ще е най-полезно.

 

Благодаря предварително.

 

 

Връзка към мнение

Забравих да спомена, че дните се падат Kings day и лудницата ще е повече от пълна и навсякъде ще има оранжеви човечета, не знам дали и това няма да укаже някакво влияние.

Връзка към мнение

Мелници можеш да видиш и дори и да влезеш в тях в Zaanse Schans - това е близо да Амстердам

http://www.dezaanseschans.nl/

Или в Kinderdijk - това е по-близо до Хага

https://www.kinderdijk.com/

 

В Амстердам моя съвет е ако успееш да се вредиш на круизите по каналите - пробвай ги. Иначе интерестни места и сгради: Amsterdam Centraal Station (централна гара), Eye, Rijksmuseum и паркът зад него където е и Ван Гог, Vondelpark - приятно място за разпускане, Nemo - от покрива се открива приятна гледка и има къде да се поседне и разбирасе Dam - зентралният площад. До Kloveniersburgwal 50 са ти червените фенери ;) и операта.

 

Освен това можеш да хвърлиш едно око и тук: http://www.giethoorn.com/ това е приятно градче/селце в което няма улици, а само канали. Haarlem е приятен град и ако ти остане време можеш да посетиш катедралата Grote kerk и евентуално вятърната мелница (също е отворена за посещение вътре) - намират се на 15 минути пеш една от друга. Непосредствено до мелницата има приятно ресторанче, може да се съчетае с посещението. Има и доста приличен музей, но ти спомена, че не си падаш по тези неща.

 

Това за сега :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Освен Музея на Ван Гог, в Амстердам има и много други стойностни музеи. Миналата година след десетгодишен ремонт  Националният музей на Холандия (Райксмузеум) отново заблестя в аурата си на световен музей, грехота е, смятам, да не се посети, още повече е на хвърлей място от Ван Гог.

 

Където и да отидеш в Амстердам, има хиляди фотогенични местенца. След много чудене, аз си избрах квартала "Йордаан" и обителта "Бегинхоф" за щракане, и не сгреших - едни от най-фотогеничните места.

 

Макар и туристическа атракция, старата пивоварна на Хайнекен, сега музей, е разкошно място да се запознаете с пивоварната технология. Ако жена ти не пие бира, вземи и нейните, които ви се полагат, пийни си едно хубаво и отивай на пощракаш канала Амстел.

 

Мелници има и по железопътната линия Амстердам - Хага, само си дръж пръста на спусъка. Поздрави!

 

Послепис: нека магеланската нидерландска диаспора ми прости евентуалните грешки в транслитерацията...

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Така и така ще сте в Хага,намерете време и се отбийте до Делфт.Малък университетски град със страхотни улички,канали,архитектура,история и млади хора,и не на последно място с много добра местна кухня.

Връзка към мнение

За круизите по каналите да кажа, че когато бях там имаше "катастрофа" на две от лодките...голям смях падна, включително и от хората, намиращи се вътре. До колкото разбрах, това често се случва и чак съжалих, че не се качих. Като казвам катастрофа това в никакъв случай не значи нещо страшно и опасно, просто се бяха заклещили така леко напряко на канала  :) На мен страшно ми хареса Холандия и мисля, че дори да изпуснете нещо няма да е драма. Там и това, че видях как патица се разхождаше с малките си по една тясна уличка докато автомобил ги изчакваше беше страхотно  :)

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Също гласувам за Rijskmuseum, ако е един музея в Холандия това трябва да е. Понеже поиска снимки, ето го:

 

P1090260-2.jpg

 

 

Колкото до фотогеничните места в Амстердам, може малко да се шокираш като излезнеш от влака колко много туристи и хора има спускащи се от главната улица и по основните артерии. Феномена там е, че както мръднеш в странична уличка изведнъж тълпите изчезват! Ще може да щракнеш и каналите, и кривите къщи, всичко. Оглеждай се за колела :)

 

P1050795.jpg

 

P1050803.jpg

 

P1090254-2.jpg

 

Друго, което можеш да направиш в Амстердам освен лодката за обиколка по каналите са безплатните фериботчета. Намират се не от главния изход на гарата, а от другия и минават до различни точки от другата страна на канала. Няма да отнеме много време да направиш едно кръгче с ферибота, а изживяването е интересно със всичките месни с велосипедите и т.н.

 

Споменатия от Бисер Киндердайк (Kinderdijk) е най-доброто място за мелници в Холандия. Парк на Юнеско, който се пази и всички мелници са "в движение" така да се каже. Което между другото важи за мелниците из цяла Холандия, има хора, които живеят вътре, но едно от условията е да ги държат изправни. Едва ли ще видиш мелница с олющена боя, всичките са като нови. Това е от Киндердайк:

 

P1090232-2.jpg

 

Киндердайк е до Ротердам, не знам колко време ще имаш в Хага. Принципно разстоянието Амстердам - Ротердам е 1 час с влака, така че виж дали ще може да го сместиш в плана. Не е задължително там да идеш де, мелници има нацвъкани из цяла Холандия, но точно в Амстердам не се сещам за някоя да те упътя. 

 

Другото с мелниците споменато от Бисер е Zaanse Schans. Там нещата не са толкова автентични, но пак е приятна разходка. Мелниците оригинално не са били там, просто са докарани и е направен нещо като парк за почивка и туризъм. Има магазинчета, които са в стар стил, една реставрирана работеща мелница и т.н. По-удобно е от Амстердам, но според мен Киндердайк е по-добре. 

 

И понеже ще сте там другата седмица, кощунство е да не посетите Keukenhof (Койкенхоф): http://keukenhof.nl/en/ Лалетата сега би трябвало да са в най-голямата си сила. Имаше фотогалерия в дневник тия дни от там: http://www.dnevnik.bg/photos/2014/04/10/2279023_fotogaleriia_kyokenhof_-_gradinata_na_evropa/

Самият парк е доста потуристен също, входа хич не е евтин, но който е ходил казва че си заслужава. Около парка се намират и много полета на фермери, които може да ги видите, ако сте с кола, даже и през прозореца на влака, те са безплатни :) Ето снимки, които съм правил от влака:

 

P1010809.jpg

 

P1010813.jpg

 

Парка се намира в Lisse, което е близо до Leiden. Може да комбинирате един ден с разходка из парка + Leiden. Ако търсите по-малко холандско градче, то се доближава до типичното, въпреки че има малко повече шум заради многото студенти. Има и мелница в центъра на града също, ще ви хареса. Намира се на 30-ина минути с влак от Амстердам.

 

Колкото до King's Day. Да, забавно ще е, особено ако сте в нощен влак, пък и по улиците, но генерално няма да имате транспортни проблеми, а купона е пълен. Тук wilks ще даде по-подробен доклад :)

  • Харесвам 8
Връзка към мнение

Колкото до King's Day. Да, забавно ще е, особено ако сте в нощен влак, пък и по улиците, но генерално няма да имате транспортни проблеми, а купона е пълен. Тук wilks ще даде по-подробен доклад  :)

Така да е. Въпреки че винаги ми е било загадка как се разказва за парад, карнавал, парти или каквото и да е друго празнуване :)

Но Oranje party е нещо наистина уникално, и несравнимо с който и да е друг национален, или местен празник.

stas е на прав път, че навсякъде има оранжеви човечета. Даже ако не носиш поне една оранжева дреха в деня, се смята за неуважение и дори обида към холандците! Имай го предвид и си вземи поне една оранжева тениска. Не че там няма да намериш на всеки ъгъл, а и ще ти остане за спомен.

Освен тениските на всеки ъгъл, другата атракция е, че пред всяко заведение се изкарват огромни озвучителни системи, и се пуска музика на максимална сила, събират се хора, и си танцуват и забавляват задружно. А холандеца ако не умее друго, то поне да се забавлява умее със сигурност. Особено след втория Heineken. Аз на шега ги наричам северните испанци, защото само те са им "конкуренти" по мащаб, колоритност и сила на празнуване.

 

Отделно от тези озвучителни системи, по каналите плъзват всевъзможни плавателни съдове (не само лодки и баржи, виждал съм и плуващ диван!), които също са оборудвани с мощни усилватели и колони. В един момент като се струпат и блокират всички канали, настава всеобща оранжева лудница, гарнирана с микс от всякакви стилове музика.

Паралелно с това по стара традиция само в деня на Краля (или Кралицата последните 75 години), свободната търговия (без лиценз) е позволена за всички и навсякъде. Всеки изкарва на тротоара каквото иска - дрехи, мебели, техника, и го продава на символични цени. По-скоро за купона и за разчистване на къщите, отколкото заради самата търговия. Но може да се намерят запазени и качествени неща за без пари.

И за да завърша цялостната картина ще добавя, че Амстердам има под милион жители (ок. 900 хил.), но за партито идват от цяла Холандия плюс туристи от всички краища на света още над милион човека. Имайки предвид градския план на Амстердам, сам можеш да си представиш как изглеждат улиците.

Разбира се, всичко това в комбинация с алкохол, представлява изключително благоприятна среда за джебчиите - предимно арабски хлапета, които се движат на групички, дебнат, и прилагат всевъзможни трикове за да преджобят невнимателните и разсеяни купонджии. Така че бъди внимателен, и по правило не носи в този ден ценни вещи, пари и документи в себе си.

Иначе всички са в оранжева еуфория, а социализацията е на много високо ниво. Няма нищо общо с представите ни за северната студенина и отчужденост.

Лично за мен Koningsdag, наред с испанските фиести, е най-ненормалния празник в Европа.

post-72-0-46745400-1397506801_thumb.jpgpost-72-0-68285800-1397506882_thumb.jpgpost-72-0-08111600-1397506900_thumb.jpgpost-72-0-10836200-1397507037_thumb.jpgpost-72-0-12012600-1397507058_thumb.jpgpost-72-0-71816300-1397507077_thumb.jpg

 

Rijksmuseum в деня на откриването му (re-opening) след реставрацията миналата година.

post-72-0-76916500-1397507337_thumb.jpgpost-72-0-32952500-1397507400_thumb.jpg

 

post-72-0-84861600-1397507442_thumb.jpgpost-72-0-88206700-1397507507_thumb.jpgpost-72-0-93029500-1397507576_thumb.jpg

 

След няма и 12 дена пак...  :)

 

П.П. Да добавя, че купона започва от предната нощ преди Деня на Краля с партита на открито из цял Амстердам, и заведенията не затварят в полунощ, а към 4 часа, само колкото да почистят малко и да отворят в 7 готови за нови подвизи.

 

Ако случайно ти се отвори път към Ротердам, може да видиш и това

 

Kijkkubus

post-72-0-96923600-1397515633_thumb.jpgpost-72-0-25650500-1397515676_thumb.jpg

post-72-0-58906300-1397515712_thumb.jpgpost-72-0-04359000-1397515755_thumb.jpg

 

Erasmusbrug

post-72-0-26136700-1397515891_thumb.jpgpost-72-0-53794400-1397516129_thumb.jpg

 

интересни сгради

post-72-0-39086000-1397516057_thumb.jpgpost-72-0-50731000-1397516173_thumb.jpg

post-72-0-32286200-1397516270_thumb.jpgpost-72-0-15915400-1397516292_thumb.jpgpost-72-0-72016800-1397516378_thumb.jpg

 

и кулата Euromast (само горната част съм хванал тук)

post-72-0-71367000-1397516525_thumb.jpg

разходката с панорамния асансьор до платформата на кулата е интересна, и си струва да се направи

Редактирано от wilks
  • Харесвам 8
Връзка към мнение

В Хага е сградата на техния парламент - точно в центъра се намира, до една голяма локва, така де - езеро... Пак там е и Peace palace - сграда, построена с даренията на Андрю Карнеги и която подслонява съда на ООН. Madurodam е "музей", в който можете да видите цяла Холандия "на длан" - от площад Дам, през каналите, Киндердайк, пийс палас, парламента, кубичните къщи в Ротердам, пристанището в Ротердам, Стинг, Скхипхол, жп гарата в Антверпен, ...

В самата Хага е въпросният Стинг - една шарена сграда в центъра...

А от централната гара (Den Haag Centraal) (не DH HS) има автобус, който ходи до Схевенинген - спира при хотел Курхаус - разходката по крайбрежието и фара с казиното са забавни... Въпросният автобус минава покрай централата на Европол и българското посолство, но не му помня номера... На 4-5 спирки от Центраал с автобус е ICC - постоянният наказателен съд, в който съдят за престъпления срещу човечеството, геноцид и т.н. - там щяха да съдят и Кадафи... Иначе самата сграда е бяло-сива, точно до централата на КПН... 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

С две думи, я прецизирай точно колко са тия "няколко" дни и "известно време" в Хага да видим кое може да пропуснеш и кое не :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Утре сутринта рано летим, ще видим какво ще скалъпим, така като го гледам нищо няма да мога да видя :)

 

На добър час, приятно изкарване!

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Включване в последната секунда с по 2 думи щом обичаш малки улички, канали и т.н.: Амстердам (разходка с корабче, ама дългия вариант + Рийксмюзеум - комплексен музей с всякакъв вид изкуство) + Делфт (пешеходен тур).

 

Хага кой знае какво няма - може Шевенинген наистина да се види, има и малък аквариум там; Харлем - ако ти е кеф лалета да снимаш; Лайден е малко студентско градче, има голяяяма мелница за снимане, но това е; Ротердам за малко време не си заслужава времето да се ходи до там (има само едни кубични къщички - дали са снимки по-горе, другото си е пристанище).

 

Приятно изкарване - ще видите и зеления килим от кенчета бира Хайнекен след деня на кралицата в амстердам, ама трябва да станете по-рано, че бързо ги измитат :-)

Връзка към мнение

Утре сутринта рано летим, ще видим какво ще скалъпим, така като го гледам нищо няма да мога да видя :)

Е,нали си в Холандия? И една къща с градинка и тротоар или пък лодка с кей и канал само да видиш,пак ще си видял нещо. :)  :)  :) Не е казано,че трябва да посетиш всички туристически дестинации. ;)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Е,нали си в Холандия? И една къща с градинка и тротоар или пък лодка с кей и канал само да видиш,пак ще си видял нещо. :)  :)  :) Не е казано,че трябва да посетиш всички туристически дестинации. ;)

 

Завърнахме се безаварийно, не успяхме почти нищо да видим, но пък толкова добре и приятно си изкарахме...

Значи си изпълнил моите препоръки. :biggrin:  :biggrin:  :biggrin:

Редактирано от krasen_denev
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.