Прескочи до съдържание

Съвет относно сервиза на Nikon BG (Профайлд ООД)


Препоръчани мнения

Имам нужда от съвет относно сервиза на Профайлд (представителя на Никон за България).

 

Миналата седмица им изпратих 2 тела (Д700 и Д50) за почистване на матриците, както и 2-та ми най-ползвани обектива за калибровка на автофокуса на едното тяло.

 

Вчера си ги получих обратно и като направих тестове на максимално затворена бленда (както и се прави за проверка на замърсяване на сензора) видях останали доста петънца, става дума за основното ми тяло - Д700. По-малко са, отколкото като им го изпратих, но се виждат много ясно. Това на бленда 32 (каквато никога не използвам всъщност). После направих и на бленда 16, както ми писаха, че са го тествали, по-малко са, но пак има. Имаше и едно косъмче даже на сензора, нарочно не го махнах с духалка, за да видят за какво става дума (не съм отварял нищо, само едно поставяне на обектив в не-прашна среда). Обадих им се по телефона, казаха ми да изпратя по мейл тестови снимки, което и направих.

 

Отдолу прилагам отговора, който получих. Понеже друг път не съм се занимавал с почистване на сензори (ако изключим една моя художествена самодейност по спешност докато бях в Буенос Айрес, ама то на Д50), не мога да разбера дали ме вземат за канарче или наистина не е възможно да се изчисти добре и те просто не са си свършили работата. Спред мен поне трябваше да ми кажат, че не може да се изчисти добре, а не да чакат аз да се оплача.

 

След около 2 седмици заминавам на много важно пътуване в ЮАР, Замбия, Ботсуана което е с основна насоченост фотографиране (сафарита в няколко парка, специални полети за фотографиране - microlight, даже съм чартирал хеликопотер със свалени врати за над делтата на Окаванго). Страшно много подготовка, за парите да не говоря. Какво е най-добрата ми алтернатива според вас? Да им го изпратя повторно за почистване (пишат, че биха го приели, но не могат да гарантират, че ще се изчисти на 100% или да си снимам така (убеждават ме в мейла, че при ежедневно снимане на често използвани бленди си било ОК). Бих приложил тестови снимки тук, но е добре да могат да се зумват, за да се разгледат добре петънцата.

 

Малко се притеснявам, че има и разни почивни дни сега. Летим за Кейп Таун на 16-ти Май от София (във Варна съм в момента), в краен случай мога да отида до София един ден по-рано да си го взема от Профайлд или пък два дни по-рано, да направя тест на място и пак да им го върна ако не е добре. Това приемливо ли е като "поведение" от моя страна? Дали пък да не пробвам Зентекс сервиза, който Теди и Childish ми препоръчаха?

 

Ето мейла, който ми изпратиха:
 

На първо място съжаляваме за причиненото неудобство.

Ясно виждаме на изпратените от Вас снимки, че има артефакти на изображението причинени от замърсявания, намиращи се върху нискочестотния филтър. Причините почистването да не е със 100% успеваемост във вашия случай са:

-          Поради конструкцията си, при DSLR-ите е изключително трудно да се премахнат всички замърсявания намиращи се върху нискочестотния филтър.

-          Мирър боксът е покрит  с черно кадифе, част от функциите на което е да улавя попадналите върху него прашинки, власинки и т.н.  Колкото по-стар е фотоапаратът, толкова по-трудно е черното кадифе да изпълнява тази функция, съответно се увеличава верояността тези замърсявания да попаднат върху нискочестотния филтър.

-          Прах и др. лесно могат да попаднат в мирър бокса чрез  непочистени капачки и обективи; смяна на обективи в запрашена среда или дори само ползване на варио обективи в запрашена среда.

-          Артефактите  видими по снимките зависят от блендата - в практиката много рядко се използват бленди по-затворени от f/16 и съответно при тази бленда се провеждат тестовете.

-          В много редки случаи характерът на замърсяванията е такъв, че за пълното им отстраняване е необходимо разглобяване на фотоапарата, а съответно и последващи настройки при сглобяването му, когато се вземат предвид ползите и рисковете, става ясно че  такъв ремонт не е разумен.

Във вашия случай замърсяванията могат да се разделят на два вида:

-          Такива, които са прекалено малки, за да окажат влияние на всекидневната работа;

-          Такива, които са попаднали след като телата са напуснали сервиза – те лесно могат да бъдат почистени безконтактно чрез издухване.

Разбира се, можете да изпратите телата за повторно безплатно почистване, но се страхувам че не можем да гарантираме, че няма да попаднат нови замърсявания още с първия кадър след почистването.

Ако желаете можем да възстановим заплатената към нас сума.

 

Знам, че Stas си имаше работа с тях, бих бил благодарен ако се включи, както и всеки друг с мнение и/или съвет по въпроса.

 

Благодаря предварително!

Връзка към мнение

Нямам опит с Профайлд, но дори и да не може да се изчисти 100%, все ще е по-добре, ако го минат още веднъж. Най малкото иначе ще ти седи като идея фикс в главата че не си го почистил. Това не е специфично за Никон, та нищо не пречи да пробваш Зентекс. (Аз като ползвах ДСЛР имаше ултразвуково самопочистване, но никога не беше 100% идеално)

Връзка към мнение

Трудно ми е да дам съвет. Когато ходих да чистя моя апарат преди екскурзията, човека от Зентекс ми обясни, че повърхността на матрицата на Никон събира повече прах и по-трудно се почиства. Каза и защо, но вече не помня подробности, та ако си в София и ти е толкова важно пробвай и при него. На мен ми взе 20лв.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Благодаря на всички за съветите и изключително бързите отговори!!!

 

Във Варна има едно сериозно фото-студио (Фото Фобо), Борко Кайков е собственника, той чисти матрици, но ми каза, че по-новите модели на Никон имали някакво по-особено покритие на ниско-честотния филтър (то той всъщност се замърсява) и не се наема тях да ги чисти и ме посъветва да го изпратя в Профайлд (чистели се с различен разтвор от Канон). Както писа и Теди явно има нещо с тези новите Никонови матрици, Д600 направо си ги приемат за чистене безплатно (пускат масло от затвора в-у филтъра на матрицата, те затова и скоропостижно изкараха Д610 на пазара почти без никакви други подобрения).

 

За фото Деков съм чувал много хубави работи също.

 

Междувременно направих още тестове и на някои кадри не се забелязват петънца, а при други има (при една и съща бленда), което ме кара да мисля, че може би в кутията на огледалото има някъкви частици и като щракам се въртят вътре. Нямам друго обяснение как може да има на един кадър, а да няма на друг.  Ако е така, значи Профайлд са си свършили работата и просто трябва да правя контрони тестове и да издухвам с духалката от време на време. Ултразвуковото почистване съм го нагласил и на включване и на изключване на апарата да работи, не знам и то дали не разбърква нещата.

 

Ще гледам да се успокоя, че нещо се панирах :0 , ще понаправя още малко тестове днес и утре, то така или иначе има няколко почивни дни и ако има нужда ще отида до София два-три дни преди полета и ще ги обиколя и Зентекс и Профайлд и Деков.

 

Сафаритата явно са голям бич за матриците, преди не съм имал никога проблеми с прах. Хем се пазех, апаратите в калъфки за възглавници с цип като не се ползват, ама те пак поне 50% от времето са ни в ръцете :)

Връзка към мнение

Точно това ми обясниха и на мен. Покритието стои по-грапаво от канонските и затова съвсем логично събира повече прах. Моят не беше чистен повече от 2 години, а се оказа, че даже не е било и необходимо. Иначе често като сменям обективи си го продухвам с помпата.

Редактирано от Tedy
Връзка към мнение

Това с прахоляка ще ни изяде главите, голяма драма...

За съжаление реалността е, че от Профайлд правят нормално почистване с духалка и май с нещо лепкаво да ги оберат прашинките, но нищо специално.

Може би трябва да пуснеш някой кадър за да се види колко зле е положението, но наистина на 100% на стар апарат няма как да се премахнат.

Моят съвет към теб е да си го изчистиш сам ако ти се пробва, ама не с духалка, а с green clean имат едни неща лепкави и които смучат, а другия е да го занесеш при Зентекс, но при всички положения си е шит и дори и да е напълно изчистено като заминеш на твоето пътуване след 2-3 дена пак ще си е шит... еднозначно решение няма в случая.

Връзка към мнение

Това с прахоляка ще ни изяде главите, голяма драма...

За съжаление реалността е, че от Профайлд правят нормално почистване с духалка и май с нещо лепкаво да ги оберат прашинките, но нищо специално.

Може би трябва да пуснеш някой кадър за да се види колко зле е положението, но наистина на 100% на стар апарат няма как да се премахнат.

Моят съвет към теб е да си го изчистиш сам ако ти се пробва, ама не с духалка, а с green clean имат едни неща лепкави и които смучат, а другия е да го занесеш при Зентекс, но при всички положения си е шит и дори и да е напълно изчистено като заминеш на твоето пътуване след 2-3 дена пак ще си е шит... еднозначно решение няма в случая.

Благодаря за отговора, надявам се, че сте си изкарали добре в Холандия.

 

В интерес на истината аз си мислех, че мога и сам да го почистя и пробвах точно с Green Clean, но не с лепкавото им желе, ами имат един комплект от мокър и сух swabs (тампфлери ли, как се казваше там). Та стана още по-голямо мазило след това "почистване", след това вече го изпратих на Профайлд. Беше ми много интересно как точно чистят Профайлд, сигурен ли си, че само с духалка и с желето? Аз по телефона като попитах техника как бих могъл да го чистя сам ако съм някъде далеч от цивилизация и той ми каза нещо доста странно за мен - да съм опитал с онези "химикалки" за почистване, от страната, където имат едно кръгче с като киче покритие. Тези са ОК за обективи, ама как да почистиш сензор с такова, то даже и формата му не позволява да се минат ъглите... По принцип не ги знам и колко често чистят, добре е някой, който има много опит със съответният модел апарат, какъвто човек сигурно е трудно да се намери.

 

Утре на спокойствие ще направя още тестове, някои кадри днес ми се сториха ОК, ще ми се да имам ясно синьо небе, аз така ги виждам най-добре петната. Как би си го обяснил ако на някои кадри има петънца, а на други няма при една и съща бленда? Праха се "върти" в камерата на огледалото ли? Имаш ли представа Зентекс и Деков какви методи използват за почистване. Аз си мисля, че човек трябва един път да му хване цаката на сензора си и после да знае какво помага, стига да не го съсипе преди това...

 

П. П. Аз тестови кадър ще пусна, трябва да видя колко големи излизат тук, ако не ги намалявам файловете, че аз винаги слагам само малки размери снимки, а при малък размер няма да се види добре.

Редактирано от FlyTraveler
Връзка към мнение

За Деков не знам, но принципно мога да мина да го питам, той е на 200 метра от нас, преди като съм ходил при Зентекс с канона знам, че го чистеше с някакъв разтвор, но за никоните дали ползва същото нямам представа.

А иначе в Профайлд последно като ходих те ми казаха, че мога и сам да си го изчистя ако ми се занимава, те не ползвали нещо много по-различно...

 

Лично според мен няма смисъл от вманиачаване ако са 2-5 петънца, така и така като тръгнеш да снимаше след 2-3 дена ще стане пак мазало.

Връзка към мнение

За Деков не знам, но принципно мога да мина да го питам, той е на 200 метра от нас, преди като съм ходил при Зентекс с канона знам, че го чистеше с някакъв разтвор, но за никоните дали ползва същото нямам представа.

А иначе в Профайлд последно като ходих те ми казаха, че мога и сам да си го изчистя ако ми се занимава, те не ползвали нещо много по-различно...

 

Лично според мен няма смисъл от вманиачаване ако са 2-5 петънца, така и така като тръгнеш да снимаше след 2-3 дена ще стане пак мазало.

 

Благодаря, не се занимвай, може да няма нужда, а и аз мога да се обадя по телефона. Прав си за вманиачаването, имам време да помисля още, но все пак човек ако знае, че е можело да се изчисти... а и имаме 2 дни в Кейп Таун преди сафаритата, ако е добро времето ще се пробваме и на Great White акули мини-експедиция, там поне не е прашно, трябва да се внимава с морската вода само :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Тъкмо да изплакнеш петънцата ....

 

Точно, особено солената вода много помага :) На времето така прецаках една видео-камера (заля я вълна докато бях на лодка), добре, че застраховката покри ремонта.

Връзка към мнение

Първо честит празник на все трудящихся :lol:

 

Update на ситуацията с прахТА и матриците - днес вече не толкова нервен спокойно си направих тестове на супер ясно синьо небе без нито едно обаче (като по поръчка) и мисля, че мога да поставя "диагноза".

 

В една серия от снимки имах наличие на малко петънце (1 само, не 15-20 като на някои снимки вчера) на съвсем друго място на сензора. После след няколко снимки го няма, а на последната от серията - голям размер боклук почти в средата (при най-отворена бленда, когато най-малко би трябвало да се вижда).

 

Моето мнение е, че Профайлд са почистили добре матрицата, но по принцип в кутията на огледалото и по кадифето по страните и се е събрал толкова прах, че при възпроизвеждане на снимки, огледалото като се вдига и сваля "забира" по нещо и го хвърля към нискочестотният филтър над матрицата. При включване и изключване на апарата ултразвукувата система за почистване понякога сваля частиците от филтъра, но те няма къде да отидат, освен пак да залепнат на кадифето по стените на кутията и при някой друг шот огледалото пак да ги запрати към филтъра.

 

Минах с духалка и след това нямаше нищо.

 

Тук вече наистина се замислих дали mirrorless технологията няма да има предимства по отношение на събиране на прах. На пръв поглед матрицата с филтъра са много по-открити за външи елементи (не са зад огледало), но като че ли по-няма къде да се събират външни частици и определено няма къде и какво да ги "върти" при възпроизвеждане на шот-ове.

Връзка към мнение
  • 4 години по-късно ...

Темата е доста стара.Но ми трябва сервиз за Nikon D90.Дали споменатите по горе сервизи са актуални още?Препоръки за някой?

Благодаря

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.