Прескочи до съдържание

Няколко часа в Бергамо, дайте идеи?


Георги

Препоръчани мнения

Да живеят GPS-ите, ще я намерим уличката :) А иначе посъбрах информация. Вместо да слизам на последната спирка не е ли по-добре да слезна на гарата и да се поразхождам, да се кача нагоре или пеша или с фуникуляра?

 

Виждам че спецовте по Италия и Бергамо вече са ти казали основните неща, ето и малко от мен.

Предлагам ти следната програма:

От летището взимате автобуса, обаче няма да слизате нито на гарата, нито на последната спирка горе в Чита Алта, а ще слезнете на Porta Nuova, това е основния площад в долния/новия град.

От там по булеварда до долната спирка на фуникуляра е около километър-километър и малко - за около половин час ще го минете. Може малко да врътнете и надясно по Sentierone, там е  и театърът Гаетано Доницети (сградата в розов камък), после обратно покрай Piazza Liberta.

Така хем ще добиете представа за долния град, хем няма да губите много време.

Eто тази част от движението на карта:

http://goo.gl/maps/a9Iwp

 

 

После се качвате с финкуляра и излизате в Горния град на триъгълното площадче Piazza Mercato delle Scarpe. (Там има една хубава малка сладкарничка, може да опитате някоя вкуснотийка ;-) )  След това тръгвате надясно по Via alla Roca и съвсем наблизо стигате до замъка Рока, хубав парк има около него и хубави гледки надолу към равнината.

След това се връщате към основната артерия в Стария град -  Via Gombito и тръгвате по нея (на северозапад) , минавате покрай кулата Комбито и стигате до сърцето на стария град -  Piazza Vecchia и до него - Piazza Duomo. Тук са основните забележителности – Кулата Кампаноне, Капела Калеони, базиликата Санта Мария Маджоре (задължително и вътре да се влезе, много е впечатляваща! ), катедралата Сан Алесандро.

После се връщате и продължавате по Via Colleoni (на северозапад), като съвсем наблизо  от дясна страна, на номер 3  е така обсъжданата пицерия, която се казва „Il Fornaio” - сигурно значи "фурната" (точка G на картата по-долу).

След това продължавате към Piazza Citadella , минавате диагонално и накрая излизате на площадчето при Порта Сан Алесандро, където спират автобусите. Тук се разкрива хубава гледка към ботаническата градина на Бергамо, може да седнете на едни пейчици там.

Ето карта на маршрута (разбира се, това е основното трасе, винаги може да се кривне в уличките малко вляво или вдясно) :

http://goo.gl/maps/oaDXO

 

След като стигнете до там и вече сте видели основните неща, планът става гъвкав и имате няколко възможности, според това колко време ви остава:

 

Първият вариант е да вземете втория фуникуляр и да се качите до Сан Виджилио и да се върнете.

http://goo.gl/maps/Jjkuu

Вторият  е да тръгнете покрай крепостната стена по  Viale delle Mura (има хубави гледки надолу към равнината) и да се върнете до площадчето с горната спирка на фуникуляра.

http://goo.gl/maps/gkIXF

 

И третият вариант, ако сте в цайтнот, е направо да си хванете автобуса за летището.

 

Ами това е от мен.

Приятна разходка, много е хубаво в Бергамо, а щом и времето ще е добро, значи всичко е ОК

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 22
Връзка към мнение

Заинтригува ме! :) Как са цените? Може ли да се направи резервация по интернет?

 

Eто сайта на Траторията.

 

Цените? Не ми направи впечатление да е много скъпо, мисля, че за богата вечеря за трима с вино и бира платих около 50-60 евро. Може и малко повече да е било, наистина не помня, явно не ми се е сторило скъпо.

Моят спомен е по-скоро за нещо около 25-30 на човек :rolleyes:

И да имате предвид, както съм споменал в кулинарната тема, кое е специалитетът на района и на заведението ;)

Редактирано от Фичо
Връзка към мнение

Аз също съм се запътила за Бергамо и все още не мога да споделя лични впечатления, но мога да споделя това, което съм си извадила /наистина не помня от къде съм го копнала, дано не цитирам някой магеланец /.

 за пребиваващите в Бергамо - Трябва да се види стария град. Опитайте местни специалитети, например казончели - Casoncelli alla Bergamasca, има и по-екстравагантни вкусове - магарешко (което ние опитахме), конско, търсете малка trattoria, там вкуса ще е по-автентичен, а цените по-достъпни. Ние посетихме Trattoria CAIRONI, Via Torretta, 6/B, много добра кухня и прилични цени, там ни заведоха наши приятели, живеещи в Бергамо. За любителите на сладоледа - на главната улица има джелатерия GROM - наистина си струва да се опита! От тази верига има и в Милано, и в Лекко.

На Орио ал серио има туристически център, където има безплатни карти на Бергамо. Малко са елементарни (късат ги от един кочан, не са стандартните сгънати), но са по-добри от принтираните вкъщи. Освен това, там се продават и карти за транспорта в Бергамо - струва 5 евро и важи 24 часа от момента на валидиране. Има и за повече дни. В картата имате включено отиване и връщане до летището, както и неограничено ползване на цялата градска автобусна мрежа, трамвая, както и фуникулярите. Валидира се при първото качване на транспорта (във автобуса има машинка за валидиране). В инфо центъра има и безплатни списания за Бергамо и региона - много са интересни.

 

Сайтът с цени и видове билети и карти в Бергамо:

http://www.atb.bergamo.it/ENG/Default.aspx?SEZ=2&PAG=4&NOT=43#multi-trip tickets and passes

Това е 24-часовият билет: OBJ00414.JPG

И автобусът от/до летището: OBJ00873.JPG

Много синтезирана информация има в статията на Мария Ангелова, а и само там попаднах на кулата Кампаноне със стъкления асансьор, на която съм хвърлила око:

http://www.peika.bg/statia/Bergamo_zabelezhitelnosti_za_edin_uikend_l.a_i.87407.html

Редактирано от noshtna_ptica
  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Само имайте предвид, че кулата в понеделник не работи. :)

Уфф, точно това не исках да го чувам... 

Точно в понеделник ще сме там! :(

Връзка към мнение

Ето и обещания кратък отчет. Полета си мина безпроблемно, в автобусчето в Бергамо се засякохме с nikolayst, пожелахме си лека през останалия ни път и така. 

 

Това първото май е за темата със смешни и куриозни снимки, но изглежда и на италианците им бяга английския както на китайци!

 

Screenshot_2014-06-05-07-57-13.png

 

Първо - ядове с машината за билети за автобуса. Туристическия център не беше отворил още и май тази машина беше единствения начин да се закупи билет. Исках да си взема карта за целия ден за 5 евро, ако случайно реша да джиткам с фуникулярите нагоре-надолу през деня. Бутам 10 евро, връща ми банкнотата, че била прекалено голяма. Влезнах да разваля, ама едни кроасанчета привлякоха погледа и си купих едно, между другото препоръчвам - 1.60 струват и ги тъпчат с шоколад Lindt. 

 

Така, връщам се до автомата, бутам петте евра, машината този път е изцяло необщителна и просто ми ги връща. Принудих се да си взема еднопосочно билетче за 90 минути, като реших просто още в началото да се кача на най-горния фуникуляр, от там слизането ще е по-лесно. 

 

Това мисля, че е Пиаца Векия, май? Мързи ме да проверявам, рано беше и нямаше хора. 

 

P1100715.jpg

 

Втория фуникуляр обаче не отваря до 10:15, а сега часа е малко преди 8. Поразгледах брошурката, 650м дължина при 22% наклон...какво му плащаш. С тежката раница на гърба поех по баира. Гледките си заслужаваха!

 

P1100719.jpg

 

Нямам нищо против подобен изглед от терасата ми. 

 

P1100722.jpg

 

Ей това са уличките в най-горната част. Като цяло май времето си го прекарах основно там. В брошурката на фуникуляра бяха изброени 4 пешеходни маршрута, минах по повечето от тях, почти нямаше хора никъде. 

 

P1100726.jpg

 

Сега лек практически съвет. Обуйте си най-удобните кецове, защото повечето улички тук са с остри, стърчащи камъни. Аз бях със сравнително тънки подметки и си беше неудобно. Дамите, ако тръгнат с любимите им токчета ще се получи доста забавна история за разказване в последствие, стига да не включва изкълчени глезени. 

 

P1100730.jpg

 

Още малко гледки.

 

P1100740.jpg

 

Сварих да щракна и знамето, чийто приносител съм в момента. Нямаше хора и трябваше сам да си го снимам без да съм в кадъра. 

 

P1100745.jpg

 

После хванах по едни стълби надолу, ма чак ми писна от стълби, а и вече бях почнал да изгладнявам. Целта беше похвалената пицария тук. Намерих я без проблеми:

 

P1100755.jpg

 

Две средни парчета пица ми излезнаха общо около 8 евро. Супер вкусно, така че смятам, че цената си заслужава, освен това в края на второто усетих, че преяждам. Нямам представа защо с второто парче ми дадоха и едно шоколадово хлебче, току що извадено от фурната. Жената за щанда издума нещо на италиански и ми даде, май даваше на всички клиенти по това време, но с първото парче не ми даде. Между другото, постоянно редеше пица от стелаж на прозореца и обратно, идеята хич не ми стана ясна. Сложи една цяла табла с пица, пренареди няколко пици на стелажа, върне таблата с пица. Май си играеше да реди пъзел. 

 

Ето малко и от средната част на Бергамо, по-оживения стар град. До модерната част не стигнах. 

 

P1100764.jpg

 

А може да бях преял, но винаги има място за сладолед. Ей от тази Gelateria беше. На мен ми хареса страшно много, но може в някоя от другите да е по-добре, не съм ги пробвал за да сравня. http://www.tripadvisor.it/Restaurant_Review-g187830-d3485742-Reviews-Gelateria_Cherubino-Bergamo_Province_of_Bergamo_Lombardy.html

 

IMG_20140605_124306.jpg

 

Polenta-та остана за друг път, вече наистина нямах място.

 

Като цяло Бергамо е супер градче и си заслужава няколко часа прекачване като стой та гледай. Аз си взех билета за Айндховен през Бергамо, защото беше с 20-ина евро по-евтин спрямо директния. Тези 20-ина евро ги похарчих за сладолед, пица и разходка. Със сигурност смятам, че направих правилния избор. 

  • Харесвам 18
Връзка към мнение

 

 

Така, връщам се до автомата, бутам петте евра, машината този път е изцяло необщителна и просто ми ги връща. Принудих се да си взема еднопосочно билетче за 90 минути, като реших просто още в началото да се кача на най-горния фуникуляр, от там слизането ще е по-лесно. 

 

 

Две средни парчета пица ми излезнаха общо около 8 евро. Супер вкусно, така че смятам, че цената си заслужава, освен това в края на второто усетих, че преяждам. Нямам представа защо с второто парче ми дадоха и едно шоколадово хлебче, току що извадено от фурната. Жената за щанда издума нещо на италиански и ми даде, май даваше на всички клиенти по това време, но с първото парче не ми даде. Между другото, постоянно редеше пица от стелаж на прозореца и обратно, идеята хич не ми стана ясна. Сложи една цяла табла с пица, пренареди няколко пици на стелажа, върне таблата с пица. Май си играеше да реди пъзел. 

Нямам идея, защо машината не ти е приела 10 евро, тъй като те връщат ресто.

Относно 5 евро - сигурно са били от новото им издание и повечето машини не са настроени да ги разпознават. Даже ми се е случвало да присъствам на пререкания между продавачи и клиенти, когато им връщат от новата банкното от 5 евро, за това че банкнотата е фалшива и да не искат да я вземат. Това беше преди около година и би трябвало хората вече да са свикнали с нея и апаратите им да са настроени, ама там с техниката все има нещо дето да ти стъжни живота.

 

Вероятно жената ти е дала шоколадово хлебче, защото си и изглеждал много изгладнял ;) . Италианците обичат като им повториш от това дето вече си го ял. На мен ми се е случвало в ресторант, след като си повторя поръчката (правя го понякога, когато нещо много ми се хареса) лично готвачът да излезе да ми го поднесе. Или пък просто са експериментирали с нещо и са давали на всички, за да видят дали ще им харесва.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Май в тази пицария имат такава практика! Ние когато ядохме там, освен пиците, които си поръчахме ни дадоха и по едно малко парче от друг вид пица :) !

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Честно казано почти навсякъде, където съм опитвала да платя на автомати с банкнота е била голяма борба. Ако въобще стане е от N-тото вкарване на банкнотата. Последния път се борих в Берлин и така и не ми прие банкнотите макар че опитах с много, добре че накрая намерих монети. А по-предишния път в Барселона накрая платих с карта билета за метрото.

Връзка към мнение

Нямам идея, защо машината не ти е приела 10 евро, тъй като те връщат ресто.

Относно 5 евро - сигурно са били от новото им издание и повечето машини не са настроени да ги разпознават. Даже ми се е случвало да присъствам на пререкания между продавачи и клиенти, когато им връщат от новата банкното от 5 евро, за това че банкнотата е фалшива и да не искат да я вземат. Това беше преди около година и би трябвало хората вече да са свикнали с нея и апаратите им да са настроени, ама там с техниката все има нещо дето да ти стъжни живота.

 

Вероятно жената ти е дала шоколадово хлебче, защото си и изглеждал много изгладнял ;) . Италианците обичат като им повториш от това дето вече си го ял. На мен ми се е случвало в ресторант, след като си повторя поръчката (правя го понякога, когато нещо много ми се хареса) лично готвачът да излезе да ми го поднесе. Или пък просто са експериментирали с нещо и са давали на всички, за да видят дали ще им харесва.

 

Аз вече не се учудвам, това са от специфичните италиански неща, както и това с интернета на летището :) В конкретния случай максималното ресто, което връща машината е до 2.5 и като пуснеш 10 евро, а искаш да купиш нещо за 5 не става. За стари/нови банкноти сигурно си права, точно от новите банкноти беше моята. 

 

Ех, ако ми даваха така бонуси всеки път като изглеждам много изгладнял :)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 2 месеца по-късно ...

Да разбирам ли, че еднодневния билет от 5 евро включва и двата фуникуляра ? А ако си купиш билетче от 2,10 евро включва само долния, а горният струва още по 1 евро на посока. Та 2,10 + 1 = 3,10 евро на посока

Отиване и връщане = 6,20 евро. Не ми се вярва в неделя в 7 часа да мога да си купя карта за 5 евро от някъде на летището, а и ако не се оправя с автомата , значи минаваме на вариант е единични билетчета - 6,20 евро - не е голяма разликата. И още нещо - на летището има ли къде да си оставя багажа....

Връзка към мнение

Билетчето важи за 90 минути, включва и фуникуляра ако някой реши да го ползва в този интервал.

На летището можеш да си оставиш багажа, мисля, че беше 4,50 дневния наем, дано не те излъжа.

Връзка към мнение

Задължително от машина, водачите нямат билети и отказват да те качат дори, и това се е случвало. Но машина има преди да излезеш от летището.

Връзка към мнение

При второто ни посещение ние направихме така: Взех още от летището (обяснено е по-горе подробно мястото в дясната част на залата за пристигащи) точно еднодневни билети, ето тези:

 

post-735-0-34190300-1408012032_thumb.jpgpost-735-0-78392300-1408012035_thumb.jpg

 

Това е оптималният начин за придвижване в цяло Бергамо, а както се вижда и от обяснението на гърба на билета, важи и за едно придвижване от и до летището. По-удачен вариант аз не виждам и просто им се възхищавам на идеята. Така италианците не просто приканват туристите в прекрасното си градче, а направо ги задължават да го посети. :)

 

Ние обаче слязохме на гарата, тъй като ни предстоеше пътуване с влак до Крема, и там си оставихме багажа в специални клетки. Във форума има точно обяснение как да го намерите. Може да се ползва и този вариант с багажа, дори и да се пътува отново със самолет, още повече, че след като веднъж сте си го закупили, 5-евровото билетче ви дава  свободата да спирате и да разглеждате много места. И това е другото голямо предимство на еднодневното билетче. После и ние направихме така - спирахме и на други спирки в новия град, за да разглеждаме.

 

Оттам със същата линия на автобуса до Citta Alta, после и нагоре с втория фуникуляр до San Vigilio. Обратно пак с фуникулярите и автобуса. Много удобен градски транспорт, който е съсредоточен на практика само в едно направление, но най-важното, и така ти дава възможност да разгледаш по-голямата част от туристическата част на града. Е, да кажа, че типично по магелански кривнахме встрани от главната търговска улица и се оказахме в съвсем нетуристически, но приятно квартали на Бергамо някъде около гарата и почти в края на града. Това ни костваше половинчасово ходене пеша и лутане, но и разглеждане на, да го наречем, "обикновеното" Бергамо. Но това за мен си е част от атракцията на пътешествието (за спътниците ми, не съм сигурен!).

 

Само да отбележа със снимки едно любимо ресторантче в "най-горния" град, другите красоти вече са показани.

 

post-735-0-13655900-1408014371_thumb.jpg

 

post-735-0-23961000-1408014385_thumb.jpg

 

post-735-0-60207500-1408014386_thumb.jpg

 

И спирам, защото ще бъде неприлично да кажа, след двете ми посещения в последните два месеца, че пак искам да съм там.

 

post-735-0-20994400-1408014384_thumb.jpg

 

А както виждам, и бирите са все още студени, и пиците идват всеки момент. :)

 

post-735-0-72252500-1408014385_thumb.jpg

 

Приятни мигове на всички, запътили се към чудното Бергамо!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Редактирано от rik4o
  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Само да отбележа, че тур. бюро не работи по времето, когато каца полета на Уиз, мисля че в 8 сутринта отваря. Т.е. това вълшебно билетче се купува само от машината на спирката на автобуса. 

 

Нека, ако бъркам някой ме поправи, но мисля, че няма друга опция, ако сме с ранния полет на уиз :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Само да отбележа, че тур. бюро не работи по времето, когато каца полета на Уиз, мисля че в 8 сутринта отваря. Т.е. това вълшебно билетче се купува само от машината на спирката на автобуса. 

 

Нека, ако бъркам някой ме поправи, но мисля, че няма друга опция, ако сме с ранния полет на уиз :)

 

Така е, за съжаление. В града, до гарата, също има туристическо бюро. Това е работното му време, което също не е удачно за нас:

 

post-735-0-99140500-1408016476_thumb.jpg

 

QR-кодът - ако е полезен за някого

post-735-0-10634300-1408016480_thumb.jpg

 

А това е снимка на екранчето на машинките с цените и зоните

post-735-0-76706100-1408016621_thumb.jpg

 

Може евентуално да се мисли за придвижване с обикновен билет и багажа дори до гарата. Там - разглеждане на новия град в този район, оставяне на багажа, купуване на "вълшебното" билетче. Всичко това до около 9 часа. И... напред към Чита Алта. :)

 

 

А иначе, в моя случай WizzAir се бяха погрижили да пристигна "навреме" и всичко беше отворено, като ми осигуриха 5-часово закъснение на полета от София. Замениха ми, без да им мигне окото, 5 прекрасни часа в Бергамо с точно толкова в залата за заминаващи. Ммммм!

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Утре летя с прекачване в Бергамо. Кацам там в 7 и малко, излитам от там в 4 без 15. Времето го дават като цяло хубаво, така че би трябвало да става за разходка. Някаква идея къде да се забия? Паркове, градини, такива неща ако има ще е супер при хубаво време. Ще ми се и някъде да обядвам хубава пица. 

Аз отскочих до Милано, между полетите. Мисля, че автобуса беше около 5€, но ще те излъжа. Спира точно пред изхода на летището, а пътят е около половин час. Ще те остави на гарата, а от там можеш да си направиш малка разходка, да хапнеш пица и да пиеш едно истинско еспресо :)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Оттам със същата линия на автобуса до Citta Alta, после и нагоре с втория фуникуляр до San Vigilio. Обратно пак с фуникулярите и автобуса.

 

Тук само да вмъкна, че ако разполагате с време, след качването с горния фуникуляр до San Vigilio, вместо връщане пак с фуникуляра, силно препоръчвам слизане по една каменна алея, която е много живописна, а гледките надолу са прекрасни.

Ето маршрута, по-малко от два километра е, като за крайна точка съм заложил неколкократно споменаваната Тратория "La Colombina" :) , но то така или иначе портата Сант Алесандро е на 50-100 метра  и от там - кеф ви автобуси, кеф ви през Чита Алта до долния фуникуляр.

 

post-139-0-89984900-1408024075_thumb.jpg

post-139-0-32001600-1408024079_thumb.jpg

post-139-0-41326800-1408024077_thumb.jpg

post-139-0-46649300-1408024080_thumb.jpg

  • Харесвам 9
Връзка към мнение

Само да отбележа, че тур. бюро не работи по времето, когато каца полета на Уиз, мисля че в 8 сутринта отваря. Т.е. това вълшебно билетче се купува само от машината на спирката на автобуса. 

 

Нека, ако бъркам някой ме поправи, но мисля, че няма друга опция, ако сме с ранния полет на уиз :)

Не поправям, а потвърждавам.  :)

Аз с машини трудно се оправям, но точно с тази късметът ми проработи и нямахме никакъв проблем. Искахме да купим билети от шофьора, но той ни посочи автомата на стоянката.

Връзка към мнение

Тук само да вмъкна, че ако разполагате с време, след качването с горния фуникуляр до San Vigilio, вместо връщане пак с фуникуляра, силно препоръчвам слизане по една каменна алея, която е много живописна, а гледките надолу са прекрасни.

Ето маршрута, по-малко от два километра е, като за крайна точка съм заложил неколкократно споменаваната Тратория "La Colombina" :) , но то така или иначе портата Сант Алесандро е на 50-100 метра  и от там - кеф ви автобуси, кеф ви през Чита Алта до долния фуникуляр.

 

attachicon.gifP1120565_ff.JPG

attachicon.gifP1120568_ff.JPG

attachicon.gifP1120567_ff.JPG

attachicon.gifP1120579_ff.JPG

 

Да потвърдя и аз приятното спускане надолу по въпросната уличка. Само пак да кажа - внимавайте с обувките хора, остри камъняци са. 

 

Между другото, 90 минутното билетче няма да успее да ви качи до най-горе, защото втория фуникуляр отваря след 10, аз май го бях отбелязал по-горе. И при кацане с Уиз рано рано, билета ще изтече преди да е отворил фуникуляра. 5 евро за 24 часа и пътуване нагоре-надолу колкото искаш без да гледаш часовника, това си мисля, че си е най-добрия вариант, макар и технически с 80 цента по-скъп от 2х2.10 :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Аз без да съм ходил от четенето подразбрах, че 90 минутното билетче и без това не включва горния фуникуляр, тоест с него става 6,20 , или технически по-скъпо. За това и попитах да уточня тези неща ((не че са чак толкова важни, но все пак да сме наясно с картинката)

Връзка към мнение
  • 3 седмици по-късно ...

Предстои ни октомври ходене в Бергамо. Всъщност 1 ден там, защото полетие на Уиз и Раян не се напасваха и се наложи да се преспи в Бергамо.

Но аз и без др. не съм ходила там.

Изчетох цялата тема. Значи за коя зона трябва да си закупим билет за да отидем и до втората спирка на фуникуляра.

Само това не разбрах.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Купете си билет за 5 евро. Той е валиден 24 часа и важи за всички автобуси и фуникуляри, включително и автобуса от/до летището. Продава се по будките (т.нар. табакерии, ако не бъркам), не знам дали има и автомати, не обърнах внимание. Ние го купихме от кафето на долната спирка на първия фуникуляр.

Редактирано от maybe
Връзка към мнение

Предстои ни октомври ходене в Бергамо. Всъщност 1 ден там, защото полетие на Уиз и Раян не се напасваха и се наложи да се преспи в Бергамо.

Но аз и без др. не съм ходила там.

Изчетох цялата тема. Значи за коя зона трябва да си закупим билет за да отидем и до втората спирка на фуникуляра.

Само това не разбрах.

 

Взимате си 24-часов билет за цялата мрежа за 5€ и не се занимавате със зони и с глупости ;)

 

Bergamo transport

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.