Прескочи до съдържание

Безопасно резервиране с airbnb.com


Георги

Препоръчани мнения

Темата е вече част от доста подробен наръчник за airbnb, моля бъдещи въпроси да бъдат отправяни там: http://magelanci.com/topic/2286-airbnb-%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BD/

 

 

Доста от нас използват редовно услугите на airbnb.com. Предимствата са в често доста по-ниската цена спрямо сравними хотели, наличието на кухня в апартаментите, както и това, че голяма компания от хора може да споделят една къща/апартамент. 

 

За съжаление си има и редица недостатъци, като най-голям за сега са опитите за измама. Как да разпознаваме, че някой се опитва да ни излъже и как да избегнем загубата на пари ще обясня в тази тема. Ще е полезно и за онлайн пазаруването като цяло, доста от добрите практики се повтарят. Иначе целия процес на резервиране в airbnb ще го разясня друг път отделно. 

 

Дори в нашия форум вече имахме два съмнителни случая, което прави присъствието на тази тема задължително: Случай 1 (потвърден опит за измама), Случай 2 (съмнителен)

 

Защо в airbnb има измамници?

 

Защото на практика всеки може да си пусне личното жилище под наем в сайта. Това от една страна е хубаво, защото премахва много от бюрократичните пречки пред потенциалните хостове, но от друга страна е изключително лесно за измамниците да пускат фиктивни апартаменти и след като инициират комуникация да се опитат да ви накарат да им преведете пари на банковата сметка, ако не сте наясно как работи заплащането в airbnb. 

 

При традиционните хотели го няма този проблем, там ако хотела ви излъже отивате и извивате врата на мениджъра, тук в момента в който ви вземат парите апартамента най-вероятно ще изчезне от списъка и човека дим да го няма. 

 

Как да разпознаем измамника?

 

Познава се много лесно, ако поиска плащането да е извън системата на airbnb. Това включва банков превод, western union и подобни, които трудно се обръщат и са донякъде непроследими. Много хора не са наясно, че винаги трябва плащането да им е през системата на airbnb и тръгват да се разбират директно с хоста как да му платят. В този момент, ако попаднете на некоректен, ще ви даде банкова сметка и после ходи доказвай че си пуснал пари за апартамент. Airbnb гарантира само за плащания направени през тяхната система.

 

Има го и фактора на "шанаджиите пред чейнджбюрата". Нали знаете, същите хора, които кибичат пред чейнджовете и ви предлагат по-изгоден курс. Така и със апартаментите, airbnb прибират по 12% от вас и от тях, за това на теория и за тях и за вас е по-добре, ако направите сделката извън системата и си спестите парите.

 

НИКОГА не се съгласявайте на подобно предложение, настоявайте винаги и задължително плащането да минава през airbnb!

 

Как да сме сигурни, че плащането което правим е през сайта на airbnb?

 

Понякога опита за измама е доста завоалиран и рафиниран. След като вече се е сдобил с личния ви имейл адрес, мошеника може да опита да ви изпрати имейл, който изглежда като официален от airbnb, по начало не е сложно да се изпрати имейл от името на когото и да било. В този имейл, в който си има и лого на компанията и всичко може да ви приканва да платите по банков път или western union, или да приканва да кликнете на някакъв линк, който да ви отведе към сайт, който визуално да напомня airbnb, методите са доста. 

 

За да сте сигурни, че плащането ви е точно към airbnb, а не някой друг гледайте две неща:

 

1. Плащането да е само с кредитна/дебитна карта или Paypal. На този етап други методи на плащане от България не се поддържат. Не съм запознат някъде по света Airbnb да приема банков превод или Western Union! Това май го потретвам, но наистина е основния метод да различите мошеника - той ще иска да му преведете парите по банка или чрез Western Union. С  кредитни карти и Paypal могат много лесно да се оспорват транзакции, което не им върши работа на мошениците.

 

2. Гледайте уебсайта, в който си въвеждате данните за плащане да има SSL сертификат. В различните браузери изглежда различно, ето как е в Google Chrome:

 

2014-04-24_11-52-20.png

 

https, за разлика от стандарното http показва, че връзката между вас и сървъра е криптирана. Надписа "Airbnb, Inc [uS]" показва, че сайта е потвърдено на Airbnb, т.е. можете да си пуснете плащането и да сте спокойни. Никой измамник или мошеник не може да имитира SSL сертификат от друго лице (да го кажем опростено така, за да не навлизаме в детайли). Всички съвременни сайтове за онлайн разплащане поддържат подобна екстра, за това преди да натиснете бутона за плащане винаги гледайте дали има подобен сертификат, ето го и от booking.com:

 

2014-04-24_11-56-13.png

 

Общо взето това ви гарантира, че плащането ви отива на правилното място.

 

Какви проверки може да направим за да сме по-сигурни, че апартамента, който наемаме е легален?

 

Търсете отзиви. Колкото повече отзиви, толкова по-добре. Апартаментите, които са наемани стотици пъти и имат десетки отзиви едва ли се държат от мошеници. Както казах, метода на работа на измамниците е след като ви излъжат да изтрият апартамента (или лично или airbnb ще го изтрие като им докладва някой), така че никой от тях няма да си прави труда да трупа висок рейтинг само за да излъже вас. Да не говорим и че е доста трудно да се натрупа такъв рейтинг. 

 

Това всъщност е добро правило и като цяло за резервиране - колкото повече отзиви, толкова по-добре. Много хора не са измамници, но си пускат апартамента в сайта, след което не си правят труда да отговарят на запитвания, може да имате проблеми с комуникацията да се разберете за ключа и др. По начало колкото повече добри отзиви има човека, вероятно е толкова по-сериозен и може да му се разчита. 

 

За съжаление, не навсякъде има подходящи апартаменти с доста отзиви. Ако все пак сте си харесали такъв без отзиви и ревюта за да избегнете шанса апартамента да е просто фиктивен пуснете някаква част от описанието в търсачката на гугъл. Много често измамниците са мързеливи и пускат апартаменти "на кило" и не си правят труда да променят описанията и снимките. Ако видите по резултатите в гугъл, че описанието се повтаря няколко пъти значи лампата трябва да ви светне и да търсите друго място. Същото може да приложите и със снимките, вече в google може да качите снимка, по която да търсите - ако видите същата снимка да излиза и в друг апартамент пак е сигнал, че трябва да стоите настрана.

 

Мисля, че е това. Дано тази тема не ви плаши, всекидневно хиляди хора ползват airbnb без никакви проблеми, някой дори се кълнат в услугата и не биха спали никога повече в нормален хотел, аз самият съм на това мнение и вече ползвам хотел по изключение, а не по правило. Но все пак е важно да имаме едно наум. 

  • Харесвам 15
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Привет, магеланци! Скоро четох в някаква тема да се коментира как се обезщетява гост, чиято резервация е отказана в последствие. След толкова резервации в AIRBNB най-после и на мен се случи да ми откажат в последствие платена нощувка. Мисля, че информацията ще е полезна за тези, които ползваме AIRBNB.  Публикувам и част от  кореспонденцията със стафа:

 

1. В отговор на моето запитвaне "Какво ставa?":

 

I am sorry that your host sent you such a confusing message. I will gladly reach out to your host explaining the cancellation process. In the meantime, please to not cancel the reservation yourself, as you will be charged according to the cancellation policy if you do.

I will notify you when the reservation has been canceled. If you have any details to add you can let me know by replying directly to this email.

 

2. И отговора след разглеждане на проблема:

Unfortunately, we have some bad news about your upcoming trip. Your reservation for June 28 - 29, 2014 was canceled by Christina, your host at "A studio bedroom with patio - Laröd". We want you to feel confident in your plans when you book on Airbnb, so we’re making it easy to find a great alternative right away.
2014-04-30 16:42:11 +0000

 Get an additional 20% toward a new place   The €49 that you’ve already paid is immediately available to put toward a new reservation—plus we’re adding an extra €10 for the inconvenience. That means you have up to €59 to book something even better.

 

Накратко вариантите са:

1. Резервирам от сайта и ме обещетяват с 20% /в случая ми дават 10Е бонус/ върху платената сума за нощувка.

2. Тегля си парите обратно и ми връщат 49Е.

3. Възстановяването на сумата е 5-7 работни дни / така пише в мейла/.

 

Най-важното според мен съм го подчертал - НЕ ТРЯБВА НИЕ ДА КАНСЕЛИРАМЕ.

Дано рядко се случват такива неща на всички магеланци, но нека всеки да знае какъв е изхода в такъв момент.

Редактирано от kakadu
  • Харесвам 7
Връзка към мнение
  • 2 месеца по-късно ...

При плащането кое е за предпочитане: да оставя сумата в долари или да използвам опцията за превалутиране в евро?

 

Плащам с левова карта.

Никога не превалутирай чрез който и да е било сайт. Те използват така нареченият DCC (Dynamic Currency Conversion) или с прости думи, трънският курс. Ако оставиш сумата да е в долари, банката автоматично ще си ги превалутира, спрямо собственият си курс, който е обикновено съвсем малко по-висок от базовият на Visa, MasterCard или AMEX. Вярно е, че понякога с тези конверсии се получават и по-евтини цени, но обикновено това е изключението а не правилото. Тя банката така или иначе ще превалутира всичко през Евро заради борда, та няма смисъл и от допълнителна USD / EUR конверсия.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

При плащането кое е за предпочитане: да оставя сумата в долари или да използвам опцията за превалутиране в евро?

 

Плащам с левова карта.

 

При airbnb нещата са малко по-деликатни, и ако не си внимателна може да те шибнат с превалутиране, на три степени. Първата се избягва лесно, втората почти не е възможно, третата съвсем не е възможно. 

 

Превалутиране номер 1: От валутата на избрания апартамент във валутата избрана в профила ти. Смени си предпочитаната валута в тази, в която е избрания апартамент. Ако избираш в Швейцария трябва да е франкове, ако е в Англия паунди и т.н. Прави се от профила ти, долу вляво:

 

2014-07-16_09-07-56.png

 

Понякога има държави, чиято валута не се използва от Airbnb (например България), в този случай трябва да провериш коя е валутата, която те са избрали. Става като отидеш на екрана с плащането, точно под финалната сума:

 

2014-07-16_09-09-55.png

 

Там където пише the exchange rate is €1 EUR to $1.36USD, това е сигнал че в профила ти трябва да си настроиш сумата на долари, както беше упоменато по-рано. 

 

След като си смениш профила в нужната валута първата степен на превалутиране си я избегнала. 

 

Превалутиране номер 2: Това вече зависи от избраната държава. В България се поддържат два метода на плащане: с карта и с Paypal. При плащане с карта транзакцията минава в евро, при плащане с Paypal в долари. Общо взето тук нямаш избор освен да приемеш превалутирането на крайната цена в евро, както е в твоя случай при плащане с карта. 

 

Единствения шанс да го избегнеш, е ако избереш от падащото меню с плащането държавата, в която е апартамента, така сумата ще е в оригиналната валута. Ето пак в Дубай, ако си избера държава с долари:

 

2014-07-16_09-16-20.png

 

 

Виждаш, че под финалната сума го няма съобщението за exchange rate, т.е. в този случай всичко е чисто - в профила ми е избрана валута долари, търся апартамент в държава, която изписва в долари и плащам с карта, която е в долари. 

 

За съжаление, ако забележиш стрелката ще видиш, че Billing Address на картата в тоя случай трябва да е в САЩ. Което прави упражнението предимно с академична цел. Има карти, които в момента на плащането не сверяват Billiing Address със истинския, така че в тези случаи плащането може и да мине. Но в общия, ще се наложи да избереш България от падащото меню, да въведеш коректния адрес на картата и плащането щеш не щеш ще е в евро, според тъпия курс на Airbnb (3% щипват). 

 

Превалутиране номер 3: Това е, което ще направи банката ти. В твоя случай ще има от плащане в евро (както изисква Airbnb за България), към лева. Курса на превалутиране обикновено тук е най-приемлив. Няма как да се избегне. 

 

 

Доста е объркано. Това ще го опиша доста подробно в следващата част на наръчника, който правя и малко се мотам, кажи ако нещо не е ясно. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Току-що изпробвах превалутиране 1.

 

След като смених валутата в профила си, цената падна с 3 евро.

 

Ще пия една бира на плажа в Барселона за твое здраве, Георги!

 

Благодаря!

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Току-що изпробвах превалутиране 1.

 

След като смених валутата в профила си, цената падна с 3 евро.

 

Ще пия една бира на плажа в Барселона за твое здраве, Георги!

 

Благодаря!

 

При положение, че си в Барселона няма какво повече да направиш по въпроса. Наздраве :)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Не зная дали тук му е мястото, дано да не бъркам...

След като прочетох поне 10 пъти инструкциите на Георги за резервация с airbnb, най-после се престраших, обаче зациклих...

Намерих си хубав апартамент с коректен хост. Писах му снощи, все още нямам отговор, но сайтът ми изписва:

Conversation with Jon

Inquiry

If this is your top choice, enter your credit card information

Това съобщение от хоста ли е или от сайта и значи ли, че ме е одобрил?

И какво точно трябва да напиша - номерът на кр. карта или и още нещо?

...Много се извинявам за тъпите въпроси и благодаря за помощта.... to expedite the booking process.

You’ll have a response within 24 hours. If your resИervation is accepted by the host, your card is charged, and the reservation is confirmed. If the host cannot accept the request, your credit car

Нd is not charged.

Връзка към мнение

Ако ще резервираш, трябва да въведеш кредитната карта (цъкаш на Book и попълваш всички полета) . Аз бих предложил да изчакаш да ти отговори и тогава.

Така цитирано не мога да кажа как си стигнала до това положение

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Не зная дали тук му е мястото, дано да не бъркам...

След като прочетох поне 10 пъти инструкциите на Георги за резервация с airbnb, най-после се престраших, обаче зациклих...

Намерих си хубав апартамент с коректен хост. Писах му снощи, все още нямам отговор, но сайтът ми изписва:

Conversation with Jon
Inquiry

If this is your top choice, enter your credit card information

Това съобщение от хоста ли е или от сайта и значи ли, че ме е одобрил?

И какво точно трябва да напиша - номерът на кр. карта или и още нещо?

...Много се извинявам за тъпите въпроси и благодаря за помощта.... to expedite the booking process.

You’ll have a response within 24 hours. If your resИervation is accepted by the host, your card is charged, and the reservation is confirmed. If the host cannot accept the request, your credit car

Нd is not charged.

 

Това е просто подсказка от сайта да си въведеш данните предварително. Ако го направиш картата ще бъде ауторизирана веднага за сумата, ако хоста приеме заявката ти ауторизацията ще премине в транзакция. Ако не я приеме, след 24 часа ауторизацията ще бъде премахната. Един вид малко позабързва процеса, но не, не е съобщение от хоста, че резервацията ти е приета, нито е нещо, което задължително трябва да направиш сега. 

 

Ако има промяна в статуса на заявката ти, то ще получиш имейл за потвърждение, отказ или т.н. Погледни си пощенската кутия в профила, дясната колона трябва да има статус:

 

2014-07-20_22-14-45.png

 

Accepted - приета, Declined - отказана, Inquiry - изпратено запитване. 

Връзка към мнение

Благодаря, чак сега я виждам тази кутия :)

Статусът е Declined и имам съобщение /май от сайта, а не от хоста/:

Unfortunately, the place is not available.

 

Дъщеря ми се регистрира, писа му и тя и автоматично получи същия отказ, но май пак не от него, а от сайта. 

От всички възможни апартаменти или получих отказ, или пък изобщо не отговарят.

"Стажът" ми в airbnb май приключи безславно :)

Връзка към мнение

Благодаря, чак сега я виждам тази кутия :)

Статусът е Declined и имам съобщение /май от сайта, а не от хоста/:

Unfortunately, the place is not available.

 

Дъщеря ми се регистрира, писа му и тя и автоматично получи същия отказ, но май пак не от него, а от сайта. 

От всички възможни апартаменти или получих отказ, или пък изобщо не отговарят.

"Стажът" ми в airbnb май приключи безславно :)

 

Виж и моя скрийншот, не изглежда обнадеждаващо, нали :) Но пък като цяло работи. Ако резервираш много напред във времето може да ти отказват. Друго, което може да направиш е да минеш през verify процедурата. Ще поиска да си снимаш някой документ за самоличност и да качиш снимката. Доста от хостовете не искат да приемат неверифицирани потребители. 

Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

 

Привет, магеланци! Дано някой от вас успее да ми помогне!

Направих резервация за 20-21.09. в airbnb, дестинация Румъния и веднага заплатих нощувките. На следващия ден получих отговор от хазяйката, че няма свободни места за 20-и. Съответно резервацията ми беше отклонена. На имейла получих съобщение, че парите ми са отблокирани, но това не е достатъчно, за да ми ги върнат обратно от банката до 5 дни, а че трябва аз лично да я отменя. За съжаление, обаче, вече четвърти ден не успявам да сторя това. Направих всичко по инструкциите, но такава опция за отмяна, каквато съм дала по-долу, при мен не излиза:

 

Как получить возврат при отмене бронирования?

Если хозяин отменяет бронирование, мы сделали все возможное, чтобы поиск другого жилья был простым и быстрым. Также в любой момент вы можете вернуть свои деньги за бронирование полностью. Запросить полный возврат можно прямо из своего аккаунта:

Зайдите в раздел Поездки выпадающего меню с любой страницы сайта

Найдите отмененное бронирование по названию жилья или датам путешествия в колонке Дополнительно, нажмите Запросить возврат.

content_find_new_place.png?1362778268

 

В същото време не мога да направя и нова резервация с тези пари, както ми се предлага:

 

 Мы сняли временную блокировку с вашего способа оплаты, чтобы вы смогли забронировать другое жилье.

 

 

За първи път се сблъсквам с този сайт и подобен проблем. Моля, помогнете ми да си върна парите обратно! Вече не ми се ще и да пътувам дотам след толкова главоболия!

Връзка към мнение

Значи има малко неразбирателство. Това, което ти пускаш е процедурата за връщане на парите, когато имаш потвърдена резервация от хоста - т.е. ти си резервирала, той е потвърдил, ти си платила, след това е отменил резервацията, тогава можеш или да си намериш ново място със платените пари или да си ги искаш обратно. Но това не е твоя случай!

 

Това, което е станало всъщност, е че ти си предплатила без одобрение от хоста. Един вид си казала "ако хоста ме одобри, ето ги парите, взимайте ги веднага". Но хоста не те е одобрил. В този случай въобще не се е стигнало до плащане, картата е била ауторизирана (това е моментно блокиране на сума по нея, без на практика да излизат от сметката), след отказа ауторизацията пада без да е необходимо да направиш абсолютно нищо и да цъкаш каквото и да е в сайта. Падането на тази ауторизация може да отнеме време, в зависимост от типа карта, с която е платено и от банката ти. Ако все още имаш блокирана сума по картата, която не е освободена ти препоръчвам да се свържеш с банката. С каква карта си платила, дебитна или кредитна? С кредитна подобни процедури са далеч по-безболезнени, в повечето случаи почти невидими за крайния клиент.

 

Малко ще съм "Капитан Свършен Факт", ама друг път не трябва да резервираш преди да имаш одобрение от хоста :)

Връзка към мнение
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.